Şimdi Ara

Hukuk Bilgisi, İşveren İşçi İlişkisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
1
Favori
216
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
    01.11.2010 tarihinden beri Fiba Grup Gap mağazasında part time olarak çalışmaktayım.

2010 Kasım ayındaki Kurban bayramda çalıştığım için mesaimi almıştım. (Maaşlarımız her ayın sonunda yatıyor, yada sonraki ayın ilk iş gününde)

Nisan ayı maaşım yatınca çok az yattığını düşündüm ve hesaplarımı yaptım, birkaç gün sonrada bordromu alıp inceledim ve bordruda mesai ücretimin karşılığını boş görüp, yatmadığını anladım. 23 Nisan da çalışmama rağmen yatmamıştı.

Daha sonra mağaza müdürüyle konuştum bunu. Bordronu getir yarın arayıp konuşalım dedi. Bordromu getirdim baktı aa evet yatmamış dedi, sonra beni odadan çıkattı, maaş hesaplarıyla ilgilenen birini aradı sanırım ve ben tekrar geldiğimde bana şu açıklamayı yaptı.

Mesai ücretinin yatması için, o hafta 37,5 saat çalışmam gerekiyormuş en az. Full time çalışanlar gibi yani. (Full time çalışan arkadaşlarda haftalık 45 saat çalışıyor maksimum ve en az 37,5 . Ama onlar mesai ücreti almıyor, tatil günü hak ediyor)

Sonra ben konuşmaya başladım. Nasıl olur bu dedim. Part time çalışana haftalık maksimum çalışma süresi olarak 30 saat sınır koyup 37,5 saatten az çalışana mesai yok demek nasıl bir ikilemdir dedim, sinirlendi ve prosedür böyle dedi.

Ama kanun şöyle :

"MADDE 47. - Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.

Yüzde usulünün uygulandığı işyerlerinde işçilerin ulusal bayram ve genel tatil ücretleri işverence işçiye ödenir."

O gün toplamda 7 saat çalışmışım, sadece prosedür diyerek bu işin içinden çıkmalarını hazmedemiyorum.

Kanun bu olsada kendi istekleri doğrultusunda bazı değişiklikler yapma şansları var mı ?

Düzeltme: İmla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Commander -- 20 Mayıs 2011; 4:04:10 >

• evet değişiklik yapma hakları var tabi senin bu değişiklikleri onayladığına dair bir belge imzalamış olman gerekiyor.
  • sen simdi o gun calistigin halde sana o gun icin para vermiyorlarsa zaten serefsizdirler, ama ben senin yerinde olsam biraz alttan almaya calisirim, sonucta 1 gun calismis sadece o gun icin parani alamamissin, turkiyede hak aramaya gelmez, bir gunluk parani alacan diye hepten isten atilmakta var.Normalde bu dedigimi gelismis bir ulkede biri soylese once ben karsi cikardim ama ben turkiye kapsaminda yazdim.
    Sonuç olarak öyle bir belge imzalamadım tabiki, yasal bile değil, böyle birşeyi önümüze getiremezler aslında yani.

@ata1606
    Hakkımı aradığım için işten atmaları biraz zor. İki aylık deneme sürecini geçmiş olduğum için işten atma sebebi olmaları gerekir.
    Atılsamda çok umursamam bu konudada hakkımı ararırım ama gidip başka iş bulurum. Part time iş çok şuan.
  • bence işçi hakları derneğini ara haklıysan ona göre hareket edersin kafalarına göre prosüdür değiştiremezler part time olayını bilmiyorum ama kurban bayramında mesain yatmışsa 23 nisandada yatması lazım ikiside resmi tatil.
    Intel i7 9700K 3.6GHz // Gigabyte Z390 AORUS MASTER 4266MHz // Corsair 16GB (2x8)Vengeance Pro White RGB 3000MHz // MSI Gaming Z 2060 RTX // 3TB Seagate Backup Plus HDD // 3TB WD My Book HDD // Sandisk 120GB SSD Ext. // XigmaTek Tauro 600W //x MSI 24'' Curved 144HZ 1 MS // MSI 24'' Curved 144HZ 1 MS Logitech G910 Keyboard // Logitech G933 Headset White // Logitech G9x MW3 Edition Mouse // Logitech C920 Webcam // Corsair MM300 Mouse Pad // Windows 7 Ultimate // Pioneer Ev sinema sistemi 5+1 VSX-D511 // Apple Iphone 13 pro max // Ps5 Slim
  • İşçi ister fazla sürelerle çalışsın isterse de fazla çalışma yapsın, bunların her ikisinde de normali aşar biçimde çalışmakta, normalin üstünde bir efor sarf etmektedir. Doğal olarak, bu tür çalıştırılan işçinin bu normali aşan çalışmalarının karşılığının da "normali aşan bir karşılık" olması gerekir. Nitekim mevcut yasa hükümleri incelendiğinde de böyle bir anlayışın varlığı görülür. Öyle ki, normali aşan biçimde çalışan işçiye bunun karşılığı olarak "normali aşan bir ücret" veya isterse "normali aşan bir serbest zaman"ın verilmesi gerekir (İşK. 41/4).

Ancak, bu normali aşan ödemenin ne miktar olacağı, öncelikle, yapılan normali aşan çalışmanın türüne, sonrasındaysa tarafların anlaşmasına bağlıdır.

a) Eğer işçi fazla çalışma yapmışsa; Yapılacak ödeme, o sürenin (normali aşan her bir saat sürenin) normal karşılığının en az %50 daha fazlasıdır. Yani ücret olarak ödenecekse, normali aşan her bir saatlik sürenin ücreti, o sürenin normal ücretinin en az %50 fazlasıdır. Örneğin, normalde saat ücreti 10 Milyon TL. ise fazla çalışmanın her bir saatinin ücreti en az 15 Milyon TL. olacaktır.

İşçinin ücret yerine serbest zaman istediği hallerde verilecek serbest zaman da, fazla çalışılan her bir saat için en az 1 saat 30 dakikadır. Örneğin, o hafta 5 saat fazla çalışması bulunan işçiye, bunun karşılığı en az 7 saat 30 dakika serbest zaman verilecektir.

O hafta kaç saat çalıştığını öğren ve %50 faiz ile saat hesaplaması yap 7 saat hakkımı yedi diyorsun
    7.x = y
    y . 1.5 : z
    Sana z ücretini vermez ise
    .45 saati geçiyorsa gel bana müdürünün kırmızı donunu bile sana hediye paketi yaptırıp veriyim.;)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KURSAD. -- 20 Mayıs 2011; 4:51:21 >
    Intel i7 9700K 3.6GHz // Gigabyte Z390 AORUS MASTER 4266MHz // Corsair 16GB (2x8)Vengeance Pro White RGB 3000MHz // MSI Gaming Z 2060 RTX // 3TB Seagate Backup Plus HDD // 3TB WD My Book HDD // Sandisk 120GB SSD Ext. // XigmaTek Tauro 600W //x MSI 24'' Curved 144HZ 1 MS // MSI 24'' Curved 144HZ 1 MS Logitech G910 Keyboard // Logitech G933 Headset White // Logitech G9x MW3 Edition Mouse // Logitech C920 Webcam // Corsair MM300 Mouse Pad // Windows 7 Ultimate // Pioneer Ev sinema sistemi 5+1 VSX-D511 // Apple Iphone 13 pro max // Ps5 Slim

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • gecen donem dersini almistim. hatirladigim kadariyla parttime haftalik maximum 30saat calisabilirsin 40 saat haftalik calisma suresi parttime icin gecerli degil.bu yuzden 30 saat uzeri calisman yasal degil sende bu saatler icin ucret talep edemiyorsun.

Zaten olay orda patlak veriyor. Kurban bayramında aldım dediğim an önce bordronda yazıyormu dedi. Herkes gibi bende baktıktan sonra bordromu atıyorum sandı herhalde. Bende evet yazıyor, evde kontrol ettim duruyor dedim. Bu lafı dediğine pişman olmuşcasına yeni prosedür buymuş bende yeni öğrendim dedi.
    Aslında müdürde elçi yani, merkez ofis ne halt dediyse buna onu demek zorunda. Neyse

@KURSAD.

O haftaki çalışma planım şu şekildeymiş. (Girdiğim günden beri bütün çalışma planlarım günlük olarak excel de kaydediyorum. Bazen saatleride yiyorlar çünkü.) Yalnız part time çalışan olduğumu tekrar hatırlatayım, çünkü yaptığınız hesabı full için yaptığınızı düşündüm. 45 saat üzerinden olduğunu düşünüyorum, oda full time çalışanlara özel.

Hukuk Bilgisi, İşveren İşçi İlişkisi

@rooftop

Olay burda kopuyor. Yasal olarak sınırım 30 saat, ama mesai alabilmem için 37,5 saat çalışmam gerekiyormuş.
    Bende nasıl olacak bu dedim, cevap veremiyor, sadece prosedür bu diyip duruyor. Bende delirdim artık.

• is sozlesmeniz nasil yapildi ornegin Belirsiz Süreli Çağrı Üzeine Çalışmalı İş sözleşmesi gibi

Kısmi(part time) çalışma ilişkisi içinde fazla çalışma,
    4857 sayılı Kanunun 41. maddesine göre haftalık 45 saati aşan çalışmalardır.

Orijinalden alıntı: Commander

Bu konuda bir fikrim yok ama diğer part time arkadaşlar gibi olduğumu düşünüyorum. Yani yasal olarak 30 saatten fazla çalışmamamız gerekiyor.

simdi sozlesmeye bakiyorumda calisma saati ile ilgili acik olmayan noktalar var bir makalede belirtilmis

yasada part time isci icin

“tam sureli
    iş sözleşmesi için belirlenen haftalık
    çalışma suresinin uçte ikisinin altındaki
    haftalık çalışma suresine göre istihdam
    edilen”

işçinin kısmi sureli sözleşmeye göre
    istihdam edilen işçi olarak kabul edilmesi
    gereğine ve bu hususun madde metnine
    alınmasının isabetli olacağına işaret
    etmiştir. Nitekim, bu konuda madde
    metninde açık bir duzenleme yapılmamış
    olması, Kanunun yayımlanmasının hemen
    ardından, kısmi çalışmanın tanımlanmasına
    ilişkin olarak, madde gerekçesinden farklı
    ölçulerin de tartışma gundemine
    taşınmasına neden olmuştur.

Maddede, kısmi sureli çalışmanın
    belirlenmesinde, işçinin normal haftalık
    çalışma suresi, işyerindeki haftalık çalışma
    suresiyle değil, “tam sureli iş sözleşmesiyle
    çalışan emsal işçinin” haftalık çalışma
    suresi ile karşılaştırılmaktadır.

kisaca yasal olarak belirlenen saat tam sureli calisana gore isveriniz ile anlasmaniza gore ayarlanicaktir. ornegin 40 saat icin 3/2 30 saatin ustu calisamassiniz.

• 30 saat sınırımız olduğunu biliyoruz. Bunu onlar ilk başta söylüyor bize zaten. Her hafta staffy yapılıy. Yani çalışma programımız. Her full sabit 45 Saat tir. Part time olanlarınki değişiktir, kimisi 22 kimisi 25 kimisi 24,50 vs vs... 20 ile 30 saat arasında yani.

Ama olay bu yani. Bize en fazla 30 saat çalışabilirsiniz diyipte, mesai haketmeniz için 37,5 saat çalışmanız gerek demesi. Nasıl açıklanabilir ?

Açıklanamaz, açıklayamıyorlar.

Kısaca bütün part time elemanların mesai ücretini yatırmadılar. Ki bu koca firmada, part time çalışan personel sayısı full kadar. Bir kişi için cuzi bir tutar ama firma baya bir ücreti cebinde tuttu.

Tazminat davası açabilirmiyim çok merak ediyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Commander -- 20 Mayıs 2011; 7:37:25 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.