Şimdi Ara

İNÖNÜ TIP - GENEL SORU CEVAP

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
224
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • hocalarım öncelikle herkese selamlar, yks döneminde ve tercih zamanı zaman zaman burada aktiftim. o dönem inönü hakkında çok fazla bir kaynak bulamamıştım açıkçası, biraz geç de olsa yenice fırsat bulabiliyorum böyle bir şey yapmaya. umarım tercih zamanındaki kardeşlere bi faydamız olur. genel inönü hakkında kendi çapımda bir soru-cevap yapacağım ek sorusu olan hem buradan hem de pm üzerinden yazabilir.

0) İnönü Tıp?

1987 yılında Malatya'da açılan ülkemizin köklü tıp fakültelerinden biridir, depremle birlikte insanların kafasında birçok soru işaretini içinde barından okumaktan memnun olduğum fakültem. Genel olarak bu yazıda kendim deneyimlediğim kadar soruları cevaplamaya çalışacağım. 16 Katlı Turgut Özal Tıp Merkezi adında büyükçe bir hastaneye sahip. Buna ek olarak karaciğer nakli enstitü binası, onkoloji hastanesi de yanında. zaten binaların hepsi birbirine bağlı şekilde. Hastane ve fakülte kampüsün girişinde. Kampüs şehir merkezine 10 km mesafede.

1) Çıkmış soruluyor mu?

Evet, Dönem 1-2-3 sınavlarında genel olarak çıkmışlar araya serpiştiriliyor. Son üç senenin çıkmışlarını çözünce açıkçası bence çoğu soru yapılabilir hale geliyor. Hocalar ekstra zorlayalım tarzında bir tavırda olmuyorlar birkaç hoca hariç.

2) Sınıf geçmek zor mu, kalma oranı ne kadar?

Birçok tıp fakültesinde olduğu gibi bizim okulda da en zor sene 2. sınıf, kalma oranı dönem 2'lerde geçen senelerde daha yüksekti ancak bu sene yüzde 30 civarında. Diğer dönemlerde kalma oranı daha düşük, ortalama bir çalışmayla sınıf geçilebiliyor diyebilirim. Ben sınavlardan 1.5-2 hafta içinde çalışıyordum yavaş yavaş, ortalamam da 75 civarında

3) Geçme notu, ders ve final barajı, finalsiz geçme, fakülte açılış/kapanış tarihleri, akreditasyon..

Geçme notu 60, ders barajı var ama örneğin finalde genelde en çok yapılan ile en az yapılan komitelerin barajlarını birleştiriyorlar (barajın ne olduğunu bilmiyorsanız özetle bu avantaj sağlıyor). finalde 50 barajı var, finalsiz geçme yok. Fakülte eylülün ikinci haftası açılıyor, bence erken. Haziranın ortasında da final bitiyor, yani ne geç ne erken diyebilirim. daha erken kapanan fakülteler var. Akreditasyona sahip, sanırım bu sene var olan akreditasyonunu da yeniledi

4) Teorik ve Pratik derslerde devam zorunluluğu var mı?

Teorik derslerde yoklama alınmıyor, dekanlık bu konuda anlayışlı amfi bomboş olmuyor çünkü. genelde millet geliyor sınıfa o sebeple sıkı tutmuyorlar. Yani teorik derslerde sorun olmuyor diyebilirim. Pratik derslerde ise imza atılıyor, yüzde 20 devamsızlık hakkımız var.

5) Stajlarda eğitimler verimli geçiyor mu?

Bu konuya açıkçası kendim yanıt veremiyorum çünkü henüz klinik eğitime geçmedim ancak üst dönemlerimizin dediğine göre verimli geçiyor ve çok hasta görme fırsatı olduklarından bahsediyorlar. İnönü genel olarak çevre birçok ilden hasta alıyor, o nedenle farklı vakalar görme şansınız yüksek diyebilirim. Klinik eğitim açısından muhtemelen bu sıralamadaki birçok fakülteden iyidir vaka görmek açısından, hocalarımız uzun süredir İnönü'de olan ve alanlarında tanınmış kişiler.

6) Hocalar iletişime açık mı, hocalara ulaşmak zor mu?

Evet, hocalarımız genel olarak iletişime açık. Dersin sonunda birçok hoca gelen soruları kabul ediyor, özel olarak bir problem olduğunda da odasına gidip konuşabilirsiniz. İletişim açısından bir problem yaşamadım bu zamana kadar, hastanede de muayene olmam gereken zamanlarda gerek asistanlar gerekse hocalar gayet iyi ilgilendiler fakülte öğrencisi olduğunu söylediğimde. Bu konuda başka fakülteler nasıldır bilemem ancak bence İnönü oldukça iyi bu konuda.

7) Akademik kadrosu yeterli mi?

Bu konuya sayısal verilerle başlamak gerekirse okulumuzda şuan 121 Profesör, 72 Doçent, 55 Doktor Öğretim Üyesi bulunmakta (YÖK ATLAS 2024 Verileri). Benzer sıralamaya sahip diğer fakültelere göre yaklaşık iki katı kadar profesör'e sahip yök atlasta diğer fakültelere baktığımda, yani sayısal olarak baktığımızda İnönü'nün 18-30k arasındaki tıplar arasında en büyük akademik kadroya sahip olduğunu söyleyebiliriz sanırım. Elbette sayısal olarak çok olması, direkt olarak iyi olduğu anlamına gelmiyor. Ancak hastanedeki hocaların (özellikle karaciğer nakli konusunda dünyada birçok kez ilkleri başaran hocalarımız var, başta Sezai hoca.) yetkinlikleri Türkiye çapında biliniyor. Birçok alanında uzman hocayı da bünyesinde bulunduruyor. Elbette bu farklar stajlarda ve asistanlık eğitiminde daha fazla belli oluyor diyebilirim.

8) Hastane ve fakülte aynı yerde mi?

Evet hastane, fakülte, dekanlık yan yana hepsi merkez kampüste. Hastane-Fakülte geçişi bir tüp geçit sistemi ile öğrenci kartı okutularak oluyor.

9) Amfi ve kütüphaneler yeterli mi?

Amfi bloğumuz 24 saat açık oluyor, içerisinde 3 adet kütüphane var komite zamanları haricinde genel anlamda yeterli oluyor. Komite zamanı da kampüs içindeki merkez kütüphane yeterince büyük olduğu için yeterli oluyor. Amfi bloğu 24 saat açık olduğu için gece amfi içindeki kütüphaneler de açık oluyor. Bu baya iyi oluyor açıkçası. Amfi yeterli mi konusuna gelecek olursak klasik amfi, pek bir olayı yok zaten. Sığmama gibi bir durumla karşılaşmadım. Toplamda 7 tane çalışma salonu var: amfide 3, hastanede 2, karaciğer nakli enstitüsünde 1, onkoloji hastanesinde 1. Onkoloji hastanesindeki kütüphaneyi genelde dönem 4-5-6, amfidekileri de dönem 1-2-3'ler kullanıyor. Diğer kütüphanelere hiç gitmedim.

10) Pratik sınavlar nasıl oluyor?

İlk üç sene histoloji ve anatomi pratiği oluyor, ikisi de zilli sınav şeklinde oluyor. Hatırladığım kadarıyla maket/preparat başı 25-30 saniye veriliyor. Histoloji pratiği kolay oluyor diyebilirim, anatomide de çalışmanıza bağlı. Süre konusunda pek problem olmuyor. Komiteden komiteye puanları değişiyor elbette.

11) İngilizce Tıp ile Türkçe Tıp arasında fark var mı?

Kısaca hayır, hocalarımız aynı. Muafiyet sınavı kolay oluyor, giren herkes geçiyor genel olarak. İngilizcede de dersler genel anlamda Türkçe işleniyor. Sınavlarda da ingilizce soruların altında sanırım türkçeleri veriliyor. Sadece derslikler farklı, ingilizce sınıfında daha az kişi oluyor bu bir artı bence.

12) Kızlar ve erkekler için yurtlar ne durumda?

Öncelikle aktif olan yurtlarda herhangi bir hasar yok, içiniz rahat olsun. Kızlar için 3 tane kyk yurdu var, ilki kampüs içinde Malatya Kız Yurdu direkt fakültenin karşısında 6 kişilik ve 4 kişilik odalar var diye biliyorum. Diğeri Eşref Bitlis Kız Yurdu, kampüsün içinde olmamasına rağmen okula çok yakın mesafede yürüyerek 15-20 dk sürüyor (toplu taşıma ile de 2-3 durak), odaların tamamı 4 kişilik. 3. kız yurdu ise Battalgazi Kız Yurdu, bu da toplu taşıma ile 15-20 dk sürüyor odaların tamamı 4 kişilik. Ek olarak kızlar için özel yurtlar da var

Erkekler için ise 2 yurt var. Birisi kampüsün içinde İlhan Akıncı KYK Yurdu, fakülteye yürüyerek 15-20 dk sürüyor. Odalar 6 kişilik. Diğeri ise Beydağı KYK, bu ise kampüs dışında toplu taşımayla 20 dk civarında sürüyor. 2-3-4 kişilik odalar var, karşısında küçük bir avm, restoran ve market vs var. Erkekler için bildiğim kadarıyla doğru düzgün bir özel yurt yok.

Başvuran herkese KYK yurdu çıkıyor

13) Kampüs nasıl?

Kampüs genel anlamda baya yeşil, her yer ağaçlık alan. Kampüs içinde 3 tane market var: BİM, Migros ve Esenlik(belediye marketi). 2-3 tane kafe var, çok gitmedim genelde ortamcı mekanları. 3 tane yemekhane var, yemekler 20 TL öğrenci kartına para yükleyip kullanıyorsunuz. Yemekler ortalama, kyk yemeklerinden iyi. Genelde öğlenleri buradan yemek iyi oluyor çünkü direkt hastanenin karşısında, akşam da yemekhanelerden biri açık oluyor yine yiyebiliyorsunuz. Kışın ring kalkıyor yurdun önünden, onun dışında 15 dakikada bir dolmuş geliyor. Kampüs içinde bu şekilde erkekler için İlhan Akıncı yurdu ile fakülte arası 3-4 dakikaya düşüyor. Tıp fakültesi adına Hastane-Amfi Bloğu-Dekanlık üçlüsü gayet sağlam halde, depremle ilgili bir problem yok. Kampüste yıkılan fakülteler var ancak Tıp ile bir ilgisi yok, hatırladığım kadarıyla fen edebiyat fakültesi yıkıldı ve yenisi yapılıyor şuan.

14) Malatya nasıl?

Şehir genel anlamda benim beklentimi karşılıyor, depremden önce çok daha iyiymiş. Fahri Kayahan dediğimiz depremden çok etkilenmeyen lüks bir bölge var birçok restoran ve kafe orada açıkçası. Restoran anlamında güzel yerler var. 2 tane AVM var birisi kampüse yakın Malatya City Outlet diğeri de çarşının içindeki Malatya Park. Malatya City'de Burger King, Popeyes bunlara ek olarak da yerel 5-6 tane restoran var içinde, yemek anlamında kampüse yakın olduğu için oraya gitmek iyi oluyor. Malatya Park'ın içinde de gerekli gereksiz çoğu mağaza var açıkçası, 3 katlı diye hatırlıyorum. Şehir depremden baya etkilenmiş, özellikle çarşı kısmında ayakta olan yapılar da yıkıldı ve tamamen yeniden yapılıyor. Genel olarak bence çarşı inşaatı hızlı gidiyor. Çok sık çarşıya gitmiyorum, genelde Fahri Kayahan tarafına gidiyorum.

Şimdi tercih yapmak isteyenlerin aklına takılan bir diğer problem de evlerle ilgili oluyor, depremden sonra nasıl oluyor vs diye. TOKİ'lerin bitmesi ile Malatya'da kiralar düşüş eğiliminde çünkü gerçekten çok fazla ev yapıldı TOKİ tarafından. Battalgazi kız yurdunun karşısına da TOKİ'ler yapılıyor ve haziran ayında çoğunun kaba inşaatı bitmişti. Muhtemelen 1 seneye biter gibi bir sorun olmazsa ve o civardaki evler de toplu taşıma ile kampüse 15-20 dakika mesafede olur. Bunların dışında kampüse yakın mesafede apartlar da var ama fiyatlarını bilmiyorum maalesef.

Yeşil alan olarak kampüse yakın mesafede Mişmiş Park var, içinde bolca yeşil alan, Lunapark ve hayvanat bahçesi var. Onun dışında Kırkgöz Sahil parkı, Beydağı Tabiat Parkı gibi yeşil alanlar da var ama bunlar biraz daha uzak kalıyor. Toplu taşıma hattı oralara da gidiyor.

Bu sene Malatya'ya baya kar düştü, nisan ayında bile kar yağıyordu. Geçen senelerde böyle olmamış, bu sene kış soğuk geçti açıkçası. Genel havası nemli değil, rahat oluyor genelde bahar ayları. Malatya ile şimdilik aklıma gelenler bunlar aklınıza gelen bir şey olursa depremden sonra şehirle ilgili durum vs. sorabilirsiniz

15) Toplu ulaşım nasıl?

Genel ulaşım Trambüs ile sağlanıyor, ilk durağı MAŞTİ son durağı ise kampüs içinde BESYO. Çarşıya gitmek için Trambüs'e ya da 17 A, B, C gibi hatlara binmeniz gerekiyor. Bence hatlar geniş, gidilecek her yere toplu taşımayla gidebilirsiniz. Trambüs bazı saatler çok kalabalık oluyor, insanı çıldırtacak noktaya getiriyor. Onun dışında sorun yok bence ulaşım adına. Öğrenci 9 TL, abonman 200 biniş 200 aktarma 400 TL.

16) Şehirler arası ulaşım nasıl?

Malatya'nın kendi otobüs firması Beydağı ve Zafer zaten birçok yere gidiyor, ikisi de bence ideal ekstra bir sorun yaşamadım. Yeni bir havalimanı yapılıyor, bitmek üzere diye biliyorum. Onun dışında şu an kullanılan havalimanı ile Ankara, İstanbul ve İzmir'e direkt uçuşlar yapılıyor. Açıkçası indirim falan yakalarsanız 700-800 liraya Ankara veya İstanbul'a gidebilirsiniz, dönem içinde boşluklar buldukça laboratuvar dersiniz yoksa gidebilirsiniz. Trenle ulaşım da var ancak ben hiç kullanmadım, ucuz oluyor. Kayseri, Sivas, Kırıkkale ve Ankara'ya gidiyor.

16) Yine İnönü'yü tercih eder miydim?

Kısaca evet, kendi adıma bazı avantajları var. Memleketime yakın gidiş geliş kısa sürüyor. Teorik derslerde yoklama derdi olmadığı için ara ara gezme fırsatım oluyor. Onun dışında eğitim olarak gerçekten bu sıralamaya göre iyi bir eğitim alıyoruz, bu sıralama bandında eğitim açısından yazılabilecek en ideal okullardan birisi diye düşünüyorum diğer arkadaşlarımla konuştuğumda. Şehir deprem atlattı, etkileri doğal olarak halen var ama ben dediğim gibi şehirden memnunum şuan. Bu sıralamaya batıda gelen yerler de doğru düzgün bir şehir veya kampüs ortamı yok genel olarak, o yüzden açıkçası bu durumu çok büyütmemek lazım diye düşünüyorum 20k civarında hem iyi şehir hem iyi kampüs hem iyi eğitim beklemek biraz yanlış. İnönü genel anlamda benim için eğitim, kampüs ve şehir beklentimi karşılıyor. Depremden önce okulun sıralamasının 15k olduğunu da belirtmek lazım, depremden sonra okulun sıralaması düşse de toplu olarak hocaların okuldan ayrılması. kapanan bir poliklinik. işlenmeyen ders tarzında durumların olmadığını belirtmemde fayda var.

Kısacası iyi bir eğitim, ortalama bir şehir bekliyorsanız İnönü'yü tercih edebilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sinerjistcalisanadam -- 9 Ağustos 2025; 8:54:37 >

• up

Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.