Şimdi Ara

Işık hızı aşılırsa Geçmişi görebiliriz... (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
198
Cevap
11
Favori
29.496
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Işık Hızını aştığımızda geçmiş zamandan görüntüler görmekle geçmişte olmak farklı şeyler ama?
    Bana geçmiş zamanın görüntülerini görürüz gibi geliyo.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DevoN -- 17 Ocak 2010; 22:06:20 >
  • İnsanlık birçok soruya cevap bulabilir böylelikle mesela incilin orjinal hali geleceğe ulaşabilir
  • bu saate gülmek biraz zor oluyor ama yorumlar... ya demek ki öyle oluyormuş derken ne anladın ki bize bir anlatsana..

    metalok diyor ki; 1500 ışık yılı ötesindesiniz misalen. ve o anda dünyaya baktığında 1500 ışık yılı öncesindeki zamanı görürsün diyor.
    yani 1500 ışık yılı geçmiş bir ışık kırpması sana ulaşmış durumda diyor. ardından da diyor ki; sen eğer o esnada ışık hızında gidebilen bir araca
    biner ve ışık hızında 1500 ışık yılı yol alırsan o zamana gitmiş olursun. iyi de senin görmüş olduğun tek bir anlık ışık kırpması yol almış mı?
    almış. sen o esnada 1500 ışık yılını anlık yol alsan dahi ne görürsün? o anı görürsün teorik olarak. 1500 sene öncesini nereye görüyorsun?
    aracı yeni yaptığını farzet. atladın gittin, hava alır gelirsin. yok birşey orada diyerek..

    ayrıca bir de şöyle düşünelim. ışık hızında yol almak için o hızda hiçbir gök cismine çarpmadan gidebileceğinizi nasıl hayal edebiliyorsunuz?
    yani düz bir rota düşünülse dahi, kalkış ve varış noktaları arasına girecek gök cisimlerinin hesaplaması felan ya bir tane cisim araca çarpsa ne olur?

    neyse bunları bence hiç düşünmeyin. sizin düşüneceğiniz konu şu aslında şu olmalı. hayatımız algıdan ibaret değil mi?
    görme, koklama, duyma, tatma, işitme yani hissediyoruz, algılıyoruz. zamanı da kıyaslama yaparak algılıyoruz. mekan da algıdan ibaret.
    bu durumda çok üstün güce sahip olan yaratıcımız bize herşeyi maddenin aslı ile muhatap ettirmeden algılatabilir mi bunu düşünün.

    zamanda geçmişe gidilebilir diyorsanız. bir bardak su için 10 dakika sonrasına da ben zamanda geri gideceğim deyin. içtiğin su için yanında bardak taşı.
    ha zamanda ileri mi gidelim diyorsunuz? hangi noktaya nasıl bir kıyaslama yaparak ileri gidilecek ki yine o anı yaşayacaksın.
    yani uzay aracına binen anı yaşamış olacak. binemeyen ise binen için uzayda geleceğe yolculuk yaptı diyecek güya..
    iyi o zaman sen de bin uzay aracına git yanına 1 saat sonra aynı hesap.. ya da ilk giden dönsün senin yanına ışık hızıyla yine..
    gördüğünde sen de hoşgeldin kardeşim, nasıl gelecekte hava durumu nasıl iyi mi diye sor..




  • Gün gelir de geçmişe gitmek mümkün olursa dünya muhtemel bir kaosa sürükleneceği için bu olay asla ortaya çıkmaz.Hatta belki de bulmuşlardır.
  • arkadaşlar ilgimi çeken bir konu olduğu için hemen girip okudum ama o kadar çok yanlış bilgi olduğunu gördüm kü şaşırdım kaldım.
    einstein in ömrünü verdiği bir teoriyi bile yanlış anlamışsınız malesef , bakın ben şimdi size doğrusunu anlatmaya çalışayım naçizane...
    einstein 1905 yılında henüz 26 yaşında özel görelilik denilen kuramı ortaya atmıştır. bu kuram daha sonra 1916 yılında yayınlayacağı genel göreliliğin özel bir hali niteliğindedir. kuram hızlarla ilgili bir kuramdır. bu kuram 200 yıllık newton teorilerini yalancı çıkarmıştır ve döneminde oldukça olaylı bir şekilde karşılanmıştır. newton un zamanın heryerde mutlak ve aynı olduğu düşüncesini yıkmıştır. kurama göre hareketli cisimler için zaman yavaş akmaya başlar. ancak bu düşük hızlarda hissedilemeyecek kadar az olan bir olgudur. örneğin saatte 100 km hızla giden bir arabanın içindeyseniz, sizin için zaman hareketsiz duran birine göre daha yavaş işlemeye başlar, kütleniz artar, hacminiz azalır, hız yönünde boyunuz kısalır.
    evet bunların hepsi gerçekten oluyor ama çok çok çok az. ancak işler ışık hızına yakın hızlara çıkıldığında değişiyor. ışık hızının %87 si kadar bir hızda zaman yarı yarıya yavaşlar.
    yukarda arkadaşlar einstein in zamanda geri gidilebileceğini söylediği yorumlarını yapmış, tam tersine o ışık hızının kesinlikle aşılamayacağı bir evrensel sabit olduğunu söylüyordu. zaten bu yüzden zamanın farklı mesafelerden gelen ışık için yavaş akması gerektiğini bulmuştu.
    sonuç olarak ışık hızı aşılamadığı için zamanda geri gitme diye birşey de en azından bu yöntemle imkansızdır.
    şimdi gelelim diğer konuya;
    geçmişi görmek için dünyadan uzak bir yerden gelişmiş teleskoplarla dünyaya bakmak gerekir demiş bir arkadaş, evet bu doğrudur. örneğin bizden 4,5 ışık yılı uzaklıktaki alfa centauri yıldızından dünyaya baktığınızda dünyanın 4,5 yıl evvelki halini görürsünüz. daha uzaklara gidildikçe daha da geçmişi görebilirsiniz. atıyorum 3000 ışık yılı öteden baktığınızda piramitleri inşaa eder bulursunuz insanları.
    ancak burada önemli bir nokta var ışık hızını geçemiyoruz eee o zaman ışıktan hızlı uzaklara gidip dünyanın önceki hallerini nasıl göreceğiz. biz yolculuğa çıktığımızda ışık bizden hızlı olduğu için geçmişi göremeyeceğiz.
    bunun belki şöyle bir yolu olabilir, solucan delikleri. solucan delikleri uzayın değişik yerlerini birbirine bağlayan tüneller gibidir, oradan geçildiğinde ani olarak uzak yerlere yolculuk yapılabilir ama bu sadece bir teori tabi...
    sonuç olarak bu olsa bile zamanda geri gitmiş ve geçmişe müdahale etmiş olmuyoruz, sadece geçmişi bir sinema filmi gibi anlık izleme şansını yakalıyoruz tıpkı videoda geri sarıp oynatmak gibi...




  • Geçmişi de geleceği de göremezsiniz. Bu işin ışık hızı ile falan alakası yok.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: The souls migration

    ayrıca bir de şöyle düşünelim. ışık hızında yol almak için o hızda hiçbir gök cismine çarpmadan gidebileceğinizi nasıl hayal edebiliyorsunuz?
    yani düz bir rota düşünülse dahi, kalkış ve varış noktaları arasına girecek gök cisimlerinin hesaplaması felan ya bir tane cisim araca çarpsa ne olur?

    ışık hızına ulaşabilirsek madde enerjiye dönüşmüyormu
  • m : v hızında seyreden maddenin kütlesi
    m0 : maddenin durağan haldeki ilk kütlesi
    c : ışık hızı
    v : maddenin hızı

    Formülün paydasında bulunan kök içindeki v, c ye yaklaştıkça oranda 1 e yaklaşır. Bu durumda kök 0 a doğru gider. bildiğiniz gibi sayı / 0 tanımsızdır. Yani ışık hızında bile gitmek heryerde bulabileceğiniz ve geçerliliğini koruyan bu basit Relativistic mass formülüne göre imkansız. Tabi araştırmacılar uzaydan gelen ve hızı ışık hızından büyük atom altı parçacıklar bulduklarını idda etmişlerdi, bu idda ne durumda bilemiyorum.
     Işık hızı aşılırsa Geçmişi görebiliriz...


    Bir başka eşitlik. 1 gr maddeyi olduki ışık hızına çıkarmak istiyorsunuz. Gereken enerji ;

    E / m = c2 = (299,792,458 m/s)2 = 89,875,517,873,681,764 J/kg (≈9.0 × 1016 joules per kilogram)

    89.9 terajoules
    24.9 million kilowatt-hours (≈25 GW·h) >>>> Dünyanın en büyük nükleer santrali 1600MWatt
    21.5 billion kilocalories (≈21 Tcal)
    21.5 kilotons of TNT-equivalent energy (≈21 kt)
    85.2 billion BTUs

    Yani zamanda yolculuk denen kavram ileride yapılacaksa ( -ki zerre kadar ihtimal vermiyorum ) bunun ışık hızıyla yada ışık hızını geçmekle filan ilgisi olmayacak. Solucan delikleri veya uzayı sicim teorisi ile düşünerek farklı teoriler ortaya atarak belkide birşeyler bulunacak. Yada bambaşka ufuklara yelken açılacak.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi clarion -- 18 Ocak 2010; 13:39:08 >




  • etusch ve the souls migration yazılanları tekrar okuyun ya bir şey anlamamışsınız ya da bilmiyorum işte
  • ozaman belkide gelecekten birileri bizi büyük bir tehlikeden kurtardı yada kurtarılmayı bekliyoruz yada mantığın bittiği yerde boşamı yaşıyoruz yoksa bu konu çokmu gereksiz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: metalok

    Einstein ışık hızını aşarsanız zaman size göre yavaşlar diyor.
    Atıyorum ışık hızında 1 hafta yolculuk yaptın diyelim. Senin takvimin bir hafta ilerlemişken gerçek dünya takvimi birkaç yüzyıl ilerlemiştir.



    Doğru bir teorem bence
  • Işık hızına saplanıp kalırsan zaten aşamazsın...
  • Herşeyi zamana bırakın bence.
  • ısık hızında gitmek einstein e gore imknasızdır zaten cunku ısık hızında gıden bir aracın veya kısının kutlesi sonsuz olucaktır fakat bence ısık hızında degilde ısık hızının %20 hızında giden bir arac yapılması en mantıklısı
  • Işık hızını geçmek , yoktan enerji var etmek gibi , yani fizik kurallarına göre yanlıştır .
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Mert


    quote:

    Orjinalden alıntı: metalok

    Einstein ışık hızını aşarsanız zaman size göre yavaşlar diyor.
    Atıyorum ışık hızında 1 hafta yolculuk yaptın diyelim. Senin takvimin bir hafta ilerlemişken gerçek dünya takvimi birkaç yüzyıl ilerlemiştir.

    Evet doğru söylüyorsun...

    Bana geçmişe gitmek imkansız gibi geliyor ama neyse.




    Şimdilik geçmişe gitmek imkansız ama gelecekte ne olacağını bilemeyiz.


    Edit:İmla ve Yazım hatası



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ThunderVoid -- 19 Ocak 2010; 13:27:24 >




  • yanlış hatırlamıyorsam Einstein amcamız bir cismin hızı ışık hızına yaklaştığı zaman kütlesi artıyor demiyormu, hiç bir şekilde ışık hızına ulaşılamaz çünkü o cismin kütlesi sonsuz olur demiyormuydu .

  • Işık hızına ulaşıldığında zaman neredeyse duruyor ise ışık hızını geçtikçede zamanın gerisine gidiliyorsa 300bin km hızdan fazla hıza ulaşıldığında zaman tersine akar ve geriye doğru yol almış olunmaz mı?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi solid -- 18 Ocak 2010; 15:52:11 >
  • bu topic de anlatılmak istenen de bu zaten ışık hızı aşılamaz kesinlikle !!!
    o yüzden "ışık hızı aşılırsa" ile başlayan hiçbir cümle ciddiye alınmamalı.

    quote:

    Orijinalden alıntı: solid

    Işık hızına ulaşıldığında zaman neredeyse duruyor ise ışık hızını geçtikçede zamanın gerisine gidiliyorsa 300bin km hızdan fazla hıza ulaşıldığında zaman tersine akar ve geriye doğru yol almış olunmaz mı?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: speedy_

    bu topic de anlatılmak istenen de bu zaten ışık hızı aşılamaz kesinlikle !!!
    o yüzden "ışık hızı aşılırsa" ile başlayan hiçbir cümle ciddiye alınmamalı.

    quote:

    Orijinalden alıntı: solid

    Işık hızına ulaşıldığında zaman neredeyse duruyor ise ışık hızını geçtikçede zamanın gerisine gidiliyorsa 300bin km hızdan fazla hıza ulaşıldığında zaman tersine akar ve geriye doğru yol almış olunmaz mı?





    +12
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.