Şimdi Ara

İnternet Abonelikleri İstenildiği Zaman Feshedilebilecek (Mİ?)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
1.041
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar yeni yasalaşan tüketici kanununa göre, tüketiciler artık diledikleri zaman İNTERNET, elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi abonelik sözleşmelerini feshedebilecek.

    madde tam olarak şöyle: "-Elektrik, su, doğalgaz, internet, telefon gibi tüm aboneliklerde tüketiciler, istediği zaman abonelik sözleşmesini feshetme hakkına sahip oldu

    Kaynak: Yazıcı'dan 76 milyon tüketiciyi ilgilendiren yasayla ilgili açıklama - Ekonomi - Star Gazetehttp://haber.stargazete.com/ekonomi/yazicidan-76-milyon-tuketiciyi-ilgilendiren-yasayla-ilgili-aciklama/haber-804541#ixzz2k3NpBquf


    Doğru anladıysam, isteyen TTNET ten her an kurtulabilecek filan yani. Yanılıyor muyum?







  • Adamlarla 24 ay taahhüt imzalıyorsun ve imzaladığın belgelerde yazılanları kabul ettiğine dair imza atıyorsun. Eğer öyle bir durum söz konusu olursa bütün servisleri kampanya olmadan daha fazla para öderiz gibi geliyor. Ayrıca tırtıklamanın başka bir yolunu bulurlar mutlaka.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Serinyer -- 8 Kasım 2013; 13:53:43 >
  • Burada bir eksiklik olmalı. Biz zaten istediğimiz zaman istediğimiz aboneliği tek taraflı feshedebiliriz. Buna taahhütlü abonelikler de dahildir. Hiç kimse sizi zorla abone olarak tutamaz.

    Ancak; taahhütlü aboneliklerde, önceden imzalanan sözleşmelerde belirtildiği şekilde cayma bedelleri çıkabilir, nitekim çıkıyor da biliyorsunuz... Bu apayrı bir konu. Bu habere bakılınca ne değişmiş ben anlayamadım açıkçası. Haberde bir eksiklik ya da yanlış ifade edilen bir şey var.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: igorparker

    Burada bir eksiklik olmalı. Biz zaten istediğimiz zaman istediğimiz aboneliği tek taraflı feshedebiliriz. Buna taahhütlü abonelikler de dahildir. Hiç kimse sizi zorla abone olarak tutamaz.

    Ancak; taahhütlü aboneliklerde, önceden imzalanan sözleşmelerde belirtildiği şekilde cayma bedelleri çıkabilir, nitekim çıkıyor da biliyorsunuz... Bu apayrı bir konu. Bu habere bakılınca ne değişmiş ben anlayamadım açıkçası. Haberde bir eksiklik ya da yanlış ifade edilen bir şey var.

    +1. Cayma bedeli esas konu. Muhtemelen taahüt diye bir kavramın abonelik feshinde bir yaptırıma bağlanamayacağı yeni kanunda anlatılmaya çalışılsada inanasım yok. Ek maddelere ve sözleşmenin hukuki bağlayıcılığı hakkındaki ifadeleri incelemekte yarar var.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • programmer_onur kullanıcısına yanıt
    Evet. Taahhütlü aboneliklere de karışabileceklerini sanmıyorum çünkü iki tarafın kabulu ile yapılmış ve müşteriye lehine imkanlar tanıyan bir sözleşme neticede. Bu sözleşmenin tek taraflı feshedilmesi halinde de bir yaptırım olması gayet mantıklı. Çünkü müşteri ekstra bir hak elde etmiş oluyor. Belki cezai şartı kaldırırlar, sadece müşterinin kazandığı indirimlerin iadesi istenir. Bekleyelim bakalım ne çıkacak altından.
  • igorparker İ kullanıcısına yanıt
    Öncelikle beni asıl şaşırtan böyle bir kanun neden ses getirmedi ve büyük servis sağlayıcılar neden tepki göstermediler. Çok ilginç yani.

    Açıkçası ben bu kanundan yine de umutluyum. En azından yasal bir dayanağımız var. Taahhütlü aboneliklere karışmayı bırakın, bu yasayla o sözleşmeleri kevgire çevirebilirsiniz. Tabi bu yasaya bağlı olacak olarak, detayların şekilleneceği yönetmelikleri de beklemek gerek. Düğüm orada çözülecektir kanaatimce.

    Yasanın getireceğini umduğum kolaylık şu olabilir; tüketicinin sözleşmeyi feshi halince, sözleşme kapsamında tüketicinin elde etmiş olduğuı indirim/kampanyaların geri iadesiyle olay kapanabilir. Ki bu da normaldir. Ha tabi burada şunu da vurgulamak gerek, pratikte Servis sağlayıcılar sadece indirim bedeli almakla kalmayıp, fesih bedeli ve buna benzer tırt kalemlerde masraf çıkarmakta ve bunu da sözleşmeye dayandırmaktadır. Bu yasayla umuyoruz ki, servis sağlayıcıların "bizim müzakere edemediğimiz" sözleşmelere dayandırıp aldıkları gayrı hukuki/ahlaki masrafları ödemekten kurtuluruz.




  • Abonelik sözleşmesi ile taahhüt süresi farklı şeylerdir. Taahhüt süreniz dolsa bile abonelik sözleşmeniz sözleşmede aksi öngörülmemiş ise devam eder. Yeni kanun ile yapılmaya çalışılan uzun süreli veya süresiz abonelik sözleşmelerinde, sözleşmenin 1 yıldan uzun süre ile devamının taahhüt edilmesinin ve buna yaptırım (cayma bedeli, cezai şart gibi) bağlanmasının önüne geçmeye çalışmak. Kanun metninin "Elektrik,su, doğalgaz ve internette tüketici, belirsiz süreli veya süresi 1 yıldan daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleşmesini istediği zaman iptal edebilecek. Abonelik sözleşmesinin feshi, sözleşmenin kurulmasından daha ağır şartlara bağlanmayacak." şeklinde TBMM den geçtiği söyleniyor. Bu şekliyle geçmişse bu metinden anlaşabilecek olan abonelik sözleşmesi bir yıldan uzun süreli taahhütlü ise bir yıl doldurduktan sonra herhangi bir yaptırıma maruz kalmadan, bedel ödemeden abonelik sözleşmesinin feshedilebileceği, bir yıldan önce feshedilirse de feshin sözleşmenin kurulmasından daha ağır şartlara bağlanamayacağıdır. Cayma bedellerine ilişkin son Mahkeme kararlarında da tüketici lehine, yükümlülüklerini azaltacak nitelikte karalar çıkmıştı. Kanunun bu maddesi ile gelen yalnızca artık bir yıldan uzun sözleşmelerde hiç bir şey ödenmeden fesih yolunun açılmış olması olur. Bu da abonelik sözleşmesi yapan kuruluşları artık birer yıllık kampanya yapmaya zorlayacaktır.

    Esas önemli değişiklik haberler doğruysa şudur; "Tüm tüketici sözleşmeleri en az 12 punto büyüklüğünde ve okunabilir bir şekilde düzenlenecek. Sözleşmede öngörülen koşulların, keyfi bir şekilde sözleşme süresi içerisinde tek taraflı olarak tüketici aleyhine değiştirilmesi yasaklanacak." Örneğin artık servis sağlayıcılar Biz o tarifeyi kapattık Sizi şu tarifeye aldık, akn siz internet kullanıyordunuz bak hızını artırdık akn getirdik gibi şeyler diyemeyecek.

    En önemli eksiklik ise "her türlü banka hizmeti, kredi, sigorta, bireysel emeklilik, yatırım ve ödeme ile ilgili mesafeli sözleşme kurulmadan önce tüketicinin sözleşme şartları hakkında bilgilendirilmesi sağlanacak. Sözleşmelerde tüketici aleyhine hükümler yer alması durumunda bu sözleşmeler Ticaret Bakanlığınca denetlenerek tüketici mağduriyeti önlenecek." kanunda yer aldığı söylenen hükmün yalnızca "banka hizmeti, kredi, sigorta, bireysel emeklilik, yatırım ve ödeme ile ilgili mesafeli sözleşme" şeklinde sınırlandırılması olmuş. Oysa bu hükmün abonelik sözleşmelerini de kapsayacak şekilde konulması çok daha doğru olurdu.




  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Archaic A kullanıcısına yanıt
    Kanun meclisten geçmiş. orijinal metne yakında ulaşırız sanırım. fakat bu kanuna bağlı olarak yönetmelikle detaylı bir düzenleme gerekli diye düşünüyorum. çünkü devam eden sözleşmeler filan nasıl olacak yani...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aboneliği iptal ettirmek için yeni bir kanuna gerek yokki. ADSL'i fibere çevirmek için telefon açtım, telde yapamazsınız TTNet ofisine gitmeniz gerekiyor dediklerinde sinirlendim ve gidip iptal edin istemiyorum sizden hizmet dedim, paşa paşa ettiler, tek kuruşda ekstra bişey ödemedim.

    Yok ama bu kanunu devam eden bir taahhüt varken iptal etmek için bekliyorsanız bence boşuna. Sonuçta bir hizmeti taahhüt karşılığı tarifeden daha az fiyata veriyorlarsa iptalde aradaki farkları, almadıkları kurulum ücretlerini vs istemek hakları
  • celutska kullanıcısına yanıt
    ARKADAŞIN DEDİĞİ DOĞRU SÖZLEŞMEYİ İSTEDİĞİMİZ ZAMAN FASH EDEBİLECEZ ONUN İÇİN ZAM YAPIYOR TELEKOM ADSL PAKETLERİNE BİDE ZORUNLU MODEM VERİYOLAR AMA FESH EDERSEN CAYMA BEDELİ YERİNE MODEM ÜCRETİ + O AYLIK İNTERNET FATURANIZ İSTENİYOR
  • DarthLuca D kullanıcısına yanıt
    Abonelik iptalinde elbette bir sorun yok. Yasanın kastettiği şey taahhütlü abonelikler. Sözleşmenin tüketici tarafından tek taraflı feshi halinde tüketicinin korunması hedeflenmekte diye tahmin ediyoruz. Ve tabiki sözleşmeye dayalı indirim tutarı tazmin edilebilir ancak ilave cayma bedelleri söz konusu. Yasa bunların önünce geçecektir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.