Şimdi Ara

Harddisk teknolojisi neden geride kaldı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
14
Cevap
1
Favori
1.002
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Şuanda bende Amd Phenom x4 965 B.E 3.4 GHZ işlemci ve 4 gb ram var. Fakat sistemim üzerindeki izlenimlerim sonucu Seagate 500 gb 7200 harddiskimin sistemin performansını inanılmaz olumsuz etkilediğini fark ettim. İşlemci kullanımı ve ram kullanımı yerinde olduğu zamanlar harddiskin veriyi iyi zamanlamadığını görüyorum. Yani resmen işlemciye yetişemiyor.

Windows 7'nin harddiskime verdiği puanda bana bu harddiskin sisteme uygun olmadığını gösteriyor zaten. Sistemimin diğer parçalarına 7.5 puan alırken harddiskime 5.9 puan veriyor. Sanırım bir üst sınıf teknoloji var ama fiyatları çok uçuktu ve maalesef 2000 TL tutan sistemimin bütcesi yeterli gelmedi!

Bundan en az 5 yıl önce aldığım harddisk satılıyordu ve hala bu harddisk satılıyor. Neden kayda değer bir ilerleme olmadığını çözemedim.

• ssd boşa mı çıktı?

parası olan için hddler sınır olmaktan kalktı.
  • benım gördüğüm fiyat gibiyse bence bu parası olmaktan ziyade farklı bir şey. Ekran kartına da 1 milyar verilir tabii ki. Ama kimler alabilir ki? Benim demek istediğim harddisklerin diğer donanımlar gibi ilerlemedi. Bu belki pazarlama belki teknolojik açıdan böyle orasından emin değilim.
  • Bir plakanın yüzeyine bu kadar veri sığdırmak bile bir hayal gibi geliyor.HDD lerin ve crt televizyonların çalışma prensibine hayranım

HDD de dönüş hızı ve diskin yüzeyine alabileceği veri yoğunluğu , dosya transfer hızını etkiliyor.
  • Raid 0 ile SSD'ye yakın performanslar alınabiliyor. Hemde SSD'nin 3'de 1 fiyatına..
  • aslında durum biraz daha enteresan söyleki. fiber hızda internet kullanıyor ve çok büyük bir dosyayı ağ yada internetten çekmek istiyor olsan (son kullanıcıya sunulan internetin tr deki mak. hızı 100 mbyte dalgalanma göz ardı edilerek ) diskinin yazma hızı isteğine karşılık veremez kulağa garip geliyor. 10 gb bir dosyayı 100 mb sanıye ile çekmeye çalışırken diskin yazma hızının yetmemesi fakat temel problem bundan daha fazlası çünkü gunluk çözümün son durağı olan ssd disklerde aslında kullanıcıya sunulan ara ürün diskler malesef monroe nun işlemci yasasına paralel gelişmediler ve gelişmiyorlar. önce hızları ile ilgili sorunlar ortadan kaldırıldı. 3200 rpm den başlayarak 10000 rpm hatta 12000 rpm hızlara kavuştular. daha sonra kapasite sıkıntısı baş gösterdi coklu okuma yazma kafaları ve plakalarla bu sorunu çözdüler. daha sonra ortaya başka bir sorun olan yüksek bozulabilirlilik çıktı. ve biçimlendirme ve veri saklama okuma teknikleri yenilendi fat ntfs gibi. yinede günün gelişen şartlarına ayak uyduramamakta. üretim ve kullanım sarfiyat oranları çok yüksek. bu sebeple daha ucuz ve hızlı bir sisteme geçmekte yarar görüldü hareketsiz parçalardan yada çip lerden oluşan ssd lere. fakat bu noktada başka sorunlar su yüzeyine çıktı. kapasite buyumesine bağlı olarak denetçi sayısının artması ve veri yolu genişliğinin kablo yolu ile sağlanamıyor olması. bu noktada pci bağlantı noktası her ne kadar çözüm gibi gorunsede raid gibi alternatif çözümlere engel olması ve her manada klasik açılış prensibi için a ve c ihtiyacı yuzunden ekstra surucu ihtiyacı ve yüksek fiyat paritesi sebebiyle hala kullanılabılırlığı yaygın değil. tum bunlarla birlikte diskler sadece kendi başlarına sorunun müsebbibi değil malesef veri yolu hızı ve anakart bağımlı çalışma prensibide engellerden bir kaçı sanırım monroe bir noktaya kadar haklıydı her yıl olagan hızın ıkı katı üzerine çıkma prensibi yakın gelecekte çatırdamaya başlayacak bu noktada quantum bilgisayarlar devreye girecek diye düşümüyorum. ama araştırırsanız göreceksiniz ki (almanya berlin üni. amerika sorbon ve mat çeşitli geliştirmeler yapıyorlar veri alanında ) son okuduğum ve duyduğum cok katmanlı bir kristal uzerıne verı yazmaktı ( 1 cm ye 1 cm bir küp 1000 gb ) makaleyı bulursam linkini eklerim benim bildiklerim ve paylaşabileceğim bu umarım yardımcı olabilmişimdir.

• quote:

Orijinalden alıntı: patya

Merak ettiğim bir soru var.

Şuanda bende Amd Phenom x4 965 B.E 3.4 GHZ işlemci ve 4 gb ram var. Fakat sistemim üzerindeki izlenimlerim sonucu Seagate 500 gb 7200 harddiskimin sistemin performansını inanılmaz olumsuz etkilediğini fark ettim. İşlemci kullanımı ve ram kullanımı yerinde olduğu zamanlar harddiskin veriyi iyi zamanlamadığını görüyorum. Yani resmen işlemciye yetişemiyor.

Windows 7'nin harddiskime verdiği puanda bana bu harddiskin sisteme uygun olmadığını gösteriyor zaten. Sistemimin diğer parçalarına 7.5 puan alırken harddiskime 5.9 puan veriyor. Sanırım bir üst sınıf teknoloji var ama fiyatları çok uçuktu ve maalesef 2000 TL tutan sistemimin bütcesi yeterli gelmedi!

Bundan en az 5 yıl önce aldığım harddisk satılıyordu ve hala bu harddisk satılıyor. Neden kayda değer bir ilerleme olmadığını çözemedim.

Önceden HDD lerde 40MB saniye gibi okuma hızları vardı. 5-6 yıl öncesinde yani. Şimdikilere bakarsak HDD hızları aslında 2-3 kat civarında arttı.

Ama eskiden extreme işlemcilerin yaptığı işleri hatta daha fazlasını şimdi giriş seviyesi işlemciler yapıyor. Bellek bant genişlikleri aldı başını gitti. Sata3 gibi teknolojiler kullanıma sunuldu.

Başa dönecek olursak. Her ne kadar hızlar 3 kat artsa da bu değerler çok düşük kalıyor zira HDD ler çok çok çok yavaştı zaten. E çok çok çok yavaşın da 3 katı yavaş oluyor ancak.

Neden artmadı dersen de cevap mekanik te yatıyor. Silikon teknolojilere oranla katı ve güçlü atomlar üzerinde çalışmak daha zordur. Veri yoğunluğunu artırmak baya zorlayıcı. Bunu yaparken de veri güvenliğini sağlamak gerekirken bir yandan da maliyeti düşürmek gerekiyor.

Firmalar maliyetten kaçındığı için alternatif çözümlere yönemedi. Yani kısacası fizik yasalarına meydan okumaya çalıştıkları için ilerleyemediler. Şimdi ise SSD ler var.

Daha bir kaç ay öncesine kadar alma imkanımız dahilinde bile olmayan SSD ler şimdi hala pahallı olsalar da taksit maksit bir şekilde en azından alınma ihtimaline sahip. Yani 300-400TL büyük bir rakam normal HDD ye göre ama ilk örneklere göre gene çok iyi diyebiliriz.

Yurt dışında milletin bizim HDD lerden daha hızlı internet kullananlar olduğunu düşününce ise akıl karışıyor tabi biraz.

Ayrıca raid gibi alternatif birçözüm var. Eskiden pahallı anakartlarda yer alan raid artık daha uygun seviyedeki anakartlarda da mevcut.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bunun nedeni sata, ide, scsi gibi disklerden artık alınabilecek max. performansın düsük olmasıdır. Zaten bunun farkına vardıkları icin SSD diskleri üretmeye basladılar.
  • yine de hdd şu an ki teknolojileri ve sundukları çözümler ile gayet faydalı ürünler bence.
  • mekanik aletler hep sorun çıkartır.
  • Harddisk teknolojisi o kadar geride kaldıki işte bu boşluğu bilen firmalar bunu değerlendirip iyi para kaldırıyorlar SSD teknolojisi ile. İleriki yıllarda belki artık mekanik disklerin takılı olduğu PC'ler kalmayacak ama o zamana kadar taktik daha fazla kazanmak olacaktır.

60GB Ocz vertex ilk serisi daha geçen yıl TR'de 600 TL idi ve bu yıl ikinci seri olan OCZ vertex 2 60GB 350 TL'ye kadar düştü. Bunun muhakemesini yapıpta çözümlemek pekte zor olmamalı.

Dediğim gibi bu boşluk o kadar büyükki şuanda çıkan 480GB bir SSD'yi 2000$'a değilde 100$'a alınması beklenilemezdi bence. Ben fiyatının çok aşırı yüksek olmasına değilde ucuz olmasına şaşırırdım..

Örnekler çoğaltılabilir: CRT'den LCD'ye geçiş gibi. Ben yanılmıyorsam 2003 yılında bir gün bilgisayarcıya gittiğimde bir tane 17" LCD geldiğini gördüm ve bune dedim hayretler içinde. O kadar hayran kalmıştımki illa bende alacam dedim. Daha öğrenciydim ve ne kadar dedim fiyatı bana 1100-1200TL arası bir fiyat söylemişti. Harç borç 700TL'ye 15" bir tane Sony monitör aldım ve yine bir kaç ay sonra borcunu ödeyemediğim için geri verdim. Şuanda 19" bir monitör 200-250 TL'ye kadar düştü son aklımda kalan rakamlara göre. O zamanda LCD yeni teknolojiydi ve şuan LCD olmayan bilgisayara kimse bilgisayar demiyor :)

Bu işler böyle. Eğitim şart!

Ha dersenki neden bu kadar geride kaldılar peki SSD'yi yıllar öncede çıkarıp para kazanılabilirdi işte burda iki seçenek var. Ya o zaman o teknoloji yoktu yada mekanik disklerin iyice suyunu çıkarana kadar sattılar derim. Başka açıklaması yok bana göre

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KiLLeR© -- 19 Ekim 2010; 23:22:21 >

• Evet geride kaldı
  • t3 T kullanıcısına yanıt
    Ssd teki mevzu gecikme suresi hiz degil

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • patya P kullanıcısına yanıt
    Aslında temel sebep (üreticiler kullanmadığını iddia etse de) geri planda kullanılan CHS adreslemesi darboğaz yapıyor. Bu sebeple, tek plaka 500 GB ile çift plaka 500 GB arasında performans uçurumu oluşuyor.
    Diskte 1 veya daha fazla plaka ve her plaka için bir veya iki kafa vardır. CHS adreslemesinde herhangi bir anda yalnız bir kafa ya okuma ya yazma yapabilir. Günümüz SATA disklerinde de böyle, herhangi bir anda bir kafa ya okur ya yazar. SATA veriyolu da bu gozonune alınarak tasarlandığı için, her ne kadar okunan veri ile yazılan veri ayrı kanallardan taşınsa da, diskten veri okurken diske komut gonderilemez, okuma işlemi kesilir, komut gonderilir, okuma işlemi devam eder. Diğer kafanın altındaki veriyi okumak için o anda işlem yapan kafanın işini bitirmesi gerekir. İşte bu sebeple Tek kafalı 500 GB diskle, iki kafalı 1TB disk ve dört kafalı 2TB disk aşağı yukarı aynı okuma yazma hızına sahiptir. Kafa sayısının artması erişim suresini kısaltır sadece.

SCSI ve SAS disklerde aynı anda birden fazla kafa işlem yapabilir. Dolayısı ile aynı kapasitedeki farklı plaka sayılarındaki disklerdeki hız farkı daha azdır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 22 Aralık 2017; 9:46:16 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.