Şimdi Ara

İnsanları Mutsuz Eden Instagram Mı Cidden?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
2
Favori
788
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Çok fazla Instagram eleştirisi var. Çoğu noktada haklılar çünkü birçok insanın gerçekten taklit yapıyor. Mükemmel bir hayatları varmış gibi davranıyor çünkü çok ciddi bir filtreme sürecinden geçiyor. Misal 100 yemek yiyorsa içlerinden sadece 1 yemeği paylaşıyor ki o da t-bone steak olsun. Bunu paylaşınca arkadaşları o kişinin sürekli t-bone steak kalitesinde yemek yediğini sanıyor ama belki 99 kez peynirli makarna yemek zorunda kaldı ve bunu paylaşmadığı için arkadaşları da bunu göremiyor. Başka bir örnek ise gezdikleri tozdukları yerler. Yine saat bazında trafikte ve işte zaman öldüren kişi bunu paylaşmadan sadece havalı mekanlara gidip paylaştığı için yine arkadaşları onu sanki hep öyle yerlerde gezdiğini sanıyor.

Burada sorulacak çok fazla soru var:

• Neden insanlar filtreme yapıyor da her anını objektif şekilde paylaşmıyor?

• O kişilerin aynı bizim yaptığımız gibi filtreme yaptığını bilmememize rağmen neden mutsuz oluyoruz?

• En önemlisi ise cidden burada suçlu Instagram mı?

Bu sorulara çok farklı açıdan yaklaşarak çok farklı cevaplar vermek mümkün. Ama ben kendi bakış açımı getireceğim. Instagram'ın ilk çıkış noktasını hatırlıyor musunuz? Dandik fotoğraflarını filtrelerle cool hale getiriyordu. Fotoğraflarınıza nostaljik hava vererek estetik bir içerik üretiyordunuz. Bu bu şekilde devam etti ve Instagram sadece güzel şeylerin paylaşıldığı yere dönüştü. Sosyal öğrenmede var elbette. Sonuçta arkadaşlarımızın paylaştığı formatları takip ettik. Bizi bu konuda terbiye eden de beğeni sayıları oluyor. Eğer kurallara uygun güzel estetikte içerik paylaşırsanız beğeni sayınız fazla oluyorken kural dışı bir içerik paylaştığınızda beğeni sayınız düşük oluyor. Bu da sizi başarısız hissettiriyor. Geçen hafta çok like almama rağmen bu hafta neden almadım diye sorar hale geliyorsunuz. Bu bazen bilinçli oluyor ama bana kalırsa bilinçaltında daha fazla oluyor. Kısacası sosyal öğrenmeyle Instagram'da sadece en iyi şeyleri paylaşmaya programlandık. Bunu takip etmeksek düşük like sayısı ile cezalandırılıyoruz. Bu arada birçok araştırma o kırmızı kalp şeklindeki bildirimin dopamin salgısını artırdığını gösteriyor. Dopamin bildiğiniz gibi ödül hormonudur.

İlk sorunun cevabını verdik. Güzel şeyler paylaşmak zorundayız. Peki ya hayatımızda güzel şeyler yoksa? O zaman taklit yaparız. Kim bilecek değil mi? Yalandan spora çıkarız. Birkaç yoga hareketi ile yoga ustası gibi davranırız. Sürekli avokado yiyor gibi yaparız. Önemli olan dopamin ile ödüllendirilmek ve insanlar geri kalmamak. Sonuçta o fotoğrafı paylaşan havalı çocuk mahallende top oynadığın Hüseyin'nden başkası değil. Ne oldu da senden daha havalı hale geldi bir anda? Gerisinde kalamayız. Kalırsak ezik duruma düşeriz. İkinci soru içinde giriş oldu bu abartma. Ama insanların taklit yaptığını bal gibi biliyoruz. O telefonu bilmem kaç taksitle alıp babasının işlerini iy olmadığını biliyoruz ama o sanki hiçbir yokmuş gibi mükemmel bir algı yaratıyor Instagram'da ve insanlar da buna kanıyor. Bu gerçeği bilmemeze rağmen istesek istemesek de bir yarış içine giriyoruz. Çünkü yaşadığınız toplum bir şekilde bizi rekabetçi yapıyor. En iyi okula, işe girmeli, en iyi eve, arabaya sahip olmalıyız. Ayrıca Şeyma Subaşı'nın Paris'e gitmesi seni rahatsız etmez ama kuzenin gidip senin gidemeyince kendini kötü hissedersin. Oysa ne güzel değil mi? Senin sevdiğin, tanıdığın biri hayat nimetlerinden faydalanıyor. Buna rağmen neden kendimi kötü hissediyorum? Senin suçun yok. Sistem çünkü sizi yarıştırıyor. Yarıştırıyor ki sistemin çalışması için daha çok çabala.

Peki Instagram mı suçlu her şeyin sonunda? Mesela Instagram yok olsa her şey düzelecek mi? Instagram sonuçta bir araç. Asıl problem nedir? Her şeyin daha görünür olması olabilir. Ama artık bu da hayatın bir gerçeği. Her şeyi daha kolay görüyor, duyuyor ve biliyoruz. Bunu toplumdan çalamayız artık. Tüm bunlarla nasıl baş edeceğiz? Herkes mükemmel bir yaşam yaşarken biz nasıl sakin kalacağız?

• Instagramin cok buyuk etkileri var, beni etkilemiyor sadece eglence icin buradayim yaa diyen bir insanda etkileniyor ama farkinda degil. Bilincaltinda cok buyuk olaylar oluyor ve beyin kimyasi degismeye basliyor bu ve bunun gibi uygulamalar yuzunden.

2-2.5 yil ince gecici birakmistim hayat kalitemde roket etkisi yapmisti cok fazla kullanmasam bile, 6-7 ay sonra sıkılınca geri acmistim ama 3 ay falan once tekrardan kapattim ve bu sefer hesabimida sildim, cidden toxic uygulama seni surekli telefon basinda tutmasi, dikkat daginikligina yol acmasida cabasi..

Beyin hakkinda bir suru de kitap okudum arastirmalarda okudum gorunuse gore beynimizin bu tur seylere karsida hic savunmasj yok gibi.. Giderek daha da aptallasiyor kitleler.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Oyun haberleri ve takip ettiğim içerikler için kullanıyorum. Şahıs takibi veya resim paylaşımı yapmam.

Sadece gündem takibi için kullanıyorum. Hakeza face de öyle.

Teknolojiyi nasıl kullanacağını bilirsen yararına olur.

O karakterli insanlar hayatta da aynıdır. Dışarı çıkarken sahte görünüm izlenim verirler. İlk tanışmada falan bile.

İnstagram facebook sadede hacı hacıyı bulur mekkede gibi aracı bir program.

• İşyerinde arkadaşım abi sana açalım bir ingstagram dedi aç dedim . Takribi 3 gün baktım baktım tabiri caizse bir halt anlamadım bu platformdan hemen ayarlar sekmesinden hesabı kapat ok.ok işlem tamam. Olayı en sade haliyle yazdım kendim azçok nasıl bir mecra olduğunu tahmin ediyordum görünce teyit ettim kendi kendimi. Bu millete söyleyecek sözüm yok artık diyorum.

Dipnot. Zamanında okul arkadaşım expertizin yanında çalışıyordu araç sahibi ile olan diyaloğuna yakine şahit oldum. Mevzu uzun sadede geleyim adam arkadaşıma siz ikiyüzlüsünüz dedi; arkadaşım hayır efendim biz ikiyüzlü değil bukalemun gibiyiz deyince adam suspus oldu. şimdi ben bunu niye yazdım o mecradaki insanların yarısından fazlası verdiğim örnekteki bukalemun gibi bir yaşam tarzını benimsemişler.
  • Kullanmiyorum canim

• ilk soruya kendin çok güzel cevap verdiğini düşünüyorum o yüzden 2.sorudan devam edeyim. Aslında mantık basit, korku filmleri izleyince neden korkarız? Ya da hüzünlü sahneler neden bizi ağlatır? Bilinç tecrübe edilen bu bilgilerin kurmaca olduğunu bilse de bilinçaltı bilgilerin tamamını gerçekmiş gibi kabul ediyor. Ve bu yüzden mutsuz olma durumu devam ediyor, mutsuz olma hali ise tamamen insanın kendisini yetersiz hissetmesiyle alakalı, mutsuz insanlara ürün satmaksa işin cabası.

3.Soru: evet bütün suç instagramın. İnsanları yeniden kodladılar. Bir araştırma yapılmış, insanlara "çok güzel bir yere tatile gitseydiniz ama hiç fotoğraf çekemeseydiniz ya da ortalama bir yere tatile gitseydiniz ancak fotoğraf çekimi serbest olsaydı, hangisini seçerdiniz?" şeklinde sorulmuş. İnsanların yarısından fazlası 2.olanı seçmiş yani instagram tercih sıralamamızı etkilemekte önemli bir role sahip.

• Sosyal medyayı düzgün kullanınca her hangi bir şey olmaz.

Ama eğer sahte bir hayat için kullanılıyorsa işte o zaman bir sorun var demektir.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Artık 50-60 yasındaki amcalar teyzeler bile yediğin içtiğinin gezdiğinin resmini paylaşıyo. Cuma namazına gidip cumadayız Allah kabul etsin yazıp altına cemaatin fotosunu atanı gördü bu gözler. İnstagram kullanmıyorum bu gördüklerimi facebookta görüyorum ama face i de kapatacam görmek istemiyorum artık k.çında donu olmayıp 1 ay aynı tişört gömlekle gezip borç parayla yediği pideyi, adana kebabı paylaşanları. Maddi durumum iyi ama ben yediğimi içtiğimi paylaşmadım hiçbir zaman. Paylaşmayıda düşünmüyorum. Çok saçma geliyo insanlar arasındaki bu yarış

• Facebook, twitter vb. sosyal medya hesabım yok. instagram hesabım vardı oda gerçek ismimle olmayan bir 2-3 tane vine döneminden video paylaşan kişileri takip etmek için.

Çevremden gördüğüm sosyal medya hesapları kesinlikle kişinin psikolojisini etkiliyor. Özellikle kadınlarda bunu daha fazla gözlemliyorum, başkasının hesabını didik didik ediyorlar.

Merak ettiğim şey sosyal medya hesaplarının insan psikolojisini nasıl etkilediğine dair bir araştırma vb. yok mu?
  • Yenibosna da içtigim kahveye fazla begeni gelmiyor diye tribe girmistim, sahtelesmeye başlamadan hesabi kapattim dh yetiyor kafa rahat :)

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • instagram şişirilmiş balon kardeşim bana kalsa bende kullanmam.

kanser konusundan sonra bende açtım insanlar beni görsün az tanısın diye yoksa önemi yok.
  • bilmiyorum ama ben tribe girmem için instagram olması şart değil. yotube da takılıyorum mesela. adamın biri yurt dışında gezi yapmış. gezdiği yerleri anlatıyo gösteriyo falan. bi kötü oluyorum. hayatımın ne kadar b*ktan olduğunu düşünüyorum. ama eskiden öyle değildi .aynısını televizyondan izliyoduk. samanyolu tv nin ayna programı olsun trt nin düyayı gezen programları olsun bunları izleyince keyif alıyodum. arada ne değişti neden eskiden mutlu olurken şimdi tribe girip mutsuz oluyorum
  • ilişkileri başlatıp bitiren saçma sapan bir platform. ilişkiler derken sadece aşk sevgi de değil genel olarak insan ilişkilerini bitiriyor. adam yazıştığı arkadaşıyla buluşuyor ama bakıyorsun yine başka birine bir şeyler yazıyor. madem konuşmayacaksın neden buluşuyorsun değil mi ? bu şey hastalık haline gelmiş. insanların özellikle de genç kızların beynini ele geçirmişler.

• şu hikayeler denilen saçmalığı kim buldu acaba.anlık bir foto ile sanki 7/24 eğlencenin dibine vurmuş gibi lanse ediyorlar.ayrıca her anlarının hikayesini atmak,orda vatanı kurtarmak felan.iyice zıvanadan çıktı millet
  • İnsanların hayal kurma isteklerine hizmet etti. Meğerse çağımız insanının böyle bir ihtiyacı varmış.

Yeni nesilden daha çok insanın instagrama karşı duruş alıcağını sanıyordum, ama yeni nesil instagram ın asıl kullanıcısı oldu. Büyük hayal kırıklığı içerisindeyim.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.