Şimdi Ara

Hi-End Bir Sistemin Kuruluş Hikayesinin Ardındakiler.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
79
Cevap
2
Favori
4.369
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Bildiğiniz gibi geçtiğimiz senenin Eylül ayından beri Paradigm Studio serisinden 7.1 sistem ile birlikte Onkyo Tx-Nr3007 modelini kullanıyorum. Pişme sürecini tamamladığında bu ikili bir süre beni gayet memnun ediyordu ve aklımın ucundan sistemde bir değişiklik yapmak geçmiyordu bile. Gel gelelim, fiyat/performans açısından Studio serisi gerçekten de çok başarılı bir hoparlör olmasına rağmen benim için müzik dinlemek daha kaliteli bir şekilde olmalıydı.

Ben dinletilerim sırasında istediğim sesi duymuyorsam, kulağıma gelmesini istediğim detaylar gelmiyorsa, benim için bu iş bir zevkten çıkıp tamamen can sıkıcı bir durum haline dönüşüyor. Kafam dinlediğim müzikten uzaklaşıyor ve acaba nerede sorun var diye düşünmekten dinleti sonrasında ne dinlediğimi bile hatırlamıyorum. Bu olay son zamanlarda öylesine arttı ki artık AVR ve Studio serisi ikilisinin beni müzikal olarak tatmin etmeyeceğine kanaat getirdim.

Ocak ayından beri kulağımı müzikal olarak tatmin edecek bir stereo sistem konusunda araştırmalar yapıyorum. Bu öyle bir sistem olmalıydı ki eski sistemde kullandığım hiç bir bileşeni içermemeli ve tamamen stereo için üretilmiş ürünlerden oluşmalı ve herşeyiyle eksiksiz olmalıydı. Oppo'dan taktığım CD'ler ve iMac'in optik çıkışından alınan sinyaller iyiydi ama ben istediğim sesi alabilmek için daha üst seviyelere çıkmak istiyordum. (Bu arada kısıtlı bütçeler için Oppo'nun yeni SE versiyonunu tavsiye ederim, analog ve stereo kısmını çok geliştirdiler ve üst düzey dac'lar kullanıyor.)

Dolayısıyla hi-fi'nin başlangıcı olan kaynaktan yola çıkarak arayışlara başladım. Aradığım kriterler tabii ki hi-end seviyesinde bir ses performansının yanı sıra geleceğe yönelik olması ve kullanım kolaylığının üst seviyede olmasıydı. İlk iki kriter çoğu üründe bulunmasına rağmen benim için yeteri kadar pratik değillerdi. Ben evde olduğum zaman sürekli müzik açıktır, yani canım belirli bir parçayı dinlemek istediğinde onun cd'sini bulup, takıp parçayı bulduktan ve dinledikten sonra yerine kaldırmak fazlasıyla saçma bir seçenekti. Bu sebeple CD player seçeneğini tamamen sildim. Elbette ki bazen cd olarak aldığım albümleri takıp sadece onları dinlediğim de sık sık oluyordu. Yeni yeni çıkan hdtracks.com gibi sitelerdeki 24bit-96khz ve daha yüksek çözünürlüklü albümlerin cd'lerle arasındaki farkı da duyduğumda, hemen kriterlerime en az 24bit-192khz'e kadar flac dosyası oynatabilme özelliğini de ekledim. İyice içinden çıkılmaz bir duruma girmiştim. Hem iyi bir cd player, hem yüksek çözünürlüklü dosyaları networkten oynatabilen bir cihaz ararken nihayetinde PS Audio'nun PerfectWave DAC-Transport ve Bridge üçlüsü imdadıma yetişti. Öncelikle bu ürünleri biraz anlatayım:

PerfectWave Transport aslında bir memory player; CD'leri önce içindeki hafızasına alıp tamamen kayıpsız ve bit-perfect haline getirdikten sonra dac'a I2S bağlantıyla aktarıyor. I2s bağlantısı coax ve optik bağlantıdan farklı olarak 3 farklı clock'u ve dijital bilgiyi birleştirmeden, hepsini ayrı ayrı taşıyarak çok düşük jitter seviyelerinde dac'a gönderiyor ve böylece kolayca farkedilebilir bir performans artışı sağlıyor. Bunun da yanında DVD'ye yazdırdığınız 32bit-192khz'ye kadar olan wav dosyalarını çalabiliyor. Yetmezmiş gibi ethernet kablosunu ve sd kartını da taktığınızda internet üzerinden albüm kapağını indirip dokunmatik ekranında gösteriyor.

PerfectWave DAC ise 24bit-192khz'e kadar upsampling yapabiliyor. Ama diğer dac'lardan farklı olarak ''Native Mode'' dedikleri bir özelliği var. Bu durumda sampling rate devre dışı kalıyor ve gelen sinyal olduğu gibi amplifikatöre gidiyor. Örneğin Transporttan cd dinlerken gelen sinyal 16bit-44khz ise hiç bir değişime uğramıyor. Böylece seste olumlu yönde büyük bir değişim oluyor. PS Audio Native Mode'u sadece I2s bağlantı ve Bridge'ten gelen sinyallerde tavsiye ediyor. İşin mantığı şöyle; sampling rate'i arttırmanın nedeni gelen jitter'lı sesi telafi edebilmek, ama Transport veya Bridge'ten gelen sinyal yok denecek kadar az jitter barındırdığından böyle bir işleme ihtiyaç duymuyor. Böylece PS Audio hi-fi'nin temel ilkelerinin birinden sapmıyor: ''Sinyali mümkün olduğunca az işleme sokmak.'' Yani ne kadar yüksek o kadar iyi mantığı bu işte geçerli değil. Upsampling'i ise usb veya spdif bağlantılar kullanan laptop, Sonos, Apple TV gibi daha düşük dijital kaliteli kaynaklar için tavsiye ediyor. Native Mode'un yanında da 5 tane ayrı dijital filtre seçeneği sunuyor.

Gelelim son can alıcı noktasına: Bridge. Bu dac'a eklenen bir modül ve Eylül gibi piyasaya çıktıktan sonra elime ulaşacak. Bu cihaz media server'lara bağlanıp 32bit-192khz'ye kadar olan her tür dosyayı Transport'la birebir aynı kalitede dac'a aktarıyor. Yine bit-perfect olayı Bridge için de geçerli. Arşivinizi kontrol etmek için PS Audio'nun iPhone ve iPad için geliştirdiği bir yazılım mevcut. Çok pratik bir şekilde, elinizde ekranlı bir kumanda varmışçasına, pc kullanırken istediğiniz parçayı bulurkenki kolaylıkta bir kullanım sağlıyor.

Böylece bütün bu özelliklerle beni cezbeden PS Audio en büyük sorunum olan pratik ve kaliteli bir kaynak arayışımı ortadan kaldırıyordu. Alınacak kaynak belliydi.

Hoparlör konusu ise kaynak konusundan farklıydı. Kaynakta ne aradığımı biliyordum ama hoparlörde o kadar çok seçenek vardı ki. Hepsini gidip alacağım diğer ekipmanlarla dinlemek mümkün değildi. Paradigm Studio'nun fiyat performansı beni çok memnun etmiş olacak ki Signature modelini alternatiflerim arasına aldım. Akusta'da dinlediğim B&W 803s de çok hoş bir ses veriyordu ama fiyatını hak edip etmediği konusunda ciddi şüphelerim vardı. Araştırmalarıma devam ederken Sevgili Teknika'ya danıştım, iyi ki de danışmışım. ''Acele etme, o paraları o aletlere vermene gerek yok, zaten senin istediğin sesi onlarda bulamazsın.'' diyerek araştırmalarımı askıya aldırdı. Daha önce kulağa garip gelen her türlü tavsiyesini gözüm kapalı uygulayıp çok olumlu gelişimler elde ettiğimden Teknika'ya güvenim sonsuzdur. Ben de acaba ne çıkaracak diye beklerken, Usher Be20 ile karşıma çıktı. Hemen araştırdım, sürücülerin kalitesinden işçiliğine, estetik görünüşüne kadar mükemmel gözüküyordu. Sonra fiyatına baktım ve 22.000$ seviyelerinde olduğu gördüm. Şaka mı dememe kalmadı ki ''Ben sana bunu B&W fiyatına aldırırım'' deyip beni bir kez daha şaşkınlığa uğrattı. Ben tabii bu arada boş durmadım ve hemen gidip Extreme Audio'da BE-10'ları dinledim. Aynı yerde dinlediğim 50.000euro'dan pahalı Focal Utopia'lardan, Sonus Faber'in Stradivari'lerine kadar hepsiyle başabaş performans veriyordu. Bilenler bilir normalde kullandığım ürünü beğenmezsem Onkyo 3007'de yaptığım gibi bunu açık açık söylerim, sırf kendim kullanıyorum diye de asla fanatikliğini yapmam. Abartmak gibi olacak belki ama bence Usher'lar bahsi geçen 50.000euro'luk hoparlörlerden bile iyi çalıyorlardı. Üstelik Focal ve Sonus Faber'ler yine fiyatları kendinden pahalı monobloklar ve yarı fiyatları kadar da kablolar kullanıyorlardı. İlk dinlediğimde ağzım açık bakakalmıştım. Böylesine bir sahne oluşumu, tonalite, detay, çözünürlük… diğerlerinin hiç birinde yoktu. Mid sürücüsünden gelen sesler tek kelimeyle büyüleyiciydi. Diamond tweeter'ları tertemiz, kulağı yormayan bir tiz veriyordu. 11'' 'lik Eton bas sürücüsü ise bas sesleri tam olması gerektiği gibi, detaylı, dolgun ama diğer sesleri bastırmadan veriyordu. Beni en çok şaşırtan ise sahnesiydi. Koca be10'lar adeta yok oluyordu. Arkalarında oluşan derin ve geniş sahneyi size anlatamam. Sahnenin hafif yukarda olması da çok hoşuma gitti.

Tamam, Usher Be serisinin ne olduğu apaçık ortadaydı ama ben kara kara nasıl 22.000$'lık fiyatı olan hoparlörü nasıl 803d fiyatlarına alınabileceğini düşünüyordum. Teknika Bursa'da CdBank'ta duran sıfır be20'lerin pazarlığını bizzat yaptı ve söylediği fiyata, BE20'leri aldım. Ürünler demo ürünüydü ama toplasanız en fazla 15dk denenmiş ve son derece iyi bakılmışlardı. Benim için sıfırdan hiç bir farkları yoktu. Zaten şu anda pişme süreçleriinin bile tadını çıkarıyorum. Bu fiyata Usher BE-20, üstelik kendinden 5-10 kat pahalı hoparlörden iyi çalıyor. Teşekkürler Teknika!

İşin en kolay kısmı stereo ampliyi bulmak oldu. Aslında McIntosh'ların sesini çok beğenirim, ama sıfırları çok pahalı ve ikinci elde bulmak imkansıza yakın. Be10'ları dinlemeye gittiğimde onları süren ve verdikleri seste en az hoparlörler kadar katkısı olan Gryphon Diablo entegre ampli'ye de aşık olmuştum. Ama Gryphon'un adı korkutucuydu, fiyatını sorduğumda sıfırının liste fiyatı 14-15bin euro'lara geliyordu. Fiyatları beni aşıyordu ama şansıma ellerinde tertemiz ikinci el bir Diablo daha varmış. İyi bir pazarlık sonrası onu da yarısından daha düşük bir fiyata takıma kattım.

Alınacak kablolar başından beri belliydi, hakkında okuduklarımdan sonra Mike Valentine'ın kendinden 10 kat pahalı olan Kobala Sosna kablolara tercih ettiği Lookab kablolar uzun bir süre evde diğer ekipmanları beklediler. Zaten Teknika'nın detaylı açıklamalarından sonra hiçbir kabloya o paraların verilmemesi gerektiğine ikna olmuştum. Hele ki hi-end kablo üretimi yapan kişilerin bile Lookab kabloları kendileri yapmış olsa en az 3000 euro fiyat koyacaklarını öğrendikten sonra…

Teknika'nın sisteme katkısı bununla da bitmedi, kendi sehpasını yaptırdığı yere beraber gidip Usher'ların tasarımında bir sehpa yaptırdık. Center ve Tv dahil her şeyi koyabileceğim şekilde tasarlandı. Ben bahçeli evde oturuyorum ve iki tane de Golden Retriever cinsi köpeğim var. Bu kadar üst seviye aletlerin toz ve tüyden uzak duracakları bir sehpa tasarlamamamız gerekiyordu. Sehpa ön kısmı cam, arka kısmı hava geçiren kumaş-tül karışımı kaplama ve kabloların geçmesi için özel halkalar kullanılarak tamamen kapalı bir şekilde tasarlandı. Cihazların soğutmasını ise sehpanın üst kısmına görülmeyecek şekilde gömme olarak takılan 2 adet düşük devirli fan yapıyor. Kullandığım Gryphon Diablo ve Onkyo 3007 her tarafı açıkken ısındıklarından daha çok ısınmıyor ve son derece sessiz, fanların üzerleri de aynı şekilde filtre ile kaplı. İçeri hiç bir şekilde toz ve tüy girmiyor. Sağlıklı bir soğutma ve tertemiz bir ortamda çalışıyor cihazlar. Buradan sehpanın bütün yapımını üstlenen Teknika'ya bir kez daha teşekkürü borç bilirim.

Şu an demolarda dinlediğim toplam maliyetleri 200.000Tl'leri bulan sistemlerle başabaş yarışacak hatta bana göre daha iyi bir sistem kullanıyorum ve hemen hemen her bileşen sıfırlarının maliyetinden çok daha düşük fiyatlara alındı. Toplamda hatrı sayılır bir meblağ harcanmış olsa da aldığım performans harcadığımdan 10 kat fazla olduğundan içim rahat. Bu mutluluğumu da severek takip ettiğim DonanımHaber forumuyla paylaşmak istedim. Allah hepinize daha iyilerini nasip eder inşallah.

Fotoğraflar haftasonu geliyor...

• hayırlı olsun,
    virüs ciddi boyut değiştirmiş,fırsatlar ve paranız olduğu sürece ne mutlu hastalarına,
    ucuz bir stereo amfi ile bile sesteki farklılık anlaşılıyor,
    keyifli dinletiler.
  • Teşekkürler. Bir virüs olduğu kesin ama bunun hifi virüsü olduğunu düşünmüyorum. Küçük yaşlardan itibaren senelerce enstürman eğitiminin yanında ek olarak çok ciddi bir ''müzik'' eğitimi aldığımdan olsa gerek kulağın daha aslına sadık bir ses aramasından kaynaklı olduğunu düşünüyorum ben. Yoksa benim işim aletlerle değil, müzikle. Hiç kimse bu tip aletlere para akıtmaya bayılmıyordur eminim ki. Artık 20 yıl ellemem herhalde stereo kısmını.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dr.Feelgood -- 14 Ağustos 2010; 2:00:22 >
  • ''Artık 20 yıl ellemem herhalde stereo kısmını.'' Yinede büyük konuşmamak lazım Hayırlı olsun çok güzel bir sistem olmuş.
  • Dr.Feelgod

Sistemin hayırlı olsun.
    Umarım uzun süre tatmın olursunuz.(İçtenlikle)

Hayırlı Sahurlar.
  • Sayin feelgood, sisteminizi keyiflice kullanmaniz dilegiyle. Umarim detayli foto'lar ve her urun icin detayli anlatim cabuk gelir.

Bu arada sistemi kurarken baktiginiz veya aklinizda olup bakmayi dusundugunuz diger alternatif urunlerden de bahsederseniz, seciminizi yaparken kazandiginiz tecrubelerden faydalanabiliriz.
  • Dr. Feelgood. Güle güle kullan.

Usher'ler gerçekten inanılmaz performanslarıyla Hi-Fi camiasının en gözde High-End kolonları bence.

Zaten Focal, Mbl, Wilson Audio, Sonus Faber, Monitor Audio, B&W, Kef, Klipcsh Palladium vb. gibi pek çok kolonu Dr.Feelgood, benimle birlikte ve tek olarak defalarca dinledi ve kıyasladı. Usher'ler o kadar ilginç ki, gözleriniz kapalı bile dinleseniz, o kadar kolonun içinde işte bu diyebileceğiniz büyüsüyle hemen farkediliyor. Zaten parasal durumunuz da müsaitse, tartışmasız seçenek Usher oluyor.

Kablolarda ise, Dr,Feelgod'un yazdığı gibi; Speaker Cord'lar Xtrilius 8, PowerCord'lar Optirius kullanılmıştır. XLR Kablo ise, tarafımca yapılmıştır. (İçinde kullanılan kablo, Nitrogen2 enjekte edilmiş PCOCC Bakır ve üzeri gümüş kaplı 4 kat izoleli kablodan imal edilmiş ve uçlarına Neutric fişler gümüş lehimle montajlanarak yapılmıştır.) İnterconnectler de yine aynı kablodan imal edilmiştir. Ayrıca Xtirilius 8'in de dışına kablo kılıfı ve makaronlama uygulaması tarafımca yapılmıştır.

Sisteme bir de Monster HTS 5100 Signuture elektrik filtresi eklenmiştir.

Sistemlerin montaj yapıldığı prizde dangalak elektrikçi tarafından yapılan nötr, toprak arası yapılan köprüleme iptal edilmiştir. Kısa süre içerisinde baçeye, gem tozu ilave edilmiş ve direnc'i 2 ohm'u geçmeyen çok sağlıklı bir topraklama yine tarafımca yapılacaktır. Aynı topraklama Nuri Baras'a ve pek çok arkadaşın sistemine uygulandığında, yarattığı müthiş fark tüm bu emeklere değdiğini kanıtlamıştır. Topraklamadan sonra farkedilen etkiler, müthiş bir arka plan sessizliği. Artık duyulamayan ve neredeyse yok olan dipses. Detaylarda artış ve mükemmel odaklanma hissi. En önemlisi de çok daha güvenli olarak çalışan sistem.

Gelelim sistem standı ve dolaba!

Dr. Feelgood'un evinde 2 tane Golden Retriever cinsi köpek var.
    Bu sebeple doğal olarak evinde ciddi toz ve tüy sorunu oluyor ve cihazları da kapalı dolap içinde korumak istiyordu.

Bu istekleri doğrultusunda birlikte özel bir stand dolap tasarladık ve bu hafta marangozla birlikte evine teslim ettik.

Tv ve cihaz Stand'ının yapısı, benim şu an sistem resimlerim bölümünde görebileceğiniz kendi kullandığıma benziyor.
    Ancak bunu tamamen kapalı yapıda tasarladık. Estetik olarak da biraz farklı. Ön kapakları cam. Arkası özel çerçeveye monte edilmiş kumaş tül karışımı kaplama ve özel halkalar monte edilerek kumaşın belli bölümlerinden cihazların bağlantıları için kabloları rahatlıkla geçirebiliyorsunuz. Ayrıca kabloları takarken, arka kumaşlı kapaklar 3 vidayla yerinden sökülerek daha rahat baplantı yapmanızı sağlıyor ve işiniz bitince tekrar kapatabiliyorsunuz. Bu sayede cihazlar arka bölümden hava alırken, standın içine toz ve tüy girmiyor. Cihazların üzerine denk gelen kısımda da kapaklı yapıda dev ama yavaş devirde çalışan gömme fanlar var ve onların da üzeri toz ve tüy içeri girmesin diye aynı tülümsü kumaştan kaplı. Bu sayede fanlar yardımıyla dolabın kumaş kaplı arka bölümünden gelen taze havayla cihazların sıcaklığını yukarıdan dışarı atan fanlar süper soğuk ve serin, havadar bir cihaz koruma ortamı sağlıyor. Tabiki cihazların her zaman temiz ortamda çalışma ayrıcalıkları da cabası. Yani tasarımı itibariyle bence çok verimli, özel ve kullanışlı yapıda bir dolap. Ayrıca yeni aldığı Usher B20'lerin de birebir çizgilerini ve rengini taşıyor bu dolap. Yani özel yapım mobilya boyalı ve polyester cilalı.

Mevcut itibari ile şu an kendi kullandığım cihaz standına benzeyen ve kullanışlılığından çok memnun kalındığı için, herkese de tavsiye ederim. Sık sık cihaz değiştirseniz ya da cihazlarınız coğalsa bile, tüm cihazlarınızı rahatlıkla yerleştirebiliyorsunuz. Center hoparlör ve Tv'niz de dahil. Ayrıca bu dolapları silikon dayanıklı yapıdaki tekerleklerle daha portabl hale getirebilirsiniz.

Yakında fotolarını buraya koyup paylaşacağız.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Sistem süper olmuş.iyi günlerde keyifle kullanın.fotoları sabırsızlıkla bekliyoruz.
  • Güzel sistem olmuş cidden. Tufan abinin ( Teknika ) nın kurduğu sisteme gözünüz kapalı güvenebilirsiniz. kendisi son derece bilgili bu konuda. Bu işi sevdiği için kendi sistemi gibi özeniyor herşeye. fotolarını merak ediyorum sistemin hali nasıl oldu diye... yeterli yerim olsa keşke tufan abiye bi sistem de ben kurdursam
  • Hayırlı olsun ,güzel sistem olmuş
  • Su anlatim dahi yapilan ugraslarin heyecanini aktariyor.
    Keyif dolu dakikalar dilerim bu sistem ile;)

Ama en onemlisi,istediginizin uzerinde bir sistem kurarak memnuniyetinizi katlamis olmaniz.Daha ne olsun ki;)

Teknika zaten el attiginda high end sistem olmazda olmuyor.Bide yapilan islemleri oyle bir ozen ve sirayla anlatiyor ki bravo;)

Yaf bu mobil surumdede bi smile var okadar. :)
  • Dr.Feelgood

Sistemin hayırlı olsun.

teknika bu Usher BE-20 senin aşkın deilmi abi ?

ama harbi çok güzel hoparlör insan bakmaya kıyamıyor.
  • İyi dilekleriniz için herkese teşekkür ederim. Sizlerle paylaşmak beni daha da mutlu etti.

Ekleme: Teknika'nın değindiği sahte topraklama mevzusuna çok dikkat edin. Büyük ihtimalle bu yüzden dac'la ilgili talihsiz bir olay yaşadım. Allah'tan hemen değiştirdiler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dr.Feelgood -- 14 Ağustos 2010; 13:47:45 >
  • Evet yaa.

Ama ben ne demiştim en kısa zamanda satın alacağım onları oradan demedim mi? Aldım işte.

Biz almasak da arkadaşlarımızın alması memnun eder bizi. Ben kimlere ne kolonlar ne cihazlar ne aksesuarlar aldırdım.

Dr.Feelgood bunlardan en yeni örnek sadece.

Hepsi de güle güle mutlulukla kullansın sistemlerini.

quote:

Orijinalden alıntı: eresgü

Dr.Feelgood

Sistemin hayırlı olsun.

teknika bu Usher BE-20 senin aşkın deilmi abi ?

ama harbi çok güzel hoparlör insan bakmaya kıyamıyor.

• Bende ornek olcam bende ornek olcam:))))
  • sistem hayırlı olsun, soluksuz okudum yazılanları
  • Güle güle kullanın. Uzay gemisi gibi bir şey bunlar. Sanki zamanımıza ait değilmiş gibi.
    Teknika kardeş ihtiyaç halinde diğer forum üyelerine bütçemize göre hesaplı ürün almada yardımcı olursun umarım.
  • Zaten her zaman elimden geldiğince yardımcı oluyorum ve memnuniyet duyarım tabiki.
  • @yavuzazgin ve @familyguy ikinize de iyi dilekleriniz için teşekkür ederim. Herkese böyle müzik dinlemek nasip olur inşallah.
  • Sn. Dr.Feelgood,

Bu kadar özenerek ve heyecanlanarak çatmış olduğunuz bu sistemi, umarım aynı heyecanla sağlıklı, huzurlu günlerde sevdiklerinizle bol bol dinlersiniz.
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.