Şimdi Ara

Hayatın merkezine felsefeyi koymak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
488
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Üniversiteye hazırlanan bir öğrenciyim ve hayatı sorgulamaktan derslerimi çalışamıyorum. Yakın tarihte hayattaki her şeyin birbirleriyle bağlantısını içeren bir kitap yazarak düşüncelerimi somutlamaya çalışacağım. Ayrıca YouTube, web sitesi gibi platformlarda da insanları düşündüren, eski çağlara götüren içerikler ve oyunlar ürettiğim oldu.

Varoluşçuluk, septisizm ve agnostisizm, mantık, evrim, bilim felsefesi başta olmak üzere her konuyla ilgili mantıklı çıkarımlarım mevcut. Kuantum fiziği üzerine araştırma yapıp makale yazıyorum. Hayatınızda görüp görebileceğiniz en değişik kişiliklerden biri olduğuma inanabilirsiniz. Tıp fakültesini kazanacak puan alan arkadaşlarıma bile düşüncelerim ilginç geliyor. Yani anlayacağınız sadece düşünmekle kalmayıp uygulamaya da koyuyorum. İleride büyük ihtimalle doğayla iç içe yaşayacağım. Biraz bencil göründüğümün farkındayım. Hatta bu konu en çok ilgimi çekenlerden biri.

Merak ettikleriniz varsa tartışabiliriz. Herhangi bir soru sorup ''forum'' mantığıyla o soruya yanıtlar verebiliriz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dostlarsağolsun -- 4 Ocak 2018; 19:40:40 >

• Umarım gelecekte bu özgüveninizi kaybetmezsiniz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Fakat daha bu yaşta felsefeyi hayatının merkezine koyman seni birçok alanda jenerasyonundan geriye bırakır. Genç insanlar genelde felsefeyi hayatlarının merkezine koymaz.

İnsanı ve insanlığı bu hayatta ileri atan şey, insanın ve insanlığın refahını artıracak olan şeylerle ilgilenmektir. İnsanı ve insanlığı geliştiren şeylerle ilgilenmektir. Felsefe ve özellikle tarih benim ilgi alanım olmasına rağmen, çok farklı bir alanda çalışıyorum. Bunları bir hobi olarak değerlendiriyorum. Zira bunlar tek başına insana hayatını kazandırmıyor. Özellikle tr şartlarında. Bu yüzden bunları hayatımızın merkezine koymak bize net olarak bir kazanç sağlamıyor. Bize bir kazanç sağlayan şeyleri hayatımızın merkezine koymalıyız. Bir geri dönüşü olmalıdır yanı. Geri dönüşü olmayan bir yatırım, boş bir yatırımdır.

Görüp görebileceğimiz en değişik kişilik asla değilsin. Sıradan, basit ve alelade bir insan olduğunu unutma bence. Hatta kendini insanların çoğundan farklı görmen gelecek süreçte büyük sıkıntı ve hayal kırıklıklarına yol açar. En nihayetinde "onlar" gibi biri olduğunu kabullenmek durumunda kalırsın.

Sadece meraklısın. Fazlası değil

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TURKISH POWER -- 4 Ocak 2018; 23:24:06 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

Erwin Rommel

• TURKISH POWER kullanıcısına yanıt
    Beni tanımadan sıradan biri olarak nitelendirmeni doğal karşılıyorum. Dünyanın en farklı insanına da elbette bunları söyleyen oluyordur ama her yarışın birincisi vardır. Yıllarca meslek seçiminde kararsız kaldım. İnsanlığa katkı sağlayacak tıp, mühendislik gibi uygulamalı bilimleri okumayı düşünüp bu alanlarla hobi olarak ilgilenmek basit bir mantık yürütmeden doğar. Oysaki gerçekler insanlıkla ilgili değil hatta insan bile değil. Bu yolları geçeli çok oldu yani. Ben sizin hobi dediğiniz alanları asıl amaç olarak görürken meslekleri hobi ve sanat olarak nitelendiriyorum. Çünkü onlar bizim küçük beyinlerimizle ürettiğimiz ve doğayı hafif değiştirme çabalarımızdan ibarettir. Bu yüzden teknolojiden nefret ederim hatta telefon bile yıllardır kullanmıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dostlarsağolsun -- 5 Ocak 2018; 18:13:12 >
    Dh nin yeni ahlaki erdemleri;
    hırsızlık, fuhuş, ahlaksızlık.
    bunlarla ilgili eleştiri yaparsanız ceza alırsınız.
    fahişeye fahişe, hırsıza hırsız, ahlaksıza ahlaksız diyemezsiniz.
  • forvet09 kullanıcısına yanıt
    Felsefe sizin beklediğiniz anlamda bir işe yaramıyor, evet ama her şeyin temelini oluşturuyor; var olmanın temeli felsefeyle ilgili. Siz onu bir kenara bırakmaya çalışıyorsunuz ama günlük hayatta bile sürekli kullanıyorsunuz, farkında değilsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dostlarsağolsun -- 5 Ocak 2018; 19:54:9 >

Daha Fazla Göster
  • Felsefe insanı hayvandan ayıran en önemli özellik oluyor. Felsefe deyince direkt filozof olmak aklınıza gelmesin. Akıl yürütmek ve dünyayı değiştirmek için ilk iş düşünmektir. Bunu da mantıklı düşünmeyi sağlayan felsefeyle yaparız. İnsanı yüceltip aslında diğer canlılardan farksız bir tür olduğumuzu unuttuğunuz sürece felsefe gelişmez tabii.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dostlarsağolsun -- 5 Ocak 2018; 20:33:49 >

Orijinalden alıntı: Dostlarsağolsun

Felsefe sizin beklediğiniz anlamda bir işe yaramıyor, evet ama her şeyin temelini oluşturuyor; var olmanın temeli felsefeyle ilgili. Siz onu bir kenara bırakmaya çalışıyorsunuz ama günlük hayatta bile sürekli kullanıyorsunuz, farkında değilsiniz.

her şeye bir cevap bulmak zaman için imkansız olmayabilir. felsefe her şeye cevap bulacağını düşünerek bulunduğu zaman içerisinde yanlışa düşer. bu sebeple her şeye cevap bulacağım derken saçmalamaya başlar.
  • Dostlarsağolsun kullanıcısına yanıt
    Kuantum fiziği dedin beni benden aldın bak şimdi :)

Bildiğin gibi genel görelilik ile kuantum mekaniği kütleçekim alanında bir türlü bağdaşamıyor .. Bunun için yeni bir "Kuantum Kütleçekim Teorisi" üzerinde neredeyse 1 asırdır fizikçiler uğraşıyor ama net bir sonuç yok ..

En temel teoriler Loop Kuantum ve Sicim Kuramı ..

Senin bu konu hakkında tuttuğun bir sav veya yeni bir düşümce var mı kafanda ?

• Ben de tam bu konu üzerine okuyup doktora yapacağım. Belirsizlik İlkesi gibi parçacık düzeyindeki kanunları uzay boyutuna uyarlamak ve her şeyi tek bir kurala indirgemek için. Şimdilik uzman biri olmamakla birlikte daha çok düşünce deneyleri ve lisans düzeyinde ilgilenebiliyorum. Bu konu hakkında dediğiniz gibi Sicim Teorisi gibi kuramlar ortaya atılmış durumda. Bu tarz teorilerin bilimsel bir dayanağı henüz yoktur. Buna paralel evrenleri de örnek verebiliriz. Bilim kurgu filmlerini aratmayan bu fikirler sadece felsefik bir görüşten ibarettir. Elbette doğru olma ihtimalleri var fakat direkt olarak cevaplamak güç. Güç demişken ben evrende egemen olan kuvvetin ''güç'' olduğuna inanıyorum. Zaten kitaplaştırabilirsem bu nokta üzerinde duracağım. Her şeye egemen olan şey ''güç'' adını verdiğim kaos ortamından başkası değildir. Bu düzden evren sürekli değişir ve yeni fikizk kuralları oluşturur. Bu noktadan hareketle özelden genele teoriler üretilmelidir. Ayrıca Belirsizlik İlkesi ve modern atom teorisinin kuantum elektrodinamiği üzerine bir makale yazıyorum fakat uzun yıllar boyunca üzerinde çalışmam gerekecek gibi görünüyor.

Bu konu hakkında birçok şey dile getirilebilir tabii fakat onlarca sayfa yazmam gerekir.

• forvet09 kullanıcısına yanıt
    Felsefe, fizikte bahsettiğim gibi çok uç soruları da cevaplamaya çalışır. Ancak ben zaten buna karşıyım. Biz bilimin doğruluğunu bile tartışabiliyorsak zaten temelden bir bilinemezciliğin içindeyiz demektir. Fermi Paradoksunda bahsedilen ''karıncanın otoyolun ne kadar muazzam bir inşa olduğunu hiçbir şekilde anlayamaması'' olayını biz sadece kendi Güneş Sistemimiz içinde yaşıyoruz. Bu konuda oldukça farklı iddialarım da var. Elbette dile getirilmiştir ama bizim algıladığımız dünya belki de göründüğü gibi değil. Ayrıca popülerleşmiş Simülasyon Argümanı da büyük olasılıkla doğru.

Mesela "Graviton" gibi farazi teorik parcaciklar uzerinde de duruluyor .. Gravitonu keşfedilmek için CERN'den falan çok daha kompleks bir hizlandiriciya ihtiyac var .. Ama kutlecekim bana gore parcacik degil de direk uzay-zaman dokusunun deformasyonu gibi geliyor .. Onun icin Loop Kuantum en tuttuğum sav bu konuda ..

Felsefe, fizikte bahsettiğim gibi çok uç soruları da cevaplamaya çalışır. Ancak ben zaten buna karşıyım. Biz bilimin doğruluğunu bile tartışabiliyorsak zaten temelden bir bilinemezciliğin içindeyiz demektir. Fermi Paradoksunda bahsedilen ''karıncanın otoyolun ne kadar muazzam bir inşa olduğunu hiçbir şekilde anlayamaması'' olayını biz sadece kendi Güneş Sistemimiz içinde yaşıyoruz. Bu konuda oldukça farklı iddialarım da var. Elbette dile getirilmiştir ama bizim algıladığımız dünya belki de göründüğü gibi değil. Ayrıca popülerleşmiş Simülasyon Argümanı da büyük olasılıkla doğru.

Yani, boşver felsefeyi.

• Şimdi tecrübelerimin şekillendirdiği düşüncelerimi paylaşmak isterdim ama heves kırıcı bir mesaj olacak. Sende çok heveslisin. Fazlaca manalar falanda yüklemişsin. Eh, bende insanların hevesini kırmayı hiç sevmem. O yüzden daha fazla yazmayacağım. Yaşa ve gör diyorum.

Erwin Rommel
  • TURKISH POWER kullanıcısına yanıt
    İyi de hevesi kaybetmekten kastınız nedir? Ben bilim adamı olacağım. Bu çok zor bir şey mi? Puanım gayet yeterli düzeyde ve hevesliyim. Sınıfımdaki herkes tıp fakültesi gibi para odaklı bölümlere gidecek. Başkalarının iki günlük hevesiyle benim çocukluğumdan beri gelen hevesim aynı değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dostlarsağolsun -- 5 Ocak 2018; 22:28:15 >

İyi de hevesi kaybetmekten kastınız nedir? Ben bilim adamı olacağım. Bu çok zor bir şey mi? Puanım gayet yeterli düzeyde ve hevesliyim. Sınıfımdaki herkes tıp fakültesi gibi para odaklı bölümlere gidecek. Başkalarının iki günlük hevesiyle benim çocukluğumdan beri gelen hevesim aynı değil.

Felsefeye yüklediğin manalar. Kendini diğer insanlardan farklı görmen. Hayatın merkezine neyi koyman gerektiğini şaşırman.

Tabi ki bir bilim adamı olabilirsin. Çok başarılı bir insan olabilirsin. Bahsettiğim şey bu değil ki.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TURKISH POWER -- 5 Ocak 2018; 23:54:46 >

Erwin Rommel
  • Kuantum Fiziği hakkında herhangi bir makaleni benimle paylaşabilir misin ? Merak ettim açıkçası.
    Sadece konuyu açana konuşuyormuşsunuz gibi düşünmeyin lütfen. Tecrübelerinizden herkes yararlanmak istiyor. Bu bölümde de sizi hiç felsefe yaparken görmedik o yüzden dediğinizi de başaran birisiniz. En azından ben öğrenmek isterim tecrübelerinizin ışığı altında gerçeği.
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.