Şimdi Ara

Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU] (5. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
2.172
Cevap
209
Favori
89.602
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
27 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Hocam usanmadan verdiğiniz yanıtlarınız için tekrardan çok teşekkür ediyorum. Akıllı ev olayına girince yeterli ingilizceye sahip değilsek kaynak bulmak biraz zor olabiliyor. Videolardan vs. biraz bişeyler öğrenebiliyoruz fakat ürünler de güncellenince bazen bilgiler eski kalıyor. Sayenizde kısa sürede belli bir bilgi birikimi elde edebildim.

    Bizde hali hazırda apple ürünlerimiz olduğu için siriyle idare ederiz bir süre. Gerçi tvde de bixby var ama ben sesli asistan kullanmayı çok seven birisi değilim zaten. İlerde hayat ne gösterir bilemeyiz.
  • wogn8r W kullanıcısına yanıt
    Rica ederim. Dediginiz gibi Türkçe kaynak pek yok. Homeassistant kullanimi ulkemizde artıyor. Ancak doviz kurlarindaki bu artis buyuk bir darbe vuracak maalesef.

    Sesli asistan kullanimi herkesin kisisel kullanima gore degisiklik gosterir. Biz siriyi en cok applewatch da kullaniyoruz. Telefonda kullandigimizi hatirlamiyorum bile. Telefon elimizde olduktan sonra uygulama kullanmak daha kolay geliyor. Tv de google sesli asistan var ama biraz sorunlu. Acikcasi hem ihtiyac olmuyor hem de zaten kullanisli degil.

    Sesli asistan bir de hoparlörde buyuk kolaylik sagliyor. Misal mutfakta. Sabahlari cocuklara kahvalti hazirlarken hem biri aradığında hem de baska birsey yapmak istedigimizde gercekten buyuk kolaylik. Homepod da siri Türkçe degil nedense. Apple in sacma politikalarindan biri yine. Apple tv ve homepod da siri Türkçe degil.
  • Raspberry pi kullanacak arkadaşlara ufak bir önerim olacak; SD kart kullanırsanız oku-yaz işlemleri bir süre sonra SD kartı bozacaktır. Bu nedenle Özellikle Raspberry 4 kullanıcıları için önerim bir SSD disk ve ya usb bellekten boot etmeniz için gerekli altyapıyı oluşturmanızdır. Zira çabuk bozulmayacaktır ve emeğiniz boşa gitmeyecektir. Bu arada açıkcası en güzel yöntem maddi durum elverişli ise intel nuc ve ya benzeri bir pc ye esxi ve ya proxmox sanallaştırma yazılımı kurarak home assistantı üzerine konumlandırmak. Böylece snapshot alma ve yedekleme süreçleri daha işleri kolaylaştırıcı olacaktır. Diğer konuya gelecek olursak, bence ev dışından bu sistemlere bağlanmak için evinizde bir vpn sunucu kurmak en mantıklısı (wireguard ve ya openVPN) önerimdir. Eğer sanallaştırma sistemi kurarsanız 1 adet te vpn sunucu kurabilir ve ev dışından güvenli bir şekilde home assistana ulaşabilirsiniz. Ben bu sistem için 1 Adet Thinclient kullanıyorum ve bu thinclient üzerinde toplamda 9 adet sanal linux çalışıyor. Home assistant da bunlardan birisi. Ayrıca Docker kullanarak kullandığım tüm cantainer ve yazılımları şu şekilde bir dashboard üzerinde topluyorum (Homer yazılımı ile) açıkcası çok güzel oluyor, tavsiye ederim.



    Esxi;


    Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU]

    Docker ( Esxi üzerindeki)


    Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU]

    Homer (dashboard)


    Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU]



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GroupPolicy -- 28 Kasım 2021; 18:4:20 >




  • GroupPolicy kullanıcısına yanıt
    Arkadaş en üst seviyeye ulaşmış:) tebrikler gercekten. Sd kart olayi sorun gercekten. Uzun zaman kullanmak istiyorsaniz ssd sart. Ben de henuz gecemedim. Ben suan tum raspberry ayararini bitirdikten sonra bilgisayara sd kartin imajini aldim ve ayrica yedek sd kart hazirladim. Olasi sorunda aninda o sd karta gececegim. Sadece geçmiş olmuyor. Ben de docker uzerinde kullandigim icin ve homeassistant harici birkac conteniar kullandigim icin yeniden kurmak buyuk zahmet.

    Vpn sunucu kurmak en üst nokta. Modeminizde domian yonlendirme hizmeti varsa ve homeassistant harici baska birsey dusunmuyorsaniz vpn lükse kaciyor. Tabi ki de tercih sizlerin.
  • sorumsuzadam kullanıcısına yanıt

    Teşekkürler hocam. Yalnız ben VPN olayını lüksten ziyade zorunluluk olarak görüyorum. Zira böyle bir yapıyı (neredeyse tamamen evi kontrol ettiğimiz bir yapı) günümüz siber şartlarında direk olarak dışarı açmak bana çok büyük bir güvenlik zaafiyeti olarak geliyor. Eğer raspberry pi üzerine docker kurup home assistant çalıştırıyorsanız bu raspberry pi ye ek olarak wireguard ve/ve ya open vpn kurabilirsiniz (Raspbian üzerine çok basit bir komutla kurabiliyorsunuz) Böylece tamamen sizin erişimine açık ve güvenlik riski oluşturmayan sağlam bir yapınız olmuş olur. Raspberry pi de sadece homeassistant hizmeti veren atıl bir cihaz olmaktan çok dahasını yapar.

  • Şu home asistan işi için canlı r sınıf lazım. Kimi duckdns , kimi theme kimi başka bir ayar soruyor. Bende dahil 😀 yok mu bunun dersini, danışmanlığını veren ?
  • Ben yeni kurdum home asistanı rasperry ve bahsettikleriniz bilim kurgu gibi geldi bana ... şimdi bunlar ne demek tek tek bakmam gerek 😀 ama bence de evimizi dışarıya açma fikri pek iyi değil. O nedenle güvenlik için vpn olabiliri. Kaspersky vpn kullanıyorum ben umarım yapabilirim ama önce backup işini öğrenmem lazım. Biraz ders alöak şart ama 😀😀
  • GroupPolicy kullanıcısına yanıt
    Raspberry e rasbian kurdum, uzerine docker. Homeassistant ve magicmirror kurdum. Keenetic modem kullaniyorum, modemin kendi wireguard destegi de var. Evimde tek kamera xiaomi. Ben kendim zor bağlanıyorum ki koridor da zaten o :) homeassistant i homekit i filan hiçbirini desteklemiyor. Sadece kendi mobil uygulamasi ile kullanabiliyorum. Cinli arkadaşlar da bizi izleyecekse de kadere artik :)

    Ben kendim guvenligi sorun etmiyorum ancak guvenligi isteyenler kesinlikle arkadasin yolundan gitmeli. Ben biraz da modeme guveniyorum. Yerel agda yeni cihaz baglandigi an bildirim geliyor. Modemde de wireguard aktif. Ayrica keenetic modemde domain yonlendirmesini port bazli ve https sertifikasi ile yapiyoruz. Raspberry yi tamamen internete acmiyoruz yani.
  • KaanCagin K kullanıcısına yanıt
    Zamanla hepsine aşina oluyorsunuz :) raspberry ye hass.io yu direk kurduysaniz zaten bunlarin bircogunun bir anlami yok. İlerde raspberry yi baska amaclarla kullanmak isterseniz o zaman iste bunlarla muhatap oluyorsunuz :)
  • Bir soruda zigbee gateaway için , wifi mı yoksa Lan mı tercih edelim alırken.?
    TRV radyatörde kullanıcam ama evin her odasında çekecekmi diye de düşünüyorum.
  • KaanCagin K kullanıcısına yanıt
    Gateway i mumkunse Lan tercih ediniz. Wifi aginizda veya cevresel etmenlerden dolayi gecikme yasanabiliyor. Zigbee cihazlarinda kolay kolay kapsama alani sorunu yasamazsiniz.
  • sorumsuzadam kullanıcısına yanıt

    Hocam bu arada Magic Mirror kullandığınızı söylemiştiniz. Ne tür bir ayna kullandınız? Nasıl bir yapınız var? Görsel ekleme ve detay verme şansınız var mı? Benimde uzun zamandır düşünüğüm bir proje ama henüz bu işe kalkışmadım :)

  • GroupPolicy kullanıcısına yanıt
    Çift yönlü ayna kullandım. Türkiye de camcılar casus ayna adıyla biliyor :) Çerçeveyi kendim yaptım. Forumda önceki mesajlarda birkaç tane resim eklemiştim. Daha detaylı görselleri mesaj olarak göndereyim size.
  • ben folyo ile yaptım ancak şuan elimde olmadığı için görsel koyamıyorum maalesef. demonte halde yazlıkta duruyor.

  • KaanCagin K kullanıcısına yanıt

    Merhaba


    TRV konusunda cok yakın bır surede sıze yardımcı olabılırım zıra cınden 11.11 ındırımınde 7 adet TRV ve HUB aldım. Moes marka urunun lınkı asagıda:


    https://www.aliexpress.com/item/1005002432378204.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.79a04c4dio4eun


    Inanılmaz bır ındıırım yakaladım. Uzun suredır de zaten almak ıstıyordum. 6 tanesını 1269TL'den aldım. Su anda Cyber Monday ındırımı var ve ona ragmen 6 adetı 1800tl fıyat verıyor. Yanına bırde zigbee hub ve 1 adet TRV daha aldım. Toplamda herhalde 1000tl'den daha fazla bır ındırım yakaladım kı bence harıka bır fıyat. Urunler yarın teslım edılıyor, hub'da gecen hafta gelmıstı zaten. Bu arada 107TL vergı cıkarmıs PTT 6 tane TRV ıcın kı bu da makul dıyebılırız.


    TRV'lerı otomasyonlarla beraber Home Assıstant ıcınden kullanıcam. Su anda Tuya goruyor mu bılmıyorum, kurulum yapınca deneme sansım olacak. Olmassa artık conbee 2 ve ZHA yolu gozukmus olacak.


    Gecen sene en son ay 750TL dogalgaz faturam gelmıstı. Uzerıne bu sene gelen zamlarla beraber herhalde 1000TL olur dıye dusunuyorum faturam. Tek basıma yasıyorum ve bu rakam korkunc ama tabı sebebı var. Oncelıkle evımde kı ısıtma payolcerlı merkezı sıstem. Her daıre yaktıgı kadar oduyor. Daırede yalıtım yok, eskı bır bına bu sebeple en sonda yakıyorum ve ıse gıttıgım zamanlar kapatmıyorum. Cunku kapatırsam aksam buz gıbı eve gelecem ve tekrardan ısınması bır saatten fazla surecek. Kısıga alsam, en sonda bıle zaten ısıtmıyor, daha da soguk olacak ev. SImdı TRV butun sorunlarımı cozecek.


    Oncelıkle ana sayfada belırttıgım gıbı "Lonely" otomasyonlarım vardı benım ve bu TRV'lerı de bunların ıcınde kullanıcam. Sıstem soyle ıslıcek :


    - Sabah normalde 6.30'da yanmaya baslıyor. 6.30 da uyanmadıgım ıcın en kısıkta olacak. 8.30'da ıse gıttıgım zaman evden ayrılır ayrılmaz sıstem otomatık olarak arka planda tum peteklerı mınumuma ındırecek. Aksamda eve gelmeden 1 saat once kısıktan yakmaya baslayacagım. Eve geldıgım de ıse duruma gore dereceyı arttırabılırım. Tabı kullanım bununla kalmıcak. Daha once de dedıgım gıbı "Lonely" otomasyonun ıcerısıne dahıl edıcem. Yanı ornegın ben salondayken salon peteklerı maksımumda yanarken ıcerıde kı petekler, orta sevıye, kullanmadıgım odalar da kıler ıse mınumum da yanacak. Sonra bu odalara gırıs yapıp burada yarım saatten fazla sure gecırdıgım zaman salon dakıler kısılacak. Gece yatarken de, Alexa'ya goog nıght dememle beraber evdekı tum petekler mınumuma ınecek.


    Her oda da hemen hemen hue sensor oldugu ıcın aynı zamanda ısı derecesını de gorebılıyorum ve ısıya gore otomasyon yapabılecegım. Isı olcumlerını de Hue verılerınden yapacagım zıra bıldıgım kadarıyla TRV'lerın uzerınde kı dereceler 2 - 3 derece sapma yapıyor.


    Bu sekılde bır otomasyonu tabı kı Home Assıstant uzerınden yapacagım. Bıldıgım kadarıyla Home Assıstant uzerınden Homekıt'e TRV'ler gelmıyor. Daha dogrusu gelıyor ama ısı degıtırme yapamıyorsunuz. Urunler gelıp kurulum yapınca daha saglıklı yorum yapabılırım tabı.


    Bu sekılde bır kullanımla Dogalgaz faturamda %70'den fazla bır tasarruf beklıyorum. Eger bunu yapabılırsem 6 ay ıcerısınde TRV'ler kendısını amortı etmıs olur.





  • bende aynısından aldım bugün , dediğiniz gibi fiyatı kurdan dolayı çok artmış durumda , ben 5 li paket ve kablolu zigbee hub için 1700 TL ödedim maalesef.


    gelince deniyeceğim bende bakalım nasıl olacak. Bende 2. kış döneminde amorti ederim diye hesaplamıştım , buda yaklaşık 6-8 ay arası bir kullanım demek zaten.

    sistem olarak ta tam dediğiniz gibi yapmayı düşünüyorum ancak her odaya sensor vs işlerini henüz düşünmedim. zaten sensor u nasıl ayarlarım eklerim vs daha araştırmadım , aslında bilmyorum :)


    Alexa yada google asistan ile kontrol edebilirsek harika olur. Home asistana eklem işine de bakıcam tabi.


    Sizden destek alabilirsek süper olur :) siz bir deneyim bakalım hazır gelmiş ne güzel. benimkiler anca yılbaşında gelir artık.

  • wogn8r W kullanıcısına yanıt

    Ne yaparsanız yapın ama Zigbee alın. Wi-fi bır muddet sonra kullanımda sorun cıkartmaya baslıyor. Modeme ek yuk bındıgı ıcın cıhazlar sapıtmaya baslıyor. Ayrıca az urununuz bıle olsa frekans kırlılıgınden dolayı da verımsız calısabılıyor.


    Home assıstant ıcın benım tavsıyem conbee 2 alınması. Zha ve 2MQTT ıle sorunsuz calısabılıyor. Phılıps urunlerı de dahıl bır cok urunu ıcıne ekleyebılıyorsunuz. Amazon.com.tr uzerınde de satısta. Yurt dısından gelıyor ancak yınede tedarıgı mumkun. Daha ucuza yontemlerde var ama en sorunsuz calısan cıhazlardan bırı.


    Zıgbee urunlerı ayrca Alı Express uzerınden kolay bır sekılde temın edebılıyorsunuz. Ilk zamanlarda bugun kı kafam olsa butune vı sadece zıgbee ıle kullanırdım.

  • KaanCagin K kullanıcısına yanıt

    Eskısıne gore cabuk gelıyor hocam urunler. SImdı tabı Yılbası yogunlugu olur mu bılemem ama 11.11'de verdıgım sıparıs bugun geldı. Is yerı kapalı oldugu ıcın teslımat olmamıs ama yarın alırım dıye dusunuyorum. Toplamda 18 gunde geldı kı gayet ıyı bır sure. Ha bu arada zıgbee hub bır bes gun kadar once geldı. ıkı haftadan az bır surede gelmıs oldu.


    Sensor dusunuyorsanız kesınlıkle ve kesınlıkle Hue alın. Ozellıklerını saymakla buraya bıtıremem ama detaylı bır ınceleme yazısı ana sayfaya koyacagım. En basarılı, sorunsuz calısan harıka bır urun. Dun 5'yı sıparıs ettım. Evde sadece korıdor ve yatak odasında artık sensor yok. Hue brıdge ıle calısıyor ama conbee 2 gıbı secenekler le de home assıstant uzerınden calıstırabılırsınız. Ayrıca Alexa'da dırek olarak goruyor ve otomasyon yapmanıza ızın verıyor. Yanı Tuya marka bır ampulunuz var ıse Alexa uzerınden Hue hareket sensorunu kullanarak Tuya cıhazlarınızı kontrol edebılırsınız.

  • sorumsuzadam kullanıcısına yanıt

    Homekıt ılk goz agrımdı. Uzun sure evde kı otomasyonlarda fılan Homekıt kullandım. Halende HA destegı ıle Homekıt kullanırım ancak sadece ısıkların durumuna bakmak ıcın. Kısıtlamaları, gelısmemıs otomasyonları fılan baydırdı benı. Zaten Home Assıstant'ı gordukten sonra kımsenın Homekıt'ı kullanacagını sanmıyorum. Tabı HA basıt bır sıstem degıl kullanımı teferruatlı. Homekıt ıncelememı de ana sayfaya ekleyecegım. Bazen dıyorum kı bu konu yerıne blog seklınde bır sıte fılan mı acsam.

  • sorumsuzadam kullanıcısına yanıt

    Alex, Homekıt ıle karsılastırılamaz bıle. Cok ama cok daha basarılı. Bır kere en buyuk avantajı her sıstemı tanıması. Tuya olsun, smartthings olsun, hue olsun, robot süpürgeler olsun her sıstemle uyumu var. Turkıye'ye benım tahmınım en gec Agustos 2022 gıbı gelmıs olur. Amazon Kındle basta olmak uzere su an calısmasını yapıyor net bır sekılde bılıyorum. Sadece Amazon'da ısler bıraz yavas yuruyor. Olsun sıkıntı yok. Alexa geldıkten sonra vazgecılmez olacak Turkıye'de.


    Ben evımde 2 adet echo dot, 1 echo show ve Fıre TV kullanıyorum. Isıklar konusunda baska hıc bır sey kullanmıyorum dıyebılırım. Her odada benı rahat bır sekılde algıladıgı ve ıkıletmedıgı ıcın resmen elım ayagım oldu evde. Ozellıkle cok sıcak gecen gectıgımız yaz mevsımınde Alexa hayatımı kurtardı dıyebılırım. En buyuk keyfıde zaten muzık. Evde her yerde, her odada muzık var. Salon'da dırek anfıye baglı. Spotıfy dudaklarımın ucunda. Bır de Turkce olunca tadından yenmıyecek.

  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.