Şimdi Ara

INTEL 11-10. Nesil İşlemciler [ANA KONU] (211. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6.840
Cevap
33
Favori
225.932
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
32 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 209210211212213
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Kusura bakmayın konu ile alakasız, bir sıkıntım var müsait olduğunuzda inceleyip fikir verebilirseniz sevinirim.



    https://forum.donanimhaber.com/4790k-cozulmeyen-thermal-throttling--147532214

  • @REDSTONE Hocam dedigim gibi o modeli denemedim hic. Ve anakart etkisi cok fazla, zaten bilirsiniz OC icin once anakarttir her zaman. Oyle cok oyun oynayan birisi degilim, zaten evde birkac saat duruyorum onda da oynadigim cok az oyun var, genelde bu bana kalan az surede de bilgisayar oc tweakler bios modlama ln2 modda oc falan onlarla ugrasiyorum. O yuzden Htnin bana hic bir faydasi yok, bence siz de test etmelisiniz, bosu bosuna islemci gucu gitmesi cok sacma.


    Bir de BFV icin baktigimda https://www.game-debate.com/news/25726/how-the-number-of-cpu-cores-affects-battlefield-v-pc-performance-bf5-cpu-benchmarks boyle testlere denk geliyorum, belli bir cekirdek sayisindan sonra fpsde(ozellikle min fps)hem artis yok hem azalis var, bence core htyi kapatip, daha duzgun voltajla oyun esnasinda 60 dereceyi gecmeyecek bir stabilite elde etmek, ve hatta io sa yi da ht kapaliyken artirip rami de zorlamak cok daha iyi sonuc verecektir. Ama tabi ki denemek lazim, en onemli sey ortlama vs min fps arasindaki farkin en az, ve min fpsin en fazla olmasi.


    HTyi de kafadan kapatmiyorum acikcasi, her seyi her degeri test etmek lazim, yine de 0.2 0.5 ns az gibi gorunse de siz de bilirsiniz totale etkisi inanilmaz, yoksa windowsdaki spectre ve meltdown oyle cilgin seyler yapmiyordu, sadece hey cycleda 0.1den daha az ns yiyordu, ama onun yuzunden neler neler oldu, insanlar bu ufak seylerin totale nasil etki ettiklerini anlamaya basladilar.


    Size bahsettigim farklar icin grub lazim ilk olarak,biosdaki normalde degistirilemeyen degerleri overwrite etmek icin. 2. olarak da tum ram timinglerine bakmamiz lazim.


    Evga iyi hos ama bir konuda destek sunamiyorlar, spread spectrumu kapattiramadik maalesef. z590 icin dualarimiz bu yonde ama pek umidim yok.





  • En çok satacak 11400 performansı ve 10400 ile karşılaştırması; https://browser.geekbench.com/v5/cpu/compare/5999300?baseline=5999608


    10400'in all core turbosu default 4.0ghz fakat test 4.1ghz olarak yapıldı. Sızıntılara göre 11400'nin all core turbosu 4.2ghz. Yani 11400'ün lehine 100mhz fark olmasına rağmen durum bu. 11400 ile kullanılan Z490M GAMING EDGE WIFI'nın beta bios kullandığını unutmayın.


    Her sızan testte başka bir hayal kırıklığı. Umarım bu sonuçlar beta bios kaynaklınıdır. Intel çift haneli IPC arttırdık diyor ama şu ana kadar gelen testlerde bir faydasını göremedik.





  • sieger kullanıcısına yanıt

    hocam merhaba hani tanımam etmem intel konusunda amdci ne iş olmayın spread spectrum en sevmediğim kelimelerdir görünce bir anımı anlatayım dedim sorununuzla alakalı.


    bu mereti ben 2007'de öğrendim athlon x2'ye fsb oc yapacam 220 küsür diyor kalıyor sene 2007 o zamanda reddit meddit yok diyoruz ne iş?bulduk sonra bu ayarı kapatmak gerekiyormuş hedef 1.9@3.2 334 fsb mi ne çünkü.sonra çarpan kilidi açık işlemciler çıktı unuttuk gittik.ryzen2'de tekrar karşımıza çıktı bu sefer de bu ayar kapanmazsa 3800 mhz ram ayarlayamıyorsunuz.baktık yok bu ayar ama amd yüzünden değil firmalar istedikleri modele koyuyormuş istemediklerine koymuyormuş.dedik asusta durum nedir?üst model x570'lerde varmış gerisinde yokmuş.benim kartlar da x470 prime pro tamam gariban ama öteki x570 strix-e yani bu da üst değilse herodan başka bir şey yok 2019'da.asusa yazıyorum hangi adresini bulursam efendi gibi ama yoksa yoktur gibi garip cevaplar alıyorum.daha sonra bildiğin sövmeye başladım ama nasıl hakaret ediyorum firmaya bi baktım strix-e'ye bios güncellemesi çıktı en tepeye yazmışlar spread spectrum eklendi diye ki ben zaten unlocked bios bularak çözmüştüm de gene de koysunlar tabi alt seviye üst seviye adamın kafasını bozmasınlar.daha sonra x470'e de geldi yeni bioslarla hatta çıldırdı x470.bir sene güncelleme gelmeyen karta şu anda 570'e beta da olsa ne çıkıyorsa 470'e de geliyor dedim biz niye 570 aldık o zaman.sözün özü ümitle olmuyor bastıracaksınız.tepkiyi görünce 400 anakartlara nasıl destek geldi şimdi bios yağıyor intel de farklı değil ama bilmiyorum intelde bu ayar ne işinize yarıyor bclk miydi o mu yükselmiyor belki çarpan kilidi kapalı modeller için bios geldi deli oc yaptılar o olmasın diye yapıyorlardır ama en üst seviye karta da 11100 takacak hali yoktur kullanıcının markayla da görüşebilirsiniz biz 2006 mıydı sapphire'den bize özel bios almıştık.790gx almıştım biosta HT Link yanlıştı adamlara yazmıştım güncelleme çıkmıştı.OC yarışmasına katılacaktım ama nvidia anakartımı kırmıştım foxconn 785 anakart vardı elimde 100 lira mıydı.adamlara abi biosa şu şu özelikleri getirir misiniz dedim geldi mesela yani istemek lazım.var yani bunun gibi anılarım şimdi kafa şişirmeyeyim.





  • zorluyoruz hocam ya, bu da voltaji paso undershoot ediyor, bakiyor o kadar voltaj gerekli degil, direk az gonderiyor, o yuzden xoc tayfasi yani stabil olmayan yuksek oc yapanlar daha rahat ediyorlar, yoksa vdrooplu llc gibi calisiyor. Ama bunu istemeyenler icin en azindan bi ayar koy. z390da koymadilar, z490da koymadilar, hala zorluyoruz. En son bios manualini istedik, olmadi ben editlicem dicem, napayim. Gorunen bir performans dususu yok ama bi jittera sebep oluyor o da oyun oynarken frame kaybi var gibi hissetiriyor, cok sacma ve cok garip.

  • sieger kullanıcısına yanıt

    yani diyorsunuz ki hocam şöyle şöyle diye herkesin anlayacağı şekle getirsem baya bi upset olacak arkadaş var burada ehe ama en son intel p4 kullanmış biri olarak full anladım sorunu hatta ne hissettiğinizi bile anladım.saçmalık bırakacak bunları intel.tek kalıp kullanıcı olacak diye bir şey yok sat malını sun seçenekleri adam ne yaparsa yapsın.sizi temin ederim bu saçmalık bitecek 12'de.o zaman kuzu kuzu kullanıcı ne istiyorsa hepsini verecekler.bu bir imaj tabi sonuna kadar kullanacaklar.amd ryzen bol çekirdek diye gelmedi mi?more cores diye karikatürü bile var ama ne oldu 5000 serisinde 5600x 3700x'i geçiyor oyunlarda hani çok çekirdekti?curve optimizer bu ne ya hayatımda ilk kez alın core boostu kafanıza göre ayarlayın biz üretim kalitesinden bilemedik kiminde öyle kiminde böyle dediler.ne oldu ryzenin bol çekirdek imajı kaput.bu sefer intel al alll alın size çekirdek yapacak ama bas oc'yi ohh serinledim işi bitecek 10nm yüzünden.13'te daha verimlisi hadi gayret olayına dönecek.zen4 5 ghz mesela stok.yer değiştirdi adamlar intele 4/8 gittiler hep ahaha yapanlar amd 3300x'i unutmasın.piyasada satılacak kadar üretseler ve 1000 lira olsa millet zen3 falan almayacaktı.4/8 değilmiş demek ki mesele.





  • Arkadaşlar teknik konuda olan bilgilerinizi içeren mesajları okudum ve bilgilendim. Öncelikle teşekkürler.


    11.nesil işlemciler ne zaman laptoplar da revize edilerek satışa sunmaya başlanır?

  • 10400 ile 11400 arasında çok fark olmayacağı yönünde çıkan paylaşımlardan sonra 11. nesli beklemenin bana pek bir avantajı olmayacağını düşünmeye başladım, mart sonu gibi çıksa bize gelmesi fiyatların oturması +2 ay daha sürer herhalde. o zamana dolar, euro ne olur bilinmez, sürprizler ülkesiyiz.


    şöyle bir kombinasyon yaptım. ileride 11. nesil yükseltmesi yapmayı düşünürsem diye ve mevcut 10400'ü daha performanslı kullanabilmek açısından Z490 almak istiyorum. son yorumlarınız ne olur?



    INTEL 11-10. Nesil İşlemciler [ANA KONU]



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gaara34 -- 21 Ocak 2021; 19:58:2 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Gaara34

    10400 ile 11400 arasında çok fark olmayacağı yönünde çıkan paylaşımlardan sonra 11. nesli beklemenin bana pek bir avantajı olmayacağını düşünmeye başladım, mart sonu gibi çıksa bize gelmesi fiyatların oturması +2 ay daha sürer herhalde. o zamana dolar, euro ne olur bilinmez, sürprizler ülkesiyiz.


    şöyle bir kombinasyon yaptım. ileride 11. nesil yükseltmesi yapmayı düşünürsem diye ve mevcut 10400'ü daha performanslı kullanabilmek açısından Z490 almak istiyorum. son yorumlarınız ne olur?



    Hocam butcenizi bilmeden yorum yapiyorum, rami 3600-16lara indirebilirseniz daha iyi olacaktir, sonucta intel kullanacaksiniz, sonra az da oc yaparsiniz, daha iyi performans alirsniz. Bir de anakart oalrak illa msi alacaksaniz, Unify oneririm, ancak firmware update lazim rami duzgun 1T kullanabilmek icin.


    Bir de artik gunumuzde dual ranke gecmek, gercekten cok performans sagliyor, on uda dusunun yani 2x16 da dusunebiliriniz. Dedigin anakart ve 3600 cl16 dr alirsaniz ramlari, 1T calistirabilir, ve dusundugunuzden cok daha rahat edersiniz, aradaki fiyat farkini da rahatlikla size geri dondurur.





  • sieger kullanıcısına yanıt

    hocam şöyle söyleyeyim. PC'de çok sık oyun oynamayacağım hali hazırda PS5 var o yüzden hem güncel hem ileriye dönük olabildiğince f/p parçaları seçmek istiyorum. taktir edersiniz ki oyunda performansı sağlayacak en önemli parça ekran kartı.


    https://www.amazon.com.tr/gp/product/B07D1XCKWW/ref=ox_sc_act_title_1?smid=AQ2F9CMGC0UJS&psc=1


    CL16 mantıklı geldi şu ramler ile değiştirsem sıkıntı çözülür mü? fakat 32GB'ı şu aşamada düşünmüyorum dediğim gibi ilk hedef f/p.


    dediğiniz anakartlara şuan çıkmam mümkün değil zaten işlemciden bile fazla anakarta vermek bana halen mantıklı gelmiyor ama intel sağolsun B460 gibi anakartlarda ramlerden kısıyor performansı.


    o yüzden ram mhz az olması sonucu işlemcinin performansını aşağıya çekmeyecek en uygun Z490 ile bu işi çözmek istiyorum


    ha bide en azından 11. nesil update'ini garantiye alacak bir anakart bu seçtiğim.



    EDIT: pardon, eklediğim ramlar CL16 3200 Mhz imiş. CL16 3600 fiyatları gereksiz pahalı geldi bana ben en iyisi CL18 3600mhz'dan devam edeyim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gaara34 -- 21 Ocak 2021; 21:4:59 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: sieger

    @REDSTONE Hocam dedigim gibi o modeli denemedim hic. Ve anakart etkisi cok fazla, zaten bilirsiniz OC icin once anakarttir her zaman. Oyle cok oyun oynayan birisi degilim, zaten evde birkac saat duruyorum onda da oynadigim cok az oyun var, genelde bu bana kalan az surede de bilgisayar oc tweakler bios modlama ln2 modda oc falan onlarla ugrasiyorum. O yuzden Htnin bana hic bir faydasi yok, bence siz de test etmelisiniz, bosu bosuna islemci gucu gitmesi cok sacma.


    Bir de BFV icin baktigimda https://www.game-debate.com/news/25726/how-the-number-of-cpu-cores-affects-battlefield-v-pc-performance-bf5-cpu-benchmarks boyle testlere denk geliyorum, belli bir cekirdek sayisindan sonra fpsde(ozellikle min fps)hem artis yok hem azalis var, bence core htyi kapatip, daha duzgun voltajla oyun esnasinda 60 dereceyi gecmeyecek bir stabilite elde etmek, ve hatta io sa yi da ht kapaliyken artirip rami de zorlamak cok daha iyi sonuc verecektir. Ama tabi ki denemek lazim, en onemli sey ortlama vs min fps arasindaki farkin en az, ve min fpsin en fazla olmasi.


    HTyi de kafadan kapatmiyorum acikcasi, her seyi her degeri test etmek lazim, yine de 0.2 0.5 ns az gibi gorunse de siz de bilirsiniz totale etkisi inanilmaz, yoksa windowsdaki spectre ve meltdown oyle cilgin seyler yapmiyordu, sadece hey cycleda 0.1den daha az ns yiyordu, ama onun yuzunden neler neler oldu, insanlar bu ufak seylerin totale nasil etki ettiklerini anlamaya basladilar.


    Size bahsettigim farklar icin grub lazim ilk olarak,biosdaki normalde degistirilemeyen degerleri overwrite etmek icin. 2. olarak da tum ram timinglerine bakmamiz lazim.


    Evga iyi hos ama bir konuda destek sunamiyorlar, spread spectrumu kapattiramadik maalesef. z590 icin dualarimiz bu yonde ama pek umidim yok.

    Benim açımdan da HT'yi hayatımdan çıkarmam maalesef ki olası değil. Ancak olur da 16C/32T gibi bir CPU geçişi yaparsam o zaman düşünebilirim (yurt dışında 5950X'e yapıldığı gibi). Alder Lake'in geçen gün gelen son sızıntılarında 16C/32T CPU ortaya çıkmış gibi görünüyor, bakalım artık. Ancak 48/48, 49/49 HT ON olaylarını deneyeceğim diyebilirim. INTEL 11-10. Nesil İşlemciler [ANA KONU] 


    BFV hususunda; dediğiniz gibi birebir olarak ve notlamalar ile beraber denenmesi elzem. Ona göre sonuç babında hareket edilebilir. Şu an için kısa süreli GPU eksiğim var, onu halledişim sonrası ilgileniyor olacağım.


    Tekrar bu bilgi dolu ve keyifli sohbetler için teşekkürler. Burada (bu gibi konular içerisinde) sizler gibi üyeler ile yazışırken sanki yabancı forumlarda takılıyorum gibi hissediyorum. Bugün farklı bir konuda ise üyeliğimi çizdirecek kadar sinirlenmiştim. Her neyse zaten hiç buranın meselesi değil. INTEL 11-10. Nesil İşlemciler [ANA KONU] 


    Paylaşımlarınızı her daim beklerim/bekleriz. Ben de çeşitli denemelerim neticesinde müsait oldukça paylaşım sağlıyor olacağım.





  • Ben amd den devam edecem görkemcim kusura bakmayın amd akar alem bakar INTEL 11-10. Nesil İşlemciler [ANA KONU] 

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Muten Baba

    Ben amd den devam edecem görkemcim kusura bakmayın amd akar alem bakar  

    Sen AMD’yi bırakacaktın da AMD seni bırakmadı. INTEL 11-10. Nesil İşlemciler [ANA KONU] 


    DDR5 1. veya 2. nesilde duruma göre bakarsın artık.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • REDSTONE kullanıcısına yanıt

    1 değil dostum 2 muhtemelen, oda 2023 anca, o işi zamanında 2 den 3 e gecerken yaptık iyi olmuyor :) Birde nesil de devir de değişti şimdi uygulamalar ve işler sabit belli bir çıtanın üzeri absürt oluyor. Yazılım donanımı kullanacak durumda değil o sebeple, ddr5 in olayını bire görelim önce hele de, sonra bakılacak artık. Ama intel serüveni kolay kolay başlamaz bende yaş geçtikçe PC sadece iş gereci olduğu için , intelde F/P amd yi yakalayamacağı için (muhtemelen) , amd ile emekliliğimizi yaşarız diye düşünüyorum :)

  • REDSTONE kullanıcısına yanıt

    Ne demek hocam siz saolun. Fanboyluk, sacma sapan fikirler olmadan Turkce konusabilmek muthis. Ve acikcasi yabanci forumlardan daha iyiydi, bir kac xoc forumu haric cidden duzgun kisi yok, hele reddit en kotusu, en son hesabimin sifresini rastgele bisi yaptim, logout oldum :) Giremeyim diye. o kadar sinirlenmistim. Sizin sonuclari heyecanla bekliyorum. HT de on olabilir tabi ki, oyle cok bir sorun olmaz, benim derdim daha yuksek voltaji verebilmek. Atiyorum ht acikken 1.37V istiosa 49/49 icin, offken 1.32 1.33 istiyor, bu da sicakligi dusuk tutmayi sagliyor, ki ben linpackte 80i, oyunda 60i gecmemek icin cabaliyorum.


    Bu arada testlere baktim, ddr5 su an sikintili duruyor, jedec manuali yayinlandi, https://www.jedec.org/standards-documents/docs/jesd79-5 ve en azindan ilk defa duzgun sekilde 2T<1T yi aciklamislar, forumlarda cigerimiz solmustu aciklayabilmek icin. Bir de intelin latency neredeyse 4 katina cikmis, eskiden z390/490da 11.9-13.9 araligindaki latency su an 41.9 larda. DDR5 onu toplamazsa sikinti buyuk :) O yuzden hakkaten onumuzdeki 1-4 sene araliginda bilgisayar toplayacak kisiler kesinlike 11. nesli kacirmamali gibi duruyor.

    INTEL 11-10. Nesil İşlemciler [ANA KONU]




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Muten Baba

    1 değil dostum 2 muhtemelen, oda 2023 anca, o işi zamanında 2 den 3 e gecerken yaptık iyi olmuyor :) Birde nesil de devir de değişti şimdi uygulamalar ve işler sabit belli bir çıtanın üzeri absürt oluyor. Yazılım donanımı kullanacak durumda değil o sebeple, ddr5 in olayını bire görelim önce hele de, sonra bakılacak artık. Ama intel serüveni kolay kolay başlamaz bende yaş geçtikçe PC sadece iş gereci olduğu için , intelde F/P amd yi yakalayamacağı için (muhtemelen) , amd ile emekliliğimizi yaşarız diye düşünüyorum :)

    AMD de bu durumlarda değildi malum. FX ve daha sonraki RYZEN 1. Nesil'in durumu ve şu anki RYZEN'lerin durumu apaçık bir şekilde ortada.


    Ne diyelim hayırlısı olsun, kafana yatarsa ve F/P olduktan sonra geçebilirsin tabii. Yoksa kimse zorla bir şey alacak değil. INTEL'in Alder Lake ile beraber ciddi değişimi zaten son şansı. Yoksa bir süre daha bu şekilde kağıt üzerinde lider olmaya çalışarak, şirket profilini devam ettirir. Tabii şurası da bir gerçek; şu an birçok konumda ciddi manada F/P ürünleri var. Sadece senin gibi hardcore olarak tabir ettiğimiz render alan arkadaşları memnun etmiyor diyebiliriz. Zira F/P'ın yanında P noktası da oldukça önemli.





  • quote:

    Orijinalden alıntı: sieger

    Ne demek hocam siz saolun. Fanboyluk, sacma sapan fikirler olmadan Turkce konusabilmek muthis. Ve acikcasi yabanci forumlardan daha iyiydi, bir kac xoc forumu haric cidden duzgun kisi yok, hele reddit en kotusu, en son hesabimin sifresini rastgele bisi yaptim, logout oldum :) Giremeyim diye. o kadar sinirlenmistim. Sizin sonuclari heyecanla bekliyorum. HT de on olabilir tabi ki, oyle cok bir sorun olmaz, benim derdim daha yuksek voltaji verebilmek. Atiyorum ht acikken 1.37V istiosa 49/49 icin, offken 1.32 1.33 istiyor, bu da sicakligi dusuk tutmayi sagliyor, ki ben linpackte 80i, oyunda 60i gecmemek icin cabaliyorum.


    Bu arada testlere baktim, ddr5 su an sikintili duruyor, jedec manuali yayinlandi, https://www.jedec.org/standards-documents/docs/jesd79-5 ve en azindan ilk defa duzgun sekilde 2T<1T yi aciklamislar, forumlarda cigerimiz solmustu aciklayabilmek icin. Bir de intelin latency neredeyse 4 katina cikmis, eskiden z390/490da 11.9-13.9 araligindaki latency su an 41.9 larda. DDR5 onu toplamazsa sikinti buyuk :) O yuzden hakkaten onumuzdeki 1-4 sene araliginda bilgisayar toplayacak kisiler kesinlike 11. nesli kacirmamali gibi duruyor.

    Aynı şekilde düşünüyorum. EN EN bir yere kadar, insan özünü arıyor. INTEL 11-10. Nesil İşlemciler [ANA KONU] 


    En kısa zamanda dediklerinizi değerlendireceğimden emin olabilirsiniz. Ondan sonra ben de artık low latency sevdalısı olarak yoluma devam ederim. INTEL 11-10. Nesil İşlemciler [ANA KONU] 


    DDR5'teki durumlar öyleyse cidden özellikle ilk partiler beklendiği gibi oldukça sıkıntılı olacaktır. En azından latency açısından bakıldığı zaman. INTEL 11-10. Nesil İşlemciler [ANA KONU] 





  • Normalde 5Ghz cpu , çizim yaparken efsane iyi. Yani 3. nesilin tamamından çok ileride. Ama 5.nesilde de ipc artısı cok oldu ve frekans 5 lere dayandı. Açık kapandı. Performans yaklaştı intele. Oradaki minimal kaybın yanında , çoklu işlemdeki kazanç , ödenen paraya göre minimal değil maksimum şekilde oluyor. Yani benim 40 kare renderim olsa 3 saatten 120 saat sürse toplam , bunu intelde 170 saatten önce bitiremiyorum, aynı parayı verip. Arada ekstra çalışma kaynaklı sarfiyatta cabası oluyor. Ayda bu şekilde 4 iş yaptığını düşünsen (keşkeee nerde o günler işler kesat INTEL 11-10. Nesil İşlemciler [ANA KONU] ) , olay kopup gidiyor, intelin tutacağım bir tarafı kalmıyor. İntelin son bir kurşunu var, çoklu çekirdek ihtiyacı olanlar için adam gibi cpu çıkardı çıkardı çıkaramadı, arada kalan ( threeadripper ve Xeon kullanıcısı hariç ) küçük esnafı yakalama şansı yok birdaha.





  • girdik bir günaha, hadi hayırlısı. INTEL 11-10. Nesil İşlemciler [ANA KONU] 



    INTEL 11-10. Nesil İşlemciler [ANA KONU]



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gaara34 -- 22 Ocak 2021; 0:27:43 >
  • 
Sayfa: önceki 209210211212213
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.