Şimdi Ara

İnternetten alışveriş, Ölü Piksel Sorunu ve Cayma Hakkı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
467
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bildiğiniz gibi LCD Monitor alışverişlerindeki en büyük sıkıntı ölü piksel sorunu. Fakat bu sorun kanunen en azından birazcık alıcıların lehine gibi görünüyor. Fakat yine de emin olamadığım için sizlerle paylaşmak istedim.

    Bildiğiniz gibi uzaktan alışverişlerde (İnternet, İnternetten ödeme, İnternetten siparişlerde bunların içerisinde)
    quote:


    Sanayi ve Ticaret Bakanlığının "Mesafeli Sözleşmeler Uygulma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik"in 8. maddesi
    Cayma Hakkı
    Madde 8- Tüketici; mal satışına ilişkin mesafeli sözleşmelerde, teslim aldığı tarihten itibaren yedi gün içerisinde hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin malı reddederek sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Hizmet sunumuna ilişkin mesafeli sözleşmelerde ise, bu süre sözleşmenin imzalandığı tarihte başlar. Sözleşmede, hizmetin ifasının 7 günlük süre dolmadan yapılması kararlaştırılmışsa, tüketici ifanın başlayacağı tarihe kadar cayma hakkını kullanabilir. Cayma hakkının kullanımından kaynaklanan masraflar satıcı veya sağlayıcıya aittir.

    şeklinde bi hakkımız olduğu görünüyor.

    Dolayısıyla bu cayma hakkımızı herhangi bir ölü piksel çıktığı zaman kullanabilir miyiz?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oray -- 28 Şubat 2008; 13:38:49 >







  • Sözleşmeyi ne zaman imzalıyorsun ? bir de bir kişi anlatmıştı sanki mağazada taksam kontrol etsem demiş biri ölü piksel çıksa bile almak zorundasınız demiş yani ölü piksel garantisi yok
  • arkadaş inşallah bozulmaz bana.ama o da insanlara faydalı olmak için yazmış.aynı amaca hizmet ediyor burdada olunca

    quote:


    sevgili arkadaşlar şu anda kullandığım bilgisayarın monitöründe 1 piksel hata var. ama korkmayın hakem heyetinden sonucu bugün aldım. paranızı geri alabiliyorsunuz. istersenizde yenisiyle değiştirebiliyorsunuz. ben paramı alacağım. sonucu gösteren yazıyı tarattım ekte görebilirsiniz. sorularınız için ["erkanmutlubes@hotmail.com"] ve ["erkanmutlubes@mynet.com"] e-maillerle bana ulaşabilirsiniz. yalnız dikkat etmemiz gereken bir nokta var malı aldıktan sonra 30 gün içerisinde aldığımız hirmaya, kapandıysa teknik servise, o da yoksa marka adresine ihtarname çekin. bunun sonucunda size bu firma tarafından cevap verilecektir(yazılı cevabı saklayın lazım olacak). cevap yoksa ilçe tüketici hakem heyetine gidiyorsunuz faturalarla, garanti belgeleriyle ve cevapla birlikte. dilekçenizi veriyorsunuz dilekçenizde para iadesi istiyorsanız onu yazıyorsunuz.(bu kadar uğraştırdıktan sonra herhalde hiç kimse yenisiyle değiştirmek istemez.) karşılıklı görüşmeye çağırıyorlar. görüşmeden sonra bilgisayarı bilirkişiye götürmeniz isteniyor. bilir kişiden sonra karar veriliyor. biraz uzun bir işlem ama umutsuzluğa kapılmayın siz kazanıyorsunuz.
    ekler:
    http://img259.imageshack.us/img259/5599/a1or9.jpg
    http://img246.imageshack.us/img246/5209/a2ji4.jpg



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-4FEE439E4 -- 28 Şubat 2008; 18:02:09 >




  • bu şekilde hakkını arayan arkadaşı tebrik ediyorum. cidden bu ölü pixel meselesi büyük bir sorun. oysa ekranın ortasında duran karanlık yada aydınlık bir noktaya sahip bir monitörü kim kullanmak ister ki? oysa bir monitör paketlenmeden ölü pixel testinden geçirildikten sonra ölü pixel varsa kaç tane ve neresinde olduğu kutusuun üzerine yazılsa ve satılırken de buna göre satılsa hiç kimse bu dertten muzdarip olmaz. Kullanım esnasında oluşan ölü pixellere garanti verilmese belki hoş karşılanabilir ancak hiç kullanılmayan bir monitörde ölü pixel çıkması kullanıcı açısından oldukça moral bozucu bir durum.
  • Yani kısaca, ölü piksel internetten alışveriş yaptığınız zaman (hatta TheGate'in ekindeki karara bakılırsa her türlü alışverişte) geri teslim edebileceğiniz bir şey olduğu ortaya çıkıyor. Tabi bu olay emsal olmayabilir. Fakat Kanunlara bakılırsa emsale gerek kalmadan her tüketici heyetinin vereceği karar da bellidir. TheGate'in olayı birazcık farklı bi durum, yani elden alma söz konusu, kontrol edilip teslim alındı tarzında bi şeyler imzalatmışlar, fakat benim yazdığım durum birazcık ayrı... yine de her iki durumda da iade hakkını doğurduğu ortada.

    Sözleşme internet üzerinden yaptığın alışveriş sırasında çıkan sözleşmedir, ve satıcı bu sözleşmeyi oluşturma ve onaylatmak zorundadır, aksi halde suç işlemiş olur... Dolayısıyla 2 yanda da Cayma Hakkı alıcının Hakkıdır.

    Demekki Birazcık satıcıların lafından öte araştırmak da gerekiyormuş... Türkiye'de ISO 13406-2 Standartının gereklerini sağlayan bir ürün ayıplı bir ürün olabiliyormuş...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oray -- 28 Şubat 2008; 23:40:12 >




  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Kargo ve Cayma Hakkı Sorunu :(
    8 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.