Şimdi Ara

İnsanlar Gerçeklere Neden Sırtını Döner?..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
32
Cevap
0
Favori
1.055
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Aşağıdaki alıntı Selçuk Şirin’in Hürriyet Gazetesinde 28.01.2018’de yayınlanan köşe yazısından. Benim de uzun süredir dikkatimi çeken ama dinamiklerini anlama konusunda çok da başarılı olamadığım, “gerçek öylece ortada dururken, insanlar neden yalana inanmaya devam eder” sorusuna parmak basmış. Soruyu Selçuk Şirin sormuyor. Soranlar Dartmouth Kolejden Brendan Nyhan ve Exceter Üniversitesinden Jason Reiflera [1]


    İNSANLAR NEDEN DOĞRU OLMADIKLARINI BİLDİKLERİ ŞEYLERE İNANIYOR?

    UZAYDAN çekilen fotoğraflara, her türlü bilimsel veriye rağmen dünya düzdür yalanına inananların sayısı artıyor. Bilimsel veriler tartışmasız bir şekilde küresel ısınma gerçeği var derken başta Amerika olmak üzere pek çok ülkede insanlar bunun tersine inanmakta ısrar ediyor. Çocuklara yapılan koruyucu aşılar zararlıdır yalanına inanan pek çok ebeveyn çocuklarının sağlığını tehlikeye atıyor. Siyasette de durum aynı. İnsanlar yalanlara inanmakta ısrar ediyor. Peki ne yapmalı? İnsana dair, yaşadığımız gezegene dair sonuçları tehlikeli olacak yalanlara inanmış birine doğru olanı nasıl anlatmalı?


    HAKİKAT YALANI PERÇİNLİYOR!

    Yalan olduğu kanıtlanmış bir fikre inanan birine doğruyu göstermenin ilk yolu nedir? Evet, insanları bilgilendirmek. Doğru olanı gören bir kimse yanlış olanı terk eder... Bu temel prensip öğrenmenin de temeli sonuçta. Okulda, bilimde böyle ilerliyoruz. Acaba bu temel prensip bir konuda kesin bir fikre inanmış kişiler için de geçerli mi? Yani, bir kere bir yalana inanmış bir kişi, doğruyu görünce fikrini değiştirir mi? Brendan Nyhan ve Jason Reifler tam da bu soruya yanıt arayan bir deney yapmış. Acaba bir politikacı tarafından ortaya atılan yalan bir iddiaya inanmış kişiler o iddianın gerçek olmadığını görünce fikirlerini ne ölçüde değiştirdi dersiniz? Araştırma sonucu çok ilginç. Yalan beyanata başta bir kere inandığını iddia eden kişiler doğru bilgiyi duyunca o yalana daha sıkı sarılır olmuş! Evet doğru okudunuz! Gerçek, yalana olan inancı arttırıyor! Bir anlamda bir hurafeye bir kere inanmış birini verilerle ikna etme çabası o kişinin o inanca daha sıkı sarılmasına sebep oluyor. O nedenle bu duruma literatürde ‘Geri Tepme Etkisi’ deniyor.

    TEHDİT ALGISI İNSANLARI YALANA İNANMAYA MAHKÛM EDİYOR!

    Peki gerçekleri açığa çıkarmak neden insanları yalan olduğunu bildiği şeylere daha sıkı bağlanmaya itiyor? Nyhan ve Reifler’a göre bunun temel nedeni tehdit algısı. İnsanlar herhangi bir şekilde kendi kimliklerine yönelik bir tehdit sezdikleri anda yanlış olduğu ispatlanmış fikirlere sırf kimliklerini korumak için daha da sıkı bir şekilde sarılıyor. Nyhan ve Reifler yaptıkları başka bir deneyde ABD Başkanı Bush’un ‘Irak kitle imha silahına sahip’ tezine bir kere başta inanmış kişiler aksi yönde tüm bilgi ve delilleri hiçe sayıyorlar. Hiçe sayıyorlar çünkü bu bilgiler onların tüm siyasi kimliğine bir tehdit oluşturuyor. Peki ne yapmalı? Yalanlarla nasıl mücadele etmeli?


    HAKİKATİN HÜKMÜ BİTTİ Mİ?

    Adına kimilerinin ‘hakikat sonrası toplum’ dediği, yalan haberlerin insanları her türlü hurafeye hızlıca inandırdığı bir ortamda hâlâ yapılacak çok şey var. Bir kere herhangi bir şeye inanmış bir insana bildiğinin yanlış olduğunu ispata girişmeden evvel iki kere düşünün. Kaş yaparken göz çıkarma riski çok yüksek! Niyet çok önemli burada. Eğer niyetiniz üzüm yemek değil bağcıyı dövmekse hiç uğraşmayın. Çabanız geri tepecektir. Ama niyetiniz samimi bir şekilde hakikati ortaya çıkarmak ise o zaman denemekte ısrar edin. Çünkü yukarıdaki araştırmanın devamında da görüyoruz ki eğer gerçekler insanlara anlaşılır bir şekilde, görseller ve grafiklerle sunulursa bazı kişiler fikrini değiştiriyor. Niyet ve üslup önemli.



    [1]https://www.dartmouth.edu/~nyhan/opening-political-mind.pdf



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Torlak Kemal -- 4 Mart 2018; 1:53:48 >







  • Yalan üzerine kurdukları hayat balonunun patlamasından cekiniyorlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Korkakliktan.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Genelinin isine öyle geliyor da ondan yoksa neden olacak?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Güzel paylaşım hocam eline sağlık.
  • Korsan kullanıcısına yanıt
    Ama soyle dusun, eger kisi soz konusu olayin "gercek" oldugunu biliyor; yine de inkar ediyorsa artik o cehalet olamaz.
    Yani dunyanin yuvarlak oldugunun "gercek" oldugunu icten ice bilmesine ragmen inkar ediyorsa ya da yokmus gibi davraniyorsa cahil diyemeyiz buna.
    Dunyanin geometrik sekli hakkinda hic bir fikri olmayan, bu konuda bir arastirma yapmamis ya da egitim almamis ya da bu konuyla ilgilenecek firsat bulamamis kimselere sozum yok. Ama elinin altinda imkan olmasina ragmen gerceklere sirtini donen kisi icin aklima baska bir sey gelmiyor acikcasi.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: vamparf

    Güzel paylaşım hocam eline sağlık.

    Rica ederim. Nik değişmiştirmişsin. Bu ne demek, bir anlamı var mı?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Ben de şöyle düşünüyorum. Doğrudan aidiyet duygusu ile ilintiliyse, insanlar bunu aidiyetlerine bir saldırı olarak algılama eğilimindeler. Bu durum özellikle aidiyet duygusunun adım adım çok güçlü bina edildiği din, milliyetçilik, takım (futbol) ve parti aidiyeti gibi alanlarda çok belirgin oluyor.

    Bir de daha geniş bir zeminde kültürel değerlere saldırı olarak da algılanabiliyor.

    Ve az bilmeyle görüşünü savunma arasında bir doğru orantı olduğunu düşünüyorum. Az bilmeden kastım genel entelektüel donanım, yaşamın her alanından haberdar olma anlamında. Yoksa alanında uzman kişilerin inanç saplantılarını izah etmekte zorlanırız.

    Ben bir insanın aidiyet duygusunun daha çok öğrendik ve bildikçe be bilgisi çeşitlendikçe zayıfladığını ve somut veriler karşısında daha kolay ikna olmaya başladığını düşünüyorum.

    Bir de gözlemlediğim şöyle bir durum var. Bir insan birini otorite olarak bellemiş ve ona biat etmişse, söylediklerini hemen hiç sorgulamıyor, yeter ki kendi hayatını "doğrudan" menfi olarak etkilemesin, yani söyledikleri bizzat kendine yönelik olmasın. Ki o zaman bile koşulsuz itaati sürdürenler var. İnsanın sosyal yanı hayli karmaşık örüntüler üzerinde yükseliyor sanki...

    .

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt
    Eyvah, Mualla hocam gibi ben de yakalandım Bir anlamı var ama çok saçma bir anlam; avatarımdaki vampir bayağı hoşuma gidince, vampir+gandalf = vamparf mantığıyla nick değişim talebi açmışım kafam kıyakken Sonra da fena gelmedi, iptal etmedim :))

    Son attığın mesaja harfiyen katılıyorum hocam. Hatta seni otorite olarak kabul edip, mesajını sorgulamadan mı kabul ettim diye de bir iki duraksadım :D



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-73A8A7D1E -- 6 Mart 2018; 0:44:21 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: vamparf

    Eyvah, Mualla hocam gibi ben de yakalandım Bir anlamı var ama çok saçma bir anlam; avatarımdaki vampir bayağı hoşuma gidince, vampir+gandalf = vamparf mantığıyla nick değişim talebi açmışım kafam kıyakken Sonra da fena gelmedi, iptal etmedim :))

    Son attığın mesaja harfiyen katılıyorum hocam. Hatta seni otorite olarak kabul edip, mesajını sorgulamadan mı kabul ettim diye de bir iki duraksadım :D

    Alemsin wamparf.

    Enteresan, ben de mi değiştirsem ne. Ama benim hayal dünyam çok kısıtlı maalesef. Yapsam yapsam Börklüce Mustafa yaparım.

    Şu emojileri de kullanmayı beceremiyorum bir türlü. Hangisi nerede kullanılıyordu valla el yordamıyla seçtim iki tane, idare et.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • ''Sadece kendisinin sevebileceği kadar çirkin zevklere sahip olmak istemez kimse, ancak herkesin sevebildiği hiçbir şeyi de kendisine ait hissetmez. Kendisi sulamadıkça kuruyacak ve solacak kadar aciz bir çiçeği güzel görmez, ancak kendisine ihtiyaç duymadan açabilen bir çiçeği de benimseyemez.''

    Çünkü insan kötürüm bir köprüdür. Bir yanı hep uçurum. O yüzden insan başka şeyler üzerinde ölesiye emin olurken, söz konusu kendi olunca yalanı sevendir.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt
    Aman ha sakın öyle bir şey yapma (Börklüce Mustafa). Böyle iyi. Daha sonra senin ilgi alanlarına göre alengirli bir şeyler buluruz.

    Konuya gelirsek uzun uzun yazmak isterdim ama maalesef enerji ve zamanım yok. Kısa kesmem gerekirse Mephalay'a katılıyorum. Korku diyorum ben de. düşünün yıllarca bir yalana doğru diye inandınız, ona göre hayat görüşünüzü geliştirdiniz; bunun için epey bir enerji harcadınız, vakit harcadınız. Ömrünüzü adadınız. Sonra bir gün boş bir yalan olduğu ve onca uğraşınızın boşa gittiğini gördünüz. Ne yaparsınız? Öncelikle bunu reddedersiniz, kabullenmezsiniz. Hele bir de kendi durumunuzda başkalarını da gördünüz mü birleşir daha sert bir şekilde reddedersiniz. Örnek vermiyorum. Neleri kastettiğimi anlayan anlamıştır. Güzel bir konuydu. Teşekkürler Torlak Kemal, takipteyiz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kartal Göz -- 9 Mart 2018; 22:48:47 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • Kartal Göz kullanıcısına yanıt
    Yapmam, şakaydı ama Börklüce Mustafa Torlak Kemal'den daha önemli tarihi bir figürdür, Hatta Şeyh Bedrettin'den bile önemlidir. Bedrettin destanının esas oğlanı sanılanın aksine Bedreddin'den çok odur. bunu da not etmek lazım.

    Bu arada seninle konuştuk mu hatırlamıyorum. Tufanla ilgili bir yazı hazırlıyorum demiştim. Bitti sayılır, son rötuşları yapıyorum. Burada yayınlayamayacak kadar uzun oldu. Resimlerle birlikte Word'de 47 sayfa tuttu.Onun için bir blog'da yayınlamaya kadar verdim. Henüz yayında değil. Sırf Sabah Yıldızı'na kapak olsun diye yazdım. Hatırladın mı o üyeyi?..

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt
    Doğrudur hocam. Önem konusunda bir şey diyemem. Nick konusunda çok farklı bakış açıları mevcut sadece.

    Aynen konuşmuştuk o konuyu. Hatta ben üslup konusunda ve blog oluşturman konusunda fikrimi belirtmiştim. Bence hem blogda olsun hem de burada konu aç hocam. Bilmek bence herkesin hakkı. Gerekirse ben de imzama blog linkini yerleştiririm. Bu arada yazıyı sabırsızlıkla bekliyordum. Bol bol okurum artık.

    İlgili üyeyi hatırlıyorum. Ama en son nick değiştirmişti galiba. Ve hatta daha sonra uzun bir süre foruma aktif bir şekilde girmemeye mi başladı yoksa uzaklaştırıldı mı öyle bir şeyler olmuştu sanırım. Emin olamadım şimdi. Neyse önemli olan insanların bir şeyleri görebilmesi. Sabah Yıldızı, görmese de olur.

    İyi forumlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kartal Göz -- 10 Mart 2018; 21:5:58 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kartal Göz kullanıcısına yanıt
    Boşuna deist olmadım



    Not: Ailemdekiler fazla dindar sayılmaz ve bunu onlara nasıl açıklayabilirim hiç bir fikrim yok şu an


    Edit: Son iki yıldan beri deistim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mr. Cheritto -- 11 Mart 2018; 1:34:49 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Boşver, bırak nasıl mutlu oluyorlarsa öyle yaşasınlar.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kartal Göz

    Boşver, bırak nasıl mutlu oluyorlarsa öyle yaşasınlar.

    Tavsiyen için sağ ol ; )

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Konu içinde yapılan testler doğru. Bilim ve teknoloji notlarını takip edenler bilir, eğer bir şeyi ilk defa kimden duyduysanız ona daha çok güveniyorsunuz, ayrıca cahillikte var konuda.

    Boko haram mı neydi, aşıya karşıydı

    Bir araştırmaya göre de cahil insanlar daha mutlu, eğitimli insanlar ise daha mutsuz oluyorlar.

    Korku da çok etkili.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • DH



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HIGHER -- 12 Mart 2018; 2:25:51 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt
    Hocam ben de Tufan yazısını bekleyenlerdenim. Favori grubunun son albümünü bekler gibi. Yazı bittiğinde organik mısır patlatıp, rüzgar arkaplan sesi açarak, yavaaş yavaş okumak istiyorum
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.