Şimdi Ara

Hayatımda Yaptığım hatalar 1: Dindar bir genç olmak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
74
Cevap
5
Favori
3.778
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
12 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar, yeni bir yazı serisi hazırlıyorum. 2020 yılı itibariyle 21 yaşındayım. Çok fazla yaşam tecrübem var gibi bir iddiam yok ama çeşitli nedenlerden çok uykusuz gece geçirdim ve tüm bu gecelerde hayatımı baştan aşağıya düşünme fırsatını elde ettim. Tüm bu tefekkürlerim sonucunda hayatımda yaptığım hataları çok net bir şekilde görür oldum. Ne yazık ki geriye dönüp bunları değiştirme gibi bir şansım yok. En azıdan bunları anlatıp belki benimle aynı hataları yapan veya gelecekte yapabilecek olan insanları uyarmak adına bu satırları yazıyorum.

Önce biraz kendi çocukluğumdan bahsedeyim daha sonra da dindar bir genç olmanın neden hata olduğunu anlatmaya çalışacağım. Dindar bir ailenin içinde dünyaya geldim. Aynı zamanda dindar bir çevrenin de içindeydim. Çocukluktan beri çok inançlı bir insan olarak büyüdüm hatta bazen ailemi de geçtiğim oluyordu. Din işini çok ciddiye alıyordum tüm hayatımı dini kurallara göre yaşamaya çalışıyordum. Ortaokula geçtiğimde biraz daha aklım ermeye başlayınca dini hassasiyetim daha da arttı ve bir takıntı haline gelmeye başladı. Özellikle abdest alma konusunda ciddi takıntılı hale gelmiştim. Saatlerce gusül almaya falan uğraşıyordum. Sürekli internetten bu tarz konuları araştırıyordum. Cenabet gezmek cehenneme gitmek gibi bir algı vardı çevremde. Bende tüm bunlardan aşırı etkileniyordum. Zamanla bu takıntılarım baya arttı. Tüm bunlar beni ileride hasta da edecek ama şimdilik buraya girmeyeceğim.

İnternette okuduğum şeylere göre kendi kafamdan kararlar vermeye başlamıştım. Din, ufak yaşta da olsam benim için her şeyin üzerinde olduğu için dini kararları sorgulamıyordum bile. Neyse bir şekilde liseye geçmeyi başarabildik. Liseye geçtikten sonra dini sorgulamalarım daha da artmaya başladı. Bu sefer de kader mevzusuna kafayı takmıştım. Sürekli internette araştırma yapıyordum ve işi içinden çıkamıyordum. Kendimi tatmin edecek cevaplar bulamadıkça daha fazla stres oluyor daha fazla bu konulara yoğunlaşıyordum. Zamanla bu düşünceler beni daha fazla yormaya başladı. Biraz daha alternatif dini akımların yazılarını falan okumaya başladım. Yobazlıktan baya uzaklaştım. Bunlardan aldığım cevaplar o zamanlar beni tatmin etmişti. Zamanla bunlarında saçmalamaya başladığını gördüm.

Dini konuların düşüncelerimi sürekli yoruyor olmasının yanında dinin hayatıma verdiği başka zararlarda var. Örnek olarak karşı cinsle olan ilişkilerimi kökten etkiledi. Zaten sevgili olma olayını baştan kafamdan silmiştim. Kızlarla çoğu zaman konuşmuyordum bile. Onlarla doğru düzgün arkadaşlık bile kurmuyordum. Tabii o zamanlar tüm bu yaptıklarım benim için en doğru şeylerdi dine uygun hareket ediyordum çünkü. Dolayısıyla arkadaşlarım bu tarz işler peşinde giderken ben kendimce gururlanıp onların yanlış yolda olduğunu en doğru olanı yaptığımı falan düşünüyordum.

Lisenin sonlarına doğru dindarlığım biraz daha arttı ama artık daha modern olmuştum. Ateist bir arkadaşım vardı sürekli ona din anlatmaya çalışıyordum sorularına falan cevap araştırıyordum. Arkadaşlarımı namaza falan çağırıyordum. Dini şeyler anlatıyordum araştırıyordum. Sosyal medyada din hakkında yazıyordum. Zamanla takıntılarımın bir kısmından da kurtulmuştum ama tüm bu stres beni yedi bitirdi orası ayrı.

Tüm hayatım böyle geçse belki sıkıntı olmayacaktı. Sonuçta en nihayetinde kendi çapımda takılıyordum. Çevremdeki insanların da aynı benim gibi olduğunu sanıyordum. Ama liseyi bitirdikten sonra arkadaşlarımın, çevremdeki insanların gerçek yüzlerini gördüğümde o kadar şok oldum ki anlatamam. Dindar takılan insanların yalanla iş yapması mı dersin. +18 içerikleri birbirlerine anlatmaları kızlara laf atmaları vs mi dersin, direk zina yapmaları mı ? Kısacası bu insanların aslında günah olan her şeyi işlerine geldiği gibi yaptıklarını gördüm. Sonra kendi kendime bu dine inanan tek kişi ben miyim acaba diye düşünmeye başladım. Bu konu hakkında çok düşündüm. Bu insanların hem mümin takılıp hemde bu şekilde davranmalarını beynim almıyordu. Daha sonra bu insanların dini kendi vicdanlarını rahatlatmak için kullandıklarını daha iyi görür oldum. Önce günah işeyip pişman olduktan sonra tövbe falan ediyorlardı.

Uzun lafın kısası şu ki dindar birisi olmak benim hem çocukluk yıllarımda , hem ergenlik yıllarımda, hem gençlik yıllarımda başıma bela olmaya sürekli strese sokmaya başladı. Çünkü gerçekten dini konular hakkında araştırdıkça daha fazla akıl almayacak şeyler kabul etmek zorunda kalıyordum ve bu beni rahatsız ediyordu. Bu sadece kendimde gördüğüm bir şey değil. Çocukluktan dindar olan diğer arkadaşlarım da bugün hiç ama hiç iç açıcı halde değiller arkadaşlar. Bu insanlar gerçekten sapıklaşmaya başladılar. Cinselliği baskılamaktan adamlar kafayı yedi. Şaka yapmıyorum sadece bu olay bile bu ülkede milyonlarca insanın psikolojisi bozmuştur.

Sonuç olarak bir şansım olsa ve geri dönsem kesinlikle çocukluktan dindar bir insan olmayı tercih etmezdim. Beni hayattaki bir çok zevkten uzak tuttu. Psikolojimi bozdu. Stres kaynaklı çeşitli hastalıklar oluşmasına yol açtı vs.

Ha şunu da söyleyeyim ailemi de bu konuda suçlamıyorum. Onlarda en doğru bildiği şeyi yaptılar. Durumun bu hale gelmesinde kendi payımda oldukça büyük. Sonuç olarak büyüdük ve bende dini hassasiyet falan kalmadı artık. Tüm bu yaşananlarda koca bir zaman kaybı olarak geçmişimde duruyor.

Herkesin hayat görüşü kendine kimseye dinden çıkın falan demiyorum. Ama şunu diyorum ki inanıyorsanız da dini takıntı haline getirmeyin. Mücahitlik falan yapmaya çalışmayın. Bu işlerle zamanınızı boşa harcamayın kendinize kişisel gelişimize yatırım yapın. Yeni arkadaşlıklar kurun.

Son olarak "kardeşim sen takıntılı bir insanmışsın", "sen dine takıntılıysan dinin suçu ne?" vs diyen arkadaşlar kesinlikle olacaktır. Bunların yazıyı sonuna kadar okuyup da bunu göreceklerinden şüpheliyim ama yine de yazayım. Bakın dinin kuralları bellidir. Bunlar kesinlikle uyulması gereken şeyler esnetilemezler. Bende bu kurallara göre yaşamaya çalışmış, zamanla böyle bir yaşamın imkansız olduğunu kanaat etmiş (bugün en dindar adamlar bile faiz haram olmasına rağmen bankadan faizle kredi almakta hiç çekinmiyor) birisiyim. İsteyen istediğini yapsın, ben artık bu işte kendimi parçalamayacağım.

• Zamanın Da Dindar Olmayı Hata Zannediyorsan Hiç Bir Zaman Gerçek Dindar Olamamışsın Demektir...

Geçmişte Dindar Olup Kişisel Gelişim De Çağ Atlamış İnsanlarda Var

Bkz: Mevlana

"(bugün en dindar adamlar bile faiz haram olmasına rağmen bankadan faizle kredi almakta hiç çekinmiyor)"

Bunlara "Dindar" Değil "Dinci" Denir Dindar Başka Dinci Başka Karıştırmayalım.

Not: Dinin Kurallarından Hangisi Seni Yordu Meraktan Soruyorum ?

Hocam rahat olabilirsin gayet dindar bir insandım.

Geçmişte dindar olup cağ atlamış dediğin insan 800 yıl önce yaşamış birisi. Ki dindarlığı, hatta müslümanlığı tartışılan birisi kendisi.

Bu insanları dinci falan değiller hocam adam dindar ama içinde yaşadığımız dünyanın dinamiklerine ayak uyduruyor bu kadar. Direk yabancılaştırmaya kendinden ayırmaya çalışıyorsun.

Yazdıkların genel olarak doğru çoğunlukla katılıyorum. Fakat katılmadığım - anlamadığım noktalar oldu. Mesela başlıkta dindar bir genç olmayı hata olarak nitelendirmişsin fakat bir insanın inandığı dinin gereklerini yerine getirmesi kadar normal bir şey yok. Genç veya yaşlı olmak fark etmez ki. İnanıyorsan elinden geldiğince emir ve yasaklara uymalısın. Hatalarında tövbe etmeli af dilemelisin. İçten, samimi ve dürüst olmalısın. Aksi halde kendini ve biraz da çevrendekileri kandırmış oluyorsun. Ha sen doğru olanı yapacağım diye işi takıntılı olma boyutuna getirmişsin o ayrı mesele.

Dinin kurallarına göre yaşamayı imkansız olarak nitelendirmişsin. En dindar adam bile faizle kredi alıyormuş. Hayır yok öyle bir şey. İşin içinde faiz var diye kredi almayan insanlar tanıyorum. Ha ama dini mükemmel şekilde yaşamak mümkün değil. Hem içinde bulunduğun yüzyıl hem yönetim şekli hem de insanın fıtratı buna imkan vermiyor. Hata yapmayan insan olur mu hiç? Mesele sıfır hata ile yaşamak değil ki, doğruyu yanlışı ayırt edebilmek. Günahtan korkmak, sevaba yakın durmak.

Şuan inançlı bir insan mısın inançsız mı bilmiyorum ama masallara inanmayı çocukluktan çıkınca bırakmak gerekiyor. Biraz kafası çalışan adam zaten neyin eğri neyin doğru olduğunu görür. Elinizin altında internet var. Tamam tüm sosyal çevreniz aynı tip ve fikirlerle çevrili ama çölde de yaşamıyoruz ki be kardeşim. O kadar düşünen adam neyin gerçek neyin masaldan ibaret olduğunu anlasın bir zahmet.
  • Zamanın Da Dindar Olmayı Hata Zannediyorsan Hiç Bir Zaman Gerçek Dindar Olamamışsın Demektir...

Geçmişte Dindar Olup Kişisel Gelişim De Çağ Atlamış İnsanlarda Var

Bkz: Mevlana

"(bugün en dindar adamlar bile faiz haram olmasına rağmen bankadan faizle kredi almakta hiç çekinmiyor)"

Bunlara "Dindar" Değil "Dinci" Denir Dindar Başka Dinci Başka Karıştırmayalım.

Not: Dinin Kurallarından Hangisi Seni Yordu Meraktan Soruyorum ?

• inançlı olmakta sıkıntı yok gayet güzel bir şey fakat dini hayatının merkezine koyduğun zaman hayatını yaşayamıyorsun

• sen dindar değil dinciymişsin

• Hocam rahat olabilirsin gayet dindar bir insandım.

Geçmişte dindar olup cağ atlamış dediğin insan 800 yıl önce yaşamış birisi. Ki dindarlığı, hatta müslümanlığı tartışılan birisi kendisi.

Bu insanları dinci falan değiller hocam adam dindar ama içinde yaşadığımız dünyanın dinamiklerine ayak uyduruyor bu kadar. Direk yabancılaştırmaya kendinden ayırmaya çalışıyorsun.

• CSB

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aynen öyleydim  

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Çok zor hocam hatta imkansız.

• quote:

Orijinalden alıntı: MaxPayne87

CSB

Neye dayanarak buna kadar verdin ?

• Yazdıkların genel olarak doğru çoğunlukla katılıyorum. Fakat katılmadığım - anlamadığım noktalar oldu. Mesela başlıkta dindar bir genç olmayı hata olarak nitelendirmişsin fakat bir insanın inandığı dinin gereklerini yerine getirmesi kadar normal bir şey yok. Genç veya yaşlı olmak fark etmez ki. İnanıyorsan elinden geldiğince emir ve yasaklara uymalısın. Hatalarında tövbe etmeli af dilemelisin. İçten, samimi ve dürüst olmalısın. Aksi halde kendini ve biraz da çevrendekileri kandırmış oluyorsun. Ha sen doğru olanı yapacağım diye işi takıntılı olma boyutuna getirmişsin o ayrı mesele.

Dinin kurallarına göre yaşamayı imkansız olarak nitelendirmişsin. En dindar adam bile faizle kredi alıyormuş. Hayır yok öyle bir şey. İşin içinde faiz var diye kredi almayan insanlar tanıyorum. Ha ama dini mükemmel şekilde yaşamak mümkün değil. Hem içinde bulunduğun yüzyıl hem yönetim şekli hem de insanın fıtratı buna imkan vermiyor. Hata yapmayan insan olur mu hiç? Mesele sıfır hata ile yaşamak değil ki, doğruyu yanlışı ayırt edebilmek. Günahtan korkmak, sevaba yakın durmak.

Şuan inançlı bir insan mısın inançsız mı bilmiyorum ama masallara inanmayı çocukluktan çıkınca bırakmak gerekiyor. Biraz kafası çalışan adam zaten neyin eğri neyin doğru olduğunu görür. Elinizin altında internet var. Tamam tüm sosyal çevreniz aynı tip ve fikirlerle çevrili ama çölde de yaşamıyoruz ki be kardeşim. O kadar düşünen adam neyin gerçek neyin masaldan ibaret olduğunu anlasın bir zahmet.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• zwanzig kullanıcısına yanıt

önemli olan genç veya yaşlı olması değil zaten. Ben hayatımın erken döneminde bu kadar dine bağlı olmamın hata olduğunu belli etmek istedim.

Herkes faizle kredi almıyor olabilir ama benim çevremde gördüğüm daha önceden bu tarz konularda çekinceli olsa da şuan oldukça rahat bir şekilde faizle kredi alan dini bütün insanlar var. Herkes almıyor olabilir.

• quote:

Orijinalden alıntı: Zihnin Geleceği

Yok Hocam Yargılamıyorum Sadece Dedikleriniz "Dinci" Terimini Anlatıyor

Mevlana'nın Müslümanlığını Sorgulayan Günümüz Deki Münafık Kesim

Kur'an Da "İçiniz De Yaşadığınız Dünyanın Dinamiklerine Ayak Uydurun " Yazmıyor, Kur'an Da Yazanı Yapmayıp Müslümanım Diyorsa Bu "Dinci" Olur. (Aynı Zaman Da Dini De Pazarlar Bu Kişiler)

Kur'an Da Yazanı Gösteriş İçin Yapıyorsa Ve Müslümanım Diyorsa O Da "Münafık" Olur

Kuran Da Yazanı Gerçekten İçten Uyguluyorsa Da "Dindar" Olur

Aradaki Farklar Önemli

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bilge Türk -- 22 Ekim 2020; 23:9:29 >

• Hocam benim bahsettiğim insanlar bu davranışlarının günah olduğunu kabul ediyorlar zaten ama buna rağmen yapıyorlar. Bu bunları dinci yapıyorsa tamam ama o zaman bu ülkedeki müslümanların %90'ı dinci geri kalanlarda dindar oluyor.

• quote:

Hocam benim bahsettiğim insanlar bu davranışlarının günah olduğunu kabul ediyorlar zaten ama buna rağmen yapıyorlar. Bu bunları dinci yapıyorsa tamam ama o zaman bu ülkedeki müslümanların %90'ı dinci geri kalanlarda dindar oluyor.

Hocam Mevcut Dünya Da Gerçek Anlam Da Dindar Adam Kalmadı Varsa Da Çok Az

En Doğrusu Kur'an Okumak O Yüzden

Kur'an Oku Yeter

• okumadım ama direk söyliyim. başka problemleri dindarlığa atfetmişsin.

• Kardeşim Peygamberlere uymanın seni hayattaki bir çok zevkten uzak tuttuğunu yazmışsın. İyi de zaten bütün dinlerin ortak yönü bu. En büyük cihadın nefsin heva ve hevesine karşı yapılan cihad olduğu biliniyor. Ama orta yolda olun da deniliyor. Evlenmeyin, cinselliği yaşamayın falan denmiyor. Saatlerce abdest falan yanlış bilgi/vesvese kaynaklı olmuş hep. Senin aşırı stresinin sebebi hata yapmaktan korkmak olduğu anlaşılıyor. Hata yapmak kadar doğal bir şey yok ki. Bilmeyerek hata yaptığını fark edip içtenlikle af dilemenin insanı Yaratan'a en fazla yakınlaştırdığı anlar olduğu söylenir.

Evet, bu felaket çağda tam anlamıyla Kitaba uymak mümkün değil, bankadan kredi çekmesen de sosyal güvenlik/emeklilik sistemimiz tamamen faiz üzerine kurulu, çalışırken verdiğin primler faizle değerlendirilip emeklilikte sana geri dönüyor vs.. Bu sistem beni de rahatsız ediyor. Ama diğer inananlar bundan rahatsızlık duymuyor diye de Kur'an'dan/Peygamberlerden soğumuyorum. Elimden geldiğince uymaya çabalıyorum.

Aslına bakarsan şu zamanda yapılabilecek en iyi şey dünyadan beklentiyi minimuma indirip köye falan yerleşip toprakla uğraşmak. Dünyanın durumu gerçekten hiç iç açıcı değil. Allah sonumuzu hayır etsin.

• quote:

Seni çok iyi anlıyorum neredeyse aynı aşamalardan geçmişiz. Olumsuz yazanlara aldırma onların gözleri bağlanmış kulakları tıkanmış.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam kusura bakma ama müslümansan ve bunları diyorsan çok büyük bir çelişki var. Dediklerinin çoğu doğru ama ben müslümanım deyip sonra dini hayatınızın merkezine almayın dersen orada çok büyük hata yaparsın çünkü dinin istediği bu. Yaptığın her şeyi Allah rızası için yapman gerektiğini söylüyor. Ben sana zaten ölümden sonra istediğin her şeyi vereceğim ama sen şu 80 yılını bana ada diyor.
    Ee bu kafayla gidince de ürünler belli.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben ve abimde de aynı şeyler oldu, o üniversite bitince sorgulamaya başladı, ben lisenin sonlarına doğru

Din, emrettiği birçok iyilik nedeniyle kıymetli bir şeydir. İnsanın hayatını kısıtlaması nedeniyle de olumsuzdur. Şu andaki insanların aydınlanma arayışında olmaları yerine geri kafalı olmalarının sebebi de , yaşadıklarını zannettikleri dini yaşantıdır.

Ayrıca
    Sen yaşamını Allah için feda edersin, nefesinde Allah'ı düşünürsün, ama Allah'ın kulları olduklarını iddia edenlerin sahtekarlığını gördükçe kafayı yersin. Çözüm ya şeriatçı olup tekfir etmektir ya da tası tarağı toplayıp gitmektir

Buradaki kendilerini "müslüman" gören insanların akıl vermelerini de ciddiye alacağını sanmıyorum yeterince bilgi edinmişsen, sen de görmüşsün onları zaten, çok güzel bir kızı kucağa alma imkanı olmayıp başkasında görünce dini kimliğe bürünüp kınayan insanlar bunlar, yakından uzaktan din diye bir dertleri yok

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.