Şimdi Ara

İnsanlık için bir çağrıdır ve açıklamadır. (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
119
Cevap
0
Favori
19.950
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Ben de sülalemizde, mahallemizde ve yakın çevremizde sakat doğum hatırlamıyorum, sadece gazetelerde görüyoruz.
  • quote:

Orijinalinden alıntı: kaotika

280 gün lafı ezbere söylenmiş bir laf değildir. Araştırmaların ve istatistiklerin sonucu ortaya çıkmış bir rakamdır. Eğer 260 gün olsaydı 260 gün denirdi neden 280 gün deniyor bir bildikleri var ki öyle söyleniyor. Güvercinin kuluçka süresi kitaplarda 18 gün yazar. Ben güvercin de besledim gerçekten 18 gündür. Tavuklarınki de 21 gündür kitaplarda da aynen öyle yazar.

Kaotika mükemmel örnek vermişsin. Güvercin ve tavuğun kuluçka süresi kitaplarda yazdığı gibiyse ve doğru oluyorsa, insanların ki de 9ay 10 gün olmalıdır. Değil mi?
    Bilemedin 9 ay 5gün bilemedin 9 15 gün olmalıdır değil mi?
    Mantık bunu gerektirir.
    Bir kişi çıkıp 9 ay dahil hiç bir bebek anne karnında bu kadar süre kalmaz derse ve bu dediğini ispatlarsa o bilgide bir 3 kağıt olduğunu düşünürmüyüz.

İşte size ispatı.
    2 tane link vereceğim. 1. Amerikan hastanesinin web sayfası
    http://www.amerikanhastanesi.com.tr/healthportal.aspx?file=gebelik/hafta_1.htm&nodeID=236
    Çoğu insan için şaşırtıcı olmakla birlikte gebeliğin başlangıcı olarak, gebe kalınan ilişkinin olduğu gün değil, bundan yaklaşık 14 gün öncesi yani son adet kanamasının ilk günü (SAT) kabul edilir. Bu durumda kanamanızın başladığı bugün istatistiksel anlamda gebeliğiniz başlamıştır. Bu şekilde hesaplandığında insanlarda gebelik 280 gün yani 40 hafta sürer. Ay hesabı yapmak karışıklığa neden olabileceğinden siz de gebeliğinizi takip ederken hafta olarak ifade etmeyi öğrenmeli ve ay hesabını bırakmalısınız.

Hemen size başka bir link daha
    Mikroenjeksiyon sitesi
    http://www.mikroenjeksiyon.com/lang_tr/gebelik/gebelik_2.asp linkine tıkladığınız zaman göreceğiniz gibi hamileliğin 0. günü hiçte Amerikan hastanesinin yazdığı gibi sat değilmiş. 0. gün spermin yumurtayı döllediği günmüş.

Şimdi bu ispatın bir şey ifade edebilmesi için ya sizin gidip tüp bebek merkezlerinde spermin yumurtaya girdiği tarihten kaç gün sonra bebeğin doğduğunu görmeniz gerekli.
    Yada kendiniz bir bebek sahibi olarak günleri bizzat sayıp görmeniz gerekli.
    Şimdi benim bulduğum bilgilerin doğru olduğunu ispatlayabilmem için 2 yol var.

1- Otorite sayılan kişilerin benimle yazışmasının sağlanması.
    2- Benim anlattıklarımı her anne adayının kullanıp bizzat görmesi.

Meraklıyımdırın dediği gibi dünaydaki en büyük mafya tıp/ilaç mafyası ise vede benim bulduğum bilgiler dünyaya ulaşınca bu mafyalaşılan alandan insanlık her gün 1 milyar dolardan fazla tasarruf edecekse insanların ne yapması gerekir.
    Bu bilgilerin peşine düşüp kimin yalancı olduğunu ispatlaması gerekmez mi?
    Bende bunun için yardım istiyorum.
    Ben yalan söylüyorsam idam edilmeye hazırım.
    Ya doğru söylüyosamın yanıtı ise güllük gülistanlık bir dünya.

Lütfen sadece neden diye sorarak bu konuya sansür uygulanmasını sorgulamanız bile her şeyin açığa çıkmasını sağlayacaktır.

Sakat çocuk doğum oranına gelince ben rakamlarla konuşmayı severim.
    D.İ.E 2000 sayım sonucu Her 100 aileden 5.4'ünde görünür sakatlığı olan bir birey var.
    Hayvan istatistiklerinde sakat hayvan istatistiği tutulmamış.

• ya yeter bitmedimi bu konu???

kopyala yapıştır başka bişey yok zaten......

Hepiniz profesör olmuşsunuz...... ama hep copy paste...

zuhahahhahahaa
  • quote:

Orijinalinden alıntı: Carew

ya yeter bitmedimi bu konu???

kopyala yapıştır başka bişey yok zaten......

Hepiniz profesör olmuşsunuz...... ama hep copy paste...

zuhahahhahahaa

sen biraz ciddi olsana lütfen

• Carew
    Çok yanlış bir suçlama yapmışsınız.
    Burada en uzun yazıları yazan kişi benim. Ve yazılarımın tamamı (çok kısa bir paragraf hariç) benim kalemimden çıkmadır. % 90'ı da buraya özel doğrudan yazılmadır.
    Nasıl böyle bir suçlama yapıyorsunuz.
    Emin olun yorumlayamadım.
    Lütfen
    Araştırmadan bilgi sahibi olmaktan kaçınınız.
    Her uzun yazı kopyala yapıştır değildir.
    Lütfen mesajlara tekrar bakınız. Hepisinin buraya has yazıldığını göreceksiniz.
    Saygılarımla
  • quote:

Orijinalinden alıntı: osman yıldız

Carew
    Çok yanlış bir suçlama yapmışsınız.
    Burada en uzun yazıları yazan kişi benim. Ve yazılarımın tamamı (çok kısa bir paragraf hariç) benim kalemimden çıkmadır. % 90'ı da buraya özel doğrudan yazılmadır.
    Nasıl böyle bir suçlama yapıyorsunuz.
    Emin olun yorumlayamadım.
    Lütfen
    Araştırmadan bilgi sahibi olmaktan kaçınınız.
    Her uzun yazı kopyala yapıştır değildir.
    Lütfen mesajlara tekrar bakınız. Hepisinin buraya has yazıldığını göreceksiniz.
    Saygılarımla

SENİN BU TOPİCTE ÖZETLE AMACIN NEDİR??
    KISACA SÖYLERMİSİN?
    İNSANLIK İÇİN YARARI NEDİR?
    NE İSTİYOSUN?
  • Carew

Bu soruyu bile sorarken mesajları okumadığınız belli oluyor.

Burada anlatılanlar insanlar için olmazsa olmaz bilgilerdir.
    Ve bu bilgiler dünyaya ulaştığında çok kısa bir süre sonra dünyada aç insan kalmayacaktır.

Bu bilgilerin önemi budur.
    Lütfen biraz zaman ayırıp yazışmaları okuyabilir misiniz?

Her anne adayının sağlıklı bir bebeğinin olması insanlık için çok ama çok önemlidir.
    Her geçen gün insanların daha insanca yaşamasına olanak verecek ortamın oluşmasını sağlayacak temel faktördür.

Saygılarımla
  • biraz daha geniş düşünülse aslında....

Bundan bir 10-15 yıl önce biri çıksa "klonlama" yı anlatsaydı kim inanırdı buna
    şimdi insan embriyolarınında klonlanmasına izin verilmiş.
    Bide bu açıdan bakın
  • quote:

Orijinalinden alıntı: osman yıldız

Carew

Bu soruyu bile sorarken mesajları okumadığınız belli oluyor.

Burada anlatılanlar insanlar için olmazsa olmaz bilgilerdir.
    Ve bu bilgiler dünyaya ulaştığında çok kısa bir süre sonra dünyada aç insan kalmayacaktır.

Bu bilgilerin önemi budur.
    Lütfen biraz zaman ayırıp yazışmaları okuyabilir misiniz?

Her anne adayının sağlıklı bir bebeğinin olması insanlık için çok ama çok önemlidir.
    Her geçen gün insanların daha insanca yaşamasına olanak verecek ortamın oluşmasını sağlayacak temel faktördür.

Saygılarımla

osman bey

Carew ile tartışmaya girmemenizi tavsiye ederim
    bu arkadaş sadece arada sırada bu bölüme katılıp
    insanları kışkırtıp, polemik yaratıp, ve konuları asıl amacından uzaklaştırıyor.
    kısacası, bu arkadaşı pek fazla takmayın, mesajlarını önemsemeyin

Saygılar

(not: Carew alınma ama gerçek acıdır, seninle tartışmaya girmeyeceğimden bu mesajıma zahmet çekipte cevap yazma lütfen)

• Bernur ve NewVatoo
    Uyarılarınız için teşekkür ederim.
    İnsanlık benim şahsi malım olmayacak kadar büyük olduğu için herkesten yardım talep ediyorum.
    Düşündüğünü yazıya dökecek kadar kendinden korkmayan insandan zarar gelmez.
    Ama bazı kişiler saplantı olarak sabote etmeyi düşünebilirler.
    Ama ben her insanın içinde insanlık erdeminin var olduğuna inanan biriyim.
    Bu erdemler ortaya çıkarsa ben aradığım şüpheci, sorgulayan, araştıran insanlara ulaşabilirim.
    Saygılarımla
  • quote:

Orjinalden alıntı: osman yıldız

Bu yazılım 1 Eylül 1997 günü tanıtıldı. Başlangıçta Kartal devlet hastenesi ile beraber yürüyecek araştırma için öncelik kullanıcılarda olduğu için ücretsiz dağıtıldı.
    Daha sonra ise Yıldız bilgisayarın bir parçası haline getirildi.
    Programı şu an için ben satmayı kabul etmiyorum. Sadece daha önce programı satın alıp kullananlar kendi çevrelerine satıyorlardı. Bir dönem de konya da bir firma programı satmaya çalıştı. Ama pek fazla başarılı olamadı. Kullanılan program ilk ar-ge versiyonuydu.
    Ar-ge versiyonu sonucu çıkan sürümelri ise etik kurulun yasağı dolayısıyla hastane programdan çekildiği için ben piyasaya sürmedim. 1999 da Compex'te kısa bir tanıtımını yapmıştık.
    12 Marttan sonra ise programı çalıştıracak basit bir bilgisayar tasarımı yapıldığı için artık bilgisayar programı olarak programı satmayı da düşünmüyorum.
    Şu anda programın nerden baksanız 20.000den fazla kullanıcısı halen daha vardır. Çünkü program süreklilik arz eden bir programdı.
    Program fiyatına gelince.
    29 milyon, 50 milyon, 100 milyon, 160 milyon ve son olarak 500 milyona çıkmıştı rakamı. Şu an satışı yok.

Yazılımcı olarak ne yapabilirsiniz.
    Neden sorusunun cevabını arayabilirseniz insan olarak gerekeni yapmış olursunuz.
    Neden bu kadar önemli bir konuya sansür uygulanıyor. Bunun araştırılması kanımca her bireyin en doğal hakkı. Bulunduğunuz yerdeki resmi makamlara bu konunun araştırılması talebinizi e-posta yoluyla da iletebilirsiniz.
    Saygılarımla

Neden bu kadar önemli bir konuya sansür uygulanıyor. bu sorunun cevabı benim kanımca şöyle olabilir;
    bilindiği gibi ülkemizde hala daha erkek çocuk olsun sevdası vardır. bunun içinde 8-9 çocuk yapmış hala erkek çocuğu olmamış ve yeniden evlenmiş kişilerde görülmektedir.
    eğerki böyle birşey ortada serbestce dolaşırsa herkes erkek çocuk yapmak isteyecektir ki;
    böyle oluncada denge bozulacak erkekler evlenecek kız bulamayacaktır bu mantıktan yola çıkarak sanırım sansür konuluyor ne dersiniz

• quote:

Neden bu kadar önemli bir konuya sansür uygulanıyor. bu sorunun cevabı benim kanımca şöyle olabilir;
    bilindiği gibi ülkemizde hala daha erkek çocuk olsun sevdası vardır. bunun içinde 8-9 çocuk yapmış hala erkek çocuğu olmamış ve yeniden evlenmiş kişilerde görülmektedir.
    eğerki böyle birşey ortada serbestce dolaşırsa herkes erkek çocuk yapmak isteyecektir ki;
    böyle oluncada denge bozulacak erkekler evlenecek kız bulamayacaktır bu mantıktan yola çıkarak sanırım sansür konuluyor ne dersiniz

İşte bu konudan dolayı da ahlaki olarak doğru olup olmadığı tartışılmalıdır.
  • yaa çocuklar her ne kadar yaşlandıysakta kız çocuğu nasıl yapılır yazılımınıda bana gönderin be hala beceripte bir kız çocuğu yapamadık hep erkek hep erkek bıktım yaaa
  • osman bey benim merak ettiğim bilimsel dergilerin bunu neden kabul etmediği! dünya yuvarlaktır örneğini birkaç kez kullanmışsınız ancak artık öyle bir çağda değiliz diye düşünüyorum. ben kendim üniversite de iken bir kaç çalışma yaptım (elektronik ile ilgili) ve gönderdiğimiz dergiler kabul etti ve yayınladı. yayınlanmayan çalışmalarımınsa eksikleri veya yanlışlığı yani yayınlamama gerekçeleri bildiriliyordu. yine beraber çalıştığım hocalarım sürekli uluslar arası dergilere çalışmalarını gönderiyorlardı ve kabul edilenlerde oluyordu edilmeyenlerde ama muhakkak bir cevap geliyordu. ben mantıklı bir çalışmaya gayet olumlu yaklaşacak hatta destek verecek kurumların olduğuna inanıyorum.

çalışmalarınızda başarılar saygılar
  • Görüşlerini olumlu yada olumsuz olarak yazan herkese teşekkür ederim.

Sancak 2008 nikiyle yazan arkadaşımız araştırma yapıp görüş bildirecekti. Eğer araştırması sonuçlandı ise ve görüş yazarsa mennun olurum.

Arkadaşlar
    Konunun özü de sözü de şu.
    Şu anda ülkemizde bulunan ve Türkçe konuşan insanların herkesin kendince oluşturduğu bir doğru var.
    Bu doğruların bir kısmına önyargı bir kısmına da tabu diyoruz.

Bu konu dine inananlara göre sadece Allahın bileceği bir şey.
    Dine inanmayanlara göre sadece ileri düzeydeki ülkelerdeki bilim adamlarını bilebilecekleri bir şey.

Niye bu kanıya vardım.
    Son günlerde thimerosallı aşıların ABd de yasaklanması ile ilgili Ülkemizde yapılan tartışmalarla ilgili okuduklarımla bu kanaate vardım.

Bir çok doktor kendisine fikir soranlara doğrudan Türkiye de kullanılan aşılarda thimerosal maddesi yok diyerek yalan cevap verdi.
    Bakanlık ise sanki aşıları kendisi üretirmiş gibi ABD de aşıların yasaklanmış olduğunu bile gözden kaçırıp olayı yapılan açıklamaların bilimsel olmadığı ile özdeşleştirdi.

Anna ve babalar ise aşı yaptırmazlarsa İzmir de kolları ve bacakları kesilen bebekler gibi çocuklara sahip olmakla korkutuldular.

Kısaca Türkçe konuşarak bilinmeyen konularda insanlarla anlaşmak mümkün değil.

Ben şu 2 kısa cümleyi bile anlatmayı başaramadım.

Dünya üzerinde ilişkiye girilen saate bağlı olarak döllenme zamanı ile bebeğin sağlığı arasındaki ilişkiyi ilk fark eden insanım.

İster inanın ister inanmayınız.
    Bu düşünceyi ilk olarak ortaya koyan kişi olduğumu ne yetkililere ne etkililere nede insanlara anlatamadım.

İnternet gibi dev kütüphaneye sahip olan sizler bu kadar basit bir olguyu araştıramadınız.

Bir çoğu yav bu kadar basit şeyi mutlaka düşünüp araştırmışlardır dedi.

7000 senelik tıp tarihinde bir iktisatçının hiç bir tıpçının düşünmediği bir bilgiyi düşünebileceğini hiç kimse anlayamadı.
    Bu anlaşılmayınca da her kafadan bir ses çıktı.
    Sonuç her gün 1000lerce bebeğin katliamına seyirci kalınıyor.
    Ben ise sadece araştırın diyip durmaktan başka bir şey yapamıyorum.

Bu fikirleri ortaya koyup üstelikte araştıran ilk insan olduğumu göreceksiniz diye boşuna çağrı yaptım durdum.
    Benim bu fikirleri ortaya koyan ilk insan olduğumu görenler ise anlamadığım şekilde sustular.
    Ya bir Türk'e dünyanın insan nesli için gelmiş geçmiş en önemli bilgilerini bulmayı yakıştıramadılar. Yada bizden adam olmaz dediler her halde.

Yazılanlar çok açık.
    1997 den beri 1000lerce aile istediği zaman istediği cinsiyette sağlıklı çocuğa sahip oldu.
    Ama ben bunu insanlara anlatamadım.
    Sağlıklı çocuğa sahip olanlar ise bebeğmize nazar değer diye ödleri koptuğu için kimselere bir şey anlatmıyorlar. Kartal Devlet Hastanesi gözetiminde dünyaya gelen 2000'e yakın İlk çocuklar bu sene okula başlayacaklar. Ama ben halen daha bu konuyla dalga geçen yazılar okuyorum.
    Ben 3 kız babasıydım. Şimdi 2 oğlum var. Ama halen daha birileri çıkıp konuyla dalga geçiyorlar. Yok dünyanın dengesi bozulurmuş. Yok kız kalmazmış mış ta mış.

Ama kimse çıkıp şu soruyu sormuyor.
    Yav ABD li bulunca dünyanın hiç bir şeyde dengesi bozulmuyorda niye bir Türk bulunca bu denge bozuluveriyor.

Lütfen
    Kendinizi önce sorgulayıp bu konuyu araştırınız. Ve neden diyiniz. Neden.
    Saygılarımla

• kimse seninle dalga geçmiyor sen kendi bildiğim bildik diyorsun;
    sen toplumun tabanına inmemişsin anladığım kadarı ile yani taaaa içine inmemişsin sen benim anladığım kadarı ile varlık içinde yaşamışsın ,yokluğu görmemişsin sen dışarıyı örnek almışsın içeriyi görmemişsin önce bir etrafına ses ver halkın içine gir halk derken kendi çevrene değil şöyle köylere git varoşlara git hatta doğuya git ve gör insanların hallerini ve hatta doğuda erkek çocuk doğutturacam diye 4-5 tane hanım alanları bir gör senin gözlerin sadece kendi çevrende açık ama dışarı çıktığında kör oluyorsun
    ben senin gibilerini çok gördüm zengin olupta bir tane çocuğuna terbiye veremeyen onu bulunduğu toplum kurallarına uygun ahlaklı terbiyeli yetiştiremeyen ve hatta huzuru olmayan çooook kişiler gördüm önemli olan erkek yada kız olması değil önemli olan zengin yada fakir olmak da değil önemli olan doğurulan çocuğu kurallara örf,adetlere ve inaçlara uygun yetiştirip onun topluma yararlı olmasın sağlamak ,,

benim anladığım kadarı ile senin elinde imkanların varmış ve üç kızdan sonra niye benim erkek çocuğum yok diyerek hırsa kapılmış ve böyle birşeye kalkışmışsın. belkide ilim gerçekten bu yaptığını doğrular ama bu bizim ülkemizde geçmez yukarıdada söylediğim gibi bizim toplumumuz erkek çocuk meraklısıdır ve herkes duyduğunda akıl almaz bir birikim olur ki buda ülkemizin dengesini bozar.

sakın yanlış anlama madem buraya bir yazı yazdın ve tartışmaya açtın o zaman tavsiyelerimizede kulak ver

• Kara_Dayı
    Yazdıklarınızın tamamının önyargı ürünü olduğunu ispatlarsam bir şey değişir mi?
    Doğuda erkek çocuk doğurtacam diye 4-5 tane hanım alınmıyor, kişiler gerçekten doyumsuz oldukları için bu davranışı sergiliyorlar desem ne değişir. İstisnalar kaideyi bozmaz kuralı size bir şey hatırlatıyor mu?
    Tek şunu iyi biliniz.
    Ülkemiz üzerinde oynanan oyunların sorgulanmasında belki de bozulmasında bir taş görevi göreceği için medya konuya değil Osman Yıldız'a sansür uyguluyor.
    Sivil iteatsizliğin ulaştığı nokta aslında ön kalkışmanın programının bir parçası.
    Ne alakası var bu konuyla o konunun değil mi?
    Siz sadece neden diyip sorgulayın.
    Kendi gözünüzle göreceksiniz gerçeği.

Birde dünyada genel insani bir kural vardır.
    Tek bir masumun canının yanmasına sebep olacak bir konu varsa, suçlular dikkate alınmaz. Sadece tek masum olan dikkate alınır.
    Saygılarımla

• Arkadaşlar
    Uzun bir süredir bu foruma bakma fırsatım olmuyordu. Bugün bir baktım konu kaybolup gitmiş. Sadece araştırma yaparak insanlığa yardımcı olunulmasını talep ettiğim bir konunun, Başlığı Kültür ve bilim olan bir forumdan kaybolup gitmesine gönlüm razı gelmedi.
    Geçtiğimiz günlerde bir haber sitesinde M.Ali Birand'ı öven bir yazıya rastlamıştım. Ve yazıya yönelik bir yorum yazmıştım. Yorumda da Ülkemizde gerçek gazetecinin olmadığını iddia etmiştim.
    Ülkemizde gerçek gazetecinin olmadığını ispatlayan bir yazı oldu gibi.
    Çünkü bir haber sitesinde yayınlanmasına, yayınlanan yazıyı benim aynı haber sitesini kullanarak muhatabına ulaştırmama rağmen 3 maymun oynanmaya devam edildi.
    Sizlerden rica etsemhttp://www.sonsayfa.com/artikel.php?artikel_id=132432 linkindeki yazıyı ve yorumları okuyup bu basit olayda bile neden muhatapların sustuklarını empati yaparak anlamaya çalışır mısınız? Bana ait 2 adet yorum var. İlk yorum yayınlanıp kaldırılınca 2. bir yorum göndermiştim. Daha sonra ise 2 yorumda yayınlanmıştı.
    Saygılarımla

• ilk olarak araştırmanıza deyinmek istiyorum.konunun başlarında ''tıpça ve matamatikçe kanıtlanmıştır''ibaresi kulanmısınız.sonra olayın biyolojik boyutu unutulmuş sadece matamatik boyutu tartışılmış.bana göre arastırmanız tamaen biyoljik.
    sanırım araştımanızda okuduklarımdananldıgım kadarıyla demek istediginiz şu;(yanılıyorsam düzeltin)dişi bireyin yumurta oluşumunun tamamlanmasıyla vüctan atılması arasıdaki sizin araştımalarızla tespit etmeyi başardıgız(tıp ögrencisi bir arkadaşıma danıştım bu yumurtanın ilk gelişimini tamamladıgı anda zar tabakasının enkalın halinde olbilecegini bu yüzden sizin öngördügünüz zaman dilimin bu sürecin ilk bir veya iki günü olabilecegi fikrinde) bir sürecinde dişi birey yumurtası daha seçici.yani kaba tabiriyle yumurtayı dölenmesi için spermin daha dayanıklı olması gerekli
    bundan sonrada yapılması gereken herkezin yapabilecegi yumurtanın bu oluşumu tamamladıgı süreci basit matemetiksel işlemlerle bulmak

• ikinci olarak türkiyede yapılan gazetecilige gelelim tv kanalarının birinin daha tekeleştigi bu günlerde tartışmaya deger bir konu.
    görsel ve yazılı basın sahipleri aynı zaman da kendi holdinglerinin savunuculugunu yapabilecek yazarların peşinde.bence sorunun çözümü için asılıda ayaktakımı olan yazarlara ve onların satılmış kalemlerinin sahiplerine deyil, her olumsuz elestiride dolaylı yolardan gazete sahiplerini kıskaca alan yanlız böyle zamanlarda yaptıkları yolsuzlukları mahkemeye çıkartmayı akıl edebilen hükümetlere yüklenmek lazım.budurumda şu akla geliyor ''neyle yaparız bu baskıyı bu görev zaten gazetecilein deyilmi'' evet haklısınız kısır döngülerin içinde kaybolmuş insanlara bir yenisi daha.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kargaşa -- 1 Ekim 2005, 21:02:01 >
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.