|
Öncelikle bu aracı alanlara ve alacaklara hayırlı olsun. Araçlarınızı, kazasız ve iyi günlerde kullanmanızı diliyorum. Yaklaşık bir ay ve 2000 km IONIQ-5 deneyimim oldu. Araç ile ilgili deneyimlerimi aktarmak ve bana göre artı ve eksilerini paylaşmak istiyorum. Belki almayı düşünenlere ufak bir katkım olur. Aşağıdaki yazdığım hususlar sadece benim gözlem ve değerlendirmelerim. Tamamı doğrudur diye bir iddiam yoktur. Bu incelemeyi yazdığımda, araç fiyat olarak iyi bir seviyede idi. Sonradan gelen/gelecek zamlar neticesinde fiyat/performans avantajını kaybedebilir. Bana Göre Artıları: - Araç fiyatına göre oldukça donanımlı. Donanım HYUNDAI sitesinde model broşüründe incelenebilir. - Aks mesafesi üç metre. Otomobil oldukça geniş bir araç. Bu durum hem avantaj, hem dezavantaj. - Soğutmalı ön koltuklar oldukça konforlu. Bir çok üst segment araçta olmayan bir özellik. - Doğuştan elektrikli 800V mimarisi ile DC istasyonlardaki şarj hızı çok iyi. Otomobilin 58 kw bataryası ile menzili düşük (WLTP 384 km) ancak, hızlı şarj sayesinde en fazla 15-20 dakikalık molalar ile %20 den 80’e aracı şarj edebiliyorsunuz. - Enerji geri kazanım sistemi şu ana kadar gördüklerimin en iyisi. - Süspansiyon konforu bir çok otomobile göre iyi. - Lastik yuvarlanma sesi az. Aracın yalıtımı genel olarak iyi, çift katmanlı ön yan camların yalıtıma katkısı büyük. - Yarı Otonom Sürüş ve Güvenlik donanımları yeterli ve etkin çalışıyor. Bana Göre Eksileri: - Bu boyutta bir araç için batarya küçük. Bu arada bizim makyajlı olarak adlandırdığımız ve yeni gelecek olan model, Kore’de PE (Product Enhancement- Ürün Geliştirme) olarak adlandırılıyor. Uzun yol çok yapılıyorsa, 84 kw bataryaya sahip olan PE uzun menzil ideal olurdu. Ama şu andaki vergi mevzuatı nedeniyle ülkemize getirilmesi pek mümkün görünmüyor. Ama yine de 63 kw'lık standart menzilli modelde, HYUNDAI mühendisleri iyileştirilen aerodinami ve 5 kw'lık batarya artışı ile menzili 440 km'ye çıkarmayı başarmışlar. - Ben şahsen bu araçlarda 1000 dolum döngüsüne sahip olan ve %80 şarj seviyesi tavsiye edilen Lityum-Ion batarya yerine, daha uzun ömürlü ve 3000 dolum döngüsüne sahip, ayrıca %100 şarj edilmesinde mahsur olmayan LFP batarya kullanılmasını isterdim. - Alacağınız elektrikli aracın marka ve modelini daha çok nerede kullanacağınıza göre karar vermek uygun olacaktır. Ağırlıklı şehir içi kullanılacak ise, bence araç biraz iri. 4,63 metre uzunluk çok sorun değil ama, otomobil yanca çok geniş (1,89 m). Şehir içerisinde dar sokak ve alanlar ile AVM otoparklarına giriş ve çıkışlar sorun olabiliyor. (Alternatif olarak; şehir içi kullanım için bir alt segment olan Kia Niro veya Hyundai Kona gibi modeller daha uygun olurdu. Ama ben Kia EV3’ü veya BYD modellerini beklerdim.) - Böyle cüsseli bir araç için, ön park sensörü ve 360 kamera gerekli bence. - Lastik yuvarlanma sesi az, ancak 110 km ve sonrası hızlarda özellikle karşı-yan rüzgar varsa, içeri rüzgar sesi alıyor. - Klima en az %10 menzili düşürüyor. Uzun yolda %20-80 aralığında (kapasitenin %30-40‘ı atıl kalıyor) mevcut modelin en fazla 200 km menzili var. Klima açık bir şekilde ve dikkatli bir kullanım ile, en iyi 18-20 kw/100 km ortalama tüketim yakalamak mümkün. Şehir içerisinde yine %80 şarj ile azami 300-350 km menzile erişmek mümkün. - Açık deri koltuklar güzel. Avantaj olarak, ısıyı koyu renkteki koltuklara göre yansıtıyor. Ancak hakiki deri olmaları nedeniyle, koltuklara kumaş boyalarının geçmesi muhtemel. Ben mümkünse kumaş koltuğu daha çok tercih ederim. PE’de baz ve orta paketlerde kumaş koltuk gelecek muhtemelen. - Göreceli bir konu olmakla beraber, iki kollu direksiyon ve beyaz renkli kadranlar şık değil. Bunlar PE’de yeniden elden geçirilmiş ve bence daha iyi olmuş. - Avrupa’da mevcut olan, Uzaktan Güncelleme (Blue Link) ülkemizde çalışmıyor. Nedeni belki donanım belki de mevzuat eksikliğidir. Umarım PE’de çalışır. - Aracın Navigasyon yazılımı ve ara yüzü yeterince kullanışlı değil. Belki son güncelleme ile düzeltilmiştir. Şarj istasyonları güncel değil. Her gün yeni istasyonların açıldığı bir zamanda, güncellemelerin daha sık yayımlanması gerekli. - BOSE Premium ses sistemi beklentimi karşılamadı. Orta kalitede bir ses sistemi ile eşdeğer kalitede ses veriyor. Belki aracın akustiği iyi ayarlanmamıştır. - Sağ arkada yer alan şarj soketi bence ön tarafta yer almalıydı. DC şarj istasyonlarına geri manevra ile yanaşmak yerine düz bir şekilde yanaşmak çok daha kolay olurdu. - Menü yazılımları daha iyi olabilir. Örneğin en çok kullanılan öğeler için, ekranın üst kısmına kısa yol ikonları konulabilir. Böylelikle ilgili menülere ulaşım daha kolay ve hızlı olabilir. - Kablosuz Android Auto ve Car Play desteği yok. Bu dolulukta bir otomobil için bence eksiklik. Benim 2000 km boyunca elde ettiğim ve edindiğim uzun yol ve şehir içi kullanım tecrübelerimden aktarabileceklerim bu kadar. Belirttiğim gibi bunlar benim deneyimlerim. Hepsi doğrudur diye bir iddiam yok. Bence IONIQ-5, halen fiyat-performans aracı. Yılın son çeyreğinde geleceğini düşündüğüm güncellenen PE modeli ile beraber bazı eksiklikler giderilmiş durumda. Menzili artan (WLTP 440 km), ekranları ve yazılım ara yüzü güncellenen, kablosuz Android Auto ve Car Play desteği gelen yeni PE modelinin, doğru fiyat politikası ve donanım seviyesi ile daha iyi satış rakamlarına ulaşacağına, ilave olarak modelin görünürlük ve bilinirliğinin artacağına eminim. Saygılarımla. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oto_sever -- 18 Eylül 2024; 22:52:20 > |
| _____________________________ |

Yeni Kayıt

1 Mobil
Konudaki Resimler

kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt