Şimdi Ara

Pakistan-Hindistan savaşında fark yaratan Çinli savunma devi AVIC hızla değer kazanıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
7
Cevap
0
Favori
713
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
1 oy
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Pakistan-Hindistan savaşında fark yaratan Çinli savunma devi AVIC hızla değer kazanıyor
    Son günlerde Pakistan ile Hindistan arasında yaşanan sıcak çatışmalar, savunma sanayii açısından da dengeleri değiştirebilecek bazı gelişmelere sahne oldu. Özellikle Pakistan'ın Çin'den aldığı J-10C savaş uçaklarının çok daha maliyetli olan Fransa yapımı Rafale'lere karşı üstünlük kurması epey ses getirdi. Sahada ortaya çıkan bu tablo hemm Çin yapımı savaş uçaklarına bakışı değiştirdi, hem de sıcak çatışmada neyin daha önemli olduğunu daha iyi anlamamızı sağladı. Çünkü J-10C'nin Rafale'ye karşı üstünlük kurmasını sağlayan, daha uzun menzilli radarları ve daha uzağa atış yapabilme becerisi oldu.



    Ayrıca Bkz.Pakistan-Hindistan savaşında Çin damgası: İlk Rafale düştü



    Çinli Savunma Devi AVIC'in Hisseleri Bir Haftada Yüzde 40 Arttı



    Bugüne kadar sahada test edilmemiş olan Çin uçaklarının girdikleri ilk sıcak çatışmada Batılı rakiplerine karşı üstünlük kurması, Çin'in savunma sanayisine olan güveni arttırdı. Paktistan'ın Hindistan uçaklarını daha ülkeye giremeden avlamak için kullandığı J-10C savaş uçaklarının üreticisi olan AVIC Chengdu Aircraft (Çin Havacılık Sanayii Kurumu), bu gelişmenin ardından hızla tırmanışa geçti. Devlete ait bir savunma şirketi olan AVIC'in hisseleri bir haftada yüzde 36 arttı. Böylece şirketin son bir aydaki toplam değer artışı yüzde 44'e ulaştı.



    AVIC'in hisselerindeki bu artışın başlıca sebebi, başta J-10C olmak üzere Çin yapımı uçak ve radar sistemlerinin artık diğer ülkeler için daha cazip hâle gelmiş olması. NATO gibi askeri paktlar Batılı ülkelerin bu uçakları satın almasına engel olacaktır elbette ama bu paktın dışında olan Orta Doğu, Afrika ve Güney Amerika ülkeleri yeni satın alımlar yaparken AVIC gibi Çinli şirketleri tercih edebilir. Çünkü AVIC'in savaş uçakları, Batılı rakiplerine kıyasla çok daha ucuz. Çeşitli kaynaklara göre Fransız Rafale platformu 100-120 milyon dolar arasında birim fiyata sahipken, onu düşürmeyi başaran J-10C’nin fiyatı ise 45 ila 50 milyon dolar arasında.



    AVIC hisselerindeki bu artışın bir diğeri sebebi de Pakistan ile Hindistan arasındaki gerilimin tam olarak çözüme kavuşmamış olması. İki ülke Donald Trump'ın arabuluculuk yapmasıyla ateşkes ilan etmiş olsa da yıllardır devam eden bu gerilimin önümüzdeki günlerde tekrar sıcak çatışmaya dönüşmesi pekâlâ mümkün. Böyle bir durumda Pakistan'ın kayıplarının yerini doldurmak için yeni bir satın alım yapması gerekecektir ki bu da AVIC için potansiyel bir gelir anlamına geliyor. Yatırımcılar da bu potansiyelin farkında olduğu için AVIC'in hisseleri şu anda çok daha değerli hâle gelmiş durumda.




    Kaynak:https://www.bloomberg.com/news/articles/2025-05-07/china-s-defense-stocks-are-big-winners-in-india-pakistan-clash
    Kaynak:https://www.businesstoday.in/markets/stocks/story/india-pak-tensions-chinese-j-17-fighter-jet-makers-stock-rallies-36-in-2-days-475213-2025-05-08







  • Çin'in ihracat ürünleri bunları yapıyorsa, kendi ordusundaki silahlar çok daha etkilidir.

    Bizim donanma gemileri de Pakistan'a gitmişti. Destek verdiğimiz kesin ama bunun etkisi ve boyutu tam bir muamma. Ne kadar doğru bilemeyiz ama dedikodular, Koral sisteminin Rafale uçaklarını kör ettiğinden bahsediyor.
  • Çin'in ihracat ürünleri bunları yapıyorsa, kendi ordusundaki silahlar çok daha etkilidir.

    Bizim donanma gemileri de Pakistan'a gitmişti. Destek verdiğimiz kesin ama bunun etkisi ve boyutu tam bir muamma. Ne kadar doğru bilemeyiz ama dedikodular, Koral sisteminin Rafale uçaklarını kör ettiğinden bahsediyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi homebird -- 12 Mayıs 2025; 19:30:33 >
  • Hintlilerin Çin'den çok Türkiye'ye suçlamalarına ve elektronik harp yaptıklarını söylemelerini düşünürsek Çin'de Savaş uçaklarından çok bizim Koral sistemi işi yapmış görünüyor. Ama ben Bizden çok çinin ön planda olmasına rahatsız değilim. Çünkü gizli kalmak her zaman daha önemlidir. Düşman Bazen kibirlenip seni küçük görüp üstüne gelir ama o ağır Tokadı yüzüne bastığında ne olduğunu anlamayıp büyük bir şok Yaşar. Bu çok daha güzel bir sonuç

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
    _____________________________
  • isakoc kullanıcısına yanıt
    Pakistan-Hindistan savaşında fark yaratan Çinli savunma devi AVIC hızla değer kazanıyorFavori edityoutube
    Neden düşmanima güçlü görüneyim ki #keşfet #keşfetbeniöneçıkar #kurtlarvadisi
    https://www.youtube.com/shorts/rbc2umqysJQ

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
  • Pakistan'da Çin menşeili savaş uçakların ve diğer askeri ekipmanların bulunması Pakistan - Çin ilişkisinin tam anlamıyla "düşmanımın düşmanı dostumdur" türünden bir ilişki olmasının tezahürü, iki ülke de Hindistan'la ihtilaflı tampon bölgeler, sınır anlaşmazlıkları ve azınlıklar üzerinde dönen husumetli bir ilişkiye sahip. Bu denklemde genelde Rusya Sovyetlerden miras aldığı bir tutumla Hindistan'ı - sorunlu ilişkilere sahip bu iki ülke arasında ikili oynarcasına - destekleyip Pakistan'ı ve Pakistan'ın Hindistan aleyhtarı destekçilerini dengelemektedir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
    We're beyond sympathy at this point, we're beyond humanity.
  • Radarlarda aktif kullanılan dalga boylarının yanı sıra fake aslında geri dönüşü izlenmeyen karıştırmaya karşı aldatma olsun diye kullanılan dalga boylarında sinyaller de yayılır. Ülkeler kendi kullandığı dalga boylarını dışa satılan modellerde kullanmaz ki onlara satılanlardaki fake dalga boyları ya da frekanslar deşifre olduğunda aynı kefede kendileri de patlamasın. Ama x ülkeye verdiği ile y ülkeye verdiği aynı olabilir. Katar ve hindistana verilenler benzerse katarın bizim tatbikatta getirdiği rafale'lar ile çözmüş olabilir. Kullanılan frekansları tehdit kütüphanenize bir eklediniz mi o saatten sonra uçağa taktığınız basit bir podla bile düşman uçağının radarını zayıflatabilirsiniz. Rafale'ın kendisi Aesa olduğu için bir modül bastırılsa diğeri görebilir, %100 kör edemeyiz muhtemelen ama fake radar sinyalleri ile aldatılabilir. Dolayısıyla orada güncel bi koral sistemi varsa hakkaten iş görmüş olabilir.





  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.