Şimdi Ara

i7 7700k Problemlerin işlemcisi (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
182
Cevap
2
Favori
11.494
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Ben 60ları görüyorum oyunda normaldir heralde.

Voltajı düşürürsem ve boost kapatmazsam ne olur acaba? Daha düşük voltajda aynı boost hızına çıkma imkanı var mıdır mesela.

Bir de cevaplarını "cevapla" butonuyla verirseniz daha rahat anlaşırız, konuya her zaman girmediğim için görmüyorum mesajları.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bugün uygun fiyatı olduğu için ve overclockers.co.uk ta hakkında iyi inceleme olduğu için Akasa venom a20 aldım. Yarın gelir takarım. Farkı burada paylaşırım. Umarım sıvı soğutma spike ları engellemeyecek olsada bir 10 derece soğuma sağlar.
  • delid yap diyecem de herkes yapamıyor korkuyor.
  • pcwolf28 P kullanıcısına yanıt
    Anakart biosu genel amaçlı yazılır yani tüm 7700k işlemcileri için lakin her işlemci aynı kalitede üretilemez.İlk önce işlemcinizin potansiyelini anakart tarttığı kadar kendiniz keşfedin Turbo bostu kapatıp en dip voltajı deneme yanılma yaparak öğrenin yabancı forumlarda bir çok örnek var hatta işlemcini ve anakartını yazarak dair bilgi alabilmeniz muhtemel.Ben kendi başımdan geçenleri anlatayım 4790k işlemciyi gigabyte g1 sniper z97 anakart ile kullanmaktayım 1 yıl stok soğutucu ile devam ettim o.c yapmaya gerek duymadığımdan soğutucu stok kaldı ben şu şekilde hata aldım görüntü sürücüsü yanıt vermeyi kesti.kritik hatadan kurtuldu tarzı hata mesajları ve akabinde sinyal yok hatası monitörde falan dedim ekran kartı patladı 10 15 dk sonra düzeliyordu sonra bilgisayar donanımlarını monitörden izlemeye başladım ve ekran kartı sabit dururken 80 derecede işlemci 60-tan 95 e 98 e sonra 55 e sonra 90 a falan çıkıyordu büyük ihtimal ısındığından otomatik voltaj düşürüyor birazcık soyunca işlemci tekrardan frekans yükseltmeye çalışıyor gene yüksek ısıya maruz kalıp gene kısıyor bir döngü içindeydi netten araştırmaya başladım kasamda toz yok yani intel soğutması günü kurtalmalı hata almamam lazım araştırdıkça 4790k da bir kaç problem keşfettim ilki metal bloğun altındaki termal macun da bile intel kalitesiz malzeme kullanmış birçok video izledim metal plakayı jiletle açıp macunu değiştiriyorlardı o işlemden 15 derece kazanç sağlanıyordu.2.Husus anakart markalarında işlemci voltajı değişken olarak verildiği bende 1.400 v veriyordu gigabayte asus kullananlar 1.250 veriyordu bios yeniledim 1.300 e düştü turbo açık ama 90-95 lere değil artık 50 60 dan 40 45 lerden birden 80-85 leri görüyordu tmm dedim bu işlemci stok soğutucusu ile kullanılmaz f/p ürünü darkın 120 mm radyatörlü 2 soğutucu fanla gelen sıvı soğutmasını taktım kışın ortasında bile bana işlemci sıcaklığı fazla geldi ani fırlamalar çok azaldı lakin ortalamam gene fazla geldi bana sonra Underclocking undervoltoj konularına bakınırken 4790k ve benim anakartı kullanan bir adama denk geldim onun tavsiyesi üzerine turboyu kapadım onun işlemcisi ile benimki aynı ama onunki 0.980 v da stabilken benimki hata verdi ben stabiliteyi 1.056 v da sağladım ve sonuç mükemmel işlemcinin ısıl karakteri şu şekilde artık boşta 25-29 araşın da birden %100 yüke sokunca 40 derece akabinde 41-42-43-44 paralel olarak yükselmekte yani 30 dan 60 a sonra 45 e sonra 70 e fırlamalar yok düzenli olarak artış var.

• hayaksisheytan kullanıcısına yanıt
    Şimdi sizin demek istediğiniz şey maks. frekansı minimum voltajda tutup, ısı değerini ardışık olarak artmasını mı sağlamak?
    Bizim işlemciyle sizinki bir değil, sizin yaptığınız işlemler bizimkinde işe yarar mı bilmiyorum.
    Keşke benle aynı donanımı kullanan tecrübeli arkadaşlar denese de sonucu yazsa.
    Oc ile ilgili bilgim yok şu an, ihtiyaç hissetmediğim için araştırmadım. İleride işlemcinin yetmediği durum olursa denerim artık.
  • Hocam hiçbir mimari değişiklik yapmadan işlemcilerinizi 500 Mhz OC ederek piyasaya sunarsanız olacak olan şey bu. Genel olarak mikro takılmalar da yaşanıyor. O yüzden pek alınacak bir CPU değil, ya 300 Mhz daha az olsun deyip 6700k alırsınız, ya da Ryzen'e yönelirsiniz. Kaby Lake her şeyiyle utanç mimarisi.
  • valla bu kalitesiz termal macun olayı 3. nesil i7 den beri var bende ki i7 3770 de devasa zalman takılı olmasına ragmen yükte 75 lerde kendi fanıyla 90 95 leri görmüşlüğü var

voltaj düşürüp denedigimde ise benclerde sorun yokken oyunlarda çakılıyordu en iyisi yanarsa yansın mantıgı ile kullanmak deefult degerlere alıp 2 senedir çanına ot tıkıyorum sorun yok

ama bir sonraki işlemcim kesinlikle ryzen olacak o başka
  • Bu sorun 2600k dan sonraki işlemcilerin nerdeyse hepsinde var.

Yani 3770 4790 6700 ve 7700 bunların tek ortak noktası ve 2600kdan ayrılan yegane bir farkları var.O da ihs ile çekirdek arasında ki soğutma problemi.

Delid yapıldığında niye bu işlemciler stabil sıcaklıklara kavuşuyor işte cevabıda orda.

2600k işlemci ile ihs birbirine lehimli bir işlemciydi.Haliyle sıcaklık dalgalanması min seviyeye indirilmişti.

Sonraki nesillerde lehim kaldırıldı araya kalitesiz bir macun sürülüyor.Hatta yeterli miktarda baskı yapmadığını belirtenler bile mevcut.Haliyle en iyi sıvı soğutmanız olsa bile anlık sıcaklık yükselmelerini engellemeniz mümkün değil.

İhs looping ve delid yapılmadan bu işin çözülmeside mümkün değil.Çünkü bu problem yazılım vs vs değil bizzat macun ve ihs sorunu.Revizyona gidilmeyeceğine görede herkese hayırlı olsun.

Benim şanslı noktam işlemcinin çok iyi çıkmış olması.

4.7ghz 1.2volt ile wprime bench ve oyun alabiliyor. 5ghz 1.3volt aynı şekilde alıyor.Haliyle top dediğimiz sıcaklıklar 66-69 arası bende.Fakat herkesin işlemcisi bu voltajda çalışacak diye bir kaide yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi H.E.B Sup -- 1 Nisan 2017; 10:58:51 >

• Ben dün akşam video renderlerken fan tuning yaptım benim problem sanırım tamamen düzeldi çünkü artık hiç yükselme yok... ama gün içinde problem devam edersen yine bakıp söylerim
  • lupin_ kullanıcısına yanıt
    Selam arkadaşlar 2. kez yazıyorum ben pc render yaparken Fan Expert ile fanları kontrol ettirdim otomatik olarak daha sonra ayarları kaydettim... ansızın fan yükselmeleri bitt.
  • Bu yüzden 6700k aldım şuan hiç sorun yok. boşta 28 yükte maks 68. ani fırlamalar olmuyor
  • Yaauuuwwww ama AMD ısınıyor, intel al geç

Not: Hayatım boyunca 10'dan fazla bilgisayar kullandım, hiç AMD işlemci kullanmadım.
  • Teknoseyir haftalık gündemde levent abi konuyla ilgili konuştu. Oda daha yeni 7700k ile pc toplamıştı.

Durum şu anakartlara güncelleme gelecekmiş. Normalde o derecelere çıkmıyor cpu anlayacağınız. Sensör okumada sıkıntı var.

Levent abi ayrıntılı açıklamış bir bakın derim.
  • Olayın aslı astarı sensörlerin okuması olarak dile getiriliyorsa, o zaman bu problemi basitleştirmek olur.Problemin kaynağını papağan gibi tekrarlamanın anlamı yok sanırım;fakat amaç sorunun yaygın olup olmadığından bahsetmek ise, ben de birkaç şey ekleyeyim.Intel 3.nesil işlemcilerden bu yana işlemci kalıbı içerisinde lehim yerine, termal macun kullanmayı tercih etti.2011 soketlerde bu durum yaşanmamasına rağmen, her sene güncellenen Core i serisinde durum daha da kötüye gitmeye başladı.Mesela Haswell ile Haswell Refresh arasındaki fark bunlardan birisi.Haswell'in ilk yapısında içerideki dahili vrm'ler de dahil olmak üzere işlemci sıcaklıklarını ciddi oranda arttırıyordu, zaten ironik biçimde delid işlemi Haswell döneminde kendini belli etmeye başladı.Ivy Bridge zamanında yine biliniyordu elbette;fakat günümüzdeki kadar yaygın değildi.Şimdi bunu yapmak için DIY kitleri satıyorlar, düşünün artık birçok kişi ne kadar muzdarip.

Herşey reklamı yapıldığı gibi olmuyor, özellikle Intel'in senelerdir sürdürdüğü çizgiyi izleyen arkadaşlar bilirler, TIM kalitesi (termal arayüz) seneler içerisinde gittikçe düşmeye devam etti.İşlemciler tanıtılırken 4.8 veya 5Ghz gibi hızlara kolaylıkla geliyor gibi lanse edilse de, custom loop sistemlerde bile delid olmadan 7700k gibi bir işlemciyi makul sıcaklıklarda kullanmak, özellikle 5Ghz de cidden zor.Delid yapıp garantiyi pek göz önünde bulundurmayıp, yeter ki sıcaklıkar düşsün diyenler de var, tam tersi yanarsa yansın garantiden olmam diyenler de.Bu olayın ucu sadece sensörle çözülecek bir mesele değil, hiçbir zaman değildi.Intel'in bu konuda açıklama yapmasını beklemeyin.Intel'in en iyi yapacağı açıklama ya bios güncelleyin, ya soğutucu değiştirin ya da gidip daha çok hava akışı sunan bir kasa alın ifadeleri olacaktır.Biz düşük kalite arayüz malzemesi kullanıyoruz, siz bunun acısını çekersiniz gibi bir ibare kullanmayacaklarını düşünürsek, size tavsiyem sözde gelecek olan güncellemelere pek ümit bağlamayın derim.

• Zeramas Z kullanıcısına yanıt
    Haklısınız hocam. Maalesef Intel 3 kuruş daha fazla kazanmak için termal macundan dahi çalıyor. Yazıktır...
  • bahsettiğiniz sorun anakartınızla alakalı ilk başta bendede vardı kullandığım anakartta bios güncelleme gelene kadar elle voltaj veriyordum ancak düzelttiler şimdi herşey normal sorun yaşayan arkadaşlar voltajı manuel atasınlar
  • Zeramas Z kullanıcısına yanıt
    Dostum sen bence konuyu anlamamışsın. Bu işlemci çok ısınıyor eyvallah ama olay bu değil. Sürekli aynı şey yazıyorsunuz anlamıyorum.
    DİYORUM Kİ... Dengesizlik var 27 derece gösterirken bir an 45 gösteriyor ve 1 saniyeliğine oluyor bu. Burada bir hata var diyorum.

Kaldı ki ne alayım 2600k mı alayım? Sen başka konu aç yazda yaz.

Kimsenin bir şeyi basitleştirdiği yok. Anakartta gelen güncelleme bu saniyelik sorunu çözerse benim için problem yok. Bilmem anladın mı?

Konun amacı intel i7 lerin termal arayüzü değil veya çok ısınması da değil. Çekirdeklerde ki dengesizlik ve kullanıcıların çözümleri.
  • quote:

Orijinalden alıntı: psychicsaw

Dostum sen bence konuyu anlamamışsın. Bu işlemci çok ısınıyor eyvallah ama olay bu değil. Sürekli aynı şey yazıyorsunuz anlamıyorum.
    DİYORUM Kİ... Dengesizlik var 27 derece gösterirken bir an 45 gösteriyor ve 1 saniyeliğine oluyor bu. Burada bir hata var diyorum.

Kaldı ki ne alayım 2600k mı alayım? Sen başka konu aç yazda yaz.

Kimsenin bir şeyi basitleştirdiği yok. Anakartta gelen güncelleme bu saniyelik sorunu çözerse benim için problem yok. Bilmem anladın mı?

Konun amacı intel i7 lerin termal arayüzü değil veya çok ısınması da değil. Çekirdeklerde ki dengesizlik ve kullanıcıların çözümleri.

Ben de DİYORUM Kİ, senin dengesizlik dediğin şey nesillerdir var.Zaten bu nedenle Haswell ve Haswell Refresh diye iki farklı seri ürettiler.İşlemcinin çok ısınması ve ani ısınması arasındaki mekanik farkını açıklayabilir misin peki ? İşlemci ve bunun dış kalıbı arasındaki termal malzeme ne kadar kaliteliyse, birim zamanda ısı(enerji) o kadar hızlı yüzeye aktarılır.Bu malzemenin iletkenliği, miktarı ve haliyle de kalitesi önemlidir.İnternette nerede bakarsan bak, senin sorunun çözümünü kullanıcılar ancak Delid ile çözebiliyor.Ben konuyu anlamasam sana neden teknik detayını açıklamakla uğraşayım ? Sensörlerde hata olabilir, bu doğru;fakat burada bahsettiğimiz işlemci, stok frekans değerleri bile gayet yüksek olan bir model ve ısı yönetimi konusunda en ufak iyileştirme söz konusu değil.

Delid işleminden sonra 20 derece civarında sıcaklıklarda düşüş olması, sence çok normal mi ? Eğer arada ki termal arayüz cidden iyi olsa bu fark maksimum 5-8 derece arası olması lazım, ki lehimli işlemcilerin delid videolarına bak, aradaki fark bahsettiğim aralıklarda olur.Yani uzun lafın kısası, biosa girip voltaj değerlerini otomatikten alıp, el ile düzeltmek şimdilik, delid işleminden önceki en iyi çözüm.Bu çözüm ile hiç değilse stok hızlarda bu yaşanan ani yükselişlerin, tepe noktası değerleri öncekine göre daha az olabilir.Konunun amacı Intel'in termal arayüzü veya çok ısınması değilse, teknik olarak neden spike değerlerinin çok yüksek olmasığını ve dahası sıcaklıkları baz alan bir konu hakkında konuşuyoruz ? .Bunu yazılımsal olarak en iyi düzeltebilecek şey, okunacak değerin delta değerinin değiştirilmesi olur, çünkü her işlemcinin kendine ait vid değeri olduğundan, hiçbir anakart üreticisi en düşük değeri baz alıp buna göre bios güncellemesi öne süremez.O nedenle anakartların stok voltajları daima yüksek olur.Çekirdeklerin denge ile ilgili yaşadıkları tek problem, frekansların yukarıya çekilmiş olması, yüksek transistör miktarı ve çip yüzeyinden ısının düzgün aktarılamaması.Haliyle de ani yükselişlerin nedeni, ısı bir noktadan diğerine homojenik biçimde aktarılamadığı için, çip üstünde açık veya daha az temas eden alanlar olması.Bütün çekirdekler aynı şekilde aynı değerlere yükselmiyor mesela, bunun yerine misal core 0 maksimum 50 dereceye anlık atlıyorsa, core 3 45 dereceye çıkıyor.

Yani anlayacağın bu konunun ben de dahil birçok kişi farkında.O nedenle anlayıp anlamadığın sorusunu bence bana değil, kendine sorman lazım.Bunu hakaret olarak veya aşağılayıcı ifadeyle kullanmıyorum, aksine cidden bunun temelini anlamakta yarar var.Benim tepkim Teknoseyir gibi yerlerde olayın basitleştirilerek anlatılması, yani basitleştirmeyi sen yapıyorsun diye kast etmedim yanlış anlama.Bu arada kullanıcıların çözümleri:

https://www.reddit.com/r/techsupport/comments/5mk7b7/i7_7700k_temperature_spiking/
    https://www.reddit.com/r/intel/comments/5nhiac/i7_7700k_temperature_issues_or_sensor_issues/

Çözüm olarak ya turbo devredışı bırakılmış, ya voltaj müdahalesi ya da delid.Bunun haricinde bahsedilen bios güncellemelerinden eser yok, ki zaten o bios güncellemelerinin en fazla yapacağı iki örneği yukarıda verdim.

• Senin verdiğin tepkiyi bende verdim. Ne donanımhaber de haber oldu bu, nede başka yerde... Olaydan tek bahseden teknoseyir.

Bios güncellemesinden sonra stabil bir artış ve düşüş görürsek o zaman değerlendiririz.

Anakartın işlemcinin sıcaklığını yanlış algıladığını düşünüyorum. Önceki sayfalara bakarsan bu durumla ilgili link vermiştim.

Yazdıkların anlaşılmayacak cinsten teknik şeyler değil. Bunu ilk defa senden de duymadım. Bu durumu anlayabiliyorum.

Kendimi tekrar etmek istemiyorum.
  • merhaba,770k yerine ne alınabilir hocam? bende suan i5 6500 var gtx1080 ekran kartı var,yeni işlemci almayı planlıyorum 1600tl civarı kendimce 7700k ya karar vermiştim,banada öneride bulunursanız çok sevinirim.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.