İntel'in core seviyesinden sıçrama yapacak bir güncellemesi bildiğim kadarıyla yok, hem öyle geride kaldık diye çat diye revize olmuş mevcut mimarinin fabrikaya döküme gidecek halini çöpe atacak değiller, haberdeki tek çekirdek kasıt IPC mi yoksa nedir biraz muğlak kalmış, %60'lım MT performansının 2.16 kat çekirdek artışı sebebiyle olduğunu tahmin ediyorum.. ne olursa olsun kağıt üstünde güzel rakamlar geliyor, intel sevenlerini üzmez diye düşünüyorum... rekabette geri kalmaması için AMD'yi sıkıştırması için güzel bir hamle olabilir.. Core 100/200 yapısal olarak birçok avantaj sunuyor, bunu revize ederek ilerletip çekirdek sayısını 2.16 kat artırıp durumu idare etmeyi düşünüyorlar, masadaki diğer revizyonlar geliştirmeler sonraki dönemde üstüne koyarak devam edecek zaten... |
Intel'den AMD X3D'ye yanıt: Nova Lake sürprizle geliyor (5. sayfa)

-
-
"2025 yılı içerisinde Nova Lake işlemcilerin masaüstü pazarına sunulması bekleniyor"
2025'in nerdeyse yarısı bitti. Ortada hiç bir şey yok. Nasıl olacak bu iş?
-
Yorumların saçmalığına bak.. İşte bu tipler bir de bilgileri varmış gibi laga luga yapıyor sağa sola.. 20 senedir DH'li olarak artık sabrım kalmadığı için Direkt gelişine bloğu çakıyorum bunlara ki karşıma hiç bir zaman hiç bir konuda çıkmasınlar..
AMD'nin yapacaği şey şu.. 2027 sonuna kadar AM5 sokete destek vereceklerini resmi açıklamayla duyurdular geçen sene.. Hemen sonrasında 2026-2027'de gelecek ZEN6 (muhtemelen ZEN7'de olabilir) işlemcilerinde AM5 soketle geleceğini açıklamasından sonra ıntel ne halt yerse yesin çoktaa sorun değil.. Hee umarım ıntel inanilmaz iyi ve kaliteli işlemcilerle döner kii AMD'de kendine biraz çeki düzen verir o konu ayrı..
Ancak konuya dönecek olursak AMD çok çekirdekli bir 10980X3D & 10950X3D & 11980X3D & 11950X3D gibi bir işlemciyi çıkardığı an şuan Elinde X670E ve özellikle dee X870E anakartı olan herkesin TEK yapacaği şey o daa paşa keyfi isterse tabii ki, gidip o günün en ideal şartlarında SADECE işlemciyi değiştirerek güç ve stabilite anlamında mevcut sistemini bir 5 sene daha güncelliğini korumuş olacak. Çok daha isterse iki senede bir de ekran kartını değiştirirse 5 sene boyunca minimum harcama ile kafası çooook rahat günün şartlarında kısıtlama & darboğaz v.s.v.s olmadan güncel bir PC sahibi olacak..
Intel 2026 gibi umarım şahane işlemcilerle gelir ama şuan eldeki verilerle AMD şuan varya zaten çok rahat.. Nasıl ki intel çok çekirdekli işlemcileri hazırlıyorsa AMD zaten buna en az 3 senedir hazır bekliyor. Zamanında Intel'in yaptığının AYNISINI son 2 senedir AMD yapıyordu.. Mantiken diyordu ki, rakibimde işe yarar ürün yoksa ben niye aşırı kasayım zaten 8 çekirdekli işlemciyle bile Satış Rekoru kırıyorum... Bu kadar net.
-
İşlemcilerin tek çekirdek, yani Single Thread performansı her nesilde bir 20% şeklinde artmaz kolay değil. Bunu ölçen benchmark'lar var, örneğin CB24'de 7700X 120 iken 9700X 135 almış. AMD tarafında çok mu ilerleme var, ayrıca bunlar sentetik benchmark'lar. Aynı şekilde benzer çekirdek sayısında Multi Thread skoru da fazla artmaz, 60% Multi Thread artışı demek bir sayının 1.5 katından fazlası demektir, az mı örneğin 285K 24.000 alıyorsa 485K yaklaşık 38.000 alır, mimarisi güçlüyse ve biraz hız aşırtmayla 40.000'e kadar çıkabilir. Bana da hiç etkileyici gelmedi, düşük seviye Xeon veya Threadripper gibi birşey olur sadece.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 29 Haziran 2025; 18:18:22 > -
Ryzen 7 7700'ü satıp eski 13700K'yı sisteme geri taktım. Başkalarını bilemem ama ben bu AMD işinden pek keyif almadım. Contact Frame satın alıp sıcaklıkları da düşürdüm 55C seviyesine. Benden keyiflisi yok. Hiç bir firmanın fanatiği değilim ama intel'in stabilitesi hiç bir şey de yok.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-47FD6CBF3 -- 29 Haziran 2025; 21:13:34 > -
Yahu dostum, ben bu örnekleri ne dün gördüm ne de ondan önce. Bu örnekler, insanoğlu yeryüzüne geldiğinden beri var zaten. Her zaman bir tarafı körü körüne seven ve onu şerefi, namusu gibi savunan insanlar olacak. İşin komik tarafı, ben de Intel kullanıyorum. Üstelik o malum, sorunlu seri.
Ama bu işlemci sayesinde adeta ordinaryüs oldum, çıktım. Özel mesaj kutumda teşekkür etmemiş insan kalmadı. 12., 13. ve 14. nesil işlemci başlıklarına neredeyse 400 sayfa yazı yazılmış, ama bir Allah’ın kulu da çıkıp “Bu işlemciler TDP yüzünden değil, voltaj değerleri yüzünden bozuluyor” dememiş. Tek bir satır bile yok!
Hep aynı klişe: “Aman bu işlemci çok watt çekiyor, bozulur”, “Şu daha az watt çekiyor, sağlamdır.” O kadar çok safsata okudum ki, bazıları gerçekten inanılmaz komikti. Yahu işlemci doğuştan 1.72 voltajla geliyor, sen bu değeri 1.55’e indirip “bak düzgün çalışıyor” diyorsun. O koskoca Intel, performansı kısmak pahasına voltajı dizginlemiş. Yük altında 1.2 ya da 1.3V'ta çalışsa ne olur?
Idle voltaj diye bir şey var, onu da geçtim — kimse VRVOUT'tan bahsetmiyor. Yani işlemcinin gerçek, mutlak voltaj değeri. Herkes sadece kutudan çıkan değere bakıyor, detaylı bilgi sıfır. Hâlâ bu işlemciyi “bağlarım”, “şu işlemci şöyle iyi”, “AMD böyle kötü” diye konuşanlar var.
Yahu insanlar uzaya çıkmayı geçtim, Mars’ta yaşam kurmaya çalışıyor. Ben burada hâlâ yanlış bilgiyi mizansel olarak düzeltmeye çalışıyorum. Geliyorum, yazının altı 50 ton yorumla dolmuş ama içlerinden neredeyse hiçbiri doğru değil. Bunu ben söylemiyorum, yabancı kaynaklar da söylüyor.
Oralarda yazılan birçok şeyi alıp burada da paylaştım. Geldiğimiz noktada, yabancı kaynaklar Türk forumlarıyla dalga geçmeye başladı. “Şuna bak, savunduğu şeye” diye gülüyorlar.
Gerçekten soruyorum: Biz toplum olarak ne zaman doğru bilgiye ulaşmak için çaba göstereceğiz?
Bu işlemciler başından beri sorunluydu. Ben özelden 18 kişiyle birebir ayar yaptım, oturdum, uğraştım. Tam 245 sayfalık bir PDF arşivi oluşturdum. İnsanların şikâyetlerini dinledim, analiz ettim, çözümler sundum. Yabancı kaynakları da taradım, baz aldım. Ama gel gör ki hâlâ bu işlemcinin sorunlu olmadığını savunanlar var.
Bazı kullanıcılar kendi işlemcisinin silikonu çok iyi diye herkesinkini aynı sanıyor. Bugün çıkıp “TSMC logosunun arkasındaki siyah kareler neyi temsil ediyor?” desem, cevaplayamayacak insanlar yorum yapıyor. Anlasalar bile sadece işlemci kutusu üzerinden konuşuyorlar.
Ve hâlâ kendi kendilerine bir çaba içindeler. Ben de o yüzden dedim zaten: "Özellikle tanıt kendini" diye. Çünkü bu kadar üst perdeden konuşursan, bir gün biri gelir, bilgiyle karşına çıkar, seni zorlar. Bileğini büküp köyüne gönderir.
-
quote:
12., 13. ve 14. nesil işlemci başlıklarına neredeyse 400 sayfa yazı yazılmış, ama bir Allah’ın kulu da çıkıp “Bu işlemciler TDP yüzünden değil, voltaj değerleri yüzünden bozuluyor” dememiş
Sanırım her mesajı okumamışsınız.
Problemin belli olduğu ilk günlerden:
https://mini.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/159220100
Tasarım kaynaklı bir hata olduğu az çok belliydi. Voltajları düşüren yeni BIOS'ların çıkışıyla da kesinleşmişti.
Bu arada;
Malum üye, geçmişte uzun yıllar boyunca AMD fanatikliği yapmış biri.
Geçen yıl itiraf da etmişti. Ama sürekli mesaj silmeyi iş edinmiş.
Bende uzun süredir bloklu olduğu için kafam rahat
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
-
Arızalı oxidasion sorunu olan voltaj sorunu olan 13 14 ten mi bahsediyorsun intel bile çıkmazda bu işlemciler yüzünden.
Direk iade istedim al 14 serisini gör neler olyuor sonra lego gibi sökar takarsın kulanmadığın birşey için gelip yorum yapmanız yokmu bi bitmediniz.
Your refund case has been created. Please use the instructions below to ship your product(s) to Intel. Payment will be issued approximately ten (10) business days after receipt of the product(s). For some countries, the refund process may take longer due to international banking constraints. The refund amount was agreed between you or your company representative and Intel at the time the refund case was created. If you have any questions or concerns, please contact Intel Customer Support Your acceptance of this payment shall discharge Intel of all obligations in this matter
Packing and Shipping Product to Intel: Intel will issue your refund after receiving and inspecting your returned product.
- Package product to prevent physical damage. Intel is not responsible for product that has been physically damaged prior to or during shipping.
Sayfalar dolusu mail oldu bilip bilmeden gelip yazıyorsunuz buraya yok şantiyede kulanıyormuş.
-
Hocam diyorum ya, bu örnekleri ben dün görmedim, bunlardan hep var. Konuşurlar ama sadece laf olur. Evet, bu başlıkta yazılanları biliyorum ama net bir tavır asla olmadı. Sağlık olsun…
Ben de isterim ki firmalar iyisini yapsın, biz de keyifle kullanalım.
Ama bugün sadece AMD tarafına geçebilmek için 50 bin TL masrafı gözden çıkardım.
Neden bir firmanın hatası yüzünden şimdi anakart, RAM, işlemci üçlüsüne bu parayı vermek zorunda kalıyorum, inanın zoruma gidiyor…
Ama napalım, başka çare de kalmadı.
-
abi cansın biliyorsun olayımız tamamiyle doğruluktan yana kapımız herkese açık.
-
Sizin durumunuzdakiler için ne desem yetersiz kalır. Sadece, sağlık olsun diyeyim.
Öncelikle; o süreçte de yazmıştım, ben 2017'den beri bilgisayar kullanmıyorum.
Kriz ortaya çıkınca; 1 kaç hafta süresince yazdığım mesajlar var. İade, değişim vb. üzerine.
Konuda daha sonra yaklaşık 1 yıl boyunca neler yazıldığını takip etmedim.
Parası ile rezil olmak deyimi, sanırım durumu özetliyor.
Böylesi durumları istismar edenleri görmeye tahammülüm olmadığım için bloklayıp geçiyorum.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Üye olma tarihiniz 27 Haziran 2025.
Sadece 3 gün öncesi ama uzun yıllar boyunca bu forumda bulunmuş gibi dolu dolu yazmaktasınız!?
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Eveeet geldik en sevdiğim kısma
@Naveax --> Üyelik tarihi 25 haziran 2025. Üye olur olmaz anında Boşnak Ağa'ya sataşma ve bunu saçma sapan bir mesajla yapma, saçma ötesi mesajına anında bir sürü (+) gelmesi. Bana sataşma sonrası hesaptan tık yok.
@macav1980 --> Üyelik tarihi 27 haziran 2025. Aynı gün ilk mesajı Boşnak Ağa ile yıllarca muhabbeti varmış gibi, Boşnak Ağayı uzun yıllardır forumdan bildiğini gösterir tarzda kişisel sataşmalarla dolu arka arkaya mesajlar. Başka hiçbir yere ve Boşnak ağa dışında hiçbir olaya yazmıyor.
Üye olduğu gün ilk mesajını aşırı tetiklenmiş bir ruh hali ile gece 2:35 de atıyor. Arka arkaya 6 mesaj atıyor. Son mesajı gece 4:05'de. Üye olur olmaz tüm benliğini vaktini Boşnak Ağa'ya adamış.
Şimdi ben 3-4 sene önceye alıyorum teybi
Boşnak Ağa her zamanki gibi AMD fanatiklerini zıplatıyor. İçlerinden AMDciliği ile tüm forumda meşhur biri var. Acayip tetikleniyor. Yazılanlardan müthiş etkileniyor.
Bu arkadaşın en bariz özelliklerinden birisi propaganda yapar gibi bir sempozyum katılımcısı tarafından belli bir açıdan çekilmiş spesifik bir fotoyu yanına "bakın görüyor musunuz AMD'nin farkını" tarzda bir yazı ile forumdaki hemen her sayfaya sürekli olarak atması. Geri kalan vaktinde Boşnak Ağa'ya sataşıyor, cevabını alıyor, rezil oluyor habire falan.
Kafayı Boşnak Ağa ile bozmuş durumda. Hali darmadağın.
Sonra (yine 3-4 yıl önce) günlerden bir gün 4 yeni hesap ortaya çıkıyor forumda. Bu 4 hesabın tümü ilk mesajlarını direk Boşnak Ağa'ya saldırı şeklinde atıyor. Başka yaptıkları yazdıkları bir şey yok.
Sonra da tek kişinin bu 4 yan hesabı ana hesabın attığı o spesifik fotoyu farklı konulara aynı "bakın AMD ne kadar özel, ne kadar özel" ifadesiyle atmaya başlıyor...
Yani hali vaziyeti durumu bu halde.
Bir gün denk geldi özellikle takip ettim. Bir yere mesaj yazdım. İlk hesap anında düştü. Bahsettiğim tarzda saçma sapan bir yanıt verdi. 20 sn içinde 2. hesap gelip 1. hesaba "aynen kardeşim yazdığına katılıyorum yazıp + çakıyor. 1 dakika sonra 2. hesap offline olur olmaz 3. hesap online oluyor ilk hesaba + sını çakıyor ve "çok doğru söylemişsin kardeşim AMD çok iyi" vs yazıyor.
Böyle böyle 4-5 hesaptan fazla hesap dönüyor. Hep aynı şekilde oluyor olay. Yan hesaplar birbirleriyle konuşuyor falan. Ana hesap dahil bu 4-5 yan hesabın tüm yazdıkları dakikalar içinde 4-5 + alıyor...
Denk geldiğinde canlı kontrol ediyorum ekran görüntüsü alıp ispatlıyorum birisi çıktığı anda diğeri giriyor ve aynen kardeşim katılıyorum ağzına sağlık yazıp çıkıyor vs.
Bu tiyatro, bu acınası durum böyle haftalarca sürdü.
Ana hesap kendisine ve bana karşı "Boşnak yanlışsın" yazana dahi hızla 4-5 tane + atarak bundan "galibiyet" hayal edecek bir durumda. Vaziyeti bu idi.
Ben tüm bunları ekran görüntüleriyle beraber bir mesajda açık ettim tabi. Baktı Boşnak Ağa'nın şakası yok, baktı bu kadar zeki adamla ben bu halde nasıl mücadele edeceğim, adam tüm vaziyeti ekran görüntüleriyle ispat ettikten sonra kendimi rezil ediyorum, herkes olayın farkında diye düşünüp o olayı bıraktı.
Bugün dahi o ekran görüntüleri bende kayıtlı. O yan hesaplardan en ufak bir mesaj dahi yazılmadı o günden sonra. Bir anda toplu olarak geldiler ben ana hesabı rezil edince bir anda gittiler.
Kasedi yeniden ileri alalım:
Yıl 2025. Boşnak ağa 9 aydır yaza yetiştirmesi gereken bir otel inşaatı sebebiyle foruma dahi girmemiş. Ben tabi geçen günlerde foruma yeniden birkaç şey yazayım diye döndüğümde eski günlerin hatırına bu arkadaşı biraz zıplattım-tetikledim.
Galiba yine sinirlerini fena bozmuşum ki böyle sadece ama sadece bana saldırı amacıyla açılmış hesaplar ve o hesapların saçma sapan ötesi mesajları ve saçma sapan + alma olayları başlamış.
Bak az önce gördüm bu yazdığını:
Bak "Varsın benim çenem iyi laf yapmasın ama efendi adaplı uyumlu bir insan olayım şuna zerrem benzemesin." yazmış...
Yani Adam benim için hesap açmış, gecenin 2sinden sabahın 4'üne uykusuz kalıp 6 tane arka arkaya mesaj yazmış ve sonra zerrem Boşnak Ağa'ya benzemesin yeter yazabiliyor.
Ulan senin elbet zerren bile Boşnak Ağa'ya benzemez. Benzese böyle bir halin olur muydu?
Hiç mi dosttunuz yok. Hiç mi halinizi size anlatıp sizi uyaran yok. Şu halinizden utanmıyor musunuz? Bu kadar mı yalnızsınız?
Bak Naveax adlı hesabın sahibi, bak macav1980 adlı hesabın sahibi ben yanıtı biliyorum da usulen soruyorum:
"Sizin burada başka hesabınız var mı yok mu? Birbirinizi tanıyor musunuz?"
Hodri meydan.
Bak yazdığımdan tetiklenip gecenin köründe bana şunu yazan hesaba
"3) Az güç harcaması istiyorsan ofise raspberry pi 5 kurarsın ozaman görürsün gerçek az güç harcayan sistemi. Printer'ınıda klavyeni mouse'unuda çalıştırır youtubeda izlersin libre office v.b. açık kodlu alternatifle ofis de kullanırsın. Sen anca pc kullanmayı bilirsin."
yanıtı ben değil eskibirkurt adlı üye versin.
Nveax, macav1980 siz @eskibirkurt adlı üyeyi tanır mısınız? Bilir misiniz? Nereden bileceksiniz ki. Bilmeniz mümkün değil. Yenisiniz bu forumda. Eskibirkurt çok sevdiğim, çok saydığım, çok beğendiğim, çok iyi takip ettiğim, muhteşem bir üyedir. On numara insandır.
Cevabınızı eskibirkurt'tan aldınız mı Naveax, macav1980?
Boşnak Ağa kadar yakışıklı ve uzun boylu ve zeki ve bilgili bir adamla uğraşanın çocuğu olmuyor diyorum bu hala laga luga yapıyor. Engelledim diye zırladıktan sonra hala arkamdan ağlayan tipler mi yoksa sen mi beni daha fazla eğlendiriyorsun şu halinle ona tam karar veremedim sadece.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 30 Haziran 2025; 16:42:13 >
-
Merhaba arkadaşla discort da konuştuk defalarca bu konuları benim sorun yaşadığımı görünce sağolsun özel mesaj attı discord varmı gelip konuşmak istiyorum dedi.
Buyur gel tabi dedim bwnde yaşça küçük olmasına rağmem saygılı bir arkadaş ve bir okadarda azimli.
Sağolsun çokta yardım sever ben bir araştırayım bu olayları dömüş yaparım sana dedi ve forumda yazıklarını görünce.
Bu sefer ben davet ettim kendisini discort kanalıma tekrar geldi sağolsun konuştuk tartıştık bu konuları.
Anlatıklarını bende araştırdım daha sonra ve haklı olduğunu gördüm foruma üyeliğin önemi yok bana göre yaş farkının önemi olmadığı gibi önemli olan kafalar bir olsun.
Bem 2009 da üye oldum foruma ama böyle savunmadım firmaları birkaç kulanıcıda sorun olsa tamam der geçeriz.
Zamanında biliyorsunuzdur gtx 970 3.5 gb vram olayını bu mesele ona benzedi.
Arkadaşın dediği gibi şimdi anakartımı sattım işlemci sözde iadeyi kabul etti intel haber bekliyorum.
Yeni anakart ve işlemci için 9800x3d ve msi 870e anakart almış olsam 12.000 tl ek masraf çıkıyor bana.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Alın efendiler okuyun fanboyluk yapanlar yiyin için affiyet olsun sayfayı ileri geri yapınız diğer yorumlarıda okuyunuz.
technopat sosyal
13. veya 14. nesil Intel işlemcisini iade eden veya değişim yapan var mı?https://www.technopat.net/sosyal/konu/13-veya-14-nesil-intel-islemcisini-iade-eden-veya-degisim-yapan-var-mi.3433990/page-2?_gl=1*miinu8*_ga*Mmg1MGU3VG1WQ3FObWR4Vjh3a3hLTV85WGV3aC1WMnlQRUhlWV9WRUdNOG1DalFYcFctcV9QQ0hMdEFkUE1UNA..*_ga_GL0VQCX0J3*MTc1MTI4MTcyNS40MC4xLjE3NTEyODE3MjYuMC4wLjA.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X