Şimdi Ara

Hiç Türk Bilim Adamı, Filozof, Sanatçı Olmaması (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
113
Cevap
2
Favori
3.929
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Çin amerikadan daha başa bela olur orası belli.

%2'si dahi değilde nitelikli diyelim,dahi daha üst düzey birşey.

Yalnız saydığın herşey çakma,ucuza kopyası.Bilimde başı çekmen,öne geçmen için yaratıcı şeyler yapman,buluşlar bulman gerek.Şuanda hala net olarak geriler o konuda.Kaç tane patent alıyorsun,ne buluşlar çıkarıyorsun o önemli.

Dünya patent listesine bakarsan ibm,google,samsung,microsoft,apple...her sene en öndedir.(bunların ürünlerini çinde üretmesi pek önemli değildir,argeyi kimin yaptığı konumuz)

Bahsettiin uçağın teknoloji seviyesi nedir bilmiyorum ama abd'nin 10 sene önceki teknolojisine falan eşittir bence.Abd bu uçakları yapalı onyıllar oldu.

Neyse anakonunun dışına çıkıyoruz.Ama derlerya hep abd'den 100sene,avrupadan 50 sene geriyiz diye.Bazen bunu gerçekten görebiliyorsun. (ben genelde Ab'yi savunan biriyimdir bu arada,abd'den haz etmem pek)

ekleme:Alman (hatta amerikan ve japon) mükenmeliyetçidir ama çinli veya türk olduğu kadar yapar işini.Mesela işi %100 tamlıkta yapmaz %99'da bu iş görür der,bırakır.Ama alman mühendis %100 yapar ve bunu nasıl geliştirebiliriz daha da diye düşünmeye başlar.(sanırım bu herşeyi özetliyor,kaynağım sağlam yerlerden)

US 2013 patent listesi, hocam sen çini bulabildinmi? :)
     Hiç Türk Bilim Adamı, Filozof, Sanatçı Olmaması

ekleme:Listede alman şirketide yok,boşunamı almanları övdük burda

ekleme2:Çinli şirketlerde Çinden (local) patentleri almaya başlamış yavaştan (2013),yiğidi öldür hakkını yeme:) (almanlarıda çıkarcam şimdi)

ekleme3:Buda Ab 2012 patent listesi.

Sonuç:Samsung canavar gibi gitmeye devam ediyor,çinli şirketlerde yavaş yavaş tırmanıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi w_wallace -- 30 Haziran 2014; 2:26:10 >

• Bence hep dine onem vermekten ve muhafazakar bir toplum olunmasi istendiginden bilimde sanatta sporda geri kalmisizdir. Istanbulda bugun halk pazarinda birisi sort giyiyor diye azarlandigini isittim.Hemde sort gien bir erkek. Bende beyfendi burada 50 sene evvel insanlar sortda giyerdi bayanlarda mini etek. Siz geldiginiz yerlerin adetlerinide buraya getiriyorsunuz diye çikistim. Bir kaç kiside bana hak verince adamlar sustu. Fazil Say in basina gelenler belli. Oturdugum yerde ressam bir arkadas var . sadece ressam diye kimse sevmiyor. Bu ulkede ayni olan inanlar seviliyor. Bunun disina çikarsan hep onun kesilir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: WirLieBen

quote:

Orijinalden alıntı: Cicüri

quote:

Orijinalden alıntı: Aesthetic.

Uluğ Bey, Fazıl Say, Itri Buhurizade, Yunus Emre, Akşemsettin, Ali Kuşçu, Cahit Arf, Farabi, Hezarfen Ahmet Çelebi, Mimar Sinan, Piri Reis, Nedim, Dede Korkut, Köroğlu, Karacaoğlan, Eşref Armağan. Şimdilik aklıma bu kadar geldi.

Edit: Hiçbiri Türk-İslam ya da Türk gibi tanıtılan Arap-Fars bilginlerinden/sanatçılarından değildir.

Farabi ve Ali Kuşçu'nun Fars olup olmadığı tartışılıyor. Mimar Sinan devşirme. Köroğlu, Karacaoğlan yerel halk ozanları. Diğerlerine eyvallah ama saydığım kisilerle aynı çapta olduklarına inanıyor musun?

Mimar Sinan Ermeni miydi? Devşirme olduğunu ben de biliyorum ama ermeni diye biliyorum.Bir arkadaşım Jew demişti.

Pars Tuğlacıyan adında bir ermeni Mimar Sinan`ın ermeni olduğu fikrini ortaya koymuştur. Bu külliyen yalandır. Mimar Sinan has ve has Türk`tür. Daha sonra bu adam zaten yanlışlığını kabul etmiştir.

• pleksiglass P kullanıcısına yanıt
    ------------------------------

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dumprep -- 7 Mayıs 2020; 22:29:32 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • @dumprep

Tabii dışardan yaptıranda var ama şu da var aliexpress gibi sitelerde bakarsanız atıyorum ati 4650 çipini üreten 1 tane firma olmadığını görürsünüz.

Yani Ati 'ye patent bedeli neyse ödeyip klonu bile olsa sonuçta adamlar üretiyor, iphone'un bile 1 ay sonra 1:1 taklidi çıktı tabii ki cihazın işletim sistemi ve içindeki işlemcisi filan farklıydı.

Ama kullanım şekli itibariyle 1:1 aynı yapmışlar üstelik iphone'un en fazla 6'da 1'i fiyatına filandı.

Link :

Ati 4650 - Aliexpress

Biz daha bir radyonun transistörünü üretememişiz yada üretebilsekte uzakdoğu mallarıyla rekabet edemeyeceği için herhalde üretmiyoruz diyelim.

Ama adamlar katma değeri olan onbinlerce ürün üretiyor işte.Bizde Almanya'dan tekstil makinaları ithal edip don, atlet, gömlek ürettik diye oo bayağı ilerledi Türkiye diye böbürleniyoruz.

Hayır..ucuz emekçilik yapıp ayakta kalmaya çalışmak dışında bir seçeneği yok ülkenin bugünün şartları değişmezse maalesef.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pleksiglass -- 30 Haziran 2014; 4:02:31 >

• quote:

Orijinalden alıntı: pleksiglass

@dumprep

Tabii dışardan yaptıranda var ama şu da var aliexpress gibi sitelerde bakarsanız atıyorum ati 4650 çipini üreten 1 tane firma olmadığını görürsünüz.

Yani Ati 'ye patent bedeli neyse ödeyip klonu bile olsa sonuçta adamlar üretiyor, iphone'un bile 1 ay sonra 1:1 taklidi çıktı tabii ki cihazın işletim sistemi ve içindeki işlemcisi filan farklıydı.

Ama kullanım şekli itibariyle 1:1 aynı yapmışlar üstelik iphone'un en fazla 6'da 1'i fiyatına filandı.

Link :

Ati 4650 - Aliexpress

Biz daha bir radyonun transistörünü üretememişiz yada üretebilsekte uzakdoğu mallarıyla rekabet edemeyeceği için herhalde üretmiyoruz diyelim.

Ama adamlar katma değeri olan onbinlerce ürün üretiyor işte.Bizde Almanya'dan tekstil makinaları ithal edip don, atlet, gömlek ürettik diye oo bayağı ilerledi Türkiye diye böbürleniyoruz.

Hayır..ucuz emekçilik yapıp ayakta kalmaya çalışmak dışında bir seçeneği yok ülkenin bugünün şartları değişmezse maalesef.
    ------------------------------

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dumprep -- 7 Mayıs 2020; 22:29:29 >

• Arada tek tük kişiler hariç ne ilk Mezopotamya Devletleri ne Eski Mısır ne Antik Yunan ne Arap ve Uzak Doğu Medeniyetleri , ne de Rönesans sonrası Batı ve en son ABD kadar tarih de Bilim,Felsefe,Sanata yön verecek bir dönemi yaşatmadı Türkler...

Bu gerçek. Burada kendimizi pohpohlamayalım..
  • 1) ırk denen kavram saçmadır , benim büyük dedem kafkas diğer büyük dedem arap ailenin içinde kürt,türk bireyler var şimdi doğanlar ne oluyor ?
    2) bu konuyu bilim için değil de ırkçılık ve faşistlik için açtığın belli "Türklerin zekası yetmez" gibi bir söylemin var , zeka ırklarla değil genlerle alakalıdır , çok farklı milletlerden çok zeki insanlar çıkabilir.
    3)memleket olarak ne yüzümüzü garba dönüp medenileştik ne de doğu kültürümüzü koruyup geliştirdik.Ve başa gelen yönetici hataları , iç sorunlar derken o kadar çok bilim ve sanat insanı çıkmadı.ama bunu pozitivist ve faşist bir yaklaşımla "çonko torklor zoko doğol yo" dersen Hitler'in kavgam kitabında bahsettiği saf ırkların zekiliği ve bazı ırkların aşağılık olduğu gibi saçma bir ırkçı düşünceye varırsın.
    4) Bu ülkede çok şükür Yaşar Kemal,Nazım Hikmet,Aziz Nesin,Cemal Süreya, Fazıl Say,İdil Birey gibi sanat insanları da çıktı Celal Şengör,Halil İnalcık, Oktay Sinanoğlu gibi bilim insanları da çıktı.Ben hiç birini şu ırk, şu cinsiyet diye ayırmaya çalışmıyorum.Hepsi insanlığın ortak mirası ve umarım daha çok sanat ve bilim insanı yetişir.

Yaşasın Halkların Kardeşliği.

• quote:

Orijinalden alıntı: baran021

quote:

Orijinalden alıntı: WirLieBen

quote:

Orijinalden alıntı: Cicüri

quote:

Orijinalden alıntı: Aesthetic.

Uluğ Bey, Fazıl Say, Itri Buhurizade, Yunus Emre, Akşemsettin, Ali Kuşçu, Cahit Arf, Farabi, Hezarfen Ahmet Çelebi, Mimar Sinan, Piri Reis, Nedim, Dede Korkut, Köroğlu, Karacaoğlan, Eşref Armağan. Şimdilik aklıma bu kadar geldi.

Edit: Hiçbiri Türk-İslam ya da Türk gibi tanıtılan Arap-Fars bilginlerinden/sanatçılarından değildir.

Farabi ve Ali Kuşçu'nun Fars olup olmadığı tartışılıyor. Mimar Sinan devşirme. Köroğlu, Karacaoğlan yerel halk ozanları. Diğerlerine eyvallah ama saydığım kisilerle aynı çapta olduklarına inanıyor musun?

Mimar Sinan Ermeni miydi? Devşirme olduğunu ben de biliyorum ama ermeni diye biliyorum.Bir arkadaşım Jew demişti.

Pars Tuğlacıyan adında bir ermeni Mimar Sinan`ın ermeni olduğu fikrini ortaya koymuştur. Bu külliyen yalandır. Mimar Sinan has ve has Türk`tür. Daha sonra bu adam zaten yanlışlığını kabul etmiştir.

Cahil cahil konuşma.

Fletcher, Richard (2005). The cross and the crescent: Christianity and Islam from Muhammad to the Reformation (Reprinted. ed.). London: Penguin. p. 138. ISBN 9780670032716. "...was Sinan the Old-he lived to be about ninety-an Armenian from Anatlia who had been brought to the capital as one of the 'gathered'."

Zaryan, Sinan, Armenian Soviet Encyclopedia, p. 385.

Kouymjian, Dickran. "Armenia from the Fall of the Cilician Kingdom (1375) to the Forced Emigration under Shah Abbas (1604)" in The Armenian People From Ancient to Modern Times, Volume II: Foreign Dominion to Statehood: The Fifteenth Century to the Twentieth Century. Richard G. Hovannisian (ed.). New York: St. Martin's Press, 1997, p. 13. ISBN 0-312-10168-6.

Mahdesian, Arshag (1916). "Armenia, her culture and aspirations". Journal of Race Development (Worcester, Massachusetts: Clark University) 7: pp. 457–458. "It was an Armenian architect, Sinan, who designed and built the famous Mosque of Adrianople, and the Mosque of Suleyman in Constantinople..."

Jackson, Thomas Graham (1913). Byzantine and Romanesque Architecture, Volume 1. Cambridge University Press. p. 143. "They are many of them designed by Sinan, who is said to have been an Armenian"

• Kökeninin ne olduğu önemli değil Mimar Sinan'ın ortaya çıkmasının temel nedeni o dönemde Osmanlı'nın son derece zengin ve güçlü olmasıdır. İnsanlara geniş imkan sağlandığı için parlak zekalar ortaya çıkmayı başarmıştır. Alalede bir balkan devletinde Mimar Sinan yaşasaydı büyük olasılıkla kendini hiç gösteremeden ölüp gidecekti... Burda bilim ve teknolojinin gelişimini sadece bireye indirmek epey basmakalıp düz ve dikkate değer olmayan bir düşüncedir.

Eğer bir ülkede dahiler ortaya çıkıyorsa o ülkede dahi çok olduğu için değil akıllı insanlara gerekli imkanlar sağlanabildiği içindir. Bu başlığı açan ırkçı arkadaşın zekası bunu kaldırır mı bilemeyeceğim...
  • Eğitim sistemi. Çok açık.
  • Bu okulda size ne öğretiyorlar bilmiyorum gayette var hiç paranın üstüne bakmadınızmı yada hiç mi türk edebiyatı dersine girmediniz

• quote:

Orijinalden alıntı: Curious Monkey

Neden tarih boyunca Türklerden dünya çapında tanınan bilim adamı, filozof, sanatçı çıkmamış? Dünya çapında derken bilim adamı olarak Kepler, Galileo, Einstein, Newton, Tesla filozof olarak Aristo, Platon, Kant, Locke, Descartes sanatçı olarak Bach, Beethoven, Da Vinci, Sheakespeare, Goethe, Tolstoy, Picasso gibi insanlar neden hiç çıkmamış? Bize yıllarca ders kitaplarında Türk - Müslüman bilim adamı, filozof olarak gösterilen İbn-i Sina, Biruni, Harezmi, Ömer Hayyam, Mevlana vs. hiçbiri Türk değil. Bugün bile Avrupa ve ABD'de çok ilgi gören Jeoloji, Astronomi gibi bölümler Türkiye'de işsiz yuvası olarak görülüyor. Neden böyle? Türk halkının zekası mı çok düşük?

Benim de sana bir sorum var;

Su namus cinayetleri,berdel,besik kertmesi,terorist gruplar,cahillik ve geri kalmislik neden genellikle Kurtlerde oluyor da Turklerde olmuyor ? Neden cinayetler,kargasa ve her turlu kaos olaylari sizin bolgelerde oluyor ?

Kurtlerin zekasi cok mu dusuk ya da kurt kafasi tas devrinden mi kalma ?

Hosuna gitti mi sorularim Kurtcu kardes?

Yeri gelmisken birde su Kurt sanatcilar,bilim adamlari,filozoflardan fialn bahset de cahilligimiz gitsin.Kurtlerden '' su adam cikmistir '' de de bilelim.Apo'yu saymam ama haberin olsun

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VirgilSollozzo -- 25 Temmuz 2014; 18:28:47 >

• Konu sahibinin Türk düşmanı bir Kürt olduğu anlaşılmış oldu.
  • Bilim evrenseldir.

Bu konularda cidden azız yalnız Oktay Sinanoğlu sayılabilir belki. Hulusi Behçet var birde. Sanatçı olarak hapse attığımız Fazıl Say olabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Professional Geek -- 25 Temmuz 2014; 21:34:19 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Thook

Bir Behçet hastalığı vardır ki yanılmıyorsam 1930 yıllarda Hulusi Behçet tarafından bulunmuş, ve hastalığın adı da her yerde behçet diye geçmektedir...
    Daha bir çok buluş var. Bir dönem merak edip araştırmıştım. Hatta ve hatta avrupalı doğuyu talan ederken bir çok kitabı çevirip kendi buluşu gibi sunduğu teoriler vardır.

80 öncesi dönemde hakkını arayan, okuyan, araştıran, inanmadığı her durumda karşı çıkıp sorgulayan öğrenciler o kadar sorun çıkarmıştır ki 80 sonrasında eğitim tümüyle okumadan ezbere dayandırılmış, sorun çıkarmayan, sınava 1 hafta kala ezberlerim mantığıyla yetiştirilen öğrenciler sistemin oyuncuları olmuştur. Her ne kadar bir amacı asimilasyon olsa da bizim tarihimizde köy enstitüleri adında muhteşem bir okul düzenimiz vardı. Bu 70'lerde gördüğümüz o istekli öğrenciler bir şekilde bu okulların ürünüdür. 50'lilerin ortalarında kapatılan bu okullardan sonra iflah olmadık.
    Okulları sadece ABD istedi diye kapattık demem yeterli olacaktır sanırım.

Şimdi içimden geldiği gibi yazarsam bazı arkadaşlar alınacak.
    Bu eğitim sistemi ile google'a "türk bilim adamları" yazmak zor geliyor bize. Bizim suçumuz da değil, empoze edildi maalesef...

Cahil toplumuz diyen arkadaşı tenzih ederek söylüyorum. Toplumumuz değil ama biz cidden çok cahiliz...

Şunu da eklemeden edemeyeceğim.
    Günümüzde bilim yapmak inanın çok pahalı bir şey. Yani olayın özü maalesef ki para. Siz zannediyor musunuz ki bizim üniversiteler boş duruyor. Yeterli seviyede elbette değil ancak bir araştırma görevlisi makalesini adı geçen bir dergide yayınlatması için en az 200-300 dolar para ödemek zorunda ve bu sadece bir dergi ve bir makale. Bir tez yapmak ve bunu dünyaya tanıtmak için yüklü miktarda paraya ihtiyacınız oluyor (sırf geçmek için yapılan tezleri bir kenara koyuyorum). 2000 lira alan adam burslara rağmen belini doğrultamadığı için ya özel sektöre ya da yurt dışı olanaklarını araştırma mecburiyetine giriyor.

Yazacak daha çok şey var da, tüm topluma cahil yakıştırmasına çok içerledim. Hoşçakalın...

Bu eğitim sisteminin oluşturulmasının nedeninize bende katılıyorum.O zamanki gençler haklarını,haksızlıkları için girişken ve sorgulayan bir şekilde davrandıklarından bu da hainler tarafından anlaşılıp bu hale getirildi düzen.Yaşıtlarım eşşek gibi ygs,lys çalışıyor.Amaçları ne üniversiteyi bitirip ardından 2000-3000 TL'ye rahat bir işte çalışmak.

• quote:

Orijinalden alıntı: RΣΛPΣR

Tek nedeni var: İSLAM

Gerçekten öyle.Her ne kadar geçmişimiz Osmanlı savaş anlamında büyük başarılar elde etsede ne zaman ki Avrupa ve diğer ülkeler bir şeylerin farkına varıp dini yönetimden uzaklaştırıp teknoloji ve bilime odaklandılar o zaman farkı koydular bize.Bizim askerlerimiz,geçmişiz ise ne yazık ki topa,tüfeğe,bombaya karşı Allah Allah deyip yürümeye devam etti.

Her şeyin fazlası zarar.Nasıl ki suyun fazlası zarar imanında fazlası zarar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: SouthPark_Konsol delisi

quote:

Orijinalden alıntı: w_wallace

Özetliyorum:

1.Irkla nerdeyse hiçbir alakası yok,boşuna türkler zeki değil falan demeyin.

2.Hiç bilim adamı yok değil iyi dönemlerimizde var,ama geri kaldıkça sayıları azalıp yok oldu.

3.İran bizden daha yerleşik bir medeniyettir,buda yerleşik toplumun getirdiği avantajlaran daha fazla faydalanmasına sebep olur.

4.Toplumla-ülkeyle alakalı bir konu;

Din: Dindarlık genelde bilimin önünü keser.Din doğmatik olduğu için bilimin bulduğu akılcı göstergeleri dışlar,böylece gerilemeye başlarsınız.Eğer dininiz çok ileriyse (islamiyetin ilk çıktığı zamanki gibi),bu istisna durumda bilimi teşvik edebilir.İlk islamiyet döneminde birçok islam alimi çıkmasının sebebide budur.Ama her fikir gibi dinde çağın gerisine düşmeye başlar.Batı reform edip modifiye etti ama islam yapamadı.

Yerleşik düzen: Yerleşik düzene geçen toplumlar,tarıma başlar böylece daha fazla nüfüsu beslemeye başlar.Şimdikinin aksine ozaman nüfüs herşey demek.Yerleşik toplum binalarını yapılarını inşa etmeye başlar ve edebiyatınada başlar.Bu durum bilimsel çalışmalar için gerekli olan ortamın temelini atar.

Refah: İnsanlar refahta olursa akıllarını başka şeylere kullanabilir,işin özeti bilim yapabilirler.Karnımı nasıl doyurcam,ayın sonunu nasıl getirem derdinde olan bir kişi bilime odaklanamaz.

Toplum yapısı: Biat/ağababa kültürü bilimi engeller.Toplumdaki kendine güvensizlikte bilimi engeller.

Örneğin sefil,yıkılmış,zavallı durumdaki osmanlı'dan modern(litaretürde modern) türkiyeyi kuran Atatürk "Türk milleti zekidir,çalışkandır vsvs" demesinin sebebi aslında özgüven aşılama istemesidir.Hatta daha ileri giderek gençliğe hitabenin sonunda: "Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!" der.

Burda aslında bazılarının anladığı gibi ırkçılık değilde,sen güçlüsün en zor şart altında bile üstesinden gelebilirsin demek istemektedir.(özgüven aşılamaya çalıştı,çünkü ihityacımız vardı)

Not:Kemalist değilim,sadece yiğiti öldür hakkını yeme durumu.Adam büyük hizmetleri olmuş,hem savaşta hemde yeni ülkenin kurumunda.

5.Çinde binlerce yıldır yerleşik ama onlar batıdan geri durumunun cevabı: Aydınlanma çağı ve arkasından gelen sanayi devrimidir.Orda bunlar yoktur.

din konusunda sana katılmıyorum din insanın en zaaf noktası oldugundan dolayı sömürülmeye en müsait alandır... dinin önü kestiği yok ortaçağa bakarsan din kisvesi altında papanın insanlara .cennet vaad etmesi vs vs. bugün kü kuranı kerime bakarsan evrenin genişlediğinden bahsediyor aynı şekilde 1925 yılında prof lewis evrenın genişlediğini keşfetmiştir yene kuranda yıldızlardan vs yolunuzun bulanabilceğini söylemiştir bin asırdır kaldıki 1492 yıllara kadar denizciler hep kıyı seyri yapmıştır bi başka şeyde endülüs devletinin daha evvel açık denize cıktıklarıda söylenır her neyse din bilimle dogru orantılıdır dinle bilimi zıt yöne ceviren.. insanların aydınlanmasını istemeyen yobazlardır kaldı ki 1400 lü yıllardan itabaren avrupa aydınlanma cagına girmiş sanayi devrimi ile pekiştirmiştir... kısacası budur dini bilime zıt ceviren insanların hurafesidir... bugün islama sokulan hurafe şeyler gibi gibi Din sana düşünmeyi emreder okumayı emrede yani islam dini düşünmeyi aklını kullanmayı emreder azıcık kuran okunsa nedemek istediğim anlaşılır

Normalde din yani en azından İslamiyet aslında bilime ve diğer şeylere düşman değildir ama din mensubu kişiler öyle olmuyor işte.Bazı röntgen makinalarında görüntünün çıkması için soyunmak gerekiyor.Sizce bu tarz bir cihaz Osmanlı döneminde geliştirilmek istense ne olurdu?

• 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.