bana sorarsanız bende iphone'nun iphone olarak yazılmasından yanayım ama espiri olarak ayfon yazıldığında gösterilen tepki çok anlamsız geliyor... televizyonun television ,bariyerin barriére,defansın défense,dizayn'ın design olarak yazılmamasını kanıksadığınız gibi,iphone'un da ayfon olarak yazılmasına espirinin ötesinde alışmanız gerekir.belkide zaman içinde iphone,türk diline ayfon olarak yerleşecektir.sizde bundan endişelenip bu şekilde tepki gösteriyor olabilirsiniz...
MS Windows a Vindovz diyicez hatta dimi
quote:
Orjinalden alıntı: ozngltkn
quote:
Orjinalden alıntı: snek1
bana sorarsanız bende iphone'nun iphone olarak yazılmasından yanayım ama espiri olarak ayfon yazıldığında gösterilen tepki çok anlamsız geliyor... televizyonun television ,bariyerin barriére,defansın défense,dizayn'ın design olarak yazılmamasını kanıksadığınız gibi,iphone'un da ayfon olarak yazılmasına espirinin ötesinde alışmanız gerekir.belkide zaman içinde iphone,türk diline ayfon olarak yerleşecektir.sizde bundan endişelenip bu şekilde tepki gösteriyor olabilirsiniz...
MS Windows a Vindovz diyicez hatta dimi
hayır emes vindovz demen gerekir.
Arkadaşlar bu kavga da neyin nesi? Birbirimizi kırmanın hiç gereği yok. Şimdi tamamen türkçe olan bir kelime başka bir dile geçince nasıl okunuyorsa, başka bir dilden gelen kelime de türkçeleştirilebilir. Ama ne yazık ki o kadar yoğun bir kelime girişi var ki dilimize Türk Dil Kurumu bunların türkçeleştirmesini anında yapamıyor ve bir çok kelime de dilimize olduğu gibi girmiş oluyor. Mesela, computer kelimesi bilgisayar olarak anlamını buldu ama bir çok kelime maalesef bu denetimden geçemiyor. İphone kelimesi türçeye girmiş bir kelime ise bunun da türkçe karşılığını biz bulamayacağımıza göre bu kelime iphone diye yazılmaya ve ayfon diye de okunmaya devam edecektir.
quote:
Orjinalden alıntı: Lienna5
İşimiz yok cidden
Ama bugün başıma gelen birşey, arabamın bakımını yaptırmak için servisteyim, bekleme salonundayım..
Doğal olarak her iphone sahibi gibi boş zamanlarımda oyun oynarım, müzik dinlerim, video izlerim..
Fakat garip bir yaratık bana tam en sevdiğim oyunu açarken yanaştı ve geçen diyaloğu aynen yazıyorum
yaratık: ağbi o ney sorabilirmiyim? ben: sor abi.. yaratık: ağbi o ney? ben: iphone yaratık: kaç kamerası var? ben: nasıl yani, 1 ? yaratık: çift kamaralı diilmi o? ben: yok tek kamerası var.. yaratık: benimkinde 2 kamara var, yani çift kamaralı.. ben: hadi be abi! Wouw ! 2 kamara çift kamara yani.. yaratık: ewet aynen öle.. benimkide ALKOLİ zaten seninkinden yani.. ben: nasıl? yaratık:ALKOLİ işte seninkinden.. ben: ALKOLİ mi? karıştırıyorsunuz, bu iphone.. ALKOLİ degil.. bi kere ALKOLİ nedir ALCATEL falan mı? yaratık: yok yaauuw seninkinden işte, ya ben ona ALKOLİ diyorum daha kolayıma geliyur.. (burda iptalim zaten) ben: hmmmmmmmmmmm peki. nerden aldın peki ALKOLİ'yi? yaratık: finlandiyadan aldım ben.. nokia'nın yan sanayisi bu çoh iyi yapmıs gavurlar ama.. he ha ha he!!.. (gülüşü, ben kustu sandım) ben: o da güzelmiş. nerde yanınızdamı abicim ALKOLİ ? yaratık: yok sattım.. ben: neden? yaratık: doğunmatikmiş begenmedim.. ben: :S Nasıl yani? dokunmatik oldugunu bilmeden mi aldın dayı? yaratık: yaw ben kapaklı sanmıştım kullandıkca tuslar cıkıyo sanmıstım ondan aldım sora sahtım zati.. (ikinci bombayı patlattı ve ben adamın suratına kopup uzaklaştım)
Hangi sosyal-kulturel statuye sahip olursa olsun, birini "garip yaratik" seklinde nitelendirip onun kulturel eksiklikleri nedeniyle 'istemsiz' verdigi tepkileri bu denli kucumseyici-alayci bir tavirle dile getirmeniz komik olmayi gectim, oldukca tiksinc.
Sosyal psikolojide karsidakini kendisinin "kotu" olarak izafe ettigi davranis kaliplari ile yaftalayarak yargilamak, kendini ustun sanan bir varolus yanilsamasidir. Ve emin olun, Turkiye'de bir kisim insanin sokaga balgam atmasindan daha hastalikli, daha irin dolu bir dusuncedir bu..
Bu dusuncenin urunu olan bir diyalogun bu derece komik bulunmasi ise fazlasiyla trajikomik.
Hepinize acil sifalar dilerim.
Tesekkur ederim.
Lienna5 ve bunun gibi tiksinclere fazla zaman ayirmamak lazim. sinek ufaktir ama migde bulandirir.. anlayana :)
quote:
Orjinalden alıntı: ned johnlansen
quote:
İşimiz yok cidden
Ama bugün başıma gelen birşey, arabamın bakımını yaptırmak için servisteyim, bekleme salonundayım..
Doğal olarak her iphone sahibi gibi boş zamanlarımda oyun oynarım, müzik dinlerim, video izlerim..
Fakat garip bir yaratık bana tam en sevdiğim oyunu açarken yanaştı ve geçen diyaloğu aynen yazıyorum
Hangi sosyal-kulturel statuye sahip olursa olsun, birini "garip yaratik" seklinde nitelendirip onun kulturel eksiklikleri nedeniyle 'istemsiz' verdigi tepkileri bu denli kucumseyici-alayci bir tavirle dile getirmeniz komik olmayi gectim, oldukca tiksinc.
Sosyal psikolojide karsidakini kendisinin "kotu" olarak izafe ettigi davranis kaliplari ile yaftalayarak yargilamak, kendini ustun sanan bir varolus yanilsamasidir. Ve emin olun, Turkiye'de bir kisim insanin sokaga balgam atmasindan daha hastalikli, daha irin dolu bir dusuncedir bu..
Bu dusuncenin urunu olan bir diyalogun bu derece komik bulunmasi ise fazlasiyla trajikomik.
Hepinize acil sifalar dilerim.
Konunun icine ettiniz ya aferim. Birine yaratik dedi diye demediginiz lafi birakmadiginiz kisiye tiksinc diyorsunuz. Simdi cok farkiniz var sanki.
ramisk, Savundugun fikir nedir bilmiyorum ama ben yazdiklarimla sana veya herhangi birine destek olmadim arkadasim. Sadece diyaloga temel olusturan dusunce yapisindan irrite oldugumu ifade ettim. 145tr rumuzlu arkadasin su an bana yaptigi gibi..
"Bir tamirci kalfasina yaratik denmesi" gibi 'kucucuk' bir konuya takilip "iPhone'un okunusu" gibi tum Turkiye capinda taslari yerinden oynatacak, cami cerceveyi indirebilecek denli muhim bir konuyu boldugum icin ozur dilerim..
ned johnlansen, Dostum ben senin fikrine katiliyorum senin bana destek cikip cikmaman onemli degil. Sadece tesekkur ettim ;)
145tr, fark söyleyende degil soylettirende
quote:
Orjinalden alıntı: ned johnlansen
ramisk, Savundugun fikir nedir bilmiyorum ama ben yazdiklarimla sana veya herhangi birine destek olmadim arkadasim. Sadece diyaloga temel olusturan dusunce yapisindan irrite oldugumu ifade ettim. 145tr rumuzlu arkadasin su an bana yaptigi gibi..
"Bir tamirci kalfasina yaratik denmesi" gibi 'kucucuk' bir konuya takilip "iPhone'un okunusu" gibi tum Turkiye capinda taslari yerinden oynatacak, cami cerceveyi indirebilecek denli muhim bir konuyu boldugum icin ozur dilerim..
Arkadaslar, sizi tanimam etmem. Kisisel anlamda sizi rencide etmeye de ugrasmiyorum.
Bu arada o lafi aslinda "ned johnlansen" rumuzlu arkadastan cok "ramisk" rumuzlu arkadasa demistim. Bir olayin tiksinc olmasi ile bir kisiye tiksinc demek arasinda bence fark var. Söyleyen ve söylettiren mantigi da bana yanlis geliyor. Elestirdigin kisinin elestirdigin davranisini ayni sekilde sergilemenin de bir mazereti olamaz.
Elestirdigin kisiye birseyler katmiyorsan, o elestiri amacindan sapmistir. Amacim ortaya bir ayna koymakti.
quote:
Orjinalden alıntı: Myst_Fko
ay-fon diye okuyunca çok mu sofistike oluyor.
Oldunuzda nereniz kırıldı ? Ay-poneye diyipde , sizin o hönk diye baktığınız telefonları takla attıran nelerini gördüm.
Okumakla bitmiyor , ingilizce eğitim almamış adamlarında home tuşuna basarak telefon kullanmaya hakkı var. Sizinde bunu eğlence konusu haline getirerek , hangi taraflarınız büyüyor. Burnunuz semaya ulaşabildimi arkadaş ?
Ve sizin bu takıntılı tavırlarınız yüzünden , öğrenmeye hevesli arkadaşlar post atmaya çekiniyorlar. Ya BL yerine ne yazacam , OTB ne demek diye sorsam ayıp olurmu.
Ananızın karnından ay-fon la çıkmadınız ya , yada şakır şakır ingilizce konuşarak.
Ve Iphone u doğru olarak okuyabilip , Volkswagen ı Vogzvaken olarak okuyan tonlarca kişi var
Myst_Fko kardeşim konuyu açan arkadasın kimseye bir garezi ya da laf atma çabası olduğunu zannetmiyorum sadece bir kaç örnek vermiş bu kadar sert bir msg atmaya ne gerek war ben başlığı görünce matrak bir başlık olarak algıladım ona göre okudum ve aklımdada en ufak bir art niyet belirmedi bence forumda biraz daha sakin olalım
ayfon
yanlız iPhone AY-FON diye okunmaz..... ifunny diye okunur..
arkadaşlar kimse kusra bakmasın ama BU KONU ACAYİP GEREKSİZ BİR KONU. iphone la ilgili yabancı siteleri geziyorum adamlar yeni bir uygulamayı iphone a uyarlamak için bir sürü iş yapıyor biz burada iphone nasıl okunur diye tartışıyoruz. www.ipodtouchfans.com sitesine bir göz atın iphone için o kadar süper uygulamalar warki artık biz elimizdekiyle yetinioz.yabancılar iphone windows gibi kullanıyor (yan çevirince başlat ikonu windows gibi oluo.tema değil!) böle yaratıcı şeylere yönelsek süper olucak
quote:
Orjinalden alıntı: volcano2K
yanlız iPhone AY-FON diye okunmaz..... ifunny diye okunur..
Buyrun burdan yakın, konu biraz daha genişleyecek gibi.
Anlaşmada uyumlu oldu diyelim o zaman,*** AYFON & VODAFON ***
Sadece dilimizi doğru konuşalım yeterli...Kalan olaylar teferruattan başka bir şey oluşturmaz...
arkadaslar komik ama tdk'ya gore yabanci dillerden giren kelimelere ek koyarken turkce okunusuna gore koyuyoruz
evet iphone'ye
ama okurken ayfona die okuoruz
mesela melek isminde bi kız olsun
bunu yazarken Melek'i die yazmamiz okurken meleği die okumamiz gerekio
biraz komik bencede aslında umrumdada diil dogru turkce konusmak: ama tdk'ya gore dogrusu bu naapalim
yani iphone'ye iphone'den iphone'siz
ipıhone okunur,ayfon yazılır.
quote:
İşimiz yok cidden
yaratık: ağbi o ney sorabilirmiyim? ben: sor abi.. yaratık: ağbi o ney? ben: iphone yaratık: kaç kamerası var? ben: nasıl yani, 1 ? yaratık: çift kamaralı diilmi o? ben: yok tek kamerası var.. yaratık: benimkinde 2 kamara var, yani çift kamaralı.. ben: hadi be abi! Wouw ! 2 kamara çift kamara yani.. yaratık: ewet aynen öle.. benimkide ALKOLİ zaten seninkinden yani.. ben: nasıl? yaratık:ALKOLİ işte seninkinden.. ben: ALKOLİ mi? karıştırıyorsunuz, bu iphone.. ALKOLİ degil.. bi kere ALKOLİ nedir ALCATEL falan mı? yaratık: yok yaauuw seninkinden işte, ya ben ona ALKOLİ diyorum daha kolayıma geliyur.. (burda iptalim zaten) ben: hmmmmmmmmmmm peki. nerden aldın peki ALKOLİ'yi? yaratık: finlandiyadan aldım ben.. nokia'nın yan sanayisi bu çoh iyi yapmıs gavurlar ama.. he ha ha he!!.. (gülüşü, ben kustu sandım) ben: o da güzelmiş. nerde yanınızdamı abicim ALKOLİ ? yaratık: yok sattım.. ben: neden? yaratık: doğunmatikmiş begenmedim.. ben: :S Nasıl yani? dokunmatik oldugunu bilmeden mi aldın dayı? yaratık: yaw ben kapaklı sanmıştım kullandıkca tuslar cıkıyo sanmıstım ondan aldım sora sahtım zati.. (ikinci bombayı patlattı ve ben adamın suratına kopup uzaklaştım)
Keşke o insanla aranızda geçen diyaloğu burada dalga geçicek kadar aciz olmasaydınız da, yaratık kelimesini o arkadaşın yüzüne söyliyebilecek kadar cesaretiniz olsaydı. :)