Şimdi Ara

İki Tane Harddiski Üstüste Takmak, Sıcaklıktan Dolayı Zararlı Bir Şey Mi? (HDD Bozulabilir Mi?)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
12
Cevap
0
Favori
2.334
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar, kasamı değiştirdim. Yeni bir kasa aldım TX OMEGA 450 watt.

Yeni aldığım kasada harddisk takma yuvaları çok az. İki tane disk takabiliyorum ve ikisinide üst üste takabiliyorum.

Eski kasamda ise 5 yada 6 disk takmak için yer vardı ve diskleri birer birer boşluk disk takabilecek şekilde boşluk bırakarak yerleştirmiştim.
    Acaba iki tane diskin üst üste olması zararlı mı? Veri kaybı yaşabilir miyim? Sıcaklıktan dolayı diskler bozulabilir mi?

Kasada çok fazla fan takabileceğim alan yok. En fazla kasanın kapaklarından birine fan takılabilir.

Kasada 3 tane normal HDD, 1 tane SSD, 1 tane DVD-RW bulunmaktadır.

Disklerden birinide ters çevirip, kasanın en alt tabanına koydum. Böylelikle 3 tane 3.5" diski yerleştirmiş oldum.

Ayrıca disk ters çevrilmesi zararlı mıdır?

• quote:

Orijinalden alıntı: coderMX

Arkadaşlar, kasamı değiştirdim. Yeni bir kasa aldım TX OMEGA 450 watt.

Yeni aldığım kasada harddisk takma yuvaları çok az. İki tane disk takabiliyorum ve ikisinide üst üste takabiliyorum.

Eski kasamda ise 5 yada 6 disk takmak için yer vardı ve diskleri birer birer boşluk disk takabilecek şekilde boşluk bırakarak yerleştirmiştim.
    Acaba iki tane diskin üst üste olması zararlı mı? Veri kaybı yaşabilir miyim? Sıcaklıktan dolayı diskler bozulabilir mi?

Kasada çok fazla fan takabileceğim alan yok. En fazla kasanın kapaklarından birine fan takılabilir.

Disklerden birinide ters çevirip, kasanın en alt tabanına koydum. Böylelikle 3 tane 3.5" diski yerleştirmiş oldum.

Hocam disk ters çevirmesi bir sorun çıkarmayacaktır.Ancak bence düz takabilirsiniz.Kasanın ön paneline bir fan taktığınızda harddiskleri üst üste takmanız bir sorun çıkarmayacaktır.Benim harddisklerim üst üste çalışıyor.Yaklaşık 2 sene oluyor böyle kullanıyorum.30 dereceyi çok az geçiyor yani bir sorun çıkarmıyor.harddisk çok ısınan bir donanım değildir.Veri kaybı harddisk bozuk olmadığı sürece üst üste çalışmaktan olmayacaktır.Harddiskleri üst üste çalıştırabilirsiniz kafanız rahat olsun bir sorun çıkarmayacaktır.

• quote:

Orijinalden alıntı: yasin57

quote:

Hocam disk ters çevirmesi bir sorun çıkarmayacaktır.Ancak bence düz takabilirsiniz.Kasanın ön paneline bir fan taktığınızda harddiskleri üst üste takmanız bir sorun çıkarmayacaktır.Benim harddisklerim üst üste çalışıyor.Yaklaşık 2 sene oluyor böyle kullanıyorum.30 dereceyi çok az geçiyor yani bir sorun çıkarmıyor.harddisk çok ısınan bir donanım değildir.Veri kaybı harddisk bozuk olmadığı sürece üst üste çalışmaktan olmayacaktır.Harddiskleri üst üste çalıştırabilirsiniz kafanız rahat olsun bir sorun çıkarmayacaktır.

HDD sürekli kopyalama yapınca yada çok veri işlemi yapınca, çok ısınmaz mı? Ben bi kaç defa bakmıştım, çok ısındığını fark etmiştim.

Dün linkteki üründen sipariş ettim. Ters çevirdiğim harddiski DVD-RW'ın altına takabilirim.
    http://www.hepsiburada.com/liste/akasa-525-multi-fonksiyonel-2535-ssd-hdd-donusturucu-aparat-ak-hda-05/productDetails.aspx?productId=bd300074&categoryId=813&SKU=BD300074&navq=fh_sort_by%3d-_match_rate%252c-item_sale_count_pl%26fh_secondid%3dbd300074%26fh_lister_pos%3d1%26fh_location%3d%252f%252fcatalog01%252ftr_TR%252f%2524s%253dakasa%255cu00205%255cu002e25%26fh_eds%3d%25c3%259f%26fh_refview%3dsearch

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Harddiskin ısısını ölçebileceğim, önerdiğiniz program var mı?
  • quote:

Harddiskin ısısını ölçebileceğim, önerdiğiniz program var mı?

HDTune ve HWMonitor de gözüküyor

• quote:

Harddiskin ısısını ölçebileceğim, önerdiğiniz program var mı?

hdtune,hwmonitor,aida64 extreme, gibi programlarla bakabilirsiniz.
    manyetik açıdan bir şey söyleyemem ama sıcaklıklar 50 derceyi geçmiyorsa sıkıntı yok.
    ama geçerse veya 50 derceye yakın seyrederse sürekli o zaman bir harddisk soğutucu alın derim vatanda var.faydası olur.
    ama belki sizin 2 hdd arasına sığımayabilir o zaman bir allttan bir üstten takarsınız.
  • Kasamda şuan 8 tane HDD var. 1 tane SSD diğerleri 2 ve 3 TB diskler.

Tüm disklerin ısı ve sağlık durumunu anlık olarak Harddisk Sentinel programıyla takip edebilirsin. Biraz araştırırsan ilaçlı paylaşımları bulabilirsin.

Isı konusundada diyeceğim şudur;
    Disklerin Seagate 7200RPM diskler ise ısınır. Kopyalama yaparkende yapmazkende ısınır. Ama WD green v.s tarzı arşivciler için üretilmiş disklerden kullanıyorsanız pek ısınmaz.
    Her iki durumdada kasanın önüne bir fan takarsanız problem olmayacaktır.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ön tarafta fan takabileceğim bir yuva yok. Küçük kasa almak çokda iyi bir tercih değilmiş.

Şuanki disklerimi satıp, 4 TB yeni bir disk almak istesem en düşük fiyatı 400 TL, çok para.

Kasanın arkasında bir tane fan var. Harddisklerimin markası Samsung sanırım 5400 rpm diye hatırlıyorum, bir kere kontrol etmiştim çok sıcak olduklarını hatırlıyorum. Akşam programlar vasıtasıyla sıcaklığı öğrenir, forumda paylaşırım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coderMX -- 11 Temmuz 2013; 13:28:25 >
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: yasin57

quote:

HDD sürekli kopyalama yapınca yada çok veri işlemi yapınca, çok ısınmaz mı? Ben bi kaç defa bakmıştım, çok ısındığını fark etmiştim.

Dün linkteki üründen sipariş ettim. Ters çevirdiğim harddiski DVD-RW'ın altına takabilirim.
    http://www.hepsiburada.com/liste/akasa-525-multi-fonksiyonel-2535-ssd-hdd-donusturucu-aparat-ak-hda-05/productDetails.aspx?productId=bd300074&categoryId=813&SKU=BD300074&navq=fh_sort_by%3d-_match_rate%252c-item_sale_count_pl%26fh_secondid%3dbd300074%26fh_lister_pos%3d1%26fh_location%3d%252f%252fcatalog01%252ftr_TR%252f%2524s%253dakasa%255cu00205%255cu002e25%26fh_eds%3d%25c3%259f%26fh_refview%3dsearch

Hocam o zaman dvd rw nin oraya takın kafanız rahat olsun.Ancak öncelikle sıcaklıklarınızı hd tune vb. programlar ile kontrol edin.Derim harddiskler kopyalama ve windows açılırken ısınabilirler ancak laptoplarda hadi harddiskler ısı yönünden çok az sorun çıkarıyor.Kontrol edin derim.

• DVD-RW altına takılan aparattan yarın gelecek (sipariş vermiştim, kargodaymış).

HD Tune ile kontrol ettim. 32-34 derece civarıymış harddiskler.
  • Yeni aldığım AKASA marka 5.25 yuvasına takamadım çünkü kasanın genişliği kısa, akasa aparatı takınca, anakart engelledi. Bende ters çevirdiğim harddiske bu parçayı takıp, düz çevirdim. 2 tane üst üste olan diskler 36-37 derece, ama disk birleştirme yada full antivirus taraması yapıp ısısına bakamadım.

TX Omega 450W Mid Tower ATX Kasa (TXCHOMEGA450) (hizlial.com 'dan 98 TL'ye kargo dahil aldım)
    http://www.hepsiburada.com/liste/tx-omega-450w-mid-tower-atx-kasa-txchomega450/productDetails.aspx?productId=bd301562&categoryId=1013&SKU=BD301562&navq=fh_sort_by%3d-_match_rate%252c-item_sale_count_pl%26fh_secondid%3dbd301562%26fh_lister_pos%3d0%26fh_location%3d%252f%252fcatalog01%252ftr_TR%252f%2524s%253dtx%255cu0020omega%26fh_eds%3d%25c3%259f%26fh_refview%3dsearch

Akasa 5.25" Multi-Fonksiyonel 2.5"/3.5" SSD / HDD Dönüştürücü Aparat (AK-HDA-05)
    http://www.hepsiburada.com/liste/akasa-525-multi-fonksiyonel-2535-ssd-hdd-donusturucu-aparat-ak-hda-05/productDetails.aspx?productId=bd300074&categoryId=813&navq=fh_eds%3d%25c3%259f%26categoryid%3d813%26fh_view_size%3d12%26fh_sort_by%3d-order_stock_attribute_pl%252c-ranking_cocktail_bestseller%26fh_maxdisplaynrvalues_brand%3d-1%26fh_secondid%3dbd300074%26fh_lister_pos%3d4%26fh_location%3d%252f%252fcatalog01%252ftr_TR%252fbrand%253d%257bakasa%257d%252fcategories%253c%257bcatalog01_2147483646%257d%252fcategories%253c%257bcatalog01_2147483646_3013120%257d%252fcategories%253c%257bcatalog01_2147483646_3013120_813%257d%26fh_refview%3dlister
     İki Tane Harddiski Üstüste Takmak, Sıcaklıktan Dolayı Zararlı Bir Şey Mi? (HDD Bozulabilir Mi?)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coderMX -- 13 Temmuz 2013; 20:26:15 >

• Ya arkadaşlar abartmayın 2 diski üstüste koydunuz diye bozulacaksa bozulsun zaten...

Bakınız ben 6 diski üstüste üniversite hayatım boyunca kullandım (7 sene) ve kasada işlemci fanı dışında fan yoktu. Pc torrent yüzünden yıllarca 7/24 açıktı elektrik kesintisi dışında hiç kapatmazdım aynı odada uyuduğum için ses yapmasın diye kasa fanlarını da sökmüştüm. Fire veren tek diskim dahi yok hala da kullanıyorum...

Merak edip western digital çalışma aralığına baktım 0° C ila 60° C yazıyor yani diskin sıcaklığı 60ı geçmiyorsa hiç bir sorun olmaz merak etmeyin...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.