Şimdi Ara

Işık hızı aşılırsa Geçmişi görebiliriz... (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
197
Cevap
11
Favori
29.497
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • herşey merak meselesidir ,insan bir konuya ilgi duyduğunda araştırma yapar anlatılmak isteneni daha iyi kavrar. dediğimiz konular aslında biraz astro fizik biraz da nükleer fiziğin içine giriyor. dolayısıyla fizik bölümü okuyan arkadaşının da dışında bir konu.
    sen bişeyleri sonradan da olsa yapmayı isteyen birisin anladığım kadarıyla (akşam lisesi- açık öğretim)
    ama burada tartışılan konuların ilgini çekmesi çok normal, benim de aşırı derecede ilgimi çekiyor iktisat mezunu olmama rağmen. ancak biz bu konulara ancak belirli derecede yaklaşabilir anlayabiliriz. tam anlamıyla kavramak için işin içinde olmak ve temel konuları bilmek lazım. yine de yaşadığımız dünyayı galaksiyi hatta evreni anlamaya çalışmak ve nasıl bir sistem ve kurallar bütünü olduğunu anlamaya çalışmak çok doğal. ben sadece bunu öğrenmek istemeyen birşeyler anlatıldığında da aval aval bakan insanların olmasına şaşırıyorum.
    ama merak etme bu konuları araştıran dünyada ve ülkemizde çok insan var. nano teknoloji ülkemizde de gerçekten büyük bir araştırma konusu hatta benim bile bir arkadaşım bizzat bu konunun içinde . boğaziçi üniv. fizik bölümünde yarı iletken nano yapılar konusunda araştırma görevlisi. sonuç olarak nano teknoloji tam olarak hayatımıza girdiğinde bunu diğer insanlardan daha iyi anlayacak olan sensin, diğerleri ise sadece bununle ilgili yapılan eşya ,materyal vs kullanmayı bilecek ve nasıl olduğunu anlamayacaklar bile.

    quote:

    Orijinalden alıntı: Kraven

    quote:

    Orijinalden alıntı: speedy_

    beynimiz 3 boyut algılıyor derken sadece ordinat sistemindeki boyutlardan bahsediyorsun ama aslında beynimiz 4 boyutu da algılıyor , 4. boyut zamandır.
    2 boyutta yaşayanların anlatıldığı dr.quantum adında bir kısa belgesel var ondan bahsediyorsun galiba. onu seyrettim orada 2.boyuttakilerin 3. boyutu nasıl algıladıklarını gösteriyordu. ama bance diğer 7 boyut biraz daha farklı. örneğin bir pipete 10 metre uzaktan baktığında onu tek boyuttan oluşan bir çizgi gibi görürsün biraz yaklaşınca 2. boyutunu fark edersin. daha yakına geldiğinde ise pipetin üzerinde gezinen bir karıncayı gördüğünde o pipetin aslında 3 boyuttan oluştuğunu anlarsın . diğer boyutlarda bu şekilde aslında daha yakın en yakından bakabildiğimizde ki şu an bu imkansız eldeki teçhizatla, diğer boyutları da görebileceğiz . eğer görmediysen calabi-yau manifoldunu incelemeni tavsiye ederim.


    Dediğin şeye göz atacağım. Aslında benim söylediğim bir kitaptı ama senin söylediğin belgeselde de hemen hemen aynı şeyden bahsedilmiş. Aslında doğru söylüyorsun, aslında ikimizde doğru söylüyoruz çünkü kesin kanıya varacak durumda değiliz malesef Bu tip konuları forumda yazı yazarken tartışması çok güç oluyor aslında. Çünkü tam yazıyı yazıyorum tak aklıma birşey geliyor onu eklemek istiyorum veya yazıyı yazıyorum sonra bakıyorum ki konu nereden nereye gelmiş, asıl anlatmak istediğimi anlatamamışım veya yazarken tam ifade edememişim. Keşke karşılıklı şekilde tartışma imkanımız olsa, çok daha rahat şekilde bilgi alış verişi sağlarız o şekilde.


    Dipçik: Aslında 3. boyut derken onu söylüyorum ama 4. boyutun çok çok az bir kısımını kullanıyoruz. Henüz 4. boyuta uygun şekilde düşünebilen kaç kişi var ki şu dünyada. En basit örnek, bu yaz mersinde fizik fakultesini kazanan bir arkadaşıma hyper cube adlı filmi izlettim üzerine sicim teorisi belgeselini ilzettim ve anlattım. Adamın devreleri yandı Bir fizik öğrencisi bile bu kadar uzak olabiliyor bu konudan.. Kaldı ki ben akşam lisesi mezunu ve açık öğretimde okuyorum şu an. Ama araştırmayı seviyorum. Yani anlatmak istediğim, insanımızın kafa yapısı halen bu şekildeyken bizim tam anlamıyla nano teknolojisini bile kullanmamız en az yüz yılı bulur ne yazıkki..




  • quote:

    Orijinalden alıntı: metalok

    Einstein ışık hızını aşarsanız zaman size göre yavaşlar diyor.
    Atıyorum ışık hızında 1 hafta yolculuk yaptın diyelim. Senin takvimin bir hafta ilerlemişken gerçek dünya takvimi birkaç yüzyıl ilerlemiştir.


    Hayır, bence bu mantıksız-hatalı veya ben anlayamıyorum. "Çünkü ışık hızıyla yolculuk yapsanız bile zaman sabittir, göreceli değildir. Sadece sizin o takvimin yapraklarını biraz daha hızlı koparmanız gerekir." diye düşünüyorum ben ne bileyim?
  • aslında metalok arkadaşımız biraz hatalı söylemiş,
    einstein der ki (ki gerçekte olan da budur kanıtlanmıştır yani öyle ben inanmam demeyin :) )
    hareketli cisimler için zaman yavaşlar ,kütle artar, hacim azalır.
    ancak bu ışık hızına yakın hızlarda farkedilir düzeye gelir.
    mantıken çok acayip geliyo ama gerçekte olan bu, yapacak bişey yok doğa böyle...
    aynı zamanda kütle de zamanı etkileyen bir olgudur. kaba bir örnek vermek gerekirse deniz seviyesinde yaşayan ikiz kardeşten biri, 3000 rakımlı dağda yaşayan kardeşine oranla daha az yaşlanır...

    quote:

    Orijinalden alıntı: akula2005


    quote:

    Orijinalden alıntı: metalok

    Einstein ışık hızını aşarsanız zaman size göre yavaşlar diyor.
    Atıyorum ışık hızında 1 hafta yolculuk yaptın diyelim. Senin takvimin bir hafta ilerlemişken gerçek dünya takvimi birkaç yüzyıl ilerlemiştir.


    Hayır, bence bu mantıksız-hatalı veya ben anlayamıyorum. "Çünkü ışık hızıyla yolculuk yapsanız bile zaman sabittir, göreceli değildir. Sadece sizin o takvimin yapraklarını biraz daha hızlı koparmanız gerekir." diye düşünüyorum ben ne bileyim?




  • Zamanda yolculuk, ışık hızı geçilerek yapılamaz. Evrende A ve B isimli 2 gezegen olsun. Bu 2 gezegenin arasındaki uzaklık 4.320.000.000 kilometre olsun.Bu iki gezegen arasında 10 ışık saat uzaklık var.Yaşamımızda ışığın anlık olarak algılamıyormuyuz, algılıyoruz çünkü ışık bize yakın nesneler için ve gezegenimiz için oldukça hızlı.Işığın gezegenimizdeki hızı fazlası ile yeterli olduğu için gezegenimizdeki her olayı anlık olarak algılayabiliyoruz.A bizim dünyamız, B ise yaşam olmayan bir gezegen olsun ve B'nin güneş gibi aktif bir yıldız olduğunu farzedelim.A ile B arasında 10 ışık saat uzaklık olduğu için beynimiz B gezegeninden gelen ışığı 10 saat sonra görüp algılayabilecektir fakat A ile B arasında zaman farkı yoktur.A ile B gezegeninde olaylar anlık gelişir yani zaman süreci aynı işler fakat ışığın hızının düşük olması sebebi ile o görüntü bizim gezegenimize geç ulaşır.A'dan B'ye ışık hızında yolculuk yaptığımızı farz edelim gözlerimiz de bu durumu görüp beyine kaydedebileceğini farz edelim.Biz ışık hızına ulaştığımızda geçen her saniye, geçen her salise şimdiki zamana yakınlaşma manasına gelir ışık hızında yapılacak 10 saniyelik bir yolculuk B gezegenini 9 saat 59 dakika 50 saniye geç görmemize neden olur.Biz yolculuk yaptıkça B gezeneninin şimdiki zamanına yakınlaştığımız için B ile aramızda sadece 300 bin km uzaklık kaldığında durursak B'den görüntü sadece 1 saniyelik bi gecikme ile hafızamıza kayıt edilir.Kısacası, bizden 10 ışık saat bir gezegenin 10 saat önceki durumunu yani zamanın işleyişini görürken ışık hızına çıkıp 10 saatlik bir yolculuk yaptığımızda yani 300bin km menziline girdiğimizde orada da zaman A gezegenindeki gibi işliyor olacaktır.Tek problem ışığın hızının düşük olmasıdır.Işık hızı eğer evrenin bir ucundan bir ucuna 1 saliseden bile az yani anlık olacak şekilde ulaşabilse idi her ne kadar uzak olursa olsun tüm evrendeki süreci anında görebilecektik.

    Sonuç : Zamanda yolculuk veya dede paradoxu diye birşey yoktur.Bizim başımıza gelen sadece ışığın bize geç ulaşması sebebi ile 300.000 Km'den uzak bir ortamda gerçekleşen olayları geç algılamamız yani algıdaki gecikmeye sebebiyet veren ışığın hızı.

    Dip Not : Bunca sene edindiğim bilgiler çerçevesinde şahsi fikrimi yazdım.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: metalok


    GÖRELİLİK TEORİSİ aşağıdaki sitede ayrıntılı bir şekilde anlatılmış.
    http://www.zamandayolculuk.com/cetinbal/gorelilikteorisizamannedir.htm

    Merhaba;

    Lütfen bilimsel konular söz konusuyken bu tarz ne olduğu belirsiz siteler vermeyin. Tübitak ve Bilim Teknik dergileri bu konuda size oldukça yardımcı olacaktır. Görelelik Kuramı hakkında fikir sahibi olmak istiyorsanız lütfen bilimsel yayınları takip edin.

    Bunu bir emir olarak söylemiyorum, yanlış anlamayın lütfen. Daha önce de çok karşılaştım bu durumlarla. Google'de ilk sayfalarda çıkan siteleri alıp örnek veriyorlar. Örnek vereceğiniz siteler ya da kaynaklar edu ya da bilimsel bir kuruluşun sitesi olursa yanlış fikirler oluşmaz kafada. Işık hızına çıkmak gibi...




  • peki duyabileceğimiz sesler??
  • birinizde hiç düşündümü albert einstein,nin yanilmiş olacağini diyorsunuzki 200 yıl önce einstein teorilerinden önceki zamanda newton teorileri geçerli idi ve çogunluk buna mutabik idi sonra einstein çikip bunlari yikti newton zamaninda bululan teknolojinin durumu evreni zamani anlama kapasite ile newton her yerde zaman sabitdir dedi 200 yil sonraki anlayiş teknoloji ilede ışık hızı görecelik olayi çikti belkide bir 200 yıl sonra aslinda daha farkli bir teori türeyecek
    bir laf vardir çogunuz bilir "bir insan diğer bir insana ne kadar iyi ne kadar güzel bir şekilde bir konuyu açiklasada karşisindaki kişinin anladi kadar anlatmiş olur"aslinda söz tam böyle değilde lafin açilimi böyle diyebiliriz neyse buna müteakiben evren bize yapiliş maddesini sunuyor ortamini sunuyor zamani sunuyor bizde bunu yorumluyoruz zaman geçtikçe görüşlerimiz teolerimiz değişiyor zamanla olgunlaşip daha iyi bir anlayişa erişiyor kisaca buna gelişim denir şöyle düşünün insan oğlunun 1000 yil önceki bilgileri mesala dünya düzdür demeleri biri çikiyor ne düzü lan yuvarlak diyor düz diyen çogunluk bu yuvarlak diyeni katlediyor şimdi biri çikip görecelik teorisi yanliş dese ve başka bir teori sürse ortaya ama o zamanin tekloneji ile kanitlanamayak bir şey görecelik yanlisi kişiler biraz daha çağdaş bir yöntemle o teoriyi ortaya atan kişiyi deli bağnaz bilgisiz biri olarak damgalar kisaca zaman değişdikçe görüşler değişir olgulaşir gerçek olan doğruya dahada yakinlaşir son olarak bir taş yada kati madde var bunun içinde elementler var mikrokopik lerle ölçülebilecek tam olarak bilmiyom ama 136 elemet var desek 5 yill önce bu 90 idi sayilar arasindaki fark yanliş olabilir çünkü örnekdir ama zamanla yeni elemetlerin bulunmasina örnek olarak düşünün birde şöyle bir olay var şimdiki teknoloji ile atomaltı parçacıklardan daha küçük maddeler elementler hayel bile edilemez ama belkide böyle bir şey var yada yok kisaca şuan için sadece elimdeki olan bilgi ve teknoloji ile elde ettiğimiz yeni bilgiler var zamanla bunlar dünya düz ile yuvarlak olmasi gibi büyük farklar ortaya çikarabilir kisaca size önermem bir yere tikilip kalmayin görecelikti şuydu buydu diye misal adamin aklinda ışık hızından hızlı giden bir araç var bunu düşünmek istiyor ama Albert Einstein imkansiz demiş buna takilmayin kendiniz düşünün bir çözüm bulamasaniz bile sorgulamiş olursunuz buda size başka bir bakiş acisi kazandirir.




  • einstein çağının çok ötesinde bir öngörüde bulunmuş ve görelilik teorisini yayınlamıştır. ilk zamanlar ona kimse inanmadı çünkü evrenle ilgili o kadar başka birşey söylüyordu ki insanların sağduyularına ve gözle görünene tersti söylemleri. ancak zaman ilerledikçe ve teknoloji geliştikçe einsteinin teorileri deneylerle gözlemlenebilir ve uygulanabilir oldu.
    ben de demiyorum ki einstein hiç yanılmamıştır ve devamlı olarak yeni teoriler üretmiştir. 1916 dan sonra yani genel göreliliği insanlara duyurduğu zamandan sonra ömrünün geri kalanında kendi kütle çekim teorisi ve kuantum teorisini birleştirecek bir birleşik alan teorisi bulmak için kendini zorladı ve son 30 yılı bu uğraşlarla geçti. şuanki en ünlü fizikçiler bile ki dünyanın en akıllı insanlarıdır kendileri, einstein genel göreliliği keşfetmeseydi şu an halen keşfedilememiş olabilirdi diyorlar. einstein insanlığa bir armağan verdi ve biz de en azından bunun ne olduğunu bilmemiz gerekiyor. tabi ki de günlük yaşantımızda bir cismin hızlandığında zamanın yavaşladığı veya gezegenlerin ,güneşin büktüğü uzay zamanda düz bir rota izlediği fikri bir işimize yaramıyor olabilir ancak bunu bilmek kendi adıma bana mutluluk veriyor. en azından evrenin nasıl işlediği konusunda bir fikir veren bu teori bilim dünyasının en önemli keşiflerinden biridir.
    diğer yandan einsteinın yanılmış olabileceği ihtimali yok mu derseniz... bence bu konuda yok arkadaşlar.(kuantum teorisini "tanrı zar atmaz" sözüyle red etmesi dışında) tabi ki de bugündan sonra da çok büyük keşifler yapılacak belki de evren anlayışımızı tekrar kökten değiştirecek bir yeni teori bulunacak ancak bu einstein ın kütle çekim teorisine katkıda bulunacak bir teori bunabilir. sonuç olarak einsteinın kütle çekim teorisi evrenin işleyişini açıklayan kurallar bütününün sac ayağını oluşturuyor kanımca.




  • ışık hızına ulaşsak bile diğer galaksilere ulaşmak binlerce milyonlarca yıl alacak.böyle düşününce insan dehşete kapılıyor.
  • ışık hızına ulaşıldığında ki imkansızdır, zaman mevhumu ortadan kalkıyor yani ışık hızında diğer bir galaksiye anlık ulaşırız. ancak bu yolculuk dünyadaki birine göre milyonlarca yıl sürer.


    quote:

    Orijinalden alıntı: ilkerinanç

    ışık hızına ulaşsak bile diğer galaksilere ulaşmak binlerce milyonlarca yıl alacak.böyle düşününce insan dehşete kapılıyor.
  • nasıl yani 1 milyar ışık yılı ötedeki bir gezegene dakikalar (saatler aylar herneyse) içinde varabilirmiyiz yani? biraz saçma geldi bana.
  • dakikalar saatler saniyeler değil anında...
    şöyle söyleyeyim ışık için zaman akışı diye birşey yok. örneğin 1 milyar ışık yılı ötedeki bir galaksiye ışık hızında gittiğimizde biz anında orada olacağız ancak biz oraya vardığımızda dünya güneşin etrafında 1 milyar kez dönmüş olacak. ama geri dönüp dünyaya baktığımızda (görebilirsek) dünya bizim yola çıktığımız anındaki gibi olacak.
    bu arada 1 milyar ışık yılı ötedeki galaksiye gittiğimizde galaksinin ne halde olduğunu ancak gittiğimizde görebilicez

    quote:

    Orijinalden alıntı: ilkerinanç

    nasıl yani 1 milyar ışık yılı ötedeki bir gezegene dakikalar (saatler aylar herneyse) içinde varabilirmiyiz yani? biraz saçma geldi bana.
  • iyi de abi ışık niye milyarlarca senede yol alıyor da biz ışık hızına çıkınca anında varıyoruz?wormhole ile karıştırıyor olmayasın.o da teori sonuçta ya neyse...
  • ışığın garip doğasından kaynaklanıyo bu. cismin hızı arttıkça zaman cisim için daha yavaş akmaya başlar, ışık hızında ise zaman artık cisim için işlemez. ancak tekrar söylüyorum hiçbir cisim ışık hızına çıkamaz biz burada varsayımdan bahsediyoruz.
    ancak cismin boşlukta evrensel bir sabit olan hızı da var dolayısıyla cisim ne kadar hızlı hareket ederse etsin cisim ondan yine bu sabit hızıyla uzaklaşmaya devam eder. çok garip ama doğa bu şekilde işliyor.
    ışık hızına ulaşamayacağımız için bu dedikleirimizi ışık altı hızlarda da uygulayabiliriz aslında sadece biraz zaman kaybıyla.
    diyelim ki ışık hızının %99,999999999 hızına ulaştık ki bu mümkün olabilir işte...
    zaman bu durumda bizim için o kadar yavaş akmaya başlayacak ki çok uzak bir yere gittiğimizde örneğin 1000 ışık yılı uzaklığa gittiğimizde bu yolculuk bize 1000 yıl değil tahmini 1 yıl gibi gelecek. biz 1 yıl yaşlanacağız, bizi oluşturan herşey ve kolumuzdaki saat bize 1 yılın geçtiğini işaret edecek ve tabi biz de yolculuğun 1 yıl sürdüğünü zannedeceğiz. ancak dünyadaki birine göre bu yolculuk 1000 yıl sürmüştür. gerçi yolculuk bittiğinde dünyaya sinyal gönderdiğimizde sinyal dünyaya 1000 yıl sonra ulaşacağı için bizim gittiğimiz yere ulaştığımız haberini ancak 2000 yıl sonra haber alabilecekler dünyadakiler


    quote:

    Orijinalden alıntı: ilkerinanç

    iyi de abi ışık niye milyarlarca senede yol alıyor da biz ışık hızına çıkınca anında varıyoruz?wormhole ile karıştırıyor olmayasın.o da teori sonuçta ya neyse...




  • sunu soylemek istiyorum Işık hızını geçilmez derken bunu sebebi
    hız artıkça hacim küçülür kütle artar ve isık hızına ulaşınca kütle sınırsız olur hacimse sıfır
    hacimin 0(daha fazla hacim küçülemez(olamayn bişe y nasıl küçülücek)) olmasından dolayımı ışık hızı geçilemze
  • evet e=mc2 denkleminden ışık hızını geçmek için kütlenin sonsuz olması gerekir. bu da imkansızdır.

    quote:

    Orijinalden alıntı: akadias

    sunu soylemek istiyorum Işık hızını geçilmez derken bunu sebebi
    hız artıkça hacim küçülür kütle artar ve isık hızına ulaşınca kütle sınırsız olur hacimse sıfır
    hacimin 0(daha fazla hacim küçülemez(olamayn bişe y nasıl küçülücek)) olmasından dolayımı ışık hızı geçilemze
  • peki bu kütle artışı dedigimiz şey atom yada molekülerin artışı olar degil direk bu taneciklerin kütlelerinin artması demeketir
    ki bu taneciklerin kütle artışı naısl oluyor herhangi bir ek almadan nasıl kütle artabilir
  • tam tersine hacim küçülüyor ancak kütle artıyor budurum da momentum da yüksek hızlarda katlayarak artmış oluyor.
    özel görelilikte hızların artışındaki etkiler bu şekilde neden olduğu ise doğanın bu şekilde işliyor olması.
    ancak tabi bu farklar ışık hızına yakın hızlarda anlam kazanmaya başlıyor. örneğin koşan bir insanın kütlesi o kadar az artar ki hesaplamak için çok hassas aletler gerekir belki bir gramın milyarda biri kadar artabilir dünya üzerinde.

    quote:

    Orijinalden alıntı: akadias

    peki bu kütle artışı dedigimiz şey atom yada molekülerin artışı olar degil direk bu taneciklerin kütlelerinin artması demeketir
    ki bu taneciklerin kütle artışı naısl oluyor herhangi bir ek almadan nasıl kütle artabilir




  • peki bu hacim küçülmesini ve kütlenin büyümesinin nedeni nedir yani ışık hızına ulaşınca bu boyle olur ama, bilimsel açıklamasını merak ediyorm dogrusu
  • ışık hızına ulaşınca değil hızlar arttıkça böyle oluyor .
    bunun nedeni evrenin bu şekilde yaratılmış olmasıdır. bir teoriye göre maddeye kütle kazandıran yani onu kütlelendiren higgs adı verilen bir parçacıktır. belkide hız arttıkça maddenin higgs bosonuyla etkileşimi arttığından bu şekilde oluyordur ama ben de tam olarak bilmiyorum.
    ancak kütle arttığında uzay zaman da daha çok büküleceğinden çok yüksek hızlarda uzay zaman büyük oranda bükülebilir.

    quote:

    Orijinalden alıntı: akadias

    peki bu hacim küçülmesini ve kütlenin büyümesinin nedeni nedir yani ışık hızına ulaşınca bu boyle olur ama, bilimsel açıklamasını merak ediyorm dogrusu
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.