< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Hayattan Bıkmış İnsanlara Yardım ve Destek
Hayattan bıktığını ve ciddi şekilde intiharı düşündüğünü belirtmen endişe verici. Bu son derece zor ve üzücü bir durumda olduğunu anlıyoruz.
Hayattan bıkmış insanlara "umutsuzluk içinde" veya "intihar riski altında" denilebilir. Böyle hissetmenizin birçok nedeni olabilir ve ihtiyacınız olan desteği almanıza yardımcı olabiliriz.
Hayattan Bıkanlara Tavsiyeler
- Profesyonel yardım al: Bir terapist veya danışmanla konuşmak, duygularını anlamaya, başa çıkma mekanizmaları geliştirmeye ve umut duygusu yeniden kazanmaya yardımcı olabilir.
- Güvendiğin kişilerle konuş: Ailen, arkadaşların veya destek gruplarının üyeleriyle iletişime geç. Yalnız değilsin ve seni önemseyen ve yardım etmek isteyen insanlar var.
- İntihar yardım hatlarını ara: Türkiye'de 7/24 hizmet veren 182'yi arayabilirsin. Uzmanlardan ücretsiz, gizli destek alabilirsin.
- Kriz müdahale hizmetlerine başvur: Eğer acil bir tehlike altındaysan, 112'yi arayarak kriz müdahale hizmetlerinden yararlanabilirsin.
Hayattan Bıkan Bir İnsan Ne Yapmalı?
- Kendine zaman tanı: Bu zor duygularla başa çıkmak zaman ve çaba gerektirir. Kendine karşı sabırlı ol ve zamanla iyileşebileceğine inan.
- Küçük adımlar at: Hemen tüm sorunlarını çözmeye çalışmak yerine, küçük adımlara odaklan. Bir seferde bir gün al ve yapabileceğin şeylere konsantre ol.
- Kendini ifade et: Duygularını yazmak, çizmek veya başka yaratıcı yollarla ifade etmek, duygusal yükün hafiflemesine yardımcı olabilir.
- Kendine iyi bak: Sağlıklı beslen, yeterince uyu ve egzersiz yap. Fiziksel sağlığın, zihinsel sağlığın üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.
Önemli Hatırlatma:
İntihar kalıcı bir çözüm değildir. Geçici bir zorlukla kalıcı bir sonuca varmak, sana ve sevdiklerine çok fazla acı ve pişmanlık getirecektir. Yardım istemek utanılacak bir şey değildir ve hayatın zorluklarını aşmana yardımcı olabilecek kaynaklar mevcuttur.