Şimdi Ara

Her yönü ile; PRO EVOLUTİON SOCCER 6

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
48
Cevap
0
Favori
1.500
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Oyunu 4 gündür oynuyorum, değerlendirmemin yanlış olmaması için, gerçekten dikkatli ve tarafsız yazmaya özen gösterdim. Yine de hatalarım varsa kusura bakılmasın.
    Tamamen tarafımdan hazırlanmış bir incelemedir.

İlk etapta Pes 5'ten farkı yok sanacaksınız, ki bir önceki seride de aynı oyun mu acaba demiştik, fakat oynadıkça yeni şeyler keşfedecek ve gerçekten Konami'nin hiç fire vermeden, oynanabilirliği ve Pes serisinin bilindik atmosferini daha da arttırdığını ve çıtayı yükselttiğini kendinizde göreceksiniz.

Paslardan başlayalım. Oyunda kısa paslar daha zor fakat çok daha gerçekçi olmuş. Artık her attığınız pas adamınızı bulmuyor, zaman zaman topa hamleler yapmak zorunda kalıyorsunuz. Özellikle topu hangi yöne atarsanız o yöne gidiyor, adamınızı görmediğinizde pas atarsanız eski oyunlarda olduğu gibi adamınıza gitmeyebiliyor. Hızlı paslar ve yavaş paslar arasında çok fark var gerçekten, yavaş atılan bir pas adamınıza ulaşmadan önce rakibiniz araya girip topu alabiliyor. Aynı şey sizin içinde geçerli. Ara pasları yerinde kullanılırsa çok zevkli. Aksi halde zamansız atılan ara pasları direk rakipte kalıyor. Havadan koşu yoluna atılan paslarda 1'e 1 yakalarsanız tamamen sizin becerinize kalmış, fakat çevrenizde birden çok rakip varsa bu toplarda şansınız çok az. Ortalarda gözle görülür bir değişiklik sezemedim.

Şutlar çok güzel, topun kaleye gidişi bir harika. Top fiziği müthiş. Özellikle kafa vuruşlarında zamanlama çok önemli. 1 saniye erken yükselirseniz topa vuramıyorsunuz. Eğer doğru anda topa vurabilirseniz, ortaya çıkan kafa golleri gerçekten görülmeye değer güzellikte oluyprlar. Bu arada Pes 5'te nadiren gördüğümüz rövaşata olayını serinin bu oyununda sık sık göreceğiz galiba.

Faul sistemi iyice elden geçirilmiş ve en güzel seviyeye gitirilmiş bence. Omuz omuza ve ikili mücadele yapabilir, rakibinizin ayağındaki topa kuralları ihlal etmeden kayabilir, pres yapabilirsiniz, siz bütün bunları yaparken hakem gerekli gereksiz düdük çalmayacak artık. Böylece oyununuz bölünmeyecek, yada son saniyerlerdeki ataklarınız bu nedenle heba olmayacak. Avantaj olayıda güzel. Ofsaytta zaman zaman sorunlar oluyordu, giderilip giderilmediğini bilmiyorum, henüz denk gelmedi. Kısacası hakem olayı ve faul sistemi, çok iyi olmuş.

Kaleciler ayrı bir güzellik, oynadığınız zorluk seviyesine bağlı olarak panterleşiyorlar. Kaleye çektiğiniz her şut için hazırlar desek yanlış olmaz. Kalelerini korumak için tamamen topa endeksleniyorlar. Refleksler çok hoş. Çaresiz kaldıkları durumlarda bile topa bakmak yerine uçuyorlar. Sektirdikleri toplar oluyor zaman zaman, bu topları (dönen top) tamamlamak çok eğlenceli oluyor. Bazen 3-4 defa kaleciden dönebiliyor top. En güzel yanı da dönen topun sürekli korner yada taca değil, çoğu sefer sahaya geri dönmesi. Bu pozisyonlarda oyundan aldığınız zevk en az ikiye katlanacak. Köşe vuruşlarında ve çok sert şutlarda kaleciler tek yumrukla topu uzaklaştırabiliyorlar. Kalecilerin yaptıkları enfes kurtarışlar resmen göze hitabediyor. Zaman zaman yapay zeka hataları göreceksiniz, örneğin bazen 2 adamınız yanyana denk geliyor, siz birisini kontrol ederken, haliyle diğerinin uzaklaşmasını, pasa kaçmasını, boş alana gitmesini arzu ediyorsunuz ama dibinizde dönüp duruyor. Fakat yapay zeka kesinlikle oynanabilirliği baltalayacak kadar sık ve büyük sorunlar çıkartmayacak. Bundan emin olabilirsiniz.

Çalım atmak zor, eskiden olduğu gibi "bu alemde kimseyi tanımam, adamları ipe dizer, gider golümü atarım" olayı bitmiş. Çokta iyi olmuş. Futbol tarihinde kaç defa 1 adamın defanstan topu alıpta rakip futbolcuları tek tek geçerek gol attığını gördünüz ki? Takım oyunu ön planda. Yalnız bu durum becerileri yüksek ve ünlü futbolcular için geçerli değil. Onlarla bazen 2-3 adam geçebilirsiniz. Fazla ileri gittiğinizde ise üzerinize 2 kişi geliyorlar. Bireysel yetenekleri yüksek olan futbolcular maçın gidişatını değiştirebiliyorlar. Daha çok koşup daha iyi çalım atıyor, hatta daha iyi paslar verip daha iyi şutlar çekiyorlar. Bu durum oyuna abartısız olarak çok güzel yansıtılmış.

Tüm bunlara bağlı olarak ortaya gerçektende hatırı sayılır derecede güzel bir oynanabilirlik çıkıyor. Bırakasınız gelmiyor. Topun ve oyunun kontrolünün tamamen sizde olduğunu hissediyorsunuz. Oyun hızı bir nebze yavaşlamış. Daha iyi olmuş. Kamera açıları eskisi gibi. Fakat Pes Shop'tan kuşbakışı kamera dahil, birkaç tane kamera açısı satın alabilirsiniz. Pes Shop'tan satın alabileceğiniz extralar kamera açıları ile sınırlı değil tabi. Unutulmayan futbolcular, klasik milli takımlar, kostümler, stadyumlar, top efektleri gibi yenilikler Pes Shop'a dahil edilmiş.

Oyun içi animasyonlara eklemeler yapılmış fakat benim için bunlar çokta önemli değil. Bir animasyonu 2 defa izledikten sonra 3. seferde ESC tuşuna basıp duruyorum geçmesi için. Eminim ki, çoğunuzda da böyledir. Oyuna kendimi kaptırmışken, Eto'nun golü atamadım diye kendini yere atmasını izlemek cazip gelmiyor bana. Fakat animasyon sevenler için yine de yeterli düzeyde.

Gelelim grafik ve seslere. Spikerde hiç değişiklik yok diyerek geçiyorum. Hala çok uyuz. Taraftar sesleri spikere göre daha canlı, daha yerinde. Oyunda yapılan hareket, güzel kurtarış, iyi şut, tehlikeli atak ve benzerlerine göre ses çıkıyor taraftarlardan. Fakat bana göre çok daha iyi olabilirdi. En azından spiker daha canlı olması gerekiyor.

Grafikler, grafikler, grafikler...
    Konami'nin atlatamadığı en önemli sorunlardan birisi. Fakat bu konuya değinmeden önce şunu da belirteyim, eğer sisteminiz elveriyorsa, oyuna girmeden önce ekran kartınızın ayarlarına bir göz atın. Özellikle Keskinliği Yumuşatma, Dikey aşzamanlama ve Eşyönsüz Süzme seçeneklerini sistemizin kaldırabileceği şekilde açın ve oyunu da oynayabildiğiniz en yüksek çözünürlüğe ayarlayın. Bunu yaptığınız zaman hem oyun içindeki yukarıdan aşağıya doğru akan dalgalanma hem de sağdan sola kırılma (yoksa soldan sağamıydı?) ların yok olduğunu görecek, hemde oyunun grafiklerindeki artışı rahatça farkedeceksiniz. En azından saha zemini gözünüze çok daha berrak ve hoş görünecek. Bunlar haricinde grafiklere diyecek pek bir söz yok. Grafikler ne yaparsak yapalım, milyonları Fifa gibi bir alışkanlıktan kopartarak gönüllerine taht kurmuş olan ve böylesine mükemmel atmosferi olan bir futbol oyununa göre çok yetersiz kalıyor.

Genel olarak oyunun güzelliklerinden, gelişmelerinden ve iyi taraflarından bahsettim. Peki Pro Evolution Soccer 6'da hiçmi kötü taraf yok? Elbette var. Hepinizin bildiği gibi lisans yönünden Pes 6 da serinin önceki oyunlarında olduğu gibi yine sınıfta kalıyor. Oyunun en büyük eksisi bu. Bir diğer eksi, replay sürelerinin halen uzatılmamış olması. Çok kısalar. Öyle ki, orta sahayı geçipte çektiğiniz bir şutun gol olması halinde pozisyonu tamamen replay yapamıyorsunuz. İsterdim ki, pozisyondan hemen öncesi bile save dosyama sığabilseydi. Bu süreyi neden uzatmazlar anlamış değilim. İsteğe göre ayarlanabilen tamamen serbest bir kamera açısı da yok.

Lisans, forma, face v.b. bir çok sorun bu oyunda ancak bu oyunun fanatikleri sayesinde adam gibi oluyor. Çıkartılan yamalar bu nedenle yine bu sorunların üstesinden gelecektir. Bunun dışındaki ufak tefek sorunları ise, o kadar kusur kadı kızında da olur diyip geçiştiriyoruz ve;

SONUÇ OLARAK:
    Konami, mükemmel bir atmosferle ihtişamlı bir oynanabilirliği birleştiyor ve bizlere Pro Evolution Soccer 6'yı sunuyor. Bize de sadece sahaya çıkıp oynamak kalıyor. Teşekkürler KONAMİ.

İyi oyunlar, iyi eğlenceler...

• Güzel bi inceleme yazısı arkadaşım.Ellerine sağlık.
  • sipariş ettiğim pes6 bana malesef ulaşmadı halen ve dolayısıyla oynayamadım
    yazı çok güzel bir özet olmuş gerçekten
    eline sağlık
  • atmosfermi hadi ordan fifa nın atmosferini ıslıklamaları oowww owww oley seslerini hiçbişeye değişmem büyük hevesle aldım kurdum atmosfer denen bişe yok çok soğuttu sildim oyunun kötü yanlarını ben söyleyim istersen hep iyi konusmussun patagonia diye takımın ve buna benzer takımların bu oyunda ne işi war chelsea gibi dev bir klübün lisansı yok formalar antreamn formaları olamaz böyle bişey müzikler koymasanda olur cinsten,spiker berbat heycan katmıyor oyuna sadece oyun oynanabilirlik değil bunu unutmayın ben müthiş bir gol attığımda o spikerin bu golü abartarak golll diye bağırmasını isyiorum bu fifa da war Kısacası fifa 07 de herşey war He kaleciler mi dandik diceksiniz Onun Patch i de war ! İnceleme yaparken Kötü eleştirileride yazıcaksın ki tam inceleme olsun !
  • LİSANS DEDİĞİN ŞEY YASAL OLMASADA ÇIKARILAN 1 MB CİVARINDA Kİ YAMALARLA FIFA DAKİ LİSANSLILARI ARATMIYO BU 1

EĞER BİRİNİN ABARTARAK GOLL DİYE BAĞIRMASINI İSTİYOSAN SENDEN LİG TV DE BREZİLYA LİGİNİ YADA GÜNEY AMERİKA LİGİNİ TAKİP ETMENİ ÖNERİRİM ZATEN PES FALAN OYNAMANI DEĞİL BU DA 2

OYUN SADECE OYNANABİLİRLİK DEĞİL DEMİŞSİN Bİ FUTBOL OYUNUN DA TOPUN FİZİĞİ,OYNANABİLİRLİK HER ŞEY DEĞİL EVET AMA BUNLARIN OLMAMASI YADA HAKKINI VERMEMESİ DE EMİN OL Bİ FUTBOLSEVER OLUP FUTBOL OYUNU OYNAYAN BİRİ İÇİN DÜNYANIN SONU BUDA 3

quote:

Orjinalden alıntı: wiltord_ua

atmosfermi hadi ordan fifa nın atmosferini ıslıklamaları oowww owww oley seslerini hiçbişeye değişmem büyük hevesle aldım kurdum atmosfer denen bişe yok çok soğuttu sildim oyunun kötü yanlarını ben söyleyim istersen hep iyi konusmussun patagonia diye takımın ve buna benzer takımların bu oyunda ne işi war chelsea gibi dev bir klübün lisansı yok formalar antreamn formaları olamaz böyle bişey müzikler koymasanda olur cinsten,spiker berbat heycan katmıyor oyuna sadece oyun oynanabilirlik değil bunu unutmayın ben müthiş bir gol attığımda o spikerin bu golü abartarak golll diye bağırmasını isyiorum bu fifa da war Kısacası fifa 07 de herşey war He kaleciler mi dandik diceksiniz Onun Patch i de war ! İnceleme yaparken Kötü eleştirileride yazıcaksın ki tam inceleme olsun !

• insan bikere içinden gelerek oynamalı öyle 1 kere kurdum falanla o iş olmaz onu 1-2 maçlada anlayamazsın en iyisi sen o lisanslı fifana devam et
  • quote:

Orjinalden alıntı: MTC

sipariş ettiğim pes6 bana malesef ulaşmadı halen ve dolayısıyla oynayamadım
    eline sağlık

yazı çok güzel teşekkürler

ayrıca japonyadan mı sipariş ettin be kardeşim bizide kuruttun buralarda sana bel bağladık hayret yaa
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • birde yeni konu açmasanız.
  • quote:

atmosfermi hadi ordan fifa nın atmosferini ıslıklamaları oowww owww oley seslerini hiçbişeye değişmem büyük hevesle aldım kurdum atmosfer denen bişe yok çok soğuttu sildim oyunun kötü yanlarını ben söyleyim istersen hep iyi konusmussun patagonia diye takımın ve buna benzer takımların bu oyunda ne işi war chelsea gibi dev bir klübün lisansı yok formalar antreamn formaları olamaz böyle bişey müzikler koymasanda olur cinsten,spiker berbat heycan katmıyor oyuna sadece oyun oynanabilirlik değil bunu unutmayın ben müthiş bir gol attığımda o spikerin bu golü abartarak golll diye bağırmasını isyiorum bu fifa da war Kısacası fifa 07 de herşey war He kaleciler mi dandik diceksiniz Onun Patch i de war ! İnceleme yaparken Kötü eleştirileride yazıcaksın ki tam inceleme olsun !

fifa bu sene kendını asmıs ama yıne bır pes kadar olamamıs arkadaslarla multıplayer oynadıgmız her mac 10 golun altına ınmıoruz ne dır bu bole yaw 0-0 berabere kalmayı ozledım

• quote:

patch çıktıktan sonra pes6 ile yarışabilecek bir futbol oyunu yok. lisans, spiker, sesler, müzikleri formalar, grafikler

hepsi elden geçiyor. fifa yalan oluyor. zaten patchten öncede yalan oluyor fifa. niye yazdıysam bu mesajı. fifa her türlü yalan

• quote:

Orjinalden alıntı: TµGy

birde yeni konu açmasanız.
    +1
  • Yazı çok güzel arkadaşım eline sağlık ama ben hala demosuyla idare ediyorum
  • quote:

Orjinalden alıntı: l onLy GoD JuDGe Me l

quote:

Orjinalden alıntı: MTC

sipariş ettiğim pes6 bana malesef ulaşmadı halen ve dolayısıyla oynayamadım
    eline sağlık

yazı çok güzel teşekkürler

ayrıca japonyadan mı sipariş ettin be kardeşim bizide kuruttun buralarda sana bel bağladık hayret yaa

sen daha dur cd ler bana bi ulşasın o zaman görürsen

• herşey iyi hoşta

konami biraz kullanıo insanları

her yeni oyunda sadece oynanabilrliği yani ini dosyaısını değştrip aynı oyunu bize sunuyo.
  • Forever FIFA. Bu sene çok güzel, PES den cacık olmaz
  • quote:

Orjinalden alıntı: Alaska

Forever FIFA. Bu sene çok güzel, PES den cacık olmaz

tamam arkadaşlar. kaç yıldır bu arkadaşın yazmasını bekliyorduk. haydi hep birlikte pes i bırakıyoruz fifa ya geçiyoruz. bu bir işaret. pes den cacık olmuyormuş haydii arkadaşlar hep birlikte fifaya

• quote:

Orjinalden alıntı: TµGy

quote:

Orjinalden alıntı: Alaska

Forever FIFA. Bu sene çok güzel, PES den cacık olmaz

tamam arkadaşlar. kaç yıldır bu arkadaşın yazmasını bekliyorduk. haydi hep birlikte pes i bırakıyoruz fifa ya geçiyoruz. bu bir işaret. pes den cacık olmuyormuş haydii arkadaşlar hep birlikte fifaya

PES'den cacık olmaz deyince musAKka, "PES'e hakaret etmek" suçundan dolayı isminin üstünü anında çizdirmiş herhalde.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Saltuk -- 2 Kasım 2006; 13:56:05 >

• ben zaten cacık sevmem, o zaman pese devam
  • yav komik olan, adam oynayamıyor. bir şutu bile kaleyi bulmuyor. sonra pes e çamur atıyor

@alaska herkes oynayamaz bu oyunu. fifa gibi arcade değil bu simulasyon. iki saniyede oyunun mantığını kavrayamazsın fifa gibi.. fifa da 2. maçını yaptıktan sonra anlıyorsun zaten karşı takımın hangi taktikleri uyguladığını. adamların şut çekme noktası bile aynı önceden belirlenmiş. rezalet
  • bilgisayarda maç yapmak kadar uyuz bişey yok ps2 de oynanır bu oyun bütün tuşlar parmaklarının ucunda klavyede ps ye göre parmakların anası ağlıyor
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.