İkinci dunya savaşının en cok iz bırakan olayı olan Hiroshima saldırısının uzerinden 70 yıl gecti. Bugun 100 ulkenin temsilcisi bu saldırıları anmak uzere Hiroshima şehrinde toplandı. Saldırıların etkileri ise halen hafızalarda kalmakta...
Kişisel gorusum; gecen gece toreni TV'den (Euronews) canlı olarak seyretmiştim ve oldukca etkinlendim/saygı duydum diyebilirim. Amerika'yı facia'nın 70. yılında da kınıyorum.
Savaşın Tarihcesi
İkinci dunya savaşında, muttefikler ile Japonya birtakım konularda anlaşamadıgı icin savaşın sona erme sureci gitgide uzuyordu.
Japonya, 10 Temmuz 1945'te muttefiklerin liderleri Truman, Stalin ve Churchill'in katıldıgı bir toplantıya elci gondermek istedi, ancak bu girişim reddedildi.
2 hafta sonra muttefiklerden Japonya'ya 'Teslim Ol!' cagrısı geldi. Ancak Japon imparatoru Suzuki bu girişimi reddetti.
Gerilimin had safada oldugu donemde, muttefiklerin cagrısından 10 gun sonra Japonya'ya atom bombası saldırıları duzenlendi.
6 Agustos 1945 sabahı, yani bundan tam 70 yıl once Hiroshima radyosu B29 tipi bir bombardıman ucagının Hiroshima'ya yaklaştıgını duyurdu ve 08:15'te Enola Gay; yarıcapı 0.7, metro boyu 3 metre olan Little Boy (Kucuk Cocuk) lakaplı tarihin ilk atom bombasını Hiroshima'ya bıraktı.
Shima Hastanesinin yakınına infilak eden bir bomba dev bir alev topu oluşturdu ve her yone genişlemeye başladı.
30 saniyede 12 kilometrelik bir alana yayılan bu şok dalgaları, patlamadan 8 dakika sonra 9000 metre yükseklikte o artık herkesin bildiği mantar bulutu oluşturdu.
Nagazaki ve Hiroşima'ya atılan atom bombaları olay anında doğrudan ve olay sonrasında dolaylı olarak 150 bine yakın kişinin ölümüne sebep oldu. Atıldığı yerde canlı yaşamını, doğal yaşamı yok etti.
Etkileri büyük bir coğrafyada yıllar boyunca sürdü.
Atom bombasının yaptığı korkunç tahribatın ardından 10 Ağustos 1945 tarihinda Japonya savaştan çekildiğini açıkladı.
Saldırının 70. yılında bugün Hiroşima kentinde 100 civarında ülkenin temsilcisinin katılımıyla bir tören düzenlendi
BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, 'Bir daha asla Hiroşimalar, Nagazakiler yaşanmasın' çağrısında bulundu.
Törende konuşan Hiroşima Belediye Başkanı Kazumi Matsui, tüm nükleer silahların imha edilmesi çağrısında bulundu. Matsui, İkinci Dünya Savaşı sonrası Japonya'nın yaptığı gibi tüm dünya ülkelerinin pasifizm politikası izlemesini istedi.