16 yaşımdayım 3 senedir yabancı dizi izliyorum ve yabancı dizilerin gerçekten ingilizceye katkısı oldugunu düşünüyorum okulda gördüğüm ingilizceden ne birşey anlıyorum ne de çalışıyorum ona rağmen sınavlarım 60-90 arası oluyor. Kuralları anlamıyorum yani şuan lise2 öğrencisiyim öğretilen şeyler sırf kural diyebilirim past tense,present tense vb. tabi çok sıkıcı oluyorlar ingilizcenin sırf kural olmadıgını düşünüyorum bize sırf kural dayatılıyor sınavlarda'da boşluk doldurtuyolarlar :) Benim istedigim ingilizceden geçmek degil ingilizce konuşabilmek okul harici nasıl bir program önerirsiniz benim kafamda bir plan var öncelikle okulda gösterilen kuralları öğrenmeliyim ardından seviyeme göre kırtasiyeden basit bir hikaye vs. kitabı secip evde okuyup çevireyim çevirince başka bir kitap alıp onu çevireyim,internettende çizgiroman okuyup çevireyim. bu böyle devam etsin.. Gerçe zaten çeviriyorum rage comic ler var belki bilirsiniz onları çeviriyorum ancak uzun yani 20 cümlelik birşeyi çeviremiyorum. Diğer yandan örnegin: Southpark ın mesela 4. sezon 4. bölümünü 2-3 sefer altyazısız izleyip anlayabildigimi anlayıp ardından 1-2 sefer altyazılı izleme yöntemiyle iyi ilerleyecegimi düşünüyorum ayrıca şuan 16 yaşındayım ilerideki en büyük hayalim ingiltere'ye (cardiff'e) ve amerikaya gitmek turistik amaçlı degilde yaşama,çalışma izni bile almak istiyorum ingilizcemi nasıl geliştirebilirim nasıl bir yol izleyebilirim iyi ingilizce konuşmak için.
Bir kere, derslerini aksatmamaya çalış. Öğretilen şeyler kural diyorsun ama kuralını bilmeden olmaz. En azından bu saatten sonra çok zor.
Evet bebekler kural bilmiyor, biz de öğretmiyoruz ama evde konuşulan yüzlerce-binlerce tekrar ile ve henüz taze olan beyinlerinin ve ölmemiş olan beyin hücrelerinin de yardımı ile kendileri cümle yapılarını çözerek öğreniyorlar dili. İşte bu yüzden buna ana dil diyoruz. Ancak ben senin (ve senin gibi insanların) kesinlikle kuralları öğrenmen gerektiğini düşünüyorum. Benim de seviyem çok iyi olmayabilir, intermediate klasında falanım şu anda ama bu yorumu yapacak kapasitede olduğuma inanıyorum.
Kuralları günlük hayatta kullanmak için öğrenmeyeceksin aslında. Çünkü konuşmayı yavaşlatan en büyük etken çeviriyi kendi dilinden yapmak ve kuralları düşünmek. Kural düşünmeden konuşacaksın. Ama kuralı bilmenin sana en büyük faydası okuduğunu anlama yönünde olacak. Çeşitli seviyelere göre ayarlanmış ingilizce kitapları var. Mesela 1. seviye için olan kitaplar ortalama 400 ayrı kelime içerir. Kelime haznenin geliştirmek için böyle bir kitap alıp çalışabilirsin. İngilizce şarkı sözlerini Türkçe'ye çevirmeye çalışabilirsin mesela, bu da güzel bir yöntemdir.
En önemli şey kelime bilgisidir bence. Ne kadar çok kelime bilirsen o kadar rahat konuşursun çünkü konuşma esnasında "buraya hangi kelime gelmeli" diye düşündüğüm çok oluyor. Zaman içerisinde kelime haznen genişledikçe konuşurken akıcı bir şekilde oraya gelecek kelime aklına geliveriyor. Gelmediği durumlarda ise alternatif olarak kullanabileceğin başka bir kelime veya farklı bir cümle yapısını beynin hemen oluşturuveriyor.
Şöyle birşey de yapabilirsin bak; bu senin kuralın olsun. O gün derste göreceğiniz konuyu dersten daha önce gözden geçir, öğretmen size bu kuralı anlatmadan önce sen internetten araştırarak veya kitapta ne yazdığını anlamaya çalışarak kuralın ne olduğunu çöz. Böylece derste tekrar etmiş olursun. Ayrıca hocanın anlatmasından ziyade sen araştırdığın için daha akılda kalıcı olur.
Dediğin gibi filmleri/dizileri altyazısız izleyebilirsin. Eğer 2-3 sefer izlemek için yeterli vaktin var ise birincide alt yazısız, ikincide İngilizce altyazılı, üçüncüde ise Türkçe altyazılı izleyebilirsin. Türkçe altyazılı izlerken altyazıyı 1 saniye kadar sonra gösterecek şekilde ileri kaydırırsın ve ekranın yazı olan kısmına sadece anlamadığın yerlerde gözünü kaydırırsın. Zaten konuşmadan 1-2 saniye sonra görüntüleneceği için ne yazdığını kaçırmazsın. Eğer yazı film ile aynı hızda gelirse gözünü sürekli orada tutmak zorunda kalırsın.
Bir kere sen başta okuldaki dersleri boşlayarak çok büyük hata yapmışsın.Hem ilgim var yabancı dizileri izliyorum demişsin hem de dersleri takip etmemişsin ve lise 2'desin.Şu ana kadar dizileri izlerken aynı anda dersleri takip ediyo olsaydın cümle kurma ve telaffuzunda sorun olmazdı.Hatta karşında biri olsa konuşurdun bile.Hemde benden 1 sene önce yabancı dizi izlemeye başlamışsın.1 sene 1 senedir yani.Simple past tense,simple present tense sıkıcı oluyor demişsin.İyide sen bunları bilmezsen doğru düzgün konuşamazsınki zaten.Geçmişte olan birşeyi anlatırken simple present tense mi kullancan.Bunlar okuyarak,soru çözerek falan kafana kazınması lazımdı şimdiye kadar madem ilgin vardı.Bu saatten sonra sana verebileceğim tek tavsiye git tense'lere baştan sona çalış öğren.Dizilerin her bölümünü hem Türkçe hem İngilizce altyazıyla izle.Bilmediğin bir kelime gözüne çarparsa hemen sözlükten anlamına bak.E telaffuzunuda zaten dizide söyleyen oyuncudan duymuş oluyorsun.Kendi kendine söylemeye çalış.İnan senelerdir dizi,filmlerle ne kadar kelime,kalıp,deyim,atasözü öğrendiğimi anlatamam.Ama ilk başta o zamanları öğrenmen lazım.Ben de meslek lisesinden mezunum şu anda dil dersanesine gidiyorum, sana naçizane fikirlerimi ve tavsiyelerimi söyledim.Yinede nasıl yapacağını sen bilirsin.Kolay gelsin.
Teşekkür ediyorum yorumlarınız için şimdi ilk işim birkaç senedir derslerde anlatılan kuralları adım gibi öğrenmek oldu bunları öğrendikten sonra anlattıgınız şekilde ilerleyecegim tekrar teşekkürler
Melik safi duyar'ın bu konuyla ilgili harika bi seti var . İngilizce kelime bilgini 1 ayda dörde beşe katlarsın . Artı parantez : Set çok işime yaradı .