Şimdi Ara

Hic Gitmemisler Icin Amerika'da Yasamla Ilgili Ilginc Noktalar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
1
Favori
408
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Kanada'da yasyan birisi olarak buraya geldigimden beri keza Amerika'da, keza Kanada'da pek cok ilgincime giden seyle karsilastim.
    Bu ilginc seylerle ilgili noktalari paylasmak istedim, maksat girgir olsun.

Tuvalet:
    - Alafranga tuvaletlerin suyu bayagi yuksek Turkiye'ye gore. Soyle ki uyarilmis bir durumda oturursaniz, yanlislikla seyiniz suya degebilir.
    - Umumi tuvalet kabinlerinin kapisinin kapandigi yerde soyle bir parmak kalinliginda bosluk oluyor. Dikkatli baksaniz iceridekini bile gorursunuz.
    - Bazi eski tuvaletlerde, pisivuarlarin arasina bir bloke edecek bir sey koymayi akil edememisler.
    - Standard tuvalet gider borulari daha ufak AB standartlarina gore. Tuvaletler kolay tikandigindan herkesin evinde bir pompa illa var.

Vergilendirme:
    - Yazilan her fiyat vergi oncesi fiyat. ABD sitesine girdiginizde apple'in veya bmw'nin, gordugunuz fiyatlarin hepsi vergi oncesi fiyat. Restaurantlarda da oyle keza.
    - Maaslar ise hep brut konusuluyor. Sozlesmeler hep brut maas uzerinden. Minimum Wage yazip buldugunuz saatlik asgari ucretlerde keza brut, net degil.
    - Motorlu tasitlar vergisi diye bir sey yok. Tek vergi arabayi alirken verilen ufak vergiler, oyle yillik bir vergisi yok araclarin.
    - Beyan esasli vergi iadesi sistemi var. Mesela senelik $60,000 dolardan is sozlesmesi imzaladiniz kasim ayinda. 2 ay calistiniz o sene. Verginiz siz maasi alirken yillik $60,000'a gore kesilir. Ama aslinda o sene $10,000 para kazandiginizdan vergi iadesi yaptiginizda dusuk gelir grubu kabul edileceginizden odediginiz gelir vergilerini geri alirsiniz. Veya tam tersi $60,000 isten kazanirken, ekstra $10,000 kazandiysaniz uber yaparak, ekstra vergi borcunuz cikar toplam geliriniz $70,000 brut olacagindan.

Bahsis:
    - Her yerde surekli bahsis veriliyor. Ozellikle ABD'de garson gibi servis sektorunde calisilan islerin normal asgari ucretin cok cok altinda bir asgari ucreti var. Maaslarini garsonlar bahsisten cikarttigindan ABD'de hesabin %15'i kadar bahsis birakmak adab-i muaseret sayiliyor. Keza berberine, taksicisine, yani her yere bol bol bahsis veriyorsunuz.

Keyif verici maddeler:
    - Kanada'da esrar tamamen yasal. Dukkanlar var satilan. Sarmalik, hazir sarilmis, kafa yapan brownie, fisfis ismail gibi agza sikilan turunden binbir cesidi var.
    - Eyaletine gore esnetilsede, alkollu icecek alinan en yaygin yerler devletin sahip oldugu alkol marketleri. Ontario eyaletinde adi LCBO'dur mesela. Kocaman kocaman marketler alkol disinda bir sey satmiyor. Dusunun ki Kanada'da bir migros jet boyutunda alkol dukkani, Rakidan tutun akliniza gelebilecek her turlu icki var.

Evler:
    - Kalorifer diye bir sey yok. Evler klimayla isinip soguyor. Zaten sonradan duvara takilma klimada yok, her evin altyapisina entegre edilmis klimalar, duvarda klima kontrolu oluyor isinin vs ayarlandigi. Klima yoksa yerden isitma var. Yine kalorifer yok.
    - Ocak, firin, mikrodalga, buz dolabi, camasir, bulasik, kurutma makineleri evin demirbasi. Tasinirken yaninizda tasimiyorsunuz.
    - Iki tip apartman dairesi var. Altta lobisi bulunmayan apartman daireleri gorece daha ucuz (apartment buildings). Bunlarin camasir ve kurutma makineleri binanin bodrum katinda jetonla calisir sekilde tum binaya ortak oluyor. Condo denilen (bizde rezidans gibi) yani spor salonu, lobisi vs olan apartmanlarda camasir ve kurutma makineleri dairenin icinde. Camasiri asip kurutma diye bir sey yok. Kurutucu kullaniyor herkes.

• Hocam tuvalet kapılarının altında bulunan kilolu bir insanın bile rahatlıkla geçebilceği boşluğu unutmuşsunuz
    Birde insan boyu kadar olan pisuvarlar var türkiyede hiç denk gelmedim..
  • açmayın-bağıran-karı kullanıcısına yanıt
    Dogru.

O yere kadar uzunan pisivuarlari tasarlayan muhendis issiz kalmistir herhalde diye dusunuyorum. Ancak p*stluk olsun diye tasarlanmis olabilir, "lan oyle bir sey tasarmaliyim ki iseyenin her tarafinna sicrasin sidik".
  • Amerikalılar totosunu yıkamıyor diyorlar doğrumu? Moklu geziyorlarmış

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • drejtc kullanıcısına yanıt
    Taharet muslugu yok luks oteller falan disinda sormaya calistigin buysa.

Tabii kicini suyla ve elle yikamanin neresi hijyenik tartisilir....
  • quote:

Orijinalden alıntı: BerkKhan

Dogru.

O yere kadar uzunan pisivuarlari tasarlayan muhendis issiz kalmistir herhalde diye dusunuyorum. Ancak p*stluk olsun diye tasarlanmis olabilir, "lan oyle bir sey tasarmaliyim ki iseyenin her tarafinna sicrasin sidik".
    Aynen öyle. Tuvaletlerin gider sistemleri de farklı. Avrupada su sifonu çekince normal bir şekilde yukarıdan aşağı akarken amerikadaki tuvaletler suyu vakumlayarak çekiyor ve temiz su yine aşağıdan geliyor. Tuvaletlerdeki suyun fazla olmasının sebebi de bu, moku götürmek için su yukarıdan akmıyor aşağıdan gidere doğru çekiliyor.
  • Devamını Bekliyorum Konunun

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: BerkKhan

Taharet muslugu yok luks oteller falan disinda sormaya calistigin buysa.

Tabii kicini suyla ve elle yikamanin neresi hijyenik tartisilir....

Domestosu oto yıkama fırçasına dökücen bolcene ovalaya ovalaya taharet alacaksın değil mi? Hey yarrabim yaa...

Mesela şunu deneyebilirsin, tuvaletten sonra elleri yıkamak... Ellerin kirliyse önce de yıkamalısın... 4+ pepee önerilerine evrilmek üzere konu. Ben kaçtım.

• "- Umumi tuvalet kabinlerinin kapisinin kapandigi yerde soyle bir parmak kalinliginda bosluk oluyor. Dikkatli baksaniz iceridekini bile gorursunuz."

en gıcık olduğum şey buydu. nası bir logictir veya oraya girip yapan nasıl yapıyor anlamıyorum. hem dikkalti bakmanıza da gerek yok, mcdonaldsta girdiğimde gayet kol kadar boşluk vardı. yani içeridekiyle rahat yüz yüze sohbet edersin.

kafayı yemiştim bu konudan. çok gereksiz iğrenç bir özellik.

sadece kaldığım otelde öyle değildi kapılar, aman tanrım nası mutluydum. o tuvalet mutluluk alanımdı benim. bir de garip şelkilde cam vardı tam klozetin yanında. manhattan manzarasıyla :D aşşağıda basketbol oynayanlarıi izliyordum. 

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pcdaly -- 1 Temmuz 2020; 0:15:6 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.