Şimdi Ara

Yapay zeka patlaması yonga endüstrisini uçurdu: 2025'te rekor gelir bekleniyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
0
Favori
454
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
4 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Yapay zeka patlaması yonga endüstrisini uçurdu: 2025'te rekor gelir bekleniyor
    Yapay zeka teknolojilerinin iş dünyasında hızla benimsenmesi, yarı iletken sektörünü adeta bir patlama noktasına taşıdı. 2024 yılında küresel yarı iletken gelirleri 626 milyar dolara ulaşarak bir önceki yıla göre yüzde 18,1 artış gösterdi. 2025'te ise bu rakamın 705 milyar doları aşması bekleniyor.

Samsung zirvede, AI çipleri sektörü sırtlıyor

Piyasanın lideri Samsung, 66,5 milyar dolarlık gelirle yarı iletken pazarında zirveye oturdu. Yapay zeka çipleri ve özel hızlandırıcılar, bu büyümenin temel itici gücü oldu. Gartner analisti George Brocklehurst’a göre, veri merkezleri ve sunucular için üretilen GPU'lar ve AI işlemcileri, sektördeki büyümenin lokomotifi haline geldi.

Yapay zeka patlaması yonga endüstrisini uçurdu: 2025'te rekor gelir bekleniyor
    Özellikle büyük dil modelleri (LLM) ve üretken yapay zeka uygulamaları, veri merkezi yongalarına olan talebi artırdı. 2023’te 64,8 milyar dolar seviyesinde olan veri merkezi yongalarına yönelik gelirler, 2024’te 112 milyar dolara fırladı.

Ayrıca Bkz.TSMC, yükselen giderleri tüketiciye yansıtmayı planlıyor: Fiyatlar yüzde 15 artabilir

Intel, 49,1 milyar dolar gelir elde ederek pazar sıralamasında ikinci sıraya geriledi. Ancak Nvidia, AI çiplerine yönelik muazzam talep sayesinde yüzde 84 büyüme ile 46 milyar dolarlık gelire ulaştı. Şirket, hem veri merkezlerine yönelik hızlandırıcılarla hem de GeForce RTX serisi grafik kartlarıyla pazarda güçlü bir konum elde etti.

Öte yandan, Koreli bellek üreticisi SK Hynix, 42,8 milyar dolarlık geliriyle yüzde 86'lık büyüme kaydederek dördüncü sıraya yükseldi. Bellek yongaları, yapay zeka iş yüklerinin artmasıyla GPU’lar kadar kritik bir hale geldi. 2024 yılında bellek pazarı yüzde 71,8 genişlerken, DRAM gelirleri yüzde 75,4, NAND bellek gelirleri ise yüzde 75,7 artış gösterdi. Gartner, genel olarak ilk 10 yarı iletken şirketinden dokuzunun 2024 yılında rekor sonuçlar elde ettiğini belirtti.

Analistlere göre, yüksek bant genişliğine sahip bellekler (HBM), DRAM pazarının ana gelir kaynaklarından biri olmaya devam edecek. Gartner, 2025’te HBM segmentinin yüzde 66,3 büyüyerek 19,8 milyar dolara ulaşacağını öngörüyor.

Kaynak:https://www.techspot.com/news/106637-ai-boom-fuels-semiconductor-growth-2025-set-more.html

• dedikleri kadar bile yoklar. üşendim bir tane menü bastırayım dedim html ve cshtml de

submenuyu flexlemiş böyle olunca arada boşluk kalıyor. 10 defa farklı farklı anlattım çözüm bulamadı. yapacağı ise sadece display:flex'den block'a çekmekti.

malesef insan gibi düşünemeyecekler. sadece maymunlar gibi papağanlar gibi taklit edecekler. şirketlerin bizden tırtıkladıkları datalarda neler varsa onları taklit edecekler.

yani bir insan gibi düşünemeyecekler.

fakat diğer kötü tarafı: acayip tembellik yaratacak. insanı köreltecek. benim kızım bile ki 8 yaşında. chatgpt'ye soru sorarak ödev yaptırmaya kalkıyor :) bu çocuklar okumayıp, araştırmadan ki araştırarak farklı şeyler öğrenmeden nasıl gelişecekler? insanlık gelişmezse , evrenin sırları nasıl çözüm bulacak?

bakalım sonra ne icat çıkaracaklar?

Evet AI'ın da öyle kötü bir yan etkisi var. İnsanı tembelliğe itiyor.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • işte merakla başlıyor... sonra insanın doğası gereği kolay yol aranıyor. kızımda da bunu gözlemledim. Almanca anlatamayınca Türkçe o da olmayınca bana ingilizce bu nasıl deniyor baba... hatta yazmak da istemiyor artık, sesli chat ile halletmeye kalkıyor.

• Yapay zekaya - esasında karmaşık bir olasılık botu olan büyük dil modeline - aşırı endekslenip tembelleşmek bizim açımızdan devasa bir sorun. Yapay zeka insanları inanılmaz köreltme tehlikesi taşıyor.

Açıkçası yapay zekayı - her zaman tetkik ettiğim - çeviri haricinde hiç kullanmıyorum ve özellikle yapay zekanın kaynak fabrike ettiğini ya da yüzeysel bilgiler verdiğini gördüğüm için aslında yapay zekaya fazla güven de duymuyorum. Eminim yapay zekaları etkin şekilde kullanıp mucizeler yaratanlar var ve bunları görüyorum ama şahsen sohbet botu olan yapay zekadan hoşlanmıyorum.

Fakat hoşlanmamamın bir önemi de esasında yok. Gelecek yapay zekada görünüyor ve yapay zekayı etkin kullanabilmek olmazsa olmaz becerilerden birisi olacak. @Kartal Göz @pskillercheto

< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

yani bilgisiz toplumlar için her zaman bir seçenek olabilir. ama sorun işte gelecek inşaa edecek toplumlarda. bunlar da gençler oluyor.

AI uzun araştırmaları kısaltacak bir araç olarak kullanılmalı. Angaryaya dönen uzun işleri, hammallığı azaltacak bir araç olarak. Komple her şeyi önüme hazır getirin şeklinde bir kullanım hem insanın kendi araştırma ruhunu köreltir hem de bulduğu sonuçlar bakımından yanlışa, yanılgıya düşürebilir. AI'ya çok da güvenilmiyor. ChatGPT'nin basit bir matematik problemde birim çevirisi yapmadığı için saçmasapan bir sonuca ulaştığına şahit oldum. Üşengeçliğime geldiği için hesabı ona yaptırmak istedim ama sonucu absürt bir şekilde yanlış bulunca kendim yine hesaplama için uğraşmıştım. AI'a sırtımızı tamamen yaslamamak için 2 büyük neden işte.

Mining ile AI arasında devasa fark var. O yüzden foslaması epey zor.

MSI MPG X570 GAMING EDGE WIFI, AMD Ryzen 5900x, G.SKILL Trident Z Neo 64GB (4 x 16GB)DDR4 3600, MSI Radeon 6800 XT, Corsair HX1200, Corsair Air 540, 2x ST8000DM004 Seagate 8TB 5400RPM, WDC WD40EFRX WD RED 4 TB 5400 RPM, KXG50ZNV256G NVMe TOSHIBA 256 GB,Sandisk ULTA NVMe 1 TB, 2x ST1000DM003 1 TB 7200 RPM, SteelSeries RIVAL 100, Audio-Technica ATH-M50x, Samsung 28 UE590D, AOC Q3279VWF
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.