Şimdi Ara

Intel, 14A çip üretim sürecinin fişini çekebilir (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
31
Cevap
0
Favori
876
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

"çekmeli artık. piyasa boşta bile ısınıp fan gürültüsüne neden olan bozuk işlemcilerden geçilmiyor artık."

Burada intel'in kastedildiği bariz.

Şimdi ben aşağıda yazdığım meseleyi 3 yada 4 yıl önce ilk defa forumda yazdığımda büyük tepki gelmişti zira AMDciler bütün sayfaları yıllardır AMD'nin nasıl enerji verimli olduğu, elektrik faturasından nasıl tasarruf ettirdiği, intellerin 500 watt çektiği propaganda zırvaları ile dolduruyordu.

Bu adamlar genelde çok bilgisiz oldukları için şaşırmışlardı.

Hatta içerinden forumda yaşayan, hiçbir arkadaşı - işi - hayatı olmadığı bariz, tüm hayatını işlemcilerle vs ilgili yurtdışı haberleri okuyup oradan okuduğu 3-5 şeyi foruma satıp bu yolla burada caka satmaya adamış, hayatındaki muhtemelen tek zevki bir haberi ilk defa foruma yazıp buradan kendine övünç çıkarmak olan, forum sayfasını yenilemekten F5 tuşu eskidiği için haftada bir klavye değiştiren ama günde 18 saat mesaiye rağmen bir o kadar da bilgisiz bir tip vardı.

O da karşı çıkmıştı elbette yamuk yumuk uyduruk bir mesaj yazmıştı cevap vereceğim diye. Ona yanıt olarak öyle bir mesaj yazmıştım ki o günden sonra utancından arazi olmuştu. Şimdi 40 yılda bir yazabiliyor.

Bakıyorum ki bu meselede bilgisizlik aynen duruyor. Ben tabi sana yanıt olsun diye yazmıyorum. Bilmeyen, forumu okuyan genç kardeşlerimiz öğrensin, forumda dönen propaganda ile gerçekler arasında çoğu zaman nasıl farklar var görsünler, yazılan şeyleri hemen doğru kabul edip atlamasınlar burayı ona göre okusunlar diye yazıyorum. Aynı şeyleri yeniden yazamayacağım. Link atacağım.

9700X sıcaklık sorunu başlıklı konudaki Lyrazed'in şu mesajını oku önce

Intel, 14A çip üretim sürecinin fişini çekebilirdonanımhaber forum
    9700X sıcaklık sorunu
    https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/161815151

Sonra da aynı konuda bunun teknik nedenini açıkladığım şu mesajı oku:

Intel, 14A çip üretim sürecinin fişini çekebilir
    Intel, 14A çip üretim sürecinin fişini çekebilirdonanımhaber forum
    9700X sıcaklık sorunu
    https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/161714747

Bize inanmıyorsan, ingilizcen de varsa mesela elinden intel sistem de geçtiği belli olan bir 9950X kullanıcısının şu mesajını oku:

mesela şu cümleyi birkaç kere oku:

"but people don't seem to realise that Zen for typical day to day usage is less efficient, the range in wattage is lower which makes it seem more fficient but intel can go to single digits wattage meanwhile my 9950x would be stuck at 50-70w doing nothing"

Biraz bakarsan birebir bu durumun binlerce kere hem bu foruma hem de mesela redditte yazıldığını görebilirsin. Bu sistemler ellerinden geçmiş insanlar zaten bu durumu birinci elden biliyor.

Bak bakalım boşta 14700K (sistemi) ne tüketiyor ve mesela çok enerji tasarruflu olduğu propagandası yıllardır durmaksızın yapılan mesela Ryzen 7600X sistemi ne tüketiyor...

Uyduruk klişeler, saçma sapan şehir efsaneleri bilgi ve gerçekler karşısında duramaz.

Öğrendin mi şimdi yazdığın "boşta bile ısınıp fan gürültüsüne neden olan" işlemciler hangileriymiş?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 30 Temmuz 2025; 13:32:35 >

• yazının başında 'sana cevap olsun diye yazmıyorum' demişsin ama yazı sonunda, sanki yazdıklarımı karalar gibi 'öğrendin mi hangi işlemci boşta ısınıyormuş' diye bitirmişsin.
    bu konuda yine dün gece başka bir yere yazdığım yorumu da görmeni isterdim.
    AMD işlemcilerin bazılarında böyle bir durum olmayacağını söylemediğim halde, söylemişim gibi bir algı yaratmaya çalışır bir cevap olmuş.

Intel'in denemelerimde 8.nesil ve sonrası nesillerde birçok işlemcisinde verimsizlik, boşta ısınmadan kaynaklı fan gürültüsüne neden olduğunu söylerken, mobil işlemcilerden söz ediyordum. Sadece bu iki ay içinde yine biri sıfır 12.nesil, öteki 10.nesil i5 ve i7 işlemcili iki dizüstü kullandım, sonuçlar yine aynı.
    Geçen yıl satıcısı hepsiburada olarak indirime girmiş 11.nesil i7 aldık, halen cayır cayır yanıyor ve bilgisayarın çöp olması an meselesi. Boşuna indirime girmiş olmadığını böylece öğrenniş olduk.
    Dilersen canlı video da gönderebilirim.
    Daha önce MSI 13.nesil 'tepe örneklerden' birini aldık, Half-Life 1 'de gürültüden odada durulmuyordu.
    Bios güncelleme, farklı işletim sistemleri ve sürücüleri denemeye rağmen sonuçlar değişmedi.

Burada, çoğunlukla kullanılan dizüstü işlemcilerden söz ediyorum, sen sorun çıkartma olasılığı yüksek bir masaüstü tepe model işlemciyi örnek vermişsin. Bu mantıklı mı sence?
    Genel kullanımda olan 7600X ile yaşanmış olumsuz bir örneğe yer vermişsin, bu da ryzen 5 3600 'lerin bir kısmında görülen ısınma sorunu gibi, genel kullanıcı masaüstü işlemcilerinde çıkan az sayıda sorunlardan biri.
    3600 'ün bu hatadan ötürü nasıl ısındığını iyi biliyorum. Webden, Ryzen güç tüketimi ve ısınma ile ilgili hemen karşına çıktığını varsaydığım bir 'tepe model' 9950X ile örnek verirsin ya da orta düzey 7600X ya da kendim deneyimlediğim, webde konusu da olan 3600 gibi bir işlemci olsun; benim kolaya kaçıp karşıma çıkan ilk Intel tepe model ile karşılık vermeme gerek bile yok.
    Çünkü belirttiğim nesil Intel işlemcilerin neredeyse tamamı hatalı parti üretim sürecine dahiller.

AMD 'de ise 1700, 2x 3100, 35000X, 2x 1200AF, 1600AF, 5500, 7600 yoğun olarak kendim kurup kullandım, intel'de olan her iki işlemciden birinde yaşadığım yapısal ya da yazılımsal kaynaklı fan gürültüsünden birine hiç denk gelmedim. Ama Intel'in belirttiğim nesillerinin neredeyse her örneğinde gördüm.
    Üstelik 10.nesil mobil igpu işlemcilerin grafik sürücülerinde olan sorun çileden çıkaracak seviyede idi.

Geçen haftalarda ryzen 5 5650u sistem alındı, boşta ve hafif yükte fan gürültüsü yoktu. Güncel, çekirdek sayısı, saat hızları ve önbelleği yüksek olmasına karşın, tıpkı eski 4 ve 5.nesil intel U işlemciler gibi sessiz ve serin çalışıyordu. 5650U ile aynı yıllarda üretilen, belirttiğim nesil intel işlemciler neden aynı şekilde sorunsuz çalışmıyor?

Sorun, intel'de üretim hatası kaynaklı.
    Yapısal varsa, yazılımsal olarak da kaçınılmaz oluyor. Bundan kaynaklı ısınması ve bazen ısınmadığı durumlarda bile fanların bağırmasına nedenler boşuna değil.
    Donanımsal+Yazılımsal=Sonuç.
    Aynı şekilde geçen ay alınan sıfır 12.nesil intel işlemcili bilgisayarda, boşta ve az yükte zamanla giderek daha da artan gürültü seviyesi yine bıktırma noktasına getirdi.

Tekrar hatırlatayım:
    burada üzerinde durduğum, özellikle 10,11,12 ve bazı 13 ve 14 nesil mobil işlemcilerdir.
    10,11,12 nesilde neredeyse tamamı aynı 'üretimsel soruna dayalı' ısınma kaynaklı fan gürültüsüne neden oluyor. İşlem yok fakat fan susmuyor.

Özellikle belirtiyorum;
    Intel'in 7 ve daha eski nesil H ve U işlemcilerinde böyle durumlara denk gelmedim.
    Halen çalışan eski 1,2,3,4,5,6,7 nesil büyük çekirdekli M, QM, H ve HQ işlemciler bile bu sorunları çıkarmıyor. Şimdi bunlar olağandışı mı?

AMD işlemcilerden verilecek örnekler ancak 1-2 araya kaynamış orta seviye ve sayılı tepe örneklerle sayılı iken, Intel 8,10,11,12 nesillerin neredeyse her örneklerinin sorunlu olması, burada 'hangi üreticilerin' sorunlu ürün çıkarttığı halde dönemine göre rüşvet, medya ve web üzerinden kitle manipülasyonları ile tüketiciye ürün dayattığı gerçeği nasıl örtülebilir?

Intel, mobil kullanıcıların bilgisayarlarını çöp ettiği halde zararlarını karşılamadı, üreticiler üzerinden teknik destek te sağlamadı.

Intel için ortaya çıkan skandallardan sonra bile indirim söz konusu olmadı.
    Kendim 20 yıldır (son olarak ikisi 12 yıldan eski) intel sistem kullanıyorum; şu an yeni sistem için ryzen 'den başka seçeneğim olmadığı gerçeğini görebiliyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi taoson -- 30 Temmuz 2025; 15:47:41 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• taoson kullanıcısına yanıt

" mobil işlemcilerden söz ediyordum"

Keşke mesajında mobilden bahsettiğini yazsaymışsın. İlk mesajın arkasından:

" intel her koşulda fiyat düşürmeyecek kadar vurguncu bir firma..."

yazınca haliyle mesajımdaki gibi anlaşılıyor yoksa mobildeki çok rahatsız edici fan sesi konusunda haklısın.

İyice saçma bir hal almaya başladı o durum. Birisi laptop önerisi soruyor carta curta bakmadan fan sesinde vaziyeti nedir diye bakıyorum ilk önce. Baya jet motoru gibi çalışan sistemler var. Hatta önemli kısmı böyle.

"Burada, çoğunlukla kullanılan dizüstü işlemcilerden söz ediyorum, sen sorun çıkartma olasılığı yüksek bir masaüstü tepe model işlemciyi örnek vermişsin. Bu mantıklı mı sence?"

Mesajında laptop diye belirtseydin yazmazdım o mesajı. Intel, 14A çip üretim sürecinin fişini çekebilir 

"7600X ile yaşanmış olumsuz bir örneğe yer vermişsin"

Olumsuz örnek yazmadım. Ryzen masaüstü serisinin tümünde mimari seçim sebebiyle yapısal olarak gelen bir durumu anlattım.

En çok da fan sesinden kurtulmak için bekliyoruz Panther Lake'i zaten. Arrowlarda baya enerji verimli ama esas olay Panther Lake ile görünecek. Senin sorunun intel'in iddiasıyla "Lunar lake verimliliğinde ama Arrow lake ölçeklenebilirliğinde" olacağı söylenen Panther Lake'de çözülecek. Yoksa mobili de kaybeder intel.

Ek: Çok uzun yazıyorsun. Uzun yazılardan hiç hoşlanmıyorum. Foruma atılan mesaj 3 cümle bilemedin 5 cümle olur en fazla.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 30 Temmuz 2025; 15:59:29 >

• Birşey söyleyeyim:
    Kesinlikle benmerkezci ya da narsistik eğilimlerle cevap yazmıyorum.
    Hataları düzeltme seçeneği var forumda; ikimizde düzeltebiliriz.
    Dizüstü işlemciler olduğu anlaşılır diye düşünmüştüm. Çünkü en çok onlarda bu sorunlarla boğuşuyoruz.
    konuya örnek verdiğin tepe model işlemci, konuya yanlış giriş oldu diye bu kadar üzerinde duruyorum. Geçmiş yıllarda intel 4.nesil U (15w) işlemci ile amd M (35w) işlemciyi kıyaslayıp amd çok ısınıyor algısıyla kendi esnaf sayfasında yazı yazan bir bilgisayarcının yazısı gibi olmuş, ondan ötürü mantıksal örnekler vermeye çalıştım.
    Kendi yanlışlarım için boynum kıldan incedir.
    Intel konusunda söylediklerimin arkasındayım.
    Ne ise onu söylerim. Yarın başarılı iş çıkarırlar, intel'i seçerim. Özellikle ultra 400 dizisini merakla bekliyorum.

Mesut Çevik 'in '7 düvel birleşti batıramadı, Amd nasıl başardı' isimli videoyu izlemeni öneririm.
    Yıllar önce gördüklerim dahil intel ile ilgili ne dolaplar dönmüş onlara da değiniyor.

not:
    yazılarının arasında çok fazla satır boşluğu var, sayfayı gereksiz dolduruyor; dilersen düzeltebilirsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi taoson -- 30 Temmuz 2025; 16:17:33 >

• Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt

intel de zamaninda 4 cekirdekli I7 2700K, 3700K, 4700K'lari 350-400 dolardan kitledi milletie. tekel oldunmu kacis yok.

İntel çok kötü yönetilen, geçmişte tüketiciye büyük yamuk yapmış, piyasaya (ve bu arada kendine) zarar vermiş çok fazla hatası olan bir firma.

O konuda haklısın.

Düzelme sinyalleri geliyor son 3-5 yılda ama bakalım.

şu an masaüstünde 4670 var, asus h87m pro ile cayır cayır akıyor.

Vallaha intel zaten isterse değişmesin kendi bilir...

Yani tüketicinin siniri tepesinde, marka olarak da geçmişten gelen (hakettiği) kötü bir imajı var. Bu aşamadan sonra uzun dönemli soket güvencesi olsun, düşük tüketim değerleri olsun, yüksek oyun başarımı olsun bu gibi meseleleri halledecek.

Yoksa orada ARM var AMD var ham yapar bunlar adamı. Acımazlar. Çatır çutur hüpletirler mavisine bakmadan.

Seve seve değişecekler. Yoksa fazla ömürleri kalmadı. Hatta muhtemelen iş işten geçmiş bile olabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 30 Temmuz 2025; 16:23:53 >

Intel için ne denirse densin de, bazen çip tasarımının ç'sinden, mimarinin m'sinden anlamayan AMD'ciler donanımdan anlamayanlar Intel alıyor deyince, işte o zaman ayar oluyorum hocam. Bu yorumu da üretim hatalı, boşta 55C'lerde gezip 50 Watt tüketen, bozuk Intel işlemcili, açılmayan sistemden attım. Intel, 14A çip üretim sürecinin fişini çekebilir 

Desktop işlemci için denmemiş olsa da, verilen mesaj güzel.

mesela şu cümleyi birkaç kere oku:

"but people don't seem to realise that Zen for typical day to day usage is less efficient, the range in wattage is lower which makes it seem more fficient but intel can go to single digits wattage meanwhile my 9950x would be stuck at 50-70w doing nothing"

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 2 Ağustos 2025; 11:54:16 >

• Cpt. Miller kullanıcısına yanıt

AMDciler yıllarca hem kendileri elektrik faturası dostu diye aldılar hem de millete aldırdılar hocam.

Kendilerinin ne aldığı umurumda değil ama bunların enerji verimli, çok tasarruf edeceksin diye Ryzen aldırdıkları kişilerden çok önemli bir kısmı aynen genel kullanıcı profilinde olduğu gibi bilgisayarlarını yüksek işlemci yüzdesi ile uzun süreler kullanmıyor tam aksine nette gezme, forum okuma cart curt işleri için kullanıyor çoğunlukla.

Günde 1 saat oyun oynayan ama bilgisayarı 8 saat açık kişiye oyun oynarken 30 watt tasarruf edeceksin intel 500 wat çekiyor şeklinde uyduruk zırvalarla gazlaya gazlaya Ryzen aldırdılar.

Bu tiplerin aldıkları vebal buradan Everest dağına yol oldu ki birçoğu hala farkında bile değil.

Bilgisiz üfürmenin böyle yan etkileri de var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 3 Ağustos 2025; 11:47:41 >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.