< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
intihar etmemek için sebepler (2. sayfa)



-
-
quote:
hayatın anlamsızlığı düşüncesine daha fazla dayanamıyorum.
quote:
intihar etmemek icin sebep aramak mantiksiz
intihar etmek icin sebep aramak lazim
intihar etmemek zaten eylemsizliktir, bunun icin sebebe ihtiyacin yok
Bu sebeple arkadaşa cevap veremedim. İntihar etmek için etkin neden (efficient cause) veya itici güç (initial impetus) gerekiyor. İntihar etmezlik yaşama içgüdüsü ve arzusundan neredeyse sabit olarak gelen, en doğalından bir eylemsizlik kondisyonu. İntiharın sebebi veya sebepleri olmadığı sürece intihar etmezliği ve kişinin yaşamasını engelleyecek hiçbir şey yok. Bu da intihar etmeyip yaşamayı, yani yaşayacak kadar sağlıklı organizma için verilmiş en doğal eylemsizlik kondisyonunu serbest bırakan, kondisyonun sürmesine olanak tanıyan neden (permissive cause). Yani diğer bir deyişle yaşamak kaçınılmazdır; intihar değil. İntihar için özel sebepler gerekiyor; intihar etmemek veya yaşamak için değil.
Klasik fizik, biyoloji ve Ortaçağ Aristotelesçiliğinin terimleriyle meseleyi daha gerçekçi şekilde ele aldıysak soruyu olumsuzluk takısını düşürerek şöyle dönüştürebiliriz: İntihar etmek için bir sebep var mı? Yeterli bir sebep mi? Kendisi de bir anlam(lar) kümesi teşkil eden kavramsal nihilizm kesinlikle yeterli bir sebep değil onu söyleyeyim. Lityum bazlı ilaçlarla tedavi görüp hiçbir şey hissetmeyen, ruhen ölüye dönen insanlar bile intihar etmiyor. Çok çok büyük bir depresyon ve ruhsal buhran, acı, bıkkınlık, kaygı, belirsizlik ve yetersizlik hissi, çektire çektire öldüren ölümcül bir hastalığa yakalanmak, ideolojik bir dava intihara sebep olabilir mi? Belki. İntihar edenlerin bıraktıkları notlarda görülen temalar bunlar. Kimsenin başına gelmesin. Kimse buna zorlanmasın. İntihar kesinlikle insan gibi organizmalara uyan doğal bir edim değil çünkü. İntihar yaşamın kıymetinin ve güzelliklerinin aslında tamamen hiçe sayılmasıdır. Sevenlere acı verecek inanılmaz düşüncesiz bir davranış olacağı da kolaylıkla iddia edilebilir.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
hahah bi sebep yok ailem dışında :D
-
Dediğimle alakası yok dediğin şeyin. Ben sadece intiharın sanıldığı kadar nihilist bir eylem olmadığını, intihar etmiş kişilerin çoğunun hayat motivasyonu yüksek kişiler olduğunu söyledim.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi barryallenn -- 9 Kasım 2021; 14:0:50 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Nilizmle alakası olmasa da motivasyonsuzluklu alakası olabilir. Motivasyon mutluluğu etkiler. Bu da intiharı. Bir de insanların iç dünyasını bilemezsin. Dışardan psikolojisi sağlam görünür ve iç dünyasını dışarıya yansıtmayabilir. Neticede herkes dürüst, içten ve dışa dönük değil; herkes her şeyini anlatmıyor. Anlatmaması da normal tabi.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Arkada üzüleceğiniz ve sizi sevenler varsa bu bir bahane olabilir.Ahiret mahiret hikaye.
Bunalıp kendi iç sorunları ile zengin olmasına rağmen intihar edende var.Sebebi kişide biter.
Maddi mi manevi mi esas kısas budur.
-
Allah inancı ve beni sevenlerin üzülecek olması
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Etmek için daha çok sebebim var. Başkaları adına konuşamam, benim kendi nedenim artık genç olmamam ve kıçımı taşımaktan yorulmuş olmam, etin idamesinin f/p değmemesi. Genç olsaydım devam ederdim. Yurt dışına gitmek için çabalardım. Yaşadığımız toplumun ekonomik ve ahlaki olarak hızla çöküyor olması da isteğimi kuvvetlendiriyor. Kısaca varolmamak bu şartlarda çok daha çekici.
-
Madem beni etiketlemişsin o zaman kendi düşüncelerim yerine Camus'dan alıntı yaparak ekleme yapayım. Merak eden arkadaşlar kitabı okuyabilir: Albert Camus - Sisifos Söyleni
Sisifos Söyleni, Fransız yazar ve düşünürü Albert Camus'nün II. Dünya Savaşı ortasında yayımlanan deneme kitabıdır. 1942 yılında Fransa'da Le Mythe de Sisyphe adıyla basılmıştır. Kitap, adını Yunan mitolojisinden alır. Yaşamı ve intiharı sorgularken, saçmayı, başka bir deyişle uyumsuzu anlatır.
Sisifos, Homeros`a göre ölümlülerin en bilgesiydi. Tanrıları kızdırması sonucu bir kayayı dağın tepesine çıkarmakla cezalandırılmıştı. Tam çıkardığı sırada taş aşağı yeniden yuvarlanıyor, taşın ardından bakan Sisifos aşağı inip tekrar taşı çıkarmaya çalışıyordu. Camus'ye göre bu kısır döngüyü trajik yapan da kahramanın her deneyişinde tekrar düşeceğini bile bile taşı çıkarmaya gayret etmesidir. ( Hikayenin tamamını internetten bulabilirsiniz.)
Bu hikâyeden oldukça etkilenen Camus Sisifos Söyleni adında bir kitap yazmıştır. Camus, kitabında "Acı başlangıçtadır, kayayı dağın tepesine çıkarmaya uğraşmak, keder ve üzüntü verir, bu kayanın zaferidir” der. Camus’a göre bu kısır döngüyü trajik yapan da Sisifos'un her deneyişinde tekrar düşeceğini bile bile taşı çıkarmaya gayret etmesidir. Taşın düştüğü anların birinde, Sisifos durumun saçmalığını kavrar ve uyanır. Kaya, umut ve başarı isteğiyle de tepeye çıkarılabilir. Her seferinde kayanın düşeceğini bilse de Sisifos’u bu umutsuz döngü içerisinde farklı kılan, kazanmak için önce yazgısını kabullenmesidir. Bu aslında bir başkaldırıdır, boyun eğme değil. Çünkü tanrılar, tüm umudunu elinden almak için ona bu cezayı vermişlerdir. Sisifos umudunu kaybetmek üzereyken uyanmış ve kendi kurtuluşunu yaratmıştır. Camus der ki: “İnsan, anlamsızlığına ve tüm baskılarına karşın yaşamı yenmek zorundadır.” Tıpkı Sisifos’un tanrıları yendiği gibi. Aksi bir seçenek düşünülemez çünkü.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The Narrator -- 11 Kasım 2021; 15:43:52 >
-
Daha kötü durumda olan insanları düşünmek
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
bu kitap beni nihilist düşüncelerimden tamamen uzaklaştırdı. kesinlikle intiharı düşünürken okunmalı
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Kendi sebebimi söyleyeyim, sadece bir umut. Gerçekten. Sadece bu. Ahiret inancı, aile faktörünün de ötesinde. Umut ya. Belki iyileşirim, belki düzelirim umudu. Belki bu iğrenç döngüden bir şekilde çıkarım, belki bir noktada zihnim benimle eğlenmeyi bırakır umudu. Ya kaderimde bu varsa ama ben intihar edip bunu yok edersem düşüncesi. Yoksa bir saniye beklemezdim. Eğer bunun ömür boyu süreceğinden, hiç aydınlık göremeyeceğimden emin olsam, emin ol ki tam şu anda bunu yazmayı bırakır, gider evde ne kadar ilaç varsa içerdim ki bizim ev ecza deposu gibidir. Belki üstüne bilekten bir giriş bilmiyorum. Kendimce senaryolarım var. Düşüncen olduğu için kafanda plan oluşturmanın tehlikeli olduğunu düşünüyorum sana burda uzun uzun şunu yapardım demeyeceğim. Ama bilemiyorum. İyileşme ihtimalimi çöpe atamıyorum, ama düzelemeyeceğime emin olsam, yapardım. Galiba yakında yapacağım. Korkuyorum. Ama sen, her şeye rağmen yapma. Belki senin için hala umut vardır.
-
Hasta bir zihniniz varsa işe yaramıyor. Test edildi, onaylandı. Nispeten sağlıklı olmak gerekiyor bunu bir sebep olarak görebilmek için. Çünkü çarpık bir zihnin en kötü tarafı, senden daha kötü olan insanların acısını çeşitli oyunlarla sana yaşatması, daha da beterini yaşatması. O hasta zihin insanla öyle güzel oynar ki, sanki dünyada en kötü durumda olan sensin gibi gelir, hiçbir telkin de düzeltemez bunu. Önce stabil olmak lazım, dediğiniz gibi düşünebilmek için.
-
Hocam mahsuru yoksa kaç yaşındasınız acaba?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
10 yıldır anksiyete ve OKB ile savaşıyorum. Arada şizofreniye de kayıyor gibi. Sosyal çevrem zaten az'yok gibi hatta. İntiharı düşünmedim değil. Fakat, ölüm sonrası ve sevdiklerini üzmemek için vazgeçtim bu düşünceden.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
nick mesaj uyumu
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
"hayat anlamsızdır fakat itinayla yaşayınız"
benim hayatımdan daha saçma bir fikir bu, anlamsız olanı yapmanın mantıklı bir açıklaması yok
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Hocam kusura bakma cevap yazmayı unutmuşum. +30 diyelim
-
Yok hocam ne kusuru. Saygılar
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X