Şimdi Ara

I7-13700K sıcaklık problemi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
1
Favori
174
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş

Şu anda i7-13700K işlemci ve soğutucu olarak da MSI MAG CoreLiquid 360r V2 kullanmaktayım. Birkaç haftadır işlemci sıcak çalışıyordu. Bu sebeple hem format atayım hem de soğutucuyu da bir temizlerim dedim ve format atıp kasa içini de temizledim. Ancak bu sefer işlemci sıcaklığı boştayken bile 40-60 derecelerde geziniyordu. Soğutucuyu anakarta bağlarken de radyatörden çıkan kabloyu aıo_pump kısmına, radyatöre bağlı fanları ise CPU_FAN kısmına bağladım. O kısımda da bir problem olmadığını düşünüyorum. Termal macun olarak da önce Thermal Grizzly Kryonaut Extreme kullandım daha sonra da hep kullandığım MX-6 ile denedim. Şu an oyunlarda 100 derece oluyor. CS2 olsun, BF6 olsun direkt 95-100 derece arasında geziniyor, boştayken de 45-60 arasında asla 40'ın altına indiğini görmedim. BIOS'u da güncelledim son sürüme aynı zamanda. Aklıma neden olabileceği gelmiyor.

Boştaki görüntüler aşağıdaki gibi,

İntel grafik sürücüsü yükleniyordu ve sıcaklık uçmaya başladı. Basit yüklemede bile işlemci tam güçte ve çok sıcak çalışıyor. Yükleme bittikten sonra tekrardan 50-60 derecelerde gezinmeye başladı.

BIOS üzerinden ekstra bir ayar mı yapmam lazım yoksa başka bir sürücü güncellemesi falan mı gerekli bilmiyorum. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim, şimdiden teşekkürler.

Sistem özelliklerim aşağıdaki gibi:

• Zotac RTX 4080 AMP Extreme airo
    • Intel i7-13700K
    • MSI MAG Z790 Tomahawk Wi-Fi
    • Team T-Force Delta RGB 32 GB (2x16) 7200 MHz
    • Gigabyte GP-UD1000GM PG5 gen 5.0 1000W
    • Dark maxima V30 kasa

• Bir kaç defa yazdım size denk gelmemiş; BIOS girip ''Intel dynamic tuning'' aktif edin. Windows üzerinden de yazılımı var, aynı isimle anakart sürücüsü olarak indirip kuracaksınız, 3-5 mb bir şey zaten. Güç yönetimini düzenler, 10-15 derece fark eder performans kaybı olmaz.

Sonuçları da yazarsanız sevinirim, referans olsun

Merhaba BIOS'a girip CPU features kısmından dediğiniz gibi açtım ancak sonuç aynı boşta 45-60 derece, PUBG'ye girdim direkt 100 derecede başlıyor. Çözüme ulaşamadık maalesef.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
    Corsair Vengeance LPX CMK32GX4M2D3600C18
    2x16GB DDR4-3600mhz DDR4
    Samsung SSD 990 PRO with Heatsink 1TB
  • franklinda F kullanıcısına yanıt

Radyatör ve hortumların birleştiği yerdeki 3 girişli ucu AIO_Pump kısmına taktım, radyatördeki fanları birbirlerine bağlayıp 4 girişli ucu CPU_fan kısmına taktım. Kasadaki fanlar da çoklayıcı ile birbirine bağlı, onlar da sys_fan'a takılı. Kalan girişler zaten RGB için ışıklarda da bir sıkıntı yok MSI Center üzerinden kontrol edilebiliyor. Bu şekilde olması gerek diye biliyorum. Boşta 45 derecelerde ancak oyun açıldığı an 100 derecede.

Normal değil, montajı tekrar yapın derim

Şimdi tekrar kurdum sıvı soğutucuyu termal macunu tekrar yeniledim. Radyatör 3 pin pompayı aio_pump'a, fanlarını cpu_fan'a, kasadaki fanları da sys_fan'a taktım tekrar. Şu an boşta ilk kez 40'ın altına indi yine 40-55 derecelerde oynuyor ancak oyunu açtığım anda tekrar 95-100 derece. Yani sıvı soğutucu bozuk olsa boşta da 40 dereceleri görmemem gerekir diye düşünüyorum bilmiyorum ama. Ne yapacağımı şaşırdım açıkçası, fikirlere oldukça açığım.

burdaki CPU frekansı çok oynak bu arada bir 5100 oluyor bir 1000'li sayılarda. Belki yardımcı olur fikir için.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    vazgeçildi
    7 gün önce açıldı
    İ7 10750H ısınma problemi
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • yakanbati03 Y kullanıcısına yanıt

Pompa devri çok yüksek geldi bana. Pump fanı biosdan voltaj ayarıyla 2500-3000 rpm arasında bir devire sabitleyin sistem bir süre boşta çalışsın sıcaklıkları gözlemleyin.

Sıcaklık yükseldiğinde pump fan sabit kalmalı, cpu fan 2000 rpm ve üzerinde çalışabilmeli. Bu şekilde bir dengeleme yapmanıza rağmen sıcaklık düşmüyorsa termal macun uygulamanızda hata olabilir / sıvı soğutmada arıza olabilir.

Hocam sıvı soğutma tecrübem 15 yıl önceki ilkel Corsair'ler de kalma. Hiç anlamıyorum, yukarıda arkadaş anlatmış, detaylar için umarım birisi yardımcı olur. 12600k, 13900k, 14600k ve 265k intel işlemcili sistemler kurdum, kendim de kullanıyorum sizin ısılar kesinlikle anormal. Nedir sorun anlamadım, bilen arkadaşlar çözüm sunacaktır.

Durum da biraz acil farkındayım bilgisayarı kullanamıyorsunuz ama ben hep hava soğutma tercih ediyorum, tıkandım yani.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Impheatus -- 2 Ocak 2026; 19:19:58 >

Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.