Şimdi Ara

İş bulma sitelerındekı tum işlere başvurdum (SONUÇ) (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
188
Cevap
7
Favori
41.050
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
109 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Mühendislik ilanlarında genelde insan kaynakları mezun olduğun üniversiteye göre filtreleme yapıyor. Örneğin aramayı İTÜ,Yıldız Teknik, Odtü, Boğaziçi olarak daraltıyor ve geri kalana bakmıyor. Ağzınla kuş tutsan adamların umrunda değil. Ha bu üniversite harici üniversitelerden mezun olanlar işe giremiyor mu diye sorarsan, elbette ki giriyor ama dediğim gibi sistem böyle işliyor. Örnek vermek gerekirse İstanbul'daki Mercedes genelde İstanbul Erkek Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi mezunu alıyor. Bazen İEL'li olmak bile yetiyor.
  • burakdc B kullanıcısına yanıt
    Bazen bilgi islem is ilanlarina bakiyorum adam yazmis programcilik mezunu, web sitesi tasarlayacak, network, kablolama konusunda bilgili veeee firmanin kullandigi market yazilimini iyi derecede bilen
  • Universite tekstil mezunuyum tekniker olarak. Ulkenin ekonomisi dibe vura vura en sonunda yurt disina geldik.yurt disina derkende avrupa falan anlasilmasin.para kazanmak ugruna guney afrikaya kadar geldim.tanzanya da akaryakit tankeri kullaniyorum.artik universite okumakta kurtarmiyor.saglam bir yerde dayi hatta dayilar lazim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ayni şekil ablam ekonometri mezunu şuan yüksek lisans yapıyor 2.senesi. kariyernet deki çoğu iş ilanına başvurdu tecrübeli tecrübesiz sonuç mu? Sıfır.
  • Bende başvurdum hepsine değil 10-20 adet. 4-5 tanesi geri döndü. Bunkların içinde turkcell kurumsal vardı ve kız bana sizinle çalışmak isiyoruz kabul ederseniz şartlarımızı dedi ben kabul etmemiştim (Asgari+ prim)
    Bence iş var hemde dolu. şartları maaşı iyi İŞ var mı derseniz işte o hint kumaşı.
  • Bende İstanbul Ticaret Üniversitesinde mekatronik mühendisliği bitirdim %100 ingilizce.Askere gideyim aradan çıksın dedim çünkü bedellide yapmak istemiyordum.Gittim eylülde geldim.Şu an iş arayışındayım.Benimde mühendislik olsun,olmasın başvurmadığım ilan yok gibi bir şey ki biraz da haddimi bilerek yaptım başvuruları.Fazla kriter saymayan,nispeten bana uyan firmalara başvurdum.Genel başvurular denildiği gibi çoğu zaten cv toplama amaçlı açılanlar ancak ülke gerçekten kötüye gidiyor.Çevremde üni mezunu o kadar çok işsiz var ki.Şöyle düşünün eskiden okumak nedir bilmezlermiş okuma yazma bileni önemli kabul ederlermiş.Sonra ilk okulu bitireni,sonra orta okulu bitireni,sonra lise mezununu,sonra üni mezununu önemli gördüler.Sırayla geldi yıllar içinde bu biçimde şimdi neredeyse yüksek lisans yapman yetmiyor.Benim anneannem orta okul mezunuydu ve zamanında kadına öğretmenlik teklif etmişler.Durum nereden nereye geldi.Ayrıca tecrübesiz eleman arayanda çok az.Ben bir eşşeklik ettim çok çalışmadım ünide yalan yok.Ama sen bana şans vermezsen alıp yetiştirmezsen,süre tanımazsan ben nasıl gelişebilirim ki ? Araya tanıdık sokup yeni mezun,yetiştirilmek üzere eleman arayan yere bile giremedim.İş bulmak istersen bulursun denildiği gibi asgari ücret+yemek+yol gibi çalıştıran yerler çok var.Ama oralarda ya yükselme imkanın yok gibi bir şey ya da yükselebileceğin yer çok az ve kendini bir yerden sonra tekrar ediyorsun.Bu ülkenin sistemin genel olarak çok sıkıntı var.

• Dört sene önce ortalama diyebileceğimiz bir üniversiteden mühendis sıfatıyla mezun olup şu an asgari ücret karşılığı bir firma adına asansör tamirlerine çıkan arkadaşımın yaşadıklarına tanık olduktan sonra hiçbir şey şaşırtıcı gelmiyor.
  • Genelde dönüş olmuyor. Başvurunuza veya özgeçmişinize bakıyorlar, şanslıysanız aranıyorsunuz.
  • Bu ülkede iş bulmak gerçekten şans işi. Özellikle kamuya girebilmek için dayın olması gerekiyor. Maalesef bu ülkede kimse kendi işini yapamıyor. Ben mühendisim, askerden geldikten sonra sadece iki sektöre başvuru yaptım. Biri kendi mesleğimle ilgili yerler, diğeri çalışmaktan zevk alacağım, hobim olan bir sektördü. Malum sitelerden başvurularımı yaptım, 2 hafta sonra aradılar. Arayan şirket hobi olarak sevdiğim meslek için aramıştı. Yazılı sınav, sözlü sınav, mülakat, roll play derken işe kabul edildim. İlk 3 ay asgari ücretle başladım deneme süresi olduğu için, daha sonra maaşım arttı tabi. Bu sektörde başarılı oldum, 7 yılın sonunda geçen sene Türkiye' nin en büyük şirketlerinden birinde çalışmaya başladım. Hem de ben başvuru yapmadım, onlar beni istediler. Rabbime şükürler olsun, tabi ki özel sektördeyiz, her an işimizden olabiliriz o ayrı. Demem o ki ben şanslı olanlardanım. Lütfen kendinizi kendi mesleğinizle sınırlandırmayın, çalışmaktan zevk alabileceğiniz, ben bunu da yaparım diyebileceğiniz sektörlerede başvurularınızı yapın, kendinizi her yönden geliştirmeye çalışın.

• Öncelikle bir işveren olarak, düşük kalifiye işlerde yüksek kalifiye eleman asla çalıştırmam. İşe giren kişi çok kısa süre içinde kendini "Bunun için mi okudum? Benim eğitimimin bu işi yapmamda ne etkisi var? Sınıf arkadaşım Mehmet uçmuş, ben daha yeri süpüreyim." gibi bir mutsuzluk sarmalının içinde bulacaktır. Bir de, okumuş birine "şunu şöyle yap" dediğinde sorgular. Kendi doğruları vardır. "Hayır, bu böyle daha doğru yapılır" diyebilir. Sana cevap vermese de, aklından o geçtiği için, işi o şekilde yapılmış bulabilirsin. Normalde sorgulama, alternatif geliştirme kalifiye işlerde çok isteyeceğimiz bir şey. Ama bir paspasçıda asla istemeyeceğimiz bir şey. İşveren olarak ne isteriz? Allahsızız ya gözünüzde, gözümüz paradan başka bir şey görmez ya bizim, verim isteriz mesela. Verim için ne lazım? Gene mutlu ve huzurlu çalışan lazım. Yani, gözünü para hırsı bürümüş Allahsız patron da olsak, çalışanı mutlu etmeliyiz ki verim yüksek olsun, çok kazanalım. Paspasçıya "şunu şöyle yap" demem, onun da "tamam abi" deyip yapması lazım. Paspasçı direktifi aldı, fazla da düşünmedi. Sorumluluk da almadı. Bedenen çalışıyor. İşini mutlu mutlu yapıyor. Doğru mu?

Mühendise de "abi şu dizaynda ben şu detaya şöyle bir ekleme yaptım. Böylece hem CNC yükünü azaltırız, hem de alet daha uzun ömürlü olur. Ama montajı biraz zorlaşacak. Ne dersin?" İşte bu da mühendiste aradığım özellik. Mühendis de mutlu, paspasçı da mutlu. Verim yüksek. Ben de mutluyum.

---------------------

Çoğu işveren böyle düşünür. Aklı olan mühendisi alıp kasiyer yapmaz. Hem mühendis mutsuz olacak, hem işveren. Hem de mühendis olur da iş bulursa anında uzayacak. Çok da haklı bu arada, lafım yok. Ama kasiyer olmak için yaratılmış lise mezunu bir kızcağız girse, kasanın önüne otursa, "daha iyi iş" bulma ihtimali çok daha düşük olduğu için, daha uzun süre benimle çalışacak demektir. Çalışan döngüsü de maliyet bana. Her yeni gelen işi öğrenecek, ortama adapte olacak. Bir kamyon maliyet. İşveren olarak isterim ki çalışan döngüm düşük olsun.

---------------------

Gelelim ekonomi kanunu madde 1'e. Üniversiteye girdiniz. Daha dur, bismillah ECON 101... İlk ders çıkar hoca tahtaya birbirinin zıttı şekilde hareket eden, bir noktada kesişen iki çizgi çizer. Aslında hayatınızı belirleyen iki çizgi budur:
    İş bulma sitelerındekı tum işlere başvurdum (SONUÇ)

Arz-talep eğrisi. Genelde de böyle lineer olmaz. Neyse, sonuçta hayatınızı belirleyen şey budur. Sizin iş gücünüz de bir arzdır. İşverende de talep vardır. Üniversiteye girişiniz de arz-talep ilişkisi üzerine dayalıdır. Bir üniversitenin bir bölümüne giriş puanını belirleyen şey o bölüme en düşük puanla son sırada giren çocuğun puanıdır. Bu da tamamen talep ile alakalıdır. Talep yükseldikçe, daha yüksek puanlı çocuklar bölüme girecektir. Bölüm yüksek bir puanla alımı kapatacaktır. Üniversiteye girişin bile arz-talep ilişkisine dayalı.

Şimdi, Türkiye'de 50 üniversite varken, Türkiye'de "üniversiteli" eksiği mi vardı? Yoktu. Hiçbir zaman olmadı. Türkiye'de "şöyle şöyle bir üniversite mezunu çalışan arıyorum, ama bulamıyorum" demedin hiçbir zaman. O zaman, kalan 60 üniversiteye ihtiyaç var mı? Yok. Şimdi gidin, abuk subuk binalarda "üniversite" adı altında 4 yılınızı çalanların yularını tutanlardan hesap sorun.

Ama Türkiye'de tekniker eksiği hep oldu. Makine teknikeri, elektrik teknikeri, iyi kaynakçı ustası gibi mesleklerde ciddi bir eksiği var ülkenin. Benim fabrikaya elektrik teknikeri bulmam 6 ay sürdü. İTÜ makine mezunu bir genç vardı bizimle çalışan, onunla aynı maaşa işe girdi bu tekniker abi.

-----------------------

Bir diğer konu, arz fazla olunca, işe başvuran sayısı binlerle ölçülüyor. İster istemez filtreleme yapıyoruz. 2000 kişinin başvurduğu işe her cv'ye bakıp incelemek için zaman yok. Hiçbir şirketin hiçbir İK bölümü buna zaman ayıramaz. Filtreleme yapıyor. O filtrelemelerden geçersen, CV'ni de beğenirlerse mülakata giriyorsun. Kendi adıma konuşayım, üniversite mezunu pozisyonuna yabancı dil (İngilizce) bilmeyen birini almam. İngilizce bilmemek, kişinin araştırma kapasitesini zaten yok ediyor bu bir. İş yaptığım yabancı adam arıyor, teknik bir şey soruyor, işimin arasında mühendisi ara, öğren, adamı geri ara, anlat... Çevirmen miyim la ben? Aranızda konuşun işte!

-----------------------

İşte böyle. Hayat zor. Üniversite seçimi önemli. Tırt üniversiteye gitmemek lazım. Onun yerine teknik eğitime yönelinebilir; ama memlekette bu meslek liseleri o kadar boş verilmiş vaziyette ki, it kopuk dolu meslek liseleri. İyisini bulmak lazım. İyi üniversite kazanamayacağını liseye geçmeden tespit etmen, kendini meslek lisesine atman, oradan canın isterse, puan tutturursan MYO'ya devam etmen falan lazım. Kısaca bilinçli olmak lazım.

-----------------------

Bunların hiçbirini yapamadık. Hayat mantar mı oldu? Yok kardeşim. Bir seçeneğin daha var. Girişimci ruhlu biri misin? Burnunu boka sokabilir, kendi işini yapabilirsin. Ama batırırsan bana sövme. Bir "şey" bulmalı, ona tutunmalısın. Bu bir fikir olabilir, bir tanıdık olabilir, bir ortama kolay erişim olabilir. Tanıdık ne alaka? Şöyle, müteahhit tanıdık vardır. Onun taşeron işlerini yaparak başlarsın mesela... Bir ortama kolay erişim: TED mezun birinin TED'in karşısında fotoğraf stüdyosu açması ve TED'in anlaşmalı fotoğrafçısı olması gibi mesela. Tabi bu anlattığım da 70 yıllık bir örnek oldu ya, neyse.

• 2 sene öncesine kadar ilanlara başvurdummu en az yarısı dönerdi.bu yaz tam 2 ay işsiz gezdim.şu an çalışıyorum ve cv lerim hala aktif ve hala dönen yok :) bu arada işimi kendim sahada buldum.
  • Adini soyadini sadece basvuru belgesinde "yeliz ozdemir..." yaparsan butun isyerleri gunde 3 sefer arar. Herhangi bir diplomaya veya egitime ihtiyacinda kalmaz.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Aynısı eşimin başına gelmişti o da çok iş aradı yeni mezun olduğunda. Sonra iş buldu ve 4 yıl çalıştı. Çok yıprandığı için bıraktı işi. Aradan 1 yıl geçtikten sonra bir gün telefon çaldı, kariyer.netten bulmuşlar CV sini şu an iyi bir maaşla iyi bir pozisyonda çalışıyor. İşin garip yanı ne ingilizce sordular, ne başka bir yabancı dil.
  • 1 ay önce aynısını yaptım. sonuç 0...
  • Satış,pazarlama,ofis gibi ilanlarda genellikle kadınlar ön planda erkeğe cidden iş yok:D
  • Bir ilan için binlerce kişi başvuruyor. İşveren de en az maaşla en donanımlı adamı arıyor haliyle.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • İş bulma sitelerinde işveren filtreleme kuralları çok katı ve işveren başvuruları filtre ederek sizin CV nizi görmüyor bile.

Diğer bir konu ise bu "iş bulma" siteleri insanlara iş bulan ve işçi ile işvereni bir araya getiren bir firma vizyonu ile hareket ediyormuş gibi görünüp yayınlanan ilanlardan para kazanıp iş arayan kişi ile iş verenin buluşması gibi bir konuyu önemsemiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bloodletting. -- 20 Kasım 2018; 11:23:37 >
  • scripted bir şekilde yaptıysan yazılım işlerine bakınabilirsin.
  • Valla 2 ay markette çalıştım hayattan bezdim iş bulmak zor olduğu gibi işi yapmak da çok zor affedersiniz markette kıçım terliyordu gene yaranamıyorduk.20 kasa meyve indir merdivenden, müdür gelsin niye hızlı değilsin diye fırça atsın yüzüne koli fırlatmaya kalksın.Böyle para kazanacağıma kazanmam diyip çıktım 1 aydır işsizim :D
  • Referans torpil adıyla arslanları çakallara boğduruyorlar. Bu yalan düzen inşallah bir gün değişir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.