Şimdi Ara

Işığın hızı yavaşlatılabilir mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
66
Cevap
0
Favori
1.633
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar mesela el fenerinin önüne herhangi bir madde koyarak (föy, sünger, gazete veya daha değişik maddeler) ışığın istediğimiz noktaya ulaşmasını engelleyebilir miyiz? Eğer değiştirebilirsek bu değişim gözle algılanabilir mi sizce? Fikirlerinizi bekliyorum...

• evet ışığın hızı çeşitli yöntemlerle laboratuar ortamında aşırı derecede düşürülebiliyor
    ayrıca doğada da örneğin suda ışığın hızı daha düşüktür, kırılma bu yüzden gözlenir
  • İzlediğim bir belgeselde -History HD - Evren - Işık Hızı belgesel bölümünde miydi hatırlamıyorum- ışığın yavaşlatıldığından bahsediliyordu. Aynı belgeselde veya başka bir belgeselde de olabilir ışığın hızı her ne kadar saniyede 299.000 küsür km olsa da maddeden geçerken hızının düştüğü Dünya'da 199.000 küsür km hızla gittiğine falan değinilmişti. Bir de yine bu ya da başka bir belgeselde özel bir laboratuvar ortamında ışığın hızı ciddi anlamda düşürülüyordu speedy_ nin dediği gibi. Yanlış hatırlıyor da olabilirim saniyede birkaç km ye kadar mı ne düşürülüyordu galiba ama yanlış da hatırlıyor olabilirim belki birkaç bin km de olabilir.
  • Peki bu hız değişimini biz göz ile algılayabiliyor muyuz yani belli ediyor mu?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Speedmcpolat

Peki bu hız değişimini biz göz ile algılayabiliyor muyuz yani belli ediyor mu?

Emin olmamakla birlikte belgeselde o karanlık laboratuvar ortamında ışık demetlerinin dolaştığını görebiliyordum
  • Bildiğim kadarıyla şöyle cevaplayayım:

Işık ortam değiştiğinde hız değiştirmez. Işık her zaman c hızı ile hareket eder. Farklı bir ortama, örneğin cama, girdiğinde öyle gözükmesinin sebepi, fotonların cam ortamına girdikten sonra 'absorbe' edilip, tekrar salınmasından ötürü yolu alacağı zamanda bir 'delay' olacak, bu yüzden bize sanki yavaşlamış gibi gözükecektir. Bunu basit şekilde şöyle anlatabiliriz: Normalde saatte 100 km hızla gittiğini düşün. Ama bugünlük 3-5 mola verip gittin. Dolayısıyla daha uzun zamanda gittin, fakat kendi hızın aslında hiç değişmedi. 100 olur her zaman. Ama ortalama hız dediğimiz kavramı azalıcaktır ışığın. Fakat, foton her zaman c ile hareket eder. Işık için ise, 100% emin olmamakla beraber ışık için 'phase velocity' dediğimiz kavramı azalıyor diyebiliriz heralde. Yine de bilenlere sormakta fayda var.
  • Huddleston kullanıcısına yanıt
    Bildiğim kadarıyla;
    Işığın hızı evet evrenseldir ve değişmez ancak kütle çekim alanında ışığın hızı yavaşlar. Bu görelilik konusu ayrı
    Diğer konu ışığın maddenin içinden geçerken hızının yavaşlaması dediğin gibi maddeyi oluşturan atomlarla olan etkileşiminden ileri gelir.
    Örneğin güneşin çekirdeğinde yaratılan fotonlar dış katmana ulaşmak için zorlu bir yolculuğa çıkarlar ve güneşin dışına çıkmaları hatırladığım kadarıyla binlerce yıl sürüyor

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Yani sonuç olarak ışığın hızını laboratuvar ortamında da olsa yavaşlatabilmek mümkün?
  • speedy_ kullanıcısına yanıt
    Kütle çekim alanında yanlış hatırlamıyorsam hız yavaşlamıyordu, değişen frekans ve dalgaboyu idi, hatta bunu 3 ay önce size başka bir konuda anlatmaya çalışmıştım.http://forum.donanimhaber.com/m_83031558/f_//tm.htm#83031558

Işık, vakuum ortamında, ki çok büyük kütleli bir yıldızın yanı da olabilir bu, sabit c hızı ile hareket eder. Işığın yavaşlaması konusunda ise üstte yorumumu açık bıraktım. Farklı bir ortama girdiğinde ışığın hızı değişir diye biliyordum, ama şuan emin değilim tabii. Fakat tabi foton için bu olay geçerli değil, foton atomlar tarafından absorbe edilip tekrar geri salınır fakat bu hızında herhangi bir değişiklik yapmıyor.

@Speedmcpolat

Evet, mümkün olması lazım diye biliyorum. Hatta geçenlerde makale okumuştum bunun ile ilgili.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Huddleston -- 20 Ocak 2014; 20:56:39 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Huddleston

Bildiğim kadarıyla şöyle cevaplayayım:

Işık ortam değiştiğinde hız değiştirmez. Işık her zaman c hızı ile hareket eder. Farklı bir ortama, örneğin cama, girdiğinde öyle gözükmesinin sebepi, fotonların cam ortamına girdikten sonra 'absorbe' edilip, tekrar salınmasından ötürü yolu alacağı zamanda bir 'delay' olacak, bu yüzden bize sanki yavaşlamış gibi gözükecektir. Bunu basit şekilde şöyle anlatabiliriz: Normalde saatte 100 km hızla gittiğini düşün. Ama bugünlük 3-5 mola verip gittin. Dolayısıyla daha uzun zamanda gittin, fakat kendi hızın aslında hiç değişmedi. 100 olur her zaman. Ama ortalama hız dediğimiz kavramı azalıcaktır ışığın. Fakat, foton her zaman c ile hareket eder. Işık için ise, 100% emin olmamakla beraber ışık için 'phase velocity' dediğimiz kavramı azalıyor diyebiliriz heralde. Yine de bilenlere sormakta fayda var.

aynen öyle ne güzel dedin bak atom önce excited state olur sonra delay sonra re-emission yeni foton çıktı böyle böyle delay hep birikir yoksa photon interatomic distance boyu constant c gider ama atomlar gele gele delay yüzünden velocity yavaşlar hem phase hem group velocity yavaşlar orda dikkat! phase daha çok yavaşlar zaten onunçin dispersion diyorum. şimdi diyosun absorption sonra yine radiation energy kayıp? tabi ki var! mediumda refraction index her zaman complex bunun imaginary component benim absorption loss verdi. şimdi bak burdan ne yaptık daha çok dense atom koyduk medium içine bose-einstein condenseler yaptık daha çok delay photon iyice yavaşlattık hatta 2001de photon durdu ama buraya haberi gelmemiş hala
    Liu, C., NATURE VOL 409 pp. 490-493 (2001)
    http://www.seas.harvard.edu/haulab/publications/pdf/Stopped_Light_2001.pdf
    okumak isteyen causality dispersion relation bakmalı kramers–kronig relations araştırmalı o zaman anlar nasıl oluyor.
    Toll, J. S., Phys. Rev. Volume 104 Issue 6 1760–1770 (1956)
    http://prola.aps.org/pdf/PR/v104/i6/p1760_1
    physical review bulamayanlar anlamayanlar sorun bana ya da craig bohren iyi anlatmıştı burdan okuyun daha explicit açıklama var
    Bohren, C. F., Eur. J. Phys. 31 (2010) 573–577
    http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.176.6415&rep=rep1&type=pdf

• quote:

Orijinalden alıntı: speedy_

Bildiğim kadarıyla;
    Işığın hızı evet evrenseldir ve değişmez ancak kütle çekim alanında ışığın hızı yavaşlar. Bu görelilik konusu ayrı
    Diğer konu ışığın maddenin içinden geçerken hızının yavaşlaması dediğin gibi maddeyi oluşturan atomlarla olan etkileşiminden ileri gelir.
    Örneğin güneşin çekirdeğinde yaratılan fotonlar dış katmana ulaşmak için zorlu bir yolculuğa çıkarlar ve güneşin dışına çıkmaları hatırladığım kadarıyla binlerce yıl sürüyor

hayır hayır hayır! bu ne saçmalık relativity zaten tek şey söyler constant speed of light! gravitational field içinde c değişmez spacetime değişir!
  • quote:

Orijinalden alıntı: pirefokkes

quote:

aynen öyle ne güzel dedin bak atom önce excited state olur sonra delay sonra re-emission yeni foton çıktı böyle böyle delay hep birikir yoksa photon interatomic distance boyu constant c gider ama atomlar gele gele delay yüzünden velocity yavaşlar hem phase hem group velocity yavaşlar orda dikkat! phase daha çok yavaşlar zaten onunçin dispersion diyorum. şimdi diyosun absorption sonra yine radiation energy kayıp? tabi ki var! mediumda refraction index her zaman complex bunun imaginary component benim absorption loss verdi. şimdi bak burdan ne yaptık daha çok dense atom koyduk medium içine bose-einstein condenseler yaptık daha çok delay photon iyice yavaşlattık hatta 2001de photon durdu ama buraya haberi gelmemiş hala
    okumak isteyen causality dispersion relation bakmalı kramers–kronig relations araştırmalı o zaman anlar nasıl oluyor.
    physical review bulamayanlar anlamayanlar sorun bana ya da craig bohren iyi anlatmıştı burdan okuyun daha explicit açıklama var
    http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.176.6415&rep=rep1&type=pdf

Bence ya tamamen Türkçe konuşun ya da tamamen İngilizce.Faydalı şeyler yazıyorsunuz ama bence Türkçenizi biraz toparlayıp yazın.

• quote:

Orijinalden alıntı: Canis Majoris

quote:

quote:

Bence ya tamamen Türkçe konuşun ya da tamamen İngilizce.Faydalı şeyler yazıyorsunuz ama bence Türkçenizi biraz toparlayıp yazın.

well actually, since you've brought up the subject, i've repeatedly tried communicating in this language, eventually ending up in despair in every single case. effectively noone here cares to respond whenever i do so. quite a while ago there was one particular incident where i've been harassed by this fledgling so-called engineer, who then simply left me alone with my questions unanswered right after switching languages. therefore frankly speaking, i am certainly not willing to give it another go. never again within this platform. find attached the abovementioned incident:
    http://forum.donanimhaber.com/m_81551327/f_//tm.htm#81604136
    ps. chances are there i won't be getting any respond whatsoever to this very attempt of communicating common ground either.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Canis Majoris

quote:

quote:

well actually, since you've brought up the subject, i've repeatedly tried communicating in this language, eventually ending up in despair in every single case. effectively noone here cares to respond whenever i do so. quite a while ago there was one particular incident where i've been harassed by this fledgling so-called engineer, who then simply left me alone with my questions unanswered right after switching languages. therefore frankly speaking, i am certainly not willing to give it another go. never again within this platform. find attached the abovementioned incident:
    http://forum.donanimhaber.com/m_81551327/f_//tm.htm#81604136
    ps. chances are there i won't be getting any respond whatsoever to this very attempt of communicating common ground either.

Kardaş, burası türkçe bir forum. Ne yarı ing. Veya tam ing yazdın diye havalı mı oldun? Yada farklı elit bir zümre ye mi seslendin?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• mutlak sıfır(absolute zero) -273 K de belki bir şeyler olabilir :)
  • Yanlış bilmiyorsam ışığın boşluktaki hızı "c" 1 milyar km/saat. Lakin yayılma ortamı değiştikçe ışığın da hızı değişecektir.
  • pirefokkes kullanıcısına yanıt
    ışığın hızının yavaşladığını iddia etmemin nedeni durum böyle olsa da ölçümlerde değişmediğinin görülmesi. bunun nedeni de dediğin gibi uzay zamanın bu değişime ayak uydurmasıdır yani aslında uzay zamandaki değişimden ötürü ışığın hızı azalıyor anca aynı uzay zamandaki ölçümler bunu belirleyemiyor.
    evet tabiki hatırlıyorum ancak ışığın hızının yavaşladığının göstergesidir dalga boyunun değişimi.
    frkans ayın kalıp dalga boyu değişiyor. kütle çekim alanından ayrılan ışığın dalga boyu artıyor nedeni ise enerji kaybediyor diye açıklanıyor ancak tahminimce bunun nedeni enerji kaybı değil kütle çekim nedeni ile katlanmış uzay zaman dokusundan daha az katlanmış olana geçişte ışığın katlanmış olan taraflardaki hareketinin ortaya çıkışı ile birlikte tüm hareketinin görünür hale gelmesidir diye düşünüyorum.
    şöyle düşün, uzay zaman bir yelpaze gibi olsun. kütle çekim alanında yelpazenin yaprakları birbirine yaklaşıyor yani kapanıyor olsun . bu durumda ışık yelpazenin yapraklarında sabit hızında hareketine devam ediyor ancak dışardan görünen şey hareketinin yavaşlıyor gibi görünmesidir. çünkü o esnada görünmeyen alanlarda harkeet etmeye devam etmektedir.

• speedy_ kullanıcısına yanıt
    Sıkıntı şurdaki frekans aynı kalmıyor, kalamaz. Enerji kaybetmesinin sebepi, tipik iş-enerji ilişkisi. Gravitational field dediğimiz şeye karşı ışık iş yapıyor, dolayısıyla enerjisini kaybediyor. E = hf olduğundan, h zaten sabit, dolayısıyla f değişiyor. Hatta, bu tarz olayları açıklamak için şöyle bir şey de kullanılmış:http://en.wikipedia.org/wiki/Gravitational_redshift

Üstte pirefokkes de yazmış tekrar edeyim, ışığın hızı vakumda sabit ve c'dir. Değişicek bir nitelik varsa, frekans, aldığı yol, zaman veya dalgaboyu olur.

Not: Eğer çok fazla şey istememiş olacaksam, şurdaki linki okumanız çok faydalı olabilir diye düşünüyorum.http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/relativ/blahol.html#c2

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Huddleston -- 21 Ocak 2014; 13:04:04 >

ben frekansı sabit kalıyor diye biliyodum.
    peki frekansı da azalıyor olsun. ancak yine de kütle çekim alanında zaman daha yavaş akacağı için ve alan içindeki ölçüm cihazları da ışığın hızını aynı ölçeceği için ışığın hızının kütle çekim alanına girmeden önceki halinden daha yavaş olması gerekir diye düşünüyorum.
    ben kütle çekim alanındaki ışığın hareketini düşünürken her zaman hızlı giden cisimlerin yanından geçen ışığı düşünürüm çünkü denklik ilkesi gereği ışık veya zaman tamamen aynı şekilde davranıyor.
    örnek vereyim;
    diyelim ki hızlı giden bir araç içindeyiz ve aracın arkasından önüne doğru bir ışık gönderelim veya aracın dışında aynı yönde hareket eden ışığı gözleyelim. ışık aracın yanında hareket ederken dışardan bakan gözlemci ışığın hareketinde bir anormallik görmezken aracın içindekiler ışığın dalga boyunun kısaldığını ve frekansının arttığını gözlerler. dışardaki gözlemci ise araca yaklaşıp onu geçen bir ışık dalgası görürler. buraya kadar anlaştığımızı düşünüyorum.
    şimdi araç içindekiler dünyada duran gözlemcilerdir diyebiliriz ve kütle çekim alanındaki ışık hareketi için ışık evet yavaşlar diyebiliriz ancak bu yavaşlamayı araç içindekiler veya dünyadakiler değil dışardan bakan gözlemciler tarafından farkedilir. bu yavaşlamanın hızlı giden cismin yanından geçen ışık için karşılığı ise ışığın aracın yanından geçerken araca göre olan hızının ışık hızından az olması diyebiliriz. umarım anlatabilmişimdir demek istediklerimi.

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.