|
Intel, 14A çip üretim sürecinin fişini çekebilir

-
-
Umarım başaramazlar veya 14A'ya istedikleri ölçüde talep olmaz.
Böylece intel döküm işini tümüyle bırakıp TSMC'ye gider. Hatta tümden batar.
Bu da TSMC'nin tam tekeli demektir.
Bu durumda yıllardır intel'in batması için açıktan dua eden AMDci tipleri önce TSMC katladığı döküm fiyatlarıyla sonra 2025 yılında 8/16 işlemciyi 500-600 dolara iteleyen AMD daha da katmerli şekilde tokatlar.
Yıllardır iki dakika saksıyı çalıştırıp "ben ne yazıyorum/istiyorum lan" diyeceğine sabah akşam intel'in döküm işini becerememesi, hatta kötüye gidip batması için dua eden tipleri izlemek büyük keyif olacak.
899 dolara 6/12
1299 dolara 8/16
1799 dolara 8/16 X3D almak zorunda kalınca göreceğim ben bu tipleri.
Bu fiyatlara olmaz diyenler bir zahmet Nvidia tekelinde GPU fiyatları nereden nereye kaldı baksınlar bana zırlamadan önce.
Ben baklava ustasıyım. Bende para bol. Yine de alırım. Bana koymaz.
-
Intel'in batmasına gerek yok ki, TSMC'nin fiyatları, devleri şimdiden rahatsız etmeye başladı.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
İntel 14nm waferi 3.000$'a üretiyordu. Bugün TSMC 2nm için 45.000$ konuşuluyor. Senin bahsettiğin rahatsızlık bu.
Ben ise tam tekel durumunda wafer başına 400.000 istenebilecek bir durumdan bahsediyorum. Tüm dünya senin eline bakıyor. Tek bir rakip olmadığı gibi rakip ihtimali de yok. Fab dediğin şey ha diye kurulan bir şey değil.
Ne yapacak Nvidia dükkanı kapatıp wafer başına bu parayı vermem mi diyecek?
Basacak alacak sonra fiyatı sana yansıtacak.
AMD Zen3 (Ryzen 5000) serisi çıkarken oyunda ilk defa öne geçti. Bu durum ortaya çıkar çıkmaz daha öncesinden soket güvencesi vermişken Zen3 almak isteyen 570 anakart almak zorunda dedi. Bak daha o zaman bu kadar güçlü de değil.
Taaa o zaman bunu diyen, bunu yapabilen AMD intel battığında ne yapacak tüketiciye acıyacak mı sence? Yazdığım fiyatlar fazlasıyla iyimser bile.
Ne yapacaksın PC almayacak mısın sadece işlemci 1799$ oldu diye. Alacaksın.
Rahatsızlıktan bahsetmiyorum. Tam tekel durumundan bahsediyorum.
Bu forum 13. ve 14. nesil büyük fiyasko ve rezalet ile bozulma işaretleri gösterdiğinde intel zor duruma düşecek diye konularda halay çeken adamları gördü.
Milletin/öğrencinin/asgari ücretlinin bin bir zorlukla aldığı işlemcisinin sırf intel'e duyduğu anlaşılmaz mantık dışı nefret sebebiyle bu konu üzerinden firmaya sallayabileceğim diye cayır cayır yanmasını isteyen adamları gördü...
Sırf intel'den nefret ediyor diye bütün sayfaları yıllardır uyduruk birer zırva olan
"intel 500 watt çekiyor"
"intel her seride soket değiştiriyor" vs ile doldurmadılar mı?
Şimdi tam tekel durumunda yazdığım olursa ben bu adamlara acıyacak mıyım? Çok beklerler. Bugün geçtiğim dalganın 3 katını geçeceğim o zaman.
Kendi düşen ağlamaz. Az saksıyı çalıştırmayı bilmeyen, istediği şey gerçekleştiğinde ne olacağını düşünemeyen adama ben acımam. Doğa serttir. Ben daha da sertim.
Bunlar iyi senaryo. Bir de tekel halinde iken Çin Tayvan'a dalarsa o fablar sağ kalmaz. O zaman göreceğim sabah akşam intel nefretiyle forumda halay çeken tipleri.
6/12 almak için 2 yıl sıra bekleyecekler. Parası zaten önemli olmayacak. Covid döneminde fablar cayır cayır çalışırken azıcık arz eksiği oldu diye yaşananlar piknik kalacak o fırtınanın yanında.
İnsanlar sebebini bile unuttukları bir nefrete sahipler. Bilgisizlik zaten diz boyu. Yazılanların büyük kısmı şehir efsanesi, zırva, uyduruk klişe falan. Bu anlamsız nefret, derin bilgisizliğin getirdiği sınırsızca konuşma-yazma cesareti anlaşılmayı, yanıtı haketmiyor. Direk dalga geçilmeyi hakediyor.
-
Elbette ki acımayacak. AMD, uyguladığı sinsi taktiklerle çığ gibi büyüdü. TSMC, Intel'in geride kalması ve Samsung'un da vasıfsız iş takımı yüzünden yıkılamayacak bir imparatora dönüştü. Açıkçası siza katılıyorum.
Cahile laf anlatmak manasız. Tek amacı bize ürün satmak olan şirketler için millet birbirini yiyiyor, sanki şirketin ortağıymış gibi. İşini gören donanımı al geç. Ama korkarım, ek gümrük vergilerinin vs. Etkisiyle de, donanım ürünlerine ulaşmak daha da zorlaşacak.
“Önemli bir dış müşteri bulamaz ve Intel 14A için önemli müşteri kilometre taşlarını gerçekleştiremezsek, Intel 14A ve sonraki nesil ileri teknoloji süreçlerini geliştirmenin ve üretmenin ekonomik olmayacağı ihtimaliyle karşı karşıya kalacağız. Böyle bir durumda, Intel 14A ve sonraki düğümler ile çeşitli üretim genişletme projelerimizi askıya alabilir veya durdurabiliriz”
Bu çok net olarak Nvida ve Apple'a bir mesaj.
Orijinal mesajda fazlası da var. Biz artık yıllık 14 milyar dolarlık AR-GE yükünü tek başımıza kaldıramıyoruz artık müşteri gelir diye kabuk (shell fab) inşa etmeyeceğiz. İçini de doldurmayacağız. Garanti sipariş geldikçe yapacağız. 1.8nm'yi kendi ürünlerimiz için çok uzun yıllar kullanacağız ancak 1.4nm yükünü tek başımıza kaldırmayacağız gerekirse iptal ederiz diyorlar özet olarak.
1.4nm'ye garanti talep gelmezse iptal edeceğiz şu demek: Apple ve Nvidia tam TSMC monopolü ve ona uygun fiyatlandırma istiyorsa buyursun tüm siparişlerini TSMC'ye akıtmaya devam etsin ama sonra bize gelip ağlamasın.
TSMC'nin tek kaldığı en ufak bir rakibin çıkmayacağı kesinleştikten sonra iphone çipi artık şu kadara mal oluyor diye bize gelmeyin sakın diyor.
Türkçesi kardeşim 5090'ı TSMC yapsın eyvallah da hiç değilse benim ohio'daki fabları doldurmamı arge yapmamı sağlayacak kadarlık bir 5060 siparişi verin de ileride başınız tümden ağrımasın. TSMC ile baş başa kalırsanız artık sorumlusu ben değilim.
Haklı adamlar.
Ne diye iflas eder miyiz diye uykusuz kalacaklar. Dünya, Nvidia, Qualcomm, Apple, Mediatek TSMC tam tekeline razıysa bana hava hoş. 1.8'i uzun süre Arizona fab 52 de ve Oregon'da üretirim. Tepe ürünlerimin çoğunu da TSMC'ye yaptırırım kafam rahat olur diyor.
Bak AMD'ye hiç böyle dertleri var mı? Intel de siz OK'seniz ben de dökümden elimi ayağımı çekerim gerisine karışmam diyor.
Yeni CEO beklediğimden de realist çıktı. Gayet ideal çözüm. 1.8 A-P intel ürünleriyle zaten piyasaya görücüye çıkacak. 18A'da sadece inteli'n yüksek hızlı CPU'larına uygun HP kütüphanesi var. 18A-P de HD de olacak.
Sipariş geçin 1.8A-P'yi görün oradan yeteneğime hak vereceksiniz zaten. Bu garanti sonrası 1.4nm siparişi verirseniz yaparız. Vermezseniz benim hacmim artık tek başına cutting edge node AR-GE'sine yetmiyor.
Mesaj bu.
Özet olarak intel zarar kes noktasında. İleride ne olacağına Nvidia ve Apple karar verecek.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 26 Temmuz 2025; 0:44:44 >
-
Hiç iyi olmaz, tekel iyi değil. TSMC eline geçirdi gücü, buda çip fiyatları daha da artacak demektir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lightning70 -- 26 Temmuz 2025; 2:19:6 >
Ben 18A ne zaman iptal olacak diye beklerken 14A iptal ederek yine beni ters köşe yaptılar.
Ne adamlar CEO olup milyonlar götürüyor.
Senden şu an için 14A bekleyen mi var? İptal edeceksen bile açıklamana ne gerek var. Şimdilik kendi kafandan dersin ki18A'ya odaklanıyoruz, sonra bakarız 14A'ya. 14A'nın adını bile anmazsın.
Lip-Bu Tan amca 14A'yı iptal ederek 18A'yı satmayı nasıl başaracaksın çok merak ediyorum.
Apple gelip senden niye 18A alsın. At kafadan gitsin, para mı istiyorlar sanki hayaller kurmaya. "18A'yı alın ardından 14A patlatacağız, Ardından 10A patlatırız sonra 1nm altına ineriz" diye salla gitsin. Yabancıların şu lafını hiç duymamış galiba: "Fake it till you make it"
Lip Bu Tan diyor ki: "Show me the money, then we'll make it"
Firmalarda enayiydi sanki geleceği olmayan bir firmaya tüm ürünlerini bağlasın.
Bakalım 18A ne zaman patlayacak. Şurada 2025'in bitmesine birşey kalmadı. Erteleme haberi mi gelecek, toptan 18A bizim neyimize mi diyecekler.
Intel'in gerçekleri açıklamasına az kaldı: Yeni CEO'dan yakında şu açıklamayı bekliyorum: "Ayranımız yok içmeye, tahtırevanla gidiyoruz sıçmaya." Bizim kazma mühendisler bozmadan şu makineleri alın da anlayan biri çıkarsın işlemcileri diyecek.
-
İntel'in batması hiçbir kullanıcının hayrına olmaz,AMD bile döküm işinden çıkmış durumda Samsung'ta yakında havlu atacağa benziyor TSMC talebe yetişemiyorum diyerek istediği zaman fiyatları yukarı doğru zıplatırsa burda takım tutar gibi marka tutanları en fazla zırlayanlar durumdan şikayetçi olanlar olarak görürüz.
-
Intel önce o gecenin hesabını verecek! Biz Intel'e oy verdik, o AMD'Ye kazandırdı!
Intel CEO'su beyaz saraya gitmiş!
AMD'den para almış!
Dans etti de bilmem ne :D
Bu Halk Muharrem'i zevkle linç etti, Intel'in batmasından da zevk alırlar. Hiç de pişman olmazlar dostum.
Neyse ki ABD ve müttefikleri de tıpkı sizin düşündüğünüz gibi bir senaryoyu düşünüyor.
ABD ısrarla G. Kore, Japonya ve kendi ülkesindeki firmaları destekliyor bu sebeple.
Şu konuda karşıt görüşlere hak verebilirim Intel EUV sürecine geç atıldı DUV ile belli bir yere kadar gidebildi. 14nm FINFET sürecinde bu kadar oyalanmasaydı şu an ne Samsung ne TSMC Intel ile aşık atabilirdi.
Sanırım Amazon ve Microsoft ile anlaşma sağladı Intel bu arada. Özel çip tasarımlarını üretme konusunda bir Amerikan devine güvenmeleri doğru hareket.
ABD yanlış değilsem Ericsson, Samsung, Intel ve IBM'i tek çatıda toplayıp döküm makineleri ve fabrikaları konusunda bilgi paylaşım ortaklığı kurmaya teşvik ediyordu. Sebebi TSMC.
Sizin dediğiniz apayrı bir gerçeklik. Global Foundries adıyla döküm işini elinden çıkaran AMD tıpkı Qualcomm, Mediatek, Apple ve Nvidia gibi TSMC'nin eline bakıyor. TSMC döküm fiyatlarını arttırıyor, bunlar da sıraya girmiş halde kabul edip aynı artışı kullanıcıya yansıtıyor.
Bu arada TSMC yalnız değil. Intel ilerleyişini sürdürüyor. Samsung'a da güvenmiyorum ne yazık ki. 2nm süreci umut yeşertse de TSMC kesinlikle silip süpürmek bu nesili. Bu yüzden Intel son çare.
ASML ayrı bir hikaye, aslında buranın üzerinde daha çok durulması gerekiyor. En son Canon'dan haber almıştık NIL litografi makinelerini test ettiği ile ilgili.
Umarım ASML tekeli bir şekilde değişir. Son kullanıcının faydasına olur tekel sona ermesi.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Ama intel hayin, zalım; amd melek, amd iyilik, ingaaa
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
"Neyse ki ABD ve müttefikleri de tıpkı sizin düşündüğünüz gibi bir senaryoyu düşünüyor."
Hiçbir şey düşündükleri yok. Bu ülkeler demokrasi. Farklı çıkarları ve günlük politik uğraşları var. Düzen serbest piyasa ekonomisi şeklinde ilerliyor. Firmalara verebilecekleri destek çok kısıtlı. Çin gibi yekpare hareket eden ülkeler değiller.
"ABD ısrarla G. Kore, Japonya ve kendi ülkesindeki firmaları destekliyor bu sebeple. "
Konuşulanın aksine intel mesela çok sınırlı destek alabiliyor. TSMC'nin Tayvan devletinden, Samsung'un Kore'den, Çin firmalarının devletten aldıkları desteğin yanında yazdığın "desteğin" lafı bile edilmez.
İntel geçen sene sadece döküm ar-ge'sine 14 milyar dolar harcadı. Bunu da zarar üstüne zarar ederken yapıyor.
"Şu konuda karşıt görüşlere hak verebilirim Intel EUV sürecine geç atıldı DUV ile belli bir yere kadar gidebildi."
Çoğu kişi bilmez intel sadece DUV varken EUV konsept halindeyken ASML'ye milyarlarca dolar verdi ileride lazım olacak EUV teknolojisini geliştir diye. Sonra ASML EUV geliştirince sipariş bile vermedi doğru düzgün. Onun yerine gitti 10nm de bakır "metal layer" kullanmak varken daha önce hiç denememiş kobalt kullanacağım diye ısrar etti ve 10nm'de çuvalladı vs.
Bu kadar kötü yönetilen bir firmadır intel. Bugün yaşıyor olmaları bile bir mucize. EUV ar-ge'sini TSMC için yaptırdılar kendi elleriyle.
"Sanırım Amazon ve Microsoft ile anlaşma sağladı Intel bu arada. Özel çip tasarımlarını üretme konusunda bir Amerikan devine güvenmeleri doğru hareket."
Yıllık sürekli yapman gereken 15 milyar dolar yatırımı bu leblebi göstermelik siparişler ile çıkaramazsın. Perspektif önemli bu konularda.
"Bu arada TSMC yalnız değil. Intel ilerleyişini sürdürüyor."
Dünkü intel açıklamasıyla beraber TSMC artık yalnız. İntel aynı zamanda GPU ve işlemci tasarladığı için dökümcü olarak çok büyük bir handikabı var: Güven meselesi.
Nvidia ve AMD asla tasarımlarını intel'e elleriyle teslim etmezler. Ben olsaydım etmezdim. Intel bu konuda güven yaratabilmek için sözde IFS ve tasarım bölümünü ayırdı ama bu işler güven meselesi. TSMC yıllardır güvenilir olduğunu ispatladı.
Bu açıdan Nvidia ve AMD konu dışı. geriye Broadcomm, Qualcomm, Apple, Mediatek kalıyor. Bunlar da büyük ihtimalle öngörüsüz davranıp sipariş geçmeyecekler. Sonra da TSMC ile baş başa kalacaklar.
Dünkü açıklama IFS'nin (Intel Döküm Servisleri) selasıydı. Geçmiş olsun. Bitti artık. 1.8nm kendi ürünlerin ile fabları dolduramazsın. Doldurursan en fazla 3 yıl dolar. Sonra daha düşük nodlara geçmelisin rakiplerin gibi.
1.4nm siparişi alamayacaklar. O halde 1.4nm de olmayacak çünkü kendi işlemci satış hacimleri ile gelen kar yıllık 15 milyar dolar ar-ge yi karşılamıyor.
Zaten 1.4nm'ye bu saatten sonra kimse iyi gözle bakmaz, yatırım yapmaz, planlamasına almaz. Her an iptal edebilirim dedi firmanın kendisi. Her an iptal edilebilecek bir şeye kimse wafer testi için 100 milyon dolar harcamaz.
O iş bitti.
İntel bundan sonra hızla sadece tasarımcı olacak. TSMC tam tekeldir. İntel'in başarısız olması için dua eden tipler kına yakabilir. İstedikleri olacak ve sonuçlarına katlanacaklar. tüm dünya ile beraber elbet.
"Bu yüzden Intel son çare."
1970lerden beri döküm yapan 2015'e kadar dünyanın en ileri dökümcüsü olan intel batının son ümidiydi, bitti. Geçmiş olsun.
Kendi işlemci satan İntel yapamadıysa başkası yapamaz. TSMC tam tekeldir.
"Umarım ASML tekeli bir şekilde değişir. Son kullanıcının faydasına olur tekel sona ermesi."
ASML dünyanın görüp görebileceği en güzel tekeldir. Yaptıkları inanılmaz iş karşılığında kazandıkları para çok az. ASML hiçbir zaman risk olmadı tam aksine bir güvence oldu batı dünyasına ve genel anlamda dünyaya.
Batı ve özellikle Amerikan karşıtlığından ne yazdığını ne söylediğini bilmeyen bir gurup var Çin'i falan kurtarıcı gören.
Bu adamlar dünyayı tanımıyor, bilmiyor, Çin hakkında en ufak bir bilgileri yok. Amerikan ve batı karşıtlığından gözleri kararmış.
Çinin Afrika'da ne yaptığından haberleri bile yok yada umursamıyorlar.
Her haberin altına Çin EUV geliştirecek Amerikan emperyalizmi bitecek yaşasın falan diye zırlıyorlar.
Madem konusu açıldı yazayım Çin nasıl çalışıyor bilmeyenler öğrensin:
Mesela madenden alüminyum üretiminde bir fabrika kuruyorsun. Burada ekstra bir süreç ile bu üretimde yan ürün olarak bir tür nadir element de alabiliyorsun ama ciddi yatırım gerek. Çin alüminyum fabrikalarına zorunluluk koşuyor. Bu elementi de üreteceksiniz zararınızı ben karşılayacağım diye. Batı serbest piyasa ekonomisidir. Böyle emir veremezsiniz.
Çinin alüminyum fabrikaları başlıyor o nadir elementi bolca üretmeye. Onlarca yıl o kadar çok üretiliyor ki dünya piyasasında fiyatı çok düşüyor. Çinli firmalar yine de üretmeye devam ediyor. Zarar edeni devlet destekliyor. Bu yüzden dünyada alüminyum üretirken bu yan elementi de üreten fabrikalar ya birer birer kapanıyor yada o bölümler artık kurumuyor.
20 yıl içinde Çin dışında o yan ürünü üreten hiçbir fabrika kalmıyor. 20 yıl sonra vaziyet bu hale gelince Çin artık o üründe tekel konumunda. Müthiş bir fiyat istemeye başlıyor.
Stratejik bir avantajı var artık. Ve artık ondan başka üreten de kalmamış. Sadece o yan ürünü kullanarak o ürünü kullanmak zorunda kalan her ülkeye istediğini yaptırtabiliyor artık.
Çin böyle çalışır. Batı ise serbest piyasa ekonomisi ve demokrasi temellidir. Bu sistemlerde böyle şeyler yapamazsınız.
Mesela her haberin altında görürsünüz
"Ameriha kahrolsun bah Çin'e şu zımbırtının satışını yasahlamışlar :(( bah tik-toku yasahlamaya çalışıyor Ameriha :(( ne kadar da kötü bir ülke Ameriha "
falan diye ağlarlar.
Bu tipler Google, Facebook, Twitter vs'nin ilk günden itibaren Çin içerisinde yasaklı olduğunu dahi bilmez yada konuşmaz. İşlerine gelmez çünkü.
Çin yarın bugün EUV makinasını yerli şekilde yaptığında burada Amerikan ve batı karşıtlığından gözleri dönmüş kitle halay çekecek şimdiden yazıyorum.
Sonra Çin bu EUV ile piyasayı bedavadan az pahalı çipe boğacak sübvansiyon ile. Bu sayede TSMC, ASML vs ne varsa batacak. Çin tek kalacak. Tek kaldığı anda da ne fiyat isteyeceğini, size çip göndermek için neler talep etmeye başlayacağını yazmayayım.
Büyük ihtimalle ASML'yi batırdıktan sonra kendi ürettiği EUV makinasının Çin dışına çıkışını da yasaklayacak. Böylece dünyada wafer üretimi neredeyse sadeec Çin'de olacak vs.
Yada Çin'in en ufak bir şeyine itiraz edene "benim EUV makinamı kullanarak ürettiğin hiçbir ürünü şu ülkeye satamazsın" vs demeye başlayacağını da yazmayayım. Beğenmediğiniz Amerika vs sırf onu bir konuda eleştirdiniz diye asla böyle bir şey yapmaz mesela.
Bugün beğenmediğiniz Amerikan emperyalizmi döneminde Türkiye istese ASML'den High-Na-EUV bile alabilir. Çin ise ASML'yi batırdıktan sonra size satmaz. Kimseye satmaz. Amerikan emperyalizmini beğenmemek farklı bir şey yerine Çin emperyalizmini istemek, Çin'i kurtarıcı görmek bambaşka bir şey.
Amerikan ve batı karşıtlığından gözü dönmüş bu uğurda Çin vs öven kitle ne istediğinin farkında değil. Dünyayı ve ülkeleri tanımıyorlar. Sağdan soldan duydukları 2-3 uyduruk klişe ile asla yerinden oynamaz sabit bir fikre sahip olmuşlar.
İstedikleri olduğunda ne ile karşılaşacaklarının farkında değiller.
Mesele ne olursa olsun akıldan, mantıktan, bilimden ve saf bilgiden uzaklaşıp bir fikrin fanatiği olanlar, bir firmadan yada ülkeden ölesiye nefret etmeye başlayan tipler o gün geldiğinde ilk zırlayanlar olacak.
Serbest piyasa ve demokrasi temelli Amerikan emperyalizmini beğenmiyordunuz öyle mi?
Buyurun size Çin emperyalizmi diyeceğiz o gün.
İnsan biraz saksıyı kullanmalı. İntel'den bu kadar nefret etmek sağlıklı değil. Sorsak nedenini zaten çoğu unutmuştur. Altı üstü işlemci üreten bir firmadan neden bu kadar nefret ettiğini açıklayamaz en fazla intel her sene soket değiştiriyor 12 sene önce başıma şu geldiydi gibi bir şey zırvalar.
İntel döküm ve muhtemelen firmanın kendisi bildiğimiz hali ile bitti geçmiş olsun. İngilizce de ne derler:
"You made your bed, now lie in it..."
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 26 Temmuz 2025; 14:31:16 >
-
Güzel yazmışsınız ama çok fazla paragraf arası boşluk bıraktığınız için okurken biraz yoruldum.
Benim hala Canon ve Intel'den ümidim var. Sizin de biraz olsun. Durumun farkında olan birilerinin olması sevindirici.
ASML bu denklemin içinde en kırılgan nokta, öyle ki TSMC'den bile daha kırılgan. Bence Amerika en büyük pişmanlığını Silicon Valley Group'u (SVG) eliyle ASML'ye teslim etmesi ile yaşamıştır. Böylece kendi eliyle litografi piyasasını kendi kontrol alanı dışına çıkararak tekeli oluşturmuş oldu. Gerçi Amerika bunu düşünürken Philips kim bilir neler düşünüyordur.
Canon'un NIL süreci hakkında henüz bir gelişme yok sanırım seneye bazı haberler geçilir.
Çin'in yükselişi zaten durdurulamaz. Bu yüzden Amerika içe kapanmalı ve bu işin Tayvan ve Hollanda'nın eline bakılarak yapılmayacağını kavramalı.
Çin Tayvan gerilimi sadece normal bir savaş olmayacak. Teknolojide geriye dönüşün bir simgesi olacak. Bu yüzden bu döküm litografi işinin acilen Avrupa ve Amerika'ya dönmesi gerekiyor. Zararın neresinden dönülürse kâr.
Ama sizin çizdiğiniz tablo da bu haber ile uyuşuyor ne yazık ki. Intel'i bu hale getiren HP ve Sun'da olduğu gibi yanlış planlamalar, yanlış yönetim şekilleri olduğunu düşünüyorum. HP bir şekilde toparlandı toparlanmasına ama Intel'in ne kadar vakti kaldı onu bilemiyorum.
Bu arada Intel'in sapıttığı 3 temel aşama var ;
1. RISC tabanlı çipler i860 i960 ile sükse yapıp biz ne geliştireceğimizi şaşırdık diyerek XScale birimini Marvell'a satarak uzun süre mobil cihazlar sektöründen de uzak kaldılar.
2. Itanium ve HP etkeni ; Itanium ile eline yüzüne bulaştırmasaydı şu an çok farklı bir tablo ile karşılaşacaktık. Üstüne HP elinde sopayı göstererek Intel'i projeye zorla devam ettirdi, ki bu da Intel için kayıp olarak nitelendirildi.
3. Apple ve ilk iPhone için çip tedariki. Apple o dönem IBM motorola ittifakını terk etmiş ve Mac için Intel çipi aldığı için de ilk iPhone için kullanacağı çipi Intel'den tedarik etmeyi düşünmüştür. Intel zaten XScale birimini elinden çıkardığı için ve kendi masaüstü biriminden istemediği kadar kâr elde ettiği için mobil cihazlara ayrıca bir çip geliştirmenin maliyetli olduğunu düşünür ve teklifi reddeder. Bilmezler ki bu karar seneler sonra nelere mâl olacak. Apple o dönem Samsung ile anlaşır çip ve üretim kısmı Samsung'a emanet devam eder. Apple P.A. Semi adındaki çok bilinmeyen bir firmayı satın alır ve bugünkü Apple A ve M serisi ARM tabanlı çipset geliştirme işi hızlanır. Hatta seneler sonra Apple ile Qualcomm arasında modem konusunda yaşanan gerilimi sonucunda Apple Intel'den mobil cihaz modem geliştirdiği birimden sipariş geçer ve bir nesil sonra siparişleri durdurur. Bu da Imagination GPU satın aldığı ve bir anda siparişleri durdurup firmanın batışa sürüklendiği sonuca benzer. Modem birimi feci zarar eder. En sonunda Apple'a satarlar. Ki Apple'ın da tam istediği budur. Intel'den kaptıkları hazır birim ile in-House 5G destekli Apple C1 modemi tanıttılar en son iPhone 16e ile.
4. Geç kalınan mobil cihaz atılımı ve Atom ile sürünme dönemi , Asus Zenfone ve Çinli ODM lere tablet için dağıttığı Atom çiplerin performans sorunu ve ısıl denge sorunu yaşaması geç kalınmış mobil cihaz çipleri işini de bitirdi.
Itanium bir yana en büyük hata Apple'ı reddetmeleri oldu desem yanılmam herhalde. Çünkü o dönem TI, Samsung, Broadcom ve Qualcomm gibi irili ufaklı birkaç firma dışında Intel ile rekabet edecek ne güçte ne de bilgi birikimine sahip firma var. Intel de tüm odağını bir yere koyup XScale birimini elinden çıkarıyor. Üstüne Apple ile 2. bir şans eline doğmuşken onu da itiyor.
Şimdi demez miyiz Arc GPU işine neden girildi ki zaten AMD ve Nvidia'dan pazar payı kapmak zor iş. Kendi işinde zorluk çekiyor zaten Intel.
Düşününce başlangıçtaki bir çok etken de aslında RISC çiplere dönüyor.
Bu arada bence Intel haklı kullanıcılar ne kadar şikayetçi olsa da. X86 kendi buluşları ve patentini alıp tersine mühendislik uygulayan firmaları da dava etmeleri yıldırıp batışa sürüklemeleri de çok doğal. Sonuçta bu Intel'in kendi buluşu.
Şu var ama IBM sayesinde AMD var. Intel IBM yüzünden AMD ye kaynaklarını açtı. AMD de ilk fırsatta çekirdek hızlarını arttırıp ucuza satarak Intel'i zor duruma sokmuştu.
Evet bundan dolayı AMD'ye üzülüp Intel'i kötüleyenler şimdi Intel sonuna sürüklenince AMD ve Apple çiplerin her nesil yenilenen çip döküm wafer ücretleri ile tadını çıkarabilir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi High Sierra -- 26 Temmuz 2025; 15:59:58 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
-
İntel'in batması demek AMD'nin x86 işlemci piyasasında tekel olması demek, fiyatların uçması demek. Tercih edilmese bile piyasada rakip oyuncu olmak zorunda.
Ben de şu an PC'yi yenileyecek olsam AMD tercih ederim ancak rekabet bitince artık bu donanımları uçuk fiyatlardan almak zorunda kalacağız.
Nvidia ARM PC işlemcisi tarafına giriyor bir yandan, belki desktoplarda da ARM platformuna geçiş görürüz, tabi Windows yazılımlarının ve oyunların yavaştan ARM destekli hale gelmesi lazım.
Emulasyon ile bir yere kadar.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vain -- 26 Temmuz 2025; 17:16:50 > -
sanki 10nanometre altında üretim yapabiliyorda kalkıp afra tafra yapıyor 14a üretmem diye. üretmezsen üretme.tsmc var o üretir.
-
Eyvallah. Tabi bu benim yazı stilim. Forumdaşlara uyuzluk olsun diye kasten yaptığım birşey değil. Başka türlü yazamıyorum.
Yazdıklarının çoğuna katılıyorum. Kalemine sağlık.
"Çin Tayvan gerilimi sadece normal bir savaş olmayacak. Teknolojide geriye dönüşün bir simgesi olacak."
100% doğru.
Birçok kişi bu olayın ciddiyetini anlamadı hala. Ben 3 yıl içinde bekliyorum, kişisel tahminim bu. İntel yaptı yaptı (dünkü açıklama ile belli oldu ki trilyon dolarlık ciro ve değer üreten teknoloji devleri umursamıyor bu ihtimali dolayısı ile intel dökümü bırakacak ister istemez) yapmadı dünya büyük şoka hazır olsun.
Forumdaşlara nacizane tavsiyem araba, PC, laptop, tablet, telefon vs kıla tüye bakmadan fazla beklemeden yenileyecekseniz yenileyin.
-
çekmeli artık. piyasa boşta bile ısınıp fan gürültüsüne neden olan bozuk işlemcilerden geçilmiyor artık.
20 yılda intel'den anladığım:
intel her koşulda fiyat düşürmeyecek kadar vurguncu bir firma. yaptıkları manipülasyonlar, rüşvetler, hata yapsalar bile fiyatları hiçbir koşulda gerektiği kadar düşürmemeleri bunlara kalıcı örnekler. başka üreticilerin çekişme ortamına girmesi gerek.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Umarım başaramazlar veya 14A'ya istedikleri ölçüde talep olmaz. Böylece intel döküm işini tümüyle bırakıp TSMC'ye gider. Hatta tümden batar. Bu da TSMC'nin tam tekeli demektir. Bu durumda yıllardır intel'in batması için açıktan dua eden AMDci tipleri önce TSMC katladığı döküm fiyatlarıyla sonra 2025 yılında 8/16 işlemciyi 500-600 dolara iteleyen AMD daha da katmerli şekilde tokatlar. Yıllardır iki dakika saksıyı çalıştırıp "ben ne yazıyorum/istiyorum lan" diyeceğine sabah akşam intel'in döküm işini becerememesi, hatta kötüye gidip batması için dua eden tipleri izlemek büyük keyif olacak. 899 dolara 6/12 1299 dolara 8/16 1799 dolara 8/16 X3D almak zorunda kalınca göreceğim ben bu tipleri. Bu fiyatlara olmaz diyenler bir zahmet Nvidia tekelinde GPU fiyatları nereden nereye kaldı baksınlar bana zırlamadan önce. Ben baklava ustasıyım. Bende para bol. Yine de alırım. Bana koymaz. |
Intel'in batmasına gerek yok ki, TSMC'nin fiyatları, devleri şimdiden rahatsız etmeye başladı.
|
İntel 14nm waferi 3.000$'a üretiyordu. Bugün TSMC 2nm için 45.000$ konuşuluyor. Senin bahsettiğin rahatsızlık bu. Ben ise tam tekel durumunda wafer başına 400.000 istenebilecek bir durumdan bahsediyorum. Tüm dünya senin eline bakıyor. Tek bir rakip olmadığı gibi rakip ihtimali de yok. Fab dediğin şey ha diye kurulan bir şey değil. Ne yapacak Nvidia dükkanı kapatıp wafer başına bu parayı vermem mi diyecek? Basacak alacak sonra fiyatı sana yansıtacak. AMD Zen3 (Ryzen 5000) serisi çıkarken oyunda ilk defa öne geçti. Bu durum ortaya çıkar çıkmaz daha öncesinden soket güvencesi vermişken Zen3 almak isteyen 570 anakart almak zorunda dedi. Bak daha o zaman bu kadar güçlü de değil. Taaa o zaman bunu diyen, bunu yapabilen AMD intel battığında ne yapacak tüketiciye acıyacak mı sence? Yazdığım fiyatlar fazlasıyla iyimser bile. Ne yapacaksın PC almayacak mısın sadece işlemci 1799$ oldu diye. Alacaksın. Rahatsızlıktan bahsetmiyorum. Tam tekel durumundan bahsediyorum. Bu forum 13. ve 14. nesil büyük fiyasko ve rezalet ile bozulma işaretleri gösterdiğinde intel zor duruma düşecek diye konularda halay çeken adamları gördü. Milletin/öğrencinin/asgari ücretlinin bin bir zorlukla aldığı işlemcisinin sırf intel'e duyduğu anlaşılmaz mantık dışı nefret sebebiyle bu konu üzerinden firmaya sallayabileceğim diye cayır cayır yanmasını isteyen adamları gördü... Sırf intel'den nefret ediyor diye bütün sayfaları yıllardır uyduruk birer zırva olan "intel 500 watt çekiyor" "intel her seride soket değiştiriyor" vs ile doldurmadılar mı? Şimdi tam tekel durumunda yazdığım olursa ben bu adamlara acıyacak mıyım? Çok beklerler. Bugün geçtiğim dalganın 3 katını geçeceğim o zaman. Kendi düşen ağlamaz. Az saksıyı çalıştırmayı bilmeyen, istediği şey gerçekleştiğinde ne olacağını düşünemeyen adama ben acımam. Doğa serttir. Ben daha da sertim. Bunlar iyi senaryo. Bir de tekel halinde iken Çin Tayvan'a dalarsa o fablar sağ kalmaz. O zaman göreceğim sabah akşam intel nefretiyle forumda halay çeken tipleri. 6/12 almak için 2 yıl sıra bekleyecekler. Parası zaten önemli olmayacak. Covid döneminde fablar cayır cayır çalışırken azıcık arz eksiği oldu diye yaşananlar piknik kalacak o fırtınanın yanında. İnsanlar sebebini bile unuttukları bir nefrete sahipler. Bilgisizlik zaten diz boyu. Yazılanların büyük kısmı şehir efsanesi, zırva, uyduruk klişe falan. Bu anlamsız nefret, derin bilgisizliğin getirdiği sınırsızca konuşma-yazma cesareti anlaşılmayı, yanıtı haketmiyor. Direk dalga geçilmeyi hakediyor. |
Elbette ki acımayacak. AMD, uyguladığı sinsi taktiklerle çığ gibi büyüdü. TSMC, Intel'in geride kalması ve Samsung'un da vasıfsız iş takımı yüzünden yıkılamayacak bir imparatora dönüştü. Açıkçası siza katılıyorum.
Cahile laf anlatmak manasız. Tek amacı bize ürün satmak olan şirketler için millet birbirini yiyiyor, sanki şirketin ortağıymış gibi. İşini gören donanımı al geç. Ama korkarım, ek gümrük vergilerinin vs. Etkisiyle de, donanım ürünlerine ulaşmak daha da zorlaşacak. |
"Neyse ki ABD ve müttefikleri de tıpkı sizin düşündüğünüz gibi bir senaryoyu düşünüyor." Hiçbir şey düşündükleri yok. Bu ülkeler demokrasi. Farklı çıkarları ve günlük politik uğraşları var. Düzen serbest piyasa ekonomisi şeklinde ilerliyor. Firmalara verebilecekleri destek çok kısıtlı. Çin gibi yekpare hareket eden ülkeler değiller. "ABD ısrarla G. Kore, Japonya ve kendi ülkesindeki firmaları destekliyor bu sebeple. " Konuşulanın aksine intel mesela çok sınırlı destek alabiliyor. TSMC'nin Tayvan devletinden, Samsung'un Kore'den, Çin firmalarının devletten aldıkları desteğin yanında yazdığın "desteğin" lafı bile edilmez. İntel geçen sene sadece döküm ar-ge'sine 14 milyar dolar harcadı. Bunu da zarar üstüne zarar ederken yapıyor. "Şu konuda karşıt görüşlere hak verebilirim Intel EUV sürecine geç atıldı DUV ile belli bir yere kadar gidebildi." Çoğu kişi bilmez intel sadece DUV varken EUV konsept halindeyken ASML'ye milyarlarca dolar verdi ileride lazım olacak EUV teknolojisini geliştir diye. Sonra ASML EUV geliştirince sipariş bile vermedi doğru düzgün. Onun yerine gitti 10nm de bakır "metal layer" kullanmak varken daha önce hiç denememiş kobalt kullanacağım diye ısrar etti ve 10nm'de çuvalladı vs. Bu kadar kötü yönetilen bir firmadır intel. Bugün yaşıyor olmaları bile bir mucize. EUV ar-ge'sini TSMC için yaptırdılar kendi elleriyle. "Sanırım Amazon ve Microsoft ile anlaşma sağladı Intel bu arada. Özel çip tasarımlarını üretme konusunda bir Amerikan devine güvenmeleri doğru hareket." Yıllık sürekli yapman gereken 15 milyar dolar yatırımı bu leblebi göstermelik siparişler ile çıkaramazsın. Perspektif önemli bu konularda. "Bu arada TSMC yalnız değil. Intel ilerleyişini sürdürüyor." Dünkü intel açıklamasıyla beraber TSMC artık yalnız. İntel aynı zamanda GPU ve işlemci tasarladığı için dökümcü olarak çok büyük bir handikabı var: Güven meselesi. Nvidia ve AMD asla tasarımlarını intel'e elleriyle teslim etmezler. Ben olsaydım etmezdim. Intel bu konuda güven yaratabilmek için sözde IFS ve tasarım bölümünü ayırdı ama bu işler güven meselesi. TSMC yıllardır güvenilir olduğunu ispatladı. Bu açıdan Nvidia ve AMD konu dışı. geriye Broadcomm, Qualcomm, Apple, Mediatek kalıyor. Bunlar da büyük ihtimalle öngörüsüz davranıp sipariş geçmeyecekler. Sonra da TSMC ile baş başa kalacaklar. Dünkü açıklama IFS'nin (Intel Döküm Servisleri) selasıydı. Geçmiş olsun. Bitti artık. 1.8nm kendi ürünlerin ile fabları dolduramazsın. Doldurursan en fazla 3 yıl dolar. Sonra daha düşük nodlara geçmelisin rakiplerin gibi. 1.4nm siparişi alamayacaklar. O halde 1.4nm de olmayacak çünkü kendi işlemci satış hacimleri ile gelen kar yıllık 15 milyar dolar ar-ge yi karşılamıyor. Zaten 1.4nm'ye bu saatten sonra kimse iyi gözle bakmaz, yatırım yapmaz, planlamasına almaz. Her an iptal edebilirim dedi firmanın kendisi. Her an iptal edilebilecek bir şeye kimse wafer testi için 100 milyon dolar harcamaz. O iş bitti. İntel bundan sonra hızla sadece tasarımcı olacak. TSMC tam tekeldir. İntel'in başarısız olması için dua eden tipler kına yakabilir. İstedikleri olacak ve sonuçlarına katlanacaklar. tüm dünya ile beraber elbet. "Bu yüzden Intel son çare." 1970lerden beri döküm yapan 2015'e kadar dünyanın en ileri dökümcüsü olan intel batının son ümidiydi, bitti. Geçmiş olsun. Kendi işlemci satan İntel yapamadıysa başkası yapamaz. TSMC tam tekeldir. "Umarım ASML tekeli bir şekilde değişir. Son kullanıcının faydasına olur tekel sona ermesi." ASML dünyanın görüp görebileceği en güzel tekeldir. Yaptıkları inanılmaz iş karşılığında kazandıkları para çok az. ASML hiçbir zaman risk olmadı tam aksine bir güvence oldu batı dünyasına ve genel anlamda dünyaya. Batı ve özellikle Amerikan karşıtlığından ne yazdığını ne söylediğini bilmeyen bir gurup var Çin'i falan kurtarıcı gören. Bu adamlar dünyayı tanımıyor, bilmiyor, Çin hakkında en ufak bir bilgileri yok. Amerikan ve batı karşıtlığından gözleri kararmış. Çinin Afrika'da ne yaptığından haberleri bile yok yada umursamıyorlar. Her haberin altına Çin EUV geliştirecek Amerikan emperyalizmi bitecek yaşasın falan diye zırlıyorlar. Madem konusu açıldı yazayım Çin nasıl çalışıyor bilmeyenler öğrensin: Mesela madenden alüminyum üretiminde bir fabrika kuruyorsun. Burada ekstra bir süreç ile bu üretimde yan ürün olarak bir tür nadir element de alabiliyorsun ama ciddi yatırım gerek. Çin alüminyum fabrikalarına zorunluluk koşuyor. Bu elementi de üreteceksiniz zararınızı ben karşılayacağım diye. Batı serbest piyasa ekonomisidir. Böyle emir veremezsiniz. Çinin alüminyum fabrikaları başlıyor o nadir elementi bolca üretmeye. Onlarca yıl o kadar çok üretiliyor ki dünya piyasasında fiyatı çok düşüyor. Çinli firmalar yine de üretmeye devam ediyor. Zarar edeni devlet destekliyor. Bu yüzden dünyada alüminyum üretirken bu yan elementi de üreten fabrikalar ya birer birer kapanıyor yada o bölümler artık kurumuyor. 20 yıl içinde Çin dışında o yan ürünü üreten hiçbir fabrika kalmıyor. 20 yıl sonra vaziyet bu hale gelince Çin artık o üründe tekel konumunda. Müthiş bir fiyat istemeye başlıyor. Stratejik bir avantajı var artık. Ve artık ondan başka üreten de kalmamış. Sadece o yan ürünü kullanarak o ürünü kullanmak zorunda kalan her ülkeye istediğini yaptırtabiliyor artık. Çin böyle çalışır. Batı ise serbest piyasa ekonomisi ve demokrasi temellidir. Bu sistemlerde böyle şeyler yapamazsınız. Mesela her haberin altında görürsünüz "Ameriha kahrolsun bah Çin'e şu zımbırtının satışını yasahlamışlar :(( bah tik-toku yasahlamaya çalışıyor Ameriha :(( ne kadar da kötü bir ülke Ameriha " falan diye ağlarlar. Bu tipler Google, Facebook, Twitter vs'nin ilk günden itibaren Çin içerisinde yasaklı olduğunu dahi bilmez yada konuşmaz. İşlerine gelmez çünkü. Çin yarın bugün EUV makinasını yerli şekilde yaptığında burada Amerikan ve batı karşıtlığından gözleri dönmüş kitle halay çekecek şimdiden yazıyorum. Sonra Çin bu EUV ile piyasayı bedavadan az pahalı çipe boğacak sübvansiyon ile. Bu sayede TSMC, ASML vs ne varsa batacak. Çin tek kalacak. Tek kaldığı anda da ne fiyat isteyeceğini, size çip göndermek için neler talep etmeye başlayacağını yazmayayım. Büyük ihtimalle ASML'yi batırdıktan sonra kendi ürettiği EUV makinasının Çin dışına çıkışını da yasaklayacak. Böylece dünyada wafer üretimi neredeyse sadeec Çin'de olacak vs. Yada Çin'in en ufak bir şeyine itiraz edene "benim EUV makinamı kullanarak ürettiğin hiçbir ürünü şu ülkeye satamazsın" vs demeye başlayacağını da yazmayayım. Beğenmediğiniz Amerika vs sırf onu bir konuda eleştirdiniz diye asla böyle bir şey yapmaz mesela. Bugün beğenmediğiniz Amerikan emperyalizmi döneminde Türkiye istese ASML'den High-Na-EUV bile alabilir. Çin ise ASML'yi batırdıktan sonra size satmaz. Kimseye satmaz. Amerikan emperyalizmini beğenmemek farklı bir şey yerine Çin emperyalizmini istemek, Çin'i kurtarıcı görmek bambaşka bir şey. Amerikan ve batı karşıtlığından gözü dönmüş bu uğurda Çin vs öven kitle ne istediğinin farkında değil. Dünyayı ve ülkeleri tanımıyorlar. Sağdan soldan duydukları 2-3 uyduruk klişe ile asla yerinden oynamaz sabit bir fikre sahip olmuşlar. İstedikleri olduğunda ne ile karşılaşacaklarının farkında değiller. Mesele ne olursa olsun akıldan, mantıktan, bilimden ve saf bilgiden uzaklaşıp bir fikrin fanatiği olanlar, bir firmadan yada ülkeden ölesiye nefret etmeye başlayan tipler o gün geldiğinde ilk zırlayanlar olacak. Serbest piyasa ve demokrasi temelli Amerikan emperyalizmini beğenmiyordunuz öyle mi? Buyurun size Çin emperyalizmi diyeceğiz o gün. İnsan biraz saksıyı kullanmalı. İntel'den bu kadar nefret etmek sağlıklı değil. Sorsak nedenini zaten çoğu unutmuştur. Altı üstü işlemci üreten bir firmadan neden bu kadar nefret ettiğini açıklayamaz en fazla intel her sene soket değiştiriyor 12 sene önce başıma şu geldiydi gibi bir şey zırvalar. İntel döküm ve muhtemelen firmanın kendisi bildiğimiz hali ile bitti geçmiş olsun. İngilizce de ne derler: "You made your bed, now lie in it..." |
Benzer içerikler
- whatsapp çevrimiçi kapatma
- instagram müşteri hizmetleri
- priv isimleri
- en iyi navigasyon uygulaması
- numara sorgulama
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X