Şimdi Ara

Hepatit C Nasıl Tedavi Edilir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
343
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Hepatit C (HCV), virüs enfeksiyonlarına bağlı olarak gelişen bir karaciğer hastalığıdır. 1-2 hafta süren, akut olarak gelişen ve hafif şekilde atlatılabilen bir hastalık olabileceği gibi, kronik olarak hayat boyu devam eden ve karaciğerle ilgili ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir hastalığa dönüşebilir.

    K

    Hepatit C Nasıl Bulaşır?

    Hepatit C (HCV) kan yoluyla insandan insana geçiş sağlayarak bulaşan bir hastalıktır. Kanla bulaşan bir hastalık olduğundan riskli durumlara karşı dikkatli davranmak gereklidir.

    Hepatit C Bulaş Riskinin Olabileceği Durumlar

    • Virüsü bulunan bir kanın, başka bir kişiye kan transferi yolu ile verilmesi
    • Aynı ekipmanla uyuşturucu madde kullanımı
    • İğne batması kazaları neticesinde sağlık çalışanlarına bulaşma
    • Diş aletleri veya yine benzer şekilde manikür, pedikür malzemelerinin kullanıldığı aletlerin doğru steril edilmemesine bağlı gelişebilecek bulaşma
    • Sterilizasyonu iyi yapılmayan piercing ve dövme malzemelerinin kullanımı
    • Taşıyıcısı olan gebelerden yeni doğan bebeklerine bulaşma oranı düşük olsa da bir risk bulunmaktadır.

    Kan bağışı yapılan noktalarda kan verecek olan kişinin kanında olabilecek Hepatit C virüs riskine karşı rutinde tarama da yapılmaktadır. Ayrıca her bir bağışçıya tek kullanımlık (disposable) iğne ve malzeme kullanılarak bulaşma riski engellenmeye çalışılmaktadır. El teması veya öpüşme ile geçmez. Dolayısıyla Türk toplumu olarak alışkın olduğumuz tokalaşma veya sarılmalar hastalığa neden olmaz.

    Hepatit C Tanısı Nasıl Konulur?<

    Virüs bulaştıktan sonra vücut ilk süreçte hemen belirti vermez. Hepatit C virüsünün akut geliştiği durumlarda ateş, kas ağrısı gibi grip belirtileri, halsizlik, iştahsızlık, karın ağrısı, bulantı, koyu renkli idrar gibi belirtiler görülebilir. Bu belirtiler kimi zaman grip bulguları ile karıştırılabilir.

    Virüsün teşhisi genellikle hastaya yapılan diğer tarama testleri veya kan bağışı sırasında ortaya çıkar. Çıkan test sonuçlarında virüsü görülse bile hastanın hangi hastalık evresinde olduğu bilinemez. Hastalık seviyesini belirlemek için ALT, AST ve albümin gibi karaciğer fonksiyon testleri, kan tahlilleri, ultrason ve buna ilave olarak biyopsi de uygulanabilir.

    Hepatit C Nasıl Tedavi Edilir?

    Hastaya yapılan testlerinin sonucunda hastada Hepatit C olduğu kesinleştikten sonra tedaviye yönelik nelerin yapılması gerektiğine bakılmalıdır. Tanısı erken konulan vakalarda tedaviyle iyileşme şansı da daha yüksektir. Tanıya yönelik yapılan tüm uygulamalardan sonra çıkan sonuca göre hastalığı seyri ve tedavi planı netleştirilir. Hastalığı geçirenlerin yaklaşık % 20-30’u uygulanan tedavilerle tümüyle iyileşirken, geri kalan yüzdelik kısmında olan hastalar da ise kronik hale gelerek ömür boyu kalır.

    Yavaş ilerleyen bir hastalıktır. Kronik hale gelmesi uzun yıllar alır. Kronikleşen vakalarının bir kısmında karaciğerde siroz gelişebilir. Siroz gelişen hastaların da bir bölümünde yıllar içerisinde karaciğer kanserleri görülebilir. Orta yaşın üzerindeki yoğun alkol tüketimi olan kişilerde siroz olma riski daha yüksektir.

    Kronik hale gelmesini önlemek ve hastalığın tamamen iyileştirilmesini sağlamaya yönelik kullanılan ilaçlar bulunmaktadır. Bu ilaçların uzun süreli yaklaşık üç aylık kullanımları ile hastada siroz oluşma riskinin ortadan kaldırılması hedeflenmektedir. Hastada yıllar içerisinde siroz gelişimi ve karaciğer yetmezliği tablosu görülüyor ise bu hastalarda karaciğer nakli gündeme gelmekte ve hekim tarafından nakil konusunda yapılması gerekenler belirlenmektedir.

    Hepatit C Taşıyıcıları Nelere Dikkat Etmeli

    Taşıyıcılarının yıl içerisinde düzenli hekim kontrolleri ile karaciğer fonksiyon testlerini yaptırmaları, alkol kullanmamaları, hekimin verdiğinin haricinde ilaç kullanmamaları gerekmektedir. Taşıyıcılarının virüsü başkalarına bulaştırabilme riskini düşünerek daha dikkatli davranmaları gerekmektedir. O nedenle insanlarla olan temaslarına dikkat etmelidirler.

    Hepatit C’den Korunma Yolları

    Virüsünün aşısı yoktur. Kişi toplum içerisinde kendini korumaya yönelik davranmalıdır. Öpüşme, sarılma, öksürme, hapşırma, aynı tuvaleti kullanma, ortak havuza girme gibi topluca aynı ortamlarda bulunulan davranışlarla geçmez. Aynı şekilde yiyecek ve içeceklerden bulaşmaz.

    Korunmaya dair başkasına ait jiletler veya iğneler kullanılmamalıdır. Tek eşlilik benimsenerek güvensiz ilişkilerden kaçınılmalı, ciltte hasar bırakabilecek piercing, dövmeye dikkat edilmeli, manikür pedikür yaptırılacak ise kişinin kendi steril malzemeleri ile işlemi yaptırmaları uygun olacaktır.kaynak




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi evdesaglik -- 19 Ekim 2020; 17:30:7 >







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.