Şimdi Ara

HIZ SABİTLEYİCİ NASIL KULLANILIR ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
35
Cevap
2
Favori
71.262
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Son zamanlar da hep dikkatimi çeken bir konu ama tam olarak nasıl kullanılıyor bu hız sabitleyicisi ?

kullanırken nelere dikkat edilmeli ?

hangi yollar da ve hava koşulların da kullanılmalı ?

kullandığım araba da kol şeklınde hız sabitleycisi var benım arabada kı gibi sabitleyicisine sahip olup nasıl kullanıldıgını anlatan resim ve video çekip ekleyebilir mi ? bir çok kişi için faydalı olacağına inanıyorum önümüz yaz uzun yol da büyük rahatlık .

not: çok iyi bir video buldum bir çok soruma cvp buldum üst konu halıne getırılırse yararlı olacağı düşüncesindeyim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BARBOSA_ -- 11 Mayıs 2013; 12:42:10 >

• Herhalde uzun yolculukların yorucu olduğu konusunda herkes az çok tecrübe sahibi olmuştur. Sürekli olarak gaza basmak, frenlemek, sollamak, sollanmak, direksiyon sallamak vs. vs. gerçekten zordur ve bunaltır insanı. İşte Cruise Control denilen Hız Sabitleyici sistem sürücüyü, dolaylı olarak da yolcuyu bir nebze olsun rahatlatmak için geliştirilmiş bir sistemdir.

Otomatik veya düz vites farketmeksizin her araca uygulanabilen bu sistem, ilk olarak 1990′lı yıllarda lüks araçlarda kullanılmıştır. Ancak günümüzde irili ufaklı bir çok araca uygulanabilmektedir. Sistem genel olarak şu şekilde çalışır;

Muhtemelen direksiyon üzerine veya çevresine yerleştirilen bir kol ya da düğme ile Hız Sabitleyici sistem devreye sokulduğunda Cruise Control bilgisayarına mesaj gönderilir. Bu bilgisayara Fren, Debriyaj, Gaz ve Direksiyon olmak üzere dört algılayıcı sensör bağlanmıştır. Bu sensörler aracılığıyla sürücünün isteğine hızlı bir şekilde yanıt verilir. Eğer sürücü hızı sabitlemek istiyorsa ve araç 40 Kmh (25 Mph) nin üzerinde ise sabitleyici devreye girer ve yakıt valfine müdahale ederek motora verilen yakıtın sabitlenmesini sağlar. Eğer sistem devreden çıkarılmak isteniyorsa debriyaj, fren ya da gaz pedalına basılması yeterli olur. Ancak bazı araçlarda gaz pedalı sistemi devreden çıkarma özelliğine sahip değildir. Yine sürücünün isteğine bağlı olarak direksiyon üzerindeki düğme veya kol yardımıyla aracın hızı istenilen ölçüde artırılabilir ya da azaltılabilir.

Sistemi devreye sokmak ve devreden çıkarmak için direksiyon üzerinde On / Off , Set + / – ve Reset tuşları bulunur. On tuşu ile hız sabitleyici devreye sokulabilir Off tuşu ile devreden çıkarılabilir. Set artı (+) tuşuyla aracın hızı artırılabilir, eksi (-) tuşuyla hızı azaltılabilir. Eğer aracın hızını azalttıktan veya arttırdıktan sonra tekrar en baştaki hıza getirmek isterseniz de Reset tuşunu kullanabilirsiniz. Ancak bu tuşların isimleri araçtan araca farklılık gösterebilir.

Cruise Controlün (CC) yanında bir de son zamanlarda iyice yaygınlaşan ve Bosch tarafından geliştirilen Adaptive Cruise Control (ACC) sistemi vardır. Bu sistemin çalışma mantığıda tıpkı diğer sistem gibidir. Ancak tek farkı öndeki araçla aranızdaki mesafeyi sensörler yardımıyla otomatik olarak ayarlayabilmesidir. Yani otobanda sabitleyiciyi kullanarak seyahat ederken önünüze sizden daha yavaş hareket eden bir araç çıktığında sizin frene basmanıza gerek kalmadan sistem otomatik olarak hızı ve aradaki mesafeyi karşıdaki araca göre ayarlayabilmektedir. Önünüzdeki araç şerit değiştirdiğinde veya hızlandığında ise sistem kendiliğinden eski hızına dönecektir.

Hız Sabitleyici sistem daha az stres ve daha az yorgunluk sağladığı gibi yakıt tasarrufu konusunda da büyük avantaj sağlamaktadır. Özellikle otobanlarda ve anayollarda %25 yakıt tasarrufu sağlayabilir
    ALINTI

• YA ARAÇ ZATEN MESAFEYİ KORUMAK İÇİN OTOMATİK FREN YAPMIYOR MU? TAM ANLAYAMADIM NASIL KAZA OLMUŞ
  • Şehirler arası yollarda çok faydasını görüyorum. Aracım otomatik değil ama hız sabitleyicisi ile mevcut hızımı koruyarak vites değiştirmeme gerek kalmadan yokuş çıkabiliyorum. Yakıta da katkısı çok büyük. 40 km nin altında aktif olmuyor benim arabada. Zaten şehir içinde kullanmak pek güvenli olmaz diye düşünüyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ornapsen

Şehirler arası yollarda çok faydasını görüyorum. Aracım otomatik değil ama hız sabitleyicisi ile mevcut hızımı koruyarak vites değiştirmeme gerek kalmadan yokuş çıkabiliyorum. Yakıta da katkısı çok büyük. 40 km nin altında aktif olmuyor benim arabada. Zaten şehir içinde kullanmak pek güvenli olmaz diye düşünüyorum.

Evet söylediğiniz gibi hem yakıt için hemde rahatlık için çok güzel bir sistem.
  • valla arkadaşlar yıllardır aktif olarak kullandığım ve araç alırken olmazsa olmaz parçam... ben ankara ş.içinde bile aktif olarak kullanıyorum. gazı freni düğmeden yapıyorum. araç çok stabil kalıyor ve yakıtı gerçek ölçüsünde kullanıyor doğal olarak yakıt düşüyor. yazın izmir-fethiye arasını abartısız %85 hız sabitleyicisi ile gittim. manuel kullanım arasında aynı yolu 7.2 ile giderken hız sabitleyicisi ile 6.4 ile gittim. özellikle yokuşlarda güzel tasarruf yaptırıyor. aracınızı ceza sınırları içinde tutmak istiyorsanız mükemmel seçim...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: GreenHeart

Onu bunu bilmem de frene basmayacaksın.
    Bi arkadaş İstanbul'dan Ankara'ya gelirken 2010 A6'sı ile hızsabitleyici kullanmış,koltukta bağdaş kurmuş,frene basması gerektiğinde başdaşı bozup frene basana kadar araç pert olmuş ancak adama birşey olmamış

bagdas mi kurmus? Mangalda yaksaymis :D
  • Cruse kontrol olmadığı halde bende yol durumuna göre bağdaş olmasada ayaklarımı yan koltuğa attığım nadiren de olsa oluyor.
  • arkadaşlar konu nereye gidiyor yahu bağdaş nedir ? yan koltuga ayak uzatma nedır ?

yakın da sunroof dan çıkıp yolu daha iyi gördüm gibi ilginç şeyler çıkacaksa bizim insanımıza hız sabitleyicisi çok
  • Aracım otomatik olduğu için uzun yolda sol ayağımın üstüme otururum, rahatsız olunca uzatırım sonra bir daha eski haline getiririm.

Yan koltuğa bende atmayı denedim çünkü sağ dizimin lifleri zayıf o yüzden ağrı yapıyor fakat sol ayakla gaz ve fren çok sert oluyor o yüzden onu yapamıyorum.

Astra yada Cruze da CC yi açınca frene basıyorum otomatik olarak CC den çıkıyor, hata mı ediyorum?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mr Empire

YA ARAÇ ZATEN MESAFEYİ KORUMAK İÇİN OTOMATİK FREN YAPMIYOR MU? TAM ANLAYAMADIM NASIL KAZA OLMUŞ

Öyle birşey yok
  • Adaptive Cruise Control (ACC ) bu sistemde yokmu diyorsun.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Toygun_ank

quote:

YA ARAÇ ZATEN MESAFEYİ KORUMAK İÇİN OTOMATİK FREN YAPMIYOR MU? TAM ANLAYAMADIM NASIL KAZA OLMUŞ

Öyle birşey yok

Bazı araçlarda var

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi UqUR48 -- 11 Mayıs 2013; 14:11:59 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: UqUR48

quote:

quote:

Öyle birşey yok

Bazı araçlarda var

Evet bosch markasının geliştirmiş olduğu Adaptive Cruise Control (ACC ) lerde var

• quote:

quote:

quote:

quote:

Öyle birşey yok

Bazı araçlarda var

Evet bosch markasının geliştirmiş olduğu Adaptive Cruise Control (ACC ) lerde var

Hangi araçlarda

• Insignia 2.0 BiTurbo CDTI , ve skodalara uyumlu olduğunu biliyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mr Empire -- 11 Mayıs 2013; 14:29:19 >
  • sonradanda eklenebilen bir kontol sistemi diye biliyorum.
  • quote:

sonradanda eklenebilen bir kontol sistemi diye biliyorum.

Şuanda bir araçta yok mu yani
  • quote:

quote:

quote:

Öyle birşey yok

Bazı araçlarda var

Hangi araçlar da işte ?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.