Merhabalar. Sony IR protokolünü kullanan bir alıcı devrem var. Sony kumanda ile 7-8 metreden rahat çalışıyor. Kendi yaptığım devreyle ancak 50 cm den çekiyor. Devre bu
Bunu nasıl güçlendirebilirim? pwm çıkışında pnp transistör de denedim aynı şekil devam etti. Kamera ile lede bakıyorum çok az ışık çıkıyor ledden. Ama kumandadan 3-4 kat daha fazla ışık çıkıyor. Yardımlarınız için sağolun.
Zaten kamera ile baktığınızda az IR işık çıktığını görmüşsünüz demekki IR led yeterince akım ile sürülmüyor . IR ledler cinsine göre 500mA ila 1Amper arasında peak akımlara dayanabilirler sizin devrede ise herhalde 20mA kadar akım ile sürülüyor , akımı arttırmak çözüm olabilir .
Anladım transistör ile denedim Pwm çıkışında ama olmadı. Rica etsem nasıl bir bağlantı yapacağımı gösterebilirmisiniz?
Bu şekilde IR ledden 120 mA civarı akım geçirdim. 12 metreye kadar ulaştı sinyaller.Bu devrenin herhangi bir sorunu olur mu?
Devrede sorun olacağını sanmıyorum ama merak ettiğim birşey var. Niçin LED in iki ayağınıda PIC'e bağlıyorsunuz. picten bir çıkış alıp onunla transistörü sürseniz sonrada ledi besleseniz daha iyi olmaz mı?
bir bacak kızılötesi sinyalin modülasyonu için gerekli 38 khz lik pwm üretiyor. diğer bacak ta veri yollamada kullanılıyor.
quote:
Orijinalden alıntı: -türker-
Bu şekilde IR ledden 120 mA civarı akım geçirdim. 12 metreye kadar ulaştı sinyaller.Bu devrenin herhangi bir sorunu olur mu?
devrene kusur istiyorsan buluruz sen merak etme.
1- her transistörün bir baze emetör kaçak kapasitesi olur. bu kapasiteyi ne kadar hızlı doldurabilirsen transistör o kadar hızlı iletime geçecektir. dolayısı ile 2.7K lık baz dirençlerin yanlış bir şeçimdir. en fazla 1K olmalı ki kaçak kapasite daha hızlı dolsun. baz dirençlerini 1K yaparsan görünen o ki transistör 2.7 kat daha hızlı iletime geçecektir. hatta bazı durumlarda baz direncine paralele birde pf değerli kondansatör koyarlar. transistörün ilk kalkınması baz direncinden bağımsız olur. bu durumda transistör kesime gittiğinde de baz direnci üzerindeki kondansatör transistörü kesime gitmeye zorlar.
2- bir anahtarlama devresinde zorda kalmadıkça emetör çıkışlı kat kullanma. çünki emetör çıkışlı katın gerilim kazancı 1 den küçüktür. dolayısı ile yük üzerinde gerilim düşümü oluşturur. hatta sen burada daha kötüsünü yapıp darlington bağlamışsın. bu durumda yük üzerinde en az 2Vbe kadar gerilim kaybedersin. mümkünse devrenin + ucuna yakın tarafında anahtarlama yaparken PNP tipi kullanmalısın ki yük emetöre değil kollektöre bağlansın gerilim düşümü minimuma indirilsin.
3- diğer bir hata ise led e seri direncin olmamasıdır. mutlaka ledler seri bir ön direnç ile bağlanırki üzerinden geçen akımın kontrolü ledde değil bizim elimizde olsun. led de bir diyot olduğundan diyot karaktersintiğini gözünğn önüne getirirsen iletime geçtikten sonra ileri yöndeki geriliminin çok az değişmesine karşın üzerinden geçen akımın exponansiyel olarak yani aşırı derecede artma eğilimi gösterdiğini göreceksin. o zaman ledi aşırı akımdan korumak içinde mutlaka bir direnç eklemeliyiz. bu da böyle bir uygulama için bir kaç ohm olabilir.
he birde akılıma gelmişken modülasyonun pic in içerisinde yapılması tabi daha uygun olur. yoksa uğraştığın üzere çeşitli dertlerle boğuşursun.
bu arada yanlış hatırlamıyorsam transistörlerin betalarıyla ilgili forumda senle konuşmuştuk dimi? umarım şimdiki anlattıklarımda transistör kavramı daha iyi oturmuştur.
hocam ben de seni bekliyordum evet benle konuşmuştun. çok yararlı olmuştu o konu benim için. o zaman şu darlington çiftini pnp ye çeviriyim. Baz dirençlerini de 820 ohm yapıyım. ledin önüne bilerek direnç bağlamadım. ne kadar akım çekerse çeksin diye. böylece sinyaller daha uzağa gider diye düşündüm. o zaman bi kaç ohm direnç koyayım. çok sağol hocam.
imkanın varsa scope ile baz direnci 2.7k ve 820ohm iken kollektör gerilimini izle. dediklerimi daha iyi anlayacaksın. kolay gelsin...
quote:
Orijinalden alıntı: r2d2droids
imkanın varsa scope ile baz direnci 2.7k ve 820ohm iken kollektör gerilimini izle. dediklerimi daha iyi anlayacaksın. kolay gelsin...
Merhaba ,
konuyu tekrar açtım fakat merakımdan dolayı bir sorum olacak,
bu Aydınlatma IR mesafeleri genelde standart oluyor, bu mesafe oranını artırmak için ne yapılmadılır. ortalama 30mt mesafe içerisinde algılama ve etkileşim oluyor bu mesafe oranını misal olarak versem 200mt veya geniş bir alanda kullanılmak istenirse 400 mt gibi oranlara nasıl çekilebilir,
bilgilendirme için teşekkür ederim, aslında sorum repater alıcıdan alıcıya şeklinde değilde IR veya PIR'lerde devre üzerinden algılama mesafesini nasıl artırılabileceği yönündeydi,
devre üzerindeki gözleri başkası ile değiştir dene extra bişey olmadan mesafe aynı kalır önünde cam plastik varsa kaldır sadece göz kalsın..
quote:
Orijinalden alıntı: kadircitak
devre üzerindeki gözleri başkası ile değiştir dene extra bişey olmadan mesafe aynı kalır önünde cam plastik varsa kaldır sadece göz kalsın..
teşkkürler,
Merhaba,
konuyu tekrar açıyorum fakat, kafama çok takıldı ve ciddi anlamda bu konuda yeterli bilgide yer almıyor yer alan konular genelde uzaktan kumandaların mesafelerinin artırılması ile ilgili
benim sorum ise çok daha uzun mesafe için olacak, Aşağıda eklediğim linkteki IR sensöründe mesafe 500cm (5mt) olarak geçiyor, en fazla kapasitesi olan bu görünüyor diğerlerinde 150cm genelde bulunuyor, fakat en basit sensörlü tepe lambalarında bile 8mt algılama mesafesi var, bu eklediğim sensörün mesafesi 400- 500 mtr olabilir mi ? algıyaıcının önüne opamp taksak gelen sinyal seviyesini artırsa bu mesafeye ulaşabilir miyiz, yada biz bunu nasıl 500 mt veya afaki 1km gibi bir rakama çıkartabiliriz,
ir c-type laser olarak arattır. bulduğun lazerin dalga boyuna göre uygun bir mercek al. Bir adette ir sensör lazım. Alıcı ve vericinin önüne mercekle odaklama yaptıracak ve aynı noktada birleşmesini sağlayacaksın. c-type lazerler bir soğutucu bağlantısı vida deliği olan, kenarından ışık veren lazer diyotlardır. Güçlü bir ışın kaynağını ucuza bu tiplerde bulursunuz.
Lazer mesafe ölçerler gibi bir sistem yapman lazım. Hassas ayarının zor olması sebebiyle bu mercekli mesafe ölçerler (distomat) biraz pahalıdırlar. Mesafeye göre ışın hava partikülleri yansıtma oranı sebebiyle lazerlerin güçlendirilmesi de gerekiyor. Lisedeyken hesaplıyorduk. Havadaki birim alandaki atom sayısı, lazerin odaklanmış ışın demeti çapı, güce bağlı foton sayısı ile yansıma oranı, geçirgenlik gibi etkenler vardı formülde.
Bu arada gerekli hassasiyeti sağlayabilecek ekipmanlara sahip değilseniz uzun mesafe ir sensörü için uğraşmamanızı tavsiye ederim. Zira bu tipteki ekipmanların maliyetleri seri üretim yapmaycaksanız tuzluya gelir.
bilgilendirme için çok teşekkür ederim, bu gün yaptığım araştırmada lazer metreler üzernden ilerledim, güçlü sinyal sorun olmayacak sanırım diğer türlü magnetron ile sinyal sağlana bilir fakat bu IR değilde elektron olarak ilerlememe yol açar bu da çok çok ayrı bir alana kaymama neden olur, şimdilik araştırmamı verdiğiniz yönde sürdürmeye devam edicem, tekrar bilgilendirme için teşekkürler,
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme