Şimdi Ara

Işığın hızı yavaşlatılabilir mi? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
66
Cevap
0
Favori
1.633
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Kusura bakma ama anlatmak istediğini anlamadım yani kanyon örneğini

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: speedy_

Kusura bakma ama anlatmak istediğini anlamadım yani kanyon örneğini

ışık gravity field içinde daha fazla yol gitti dedin time dilation zaman yavaşladı dedin hepsinin nedeni c sabit de ondan. dışardan bakan ışığı yavaşlar görür dedin çünkü benim baktığım yerden spacetime curvature görünmüyor! bana görünmüyor diye ışık o length dilation yolunu gitmedi mi gitti canyonu ben görmüyorum onunçin bana yürüyen adam düz yolda gibi hesaplıyorum demek gibi aynen dedim. zaten onun için time dilation var onun için contraction var çünkü c sabit
  • pirefokkes kullanıcısına yanıt
    "dışardan bakan ışığı yavaşlar görür dedin çünkü benim baktığım yerden spacetime curvature görünmüyor!"
    İşte duymak istediğim buydu. Dışardan bakan ışığı yavaşlar görür katılıyorsun değil mi yanlış düşünmüyorum yani

• quote:

"dışardan bakan ışığı yavaşlar görür dedin çünkü benim baktığım yerden spacetime curvature görünmüyor!"
    İşte duymak istediğim buydu. Dışardan bakan ışığı yavaşlar görür katılıyorsun değil mi yanlış düşünmüyorum yani

o dedi anlamadın şu dedi anlamadın ben dedim anlamadın niye böylesin onu da ben anlamadım örneği boşuna mı veriyorum canyon içine girdi çıktı adam onu da ben yavaşladı gördüm çünkü 1km uzaktaydı 2saatte geldi ama çukura girdi çıktı 1km yol gitmedi! yani adamı yavaşladı gördüm mü derim hayır ben yanlış ölçtüm çünkü yanlış yerden bakıyorum total distance bilmiyorum! photonu yavaşladı gördüm demek aynı aynı. yok öyle olay! zor değil bu niye zor oldu bu olay anlatmak 3d bişeye 2d bakarsan yanlış ölçersin hareketi photona da 4d değil 3d bakarsan yanlış clear as day

• quote:

Orijinalden alıntı: Huddleston

daha doğrusu cevabı istediğiniz gibi çıkartmak için çok alakasız şeyler söylüyorsunuz.

tam çok güzel doğru demiş örnek diyorum niye yanlış onu diyorum anlatıyorum sonra benim developing argument copy edip bak bunu dedin onunçin ben doğruyum diyorsun speedy
    Ben de diyorum ki senin kanyon içideki hareket dediğin fotonun eğri uzaydaki görülmeyen yerden geçişiyle aynı bu mantıkla yani benim anlattığımyavaşlama hareketi doğru görünüyor yani gerçekte yavaşlamıyor eğri uzayda katlanmış yerden ilerliyor bunu göremediğimiz için yavaşladı diyoruz doğru mu

• quote:

Ben de diyorum ki senin kanyon içideki hareket dediğin fotonun eğri uzaydaki görülmeyen yerden geçişiyle aynı bu mantıkla yani benim anlattığımyavaşlama hareketi doğru görünüyor yani gerçekte yavaşlamıyor eğri uzayda katlanmış yerden ilerliyor bunu göremediğimiz için yavaşladı diyoruz doğru mu

ben demiyorum hiç fizikçi de demez yanlış şey demek isteyen der. aynı adam canyonda 1km yol gitti demek isteyen de der onun gibi ama yanlış der gerçekler değişmez 3km gitti
    Eğri uzayda o 3 km yi görebiliyomusun hayır . O zaman ışığın hızını da aynı göremezsin ama eğer kanyon içindeysen örneğe göre o zaman ışığı yine sabit c hızıyla ölçersin

• quote:

Eğri uzayda o 3 km yi görebiliyomusun hayır . O zaman ışığın hızını da aynı göremezsin ama eğer kanyon içindeysen örneğe göre o zaman ışığı yine sabit c hızıyla ölçersin

neyi justify için çalışıyosun hiç anlamadım bişeyi yanlış ölçünce yanlışa doğru diyelim mi dedin?
    Hayır anlatmaya çalıştığım kanyon örneğinde dedinki bi gerçek var o da 3km yol var ve bu sebeple yolculuk fazla sürer ama eğer ortada kanyon olmasaydı yolculuk daha az sürecekti hem de aynı hızla. Işık da aynı şekilde kütle çekim olmayan ortamda hızı c dir ancak kütle çekimden geçerken kanyondan giden adam gibi hızı değişmez ama yolculuk zamanı uzar biz de deriz ki ışığın hzı yavaşladı. Anladın mı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi speedy_ -- 21 Ocak 2014; 23:42:31 >
  • quote:

Hayır anlatmaya çalıştığım kanyon örneğinde dedinki bi gerçek var o da 3km yol var ve bu sebeple yolculuk fazla sürer ama eğer ortada kanyon olmasaydı yolculuk daha az sürecekti hem de aynı hızla. Işık da aynı şekilde kütle çekim olmayan ortamda hızı c dir ancak kütle çekimden geçerken kanyondan giden adam gibi hızı değişmez ama yolculuk zamanı uzar biz de deriz ki ışığın hzı yavaşladı. Anladın mı

hayır demeyiz! ışık yavaşladı demeyiz! demek yani anlamadın güneş arkasında yıldız var teleskop baktın nerde gördün yıldız güneşin üstünde yıldız güneşin üstünde mi dedin? optic yanlış ölçtün sadece ölçme method yanlış. bardakta su var içine limon koydun limon büyüdü mü dedin? demedin ölçme method yanlış limona ışık gönder sonra al ışık al olmaz ölçemezsin limona contact ölçmek gerek çok basit galilean relative reference frames geometysi bunlar bişeyi az coordinate üstüne projeciton yap sonra hızı bu de hızı o demek değil dedik kaç defa onunçin contraction time dilation var zaten c sabit çünkü

• quote:

Orijinalden alıntı: pirefokkes

quote:

hayır demeyiz! ışık yavaşladı demeyiz! demek yani anlamadın güneş arkasında yıldız var teleskop baktın nerde gördün yıldız güneşin üstünde yıldız güneşin üstünde mi dedin? optic yanlış ölçtün sadece ölçme method yanlış. bardakta su var içine limon koydun limon büyüdü mü dedin? demedin ölçme method yanlış limona ışık gönder sonra al ışık al olmaz ölçemezsin limona contact ölçmek gerek çok basit galilean relative reference frames geometysi bunlar bişeyi az coordinate üstüne projeciton yap sonra hızı bu de hızı o demek değil dedik kaç defa onunçin contraction time dilation var zaten c sabit çünkü

yazdıklarının hepsini biliyorum ve kabul ediyorum. benim dediğim de zatn ışık yavaşlar değil sadece öyle görünür. yani önceki yazılardan birinde de yazdığım gibi optik bir durum. ancak sonuç olarak aynen güneşin arkasındaki bir yıldızdan gelen ışığın güneşin yanında görünmesi gibi sonuç olarak algılar bence önemlidir evet biz yıldızın artık güneşin yanında olmadığını arkasında olduğunu biliyoruz ancak bu bilgi ile bilinebilen bir olay. ışığın hızının yavaşlıyor görünmesi dememin sebebi de yine aynı şey. ışık uzak bir cisimden bize gelirken farklı kütle çekim alanlarından geçerken optik olarak yavaşlar ve bize gelme süreleri gecikir. ancak biz gerçekten o cisme bir yolculuk yaptığımızda yol üzerinde ışığın hızının hiç bir yerde azalmadığını ölçümleriz. olan olay tamamen optik yanılsama gibi görünür ama sonuçta görünür.

• ışık hızı hep sabittir hep c relativity herşey buna göre olur we're on the same page o zaman anlaştık sonunda
    ışığın hızının her yerde c olduğunu hiçbir zaman inkar etmedim ki zaten ben göreliliğe inanırım ancak benim derdimi anlatamadım :)
    başka bir örnek daha vermek istiyorum,
    diyelimki önümüzde gözlemleyebildiğimiz bir uzay zaman var ve bu uzay zamanı 3 eşit parçada değerlendireceğiz. 1 ve 3. parçada kütle çekim alanı yok. 2. parçada yoğun bir kütle çekim alanı var belki bir karadelik yüzünden falan.
    bu uzay zamanın boyunu 3 ışık yılı olarak görüyoruz (her bir parça 1 ışık yılı)
    ışık bir taraftan giriyor ve biz de takip ediyoruz, 1. bölümden geçmesi 1 yıl zaman alıyor, 2. bölüm yoğun kütle çekim alanı olduğundan ve uzay zaman esnediğinden oradan geçmesi atıyorum 2 yıl sürüyor doğru mu. 3. bölümden de 1 yılda geçtiği için toplamda 4 yılda geçişi tamamlıyor.
    benim demek istediğim eğer ışık 2. bölümde de 1. bölümdeki görsel hızıyla devam etseydi daha çabuk geçebilecekti ancak uzay zaman eğriliği buna izin vermiyor.

• quote:

ışığın hızının her yerde c olduğunu hiçbir zaman inkar etmedim ki zaten ben göreliliğe inanırım ancak benim derdimi anlatamadım :)
    başka bir örnek daha vermek istiyorum,
    diyelimki önümüzde gözlemleyebildiğimiz bir uzay zaman var ve bu uzay zamanı 3 eşit parçada değerlendireceğiz. 1 ve 3. parçada kütle çekim alanı yok. 2. parçada yoğun bir kütle çekim alanı var belki bir karadelik yüzünden falan.
    bu uzay zamanın boyunu 3 ışık yılı olarak görüyoruz (her bir parça 1 ışık yılı)
    ışık bir taraftan giriyor ve biz de takip ediyoruz, 1. bölümden geçmesi 1 yıl zaman alıyor, 2. bölüm yoğun kütle çekim alanı olduğundan ve uzay zaman esnediğinden oradan geçmesi atıyorum 2 yıl sürüyor doğru mu. 3. bölümden de 1 yılda geçtiği için toplamda 4 yılda geçişi tamamlıyor.
    benim demek istediğim eğer ışık 2. bölümde de 1. bölümdeki görsel hızıyla devam etseydi daha çabuk geçebilecekti ancak uzay zaman eğriliği buna izin vermiyor.

doğru olan 4yıl sonra görüyoruz yanlış olan boyunu 3ışıkyılı görmüyoruz burdan oraya tape measure koy ölç aramız 4lightyear=4x9.46e15m çıkar 3 çıkmaz spacetimeda uzaklık ölçüyosan grav field olsaydı olmasaydı diye yapamazsın ya vardır uzaklık değişir onu da görürsün ya yoktur normal görürsün

• Enteresan

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    Doğrudur birşeyle ölçersek 4 çıkar zaman ttsak yine 4 çıkar. 3 çıkmasını bekleriz ama 4 çıkar . 3 beklememin nedeni optik uzay eğilmesini hesaba katmıyor olmam. O yüzden de ışık yavaşlamış derim aslında eğri uzaydan geçtiği için 4 yıl sürerdi.
    Biraz karışık oldu
    Bazen düşünüyorum eğer eğri uzayda herşey bi şekilde eğriliğe ayak uydurduysa eğriliğin anlamı ne

• quote:

Doğrudur birşeyle ölçersek 4 çıkar zaman ttsak yine 4 çıkar. 3 çıkmasını bekleriz ama 4 çıkar . 3 beklememin nedeni optik uzay eğilmesini hesaba katmıyor olmam. O yüzden de ışık yavaşlamış derim aslında eğri uzaydan geçtiği için 4 yıl sürerdi.
    Biraz karışık oldu
    Bazen düşünüyorum eğer eğri uzayda herşey bi şekilde eğriliğe ayak uydurduysa eğriliğin anlamı ne

anlamı yok çünkü orda gravity olmasaydı uzaklık şu olurdu olsaydı şu olurdu diye bişey yok. var ve uzaklık öyle. olmasaydı o spacetime orda olmazdı zaten ikisini connection yapmanın hiç anlamı yok. kamyona yük koy kamyon boş olsaydı sonra olmasaydı lastiği kaç mm yere basardı demek gibi değil ki bu!
    Yine de bence kütle çekim alanında dalga boyunun kısalmasının nedenini enerji kazanması değil de bu şekilde açıklamak daha güzel
    Hızlı giden bir cismin yanından geçen ışık cismin içindekiler tarafından nasıl görünüyorsa kütle çekim alanındakiler tarafından da aynı şekilde gözleniyor.
    Kütle çekim etkisinde yani eğri uzayda sabit ivmeli hareket etkisini nasıl yorumluyorsun. Yani ayaklarımız yere basıyor ve bu etkiyi hızlı giden bir araçta deneyimlemek için devamlı suretle sabit bir ivmeyle hızlanıyor olmamız gerekirdi.

• Kartal Göz kullanıcısına yanıt
    Bu hız düşüşünün gözle görülebilir olduğunu düşünmek olanaksız gibi duruyor

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.