Şimdi Ara

insan psikolojisinde geriye ket vurma nedir ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
1.146
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • bu konuda bilgiye sahip olan var mı arkadaşlar acaba ?

• Yapay Zekanın Yanıtı

Geriye Ket Vurma: Psikolojide Bir Kavram

Geriye ket vurma, psikolojide bir kişinin bilinçsizce hedeflerine ulaşmasını engelleyen davranışlar sergilediği bir kavramdır. Bu davranışlar, kişinin kendi kendini sabote etmesine neden olabilir ve başarıya ulaşmasını engelleyebilir.

Geriye ket vurmanın çeşitli nedenleri vardır. Bazı insanlar kendilerini başarısızlıktan korumak için geriye ket vururlar. Diğerleri, bilinçsiz bir şekilde cezalandırılacağına veya eleştirileceğine inanabilirler. Yine de bazıları, başarıya ulaşmanın kendilerini savunmasız hale getireceğinden korkabilirler.

Geriye ket vurma davranışları çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. Bazı insanlar erteleme, mükemmelliyetçilik veya bağımlılık gibi zararlı alışkanlıklar geliştirirler. Diğerleri kendilerine zarar verebilir veya sabote edici ilişkiler kurabilirler.

Geriye ket vurmayı aşmak zor olabilir, ancak mümkündür. Kendini sabote edici davranışlarını fark etmek ve bunları tetikleyen düşünceleri ve duyguları anlamak önemlidir. Terapi veya danışmanlık, geriye ket vurmanın nedenlerini keşfetmeye ve üstesinden gelmeye yardımcı olabilir.

Geriye ket vurmayı aşarak hedeflerine ulaşabilir, potansiyelini gerçekleştirebilir ve daha tatmin edici bir yaşam sürebilirsin. Unutma, bu davranışları sergilemende yalnız değilsin ve yardım mevcut.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Zor soru be valla aklımda birşeyler var ama bu tamamen yorum olur bence bilenlerin yorumunu beklemek isabetli olur değilse ben yazarım bir iki kelime ama gülmeyin.
  • Yeni öğrenilenlerin önceki öğrenilenleri bozduğunda ortaya çıkan duruma, geriye ket vurma (retroacive interference) adı verilir.
  • biraz daha farklı ya da bilimsel olmayacak tarzda bilgi verebilecek var mı acaba
  • sonradan öğrendiğin bilgilerin öncekileri unutturması. yani yeni bilgilerin eskilerin üzerine yazılarak diskin zaten kullanılan bölümünün birdaha yazılması. overburning durumu.
  • Bizim psikoloji kitabında yazıyordu ama kitaplarımı eve getirmediğim için okulda kaldı.

Lise 2 Psikoloji.
  • peki atıyorum, bu durumu ilişkide saygı uyandırmak, bi dominantlık kurmak, karşındaki insanın sana hayran olması için kullanabilir miyiz ya da nasıl ?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • penim lisedeiken pis kolojim çok pis ti
  • quote:

Orjinalden alıntı: er_dem

peki atıyorum, bu durumu ilişkide saygı uyandırmak, bi dominantlık kurmak, karşındaki insanın sana hayran olması için kullanabilir miyiz ya da nasıl ?

bak her türlü bilgiyi kullanabilirsin ama domine edemezsin. zannetmiyorum.
  • quote:

Orjinalden alıntı: etusch

sonradan öğrendiğin bilgilerin öncekileri unutturması. yani yeni bilgilerin eskilerin üzerine yazılarak diskin zaten kullanılan bölümünün birdaha yazılması. overburning durumu.

Mükemmel anlatım...
  • quote:

Orjinalden alıntı: TuVNeRa

quote:

Orjinalden alıntı: etusch

sonradan öğrendiğin bilgilerin öncekileri unutturması. yani yeni bilgilerin eskilerin üzerine yazılarak diskin zaten kullanılan bölümünün birdaha yazılması. overburning durumu.

Mükemmel anlatım...

teşekkür ederim
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.