Şimdi Ara

Hararet yapmış motora su konulması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
18
Cevap
0
Favori
13.604
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar, başımdan geçen bir hadise ile ilgili bilgi almak istiyorum. suyu olmadığı için Motor hararet yaptı 20-30dk bekledikten sonra su koyduk. Bu katılan suyun yapabileceği en büyük hasar ne olabilir? Motorun yüzde 90 ı değiştirilmiş bu katılan suyun bu işteki payı ne kadar olabilir?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Hararet Yapan Arabaya Su Ekleme: Ne Yapmalı, Ne Yapmamalı

Arabanızın hararet yaptığına dair uyarı sinyalleriyle karşılaştığınızda, ilk aklınıza gelen şey motora su eklemek olabilir. Ancak bu, her zaman doğru yaklaşım değildir. İşte sıcak bir motora su eklemek hakkında bilmeniz gerekenler:

Su Eklemeden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler:

• Soğuma Süresini Bekleyin: Arabanızın motorunu kapatın ve soğuması için bir süre bekleyin.
    • Soğutma Sıvısı Seviyesini Kontrol Edin: Soğutma sıvısı seviyesi düşükse, soğutma sıvısı eklemek daha uygun olacaktır.
    • Su Sıcaklığını Kontrol Edin: Soğutma sıvısı hala sıcaksa, motora soğuk su eklemeyin.

Soğuk Su Eklenmesi Durumunda Olası Sonuçlar:

• Termal Şok: Soğuk suyun sıcak motora eklenmesi, termal şoka neden olabilir ve motorun çatlamasına veya deforme olmasına yol açabilir.
    • Buhar Kilitlenmesi: Soğuk suyun buharlaşması, soğutma sisteminde buhar kilitlenmesi oluşturabilir ve motorun soğumasını engelleyebilir.

Doğru Yaklaşım:

• Soğutma Sıvısı Ekleyin: Soğutma sıvısı seviyesi düşükse, soğutma sıvısı ekleyin.
    • Motoru Yavaşça Soğutun: Motoru kapatın ve soğuması için bir süre bekleyin.
    • Soğuk Motor Tekrar Çalıştırın: Motor soğuduktan sonra tekrar çalıştırın. Hararet ışığı hala yanıyorsa, bir tamirciye başvurun.

Hararet Yapan Araba Ne Kadar Sürede Soğur?

Soğuma süresi, motorun boyutuna, sıcaklığına ve dış hava sıcaklığına bağlı olarak değişir. Ancak genellikle tamamen soğuması 30 dakika ila birkaç saat sürebilir.

Özetle, sıcak bir motora su eklemek genellikle güvenli değildir. Bunun yerine, soğutma sıvısı seviyesini kontrol etmek ve motorun soğumasını beklemek daha uygundur. Hararet ışığı hala yanıyorsa, bir tamirciye başvurun.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Hiçbir hasara yol açacağını düşünmüyorum. Keşke 30 dk beklemeden üstten eklemek kaydıyla su koysaydınız üst kapak contası zarar görmüş olabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi therkut -- 3 Mart 2015; 22:08:49 >
    Mekteb-i Mülkiye-i Şahane-i Ali Osmani
  • therkut kullanıcısına yanıt
    20-30 dk ne şekilde çalıştı araç, devirlimi yoksa rölantidemi?

gerçi her halukarda uzun bir süre hararet için umarım minimum hasarla atlatırsınız

(en iyi ihtimalle conta değişimi ile kurtarılabilir, en kötüsü komple rektefiyeye kadar gider )

araç nedir bu arada?
  • Araç 2001 marea. Olayı daha net anlatayım hocam. Biz yolda giderken araç teklemeye başladı 10 15 sn sonra araç giderken motor durdu kenara çektik motordan bir hayli duman çıktı daha sonra sular soğuk olduğu için hemen katarsak sorun olur diye 20-30dk motoru kendi halinde bıraktık sonra su ekledik . motora suyu kattıktan sonra baya bi suyu fokurdattı. Yaklaşık 4 litre kattık 20dk daha bekledik tekrar 4 litre kattık bir 20dk daha bekleyip 6 litre daha kattık ortalama 14 litre su kattık 1 saat içinde.Motor çalışmadı bizde çekerek sanayiye götürdük1 ayda çıkardılar aracı. motorun %90 ı değişti dedi usta. bu masrafın ne kadarı katılan su ile ilgili olabilir? araç kuzenimin, direksiyonda da kendisi vardı olay esnasında ama suyu ben kattığım için ihaleyi bana bırakmaya çalışıyor. Ustaya sormuş eğer suyu katmasaymışız bin tl ye çıkabilecekken su kattığımız için motor haşat olmuş 2500tl fazla ödemişiz (ustaya 3500TL ödedik). Kuzenimin karakterini bildiğim için bu parayı almazsa yıllarca dilinden düşürmez bu olayı o yüzden su kaynaklı masraf ne kadarsa kabaca öğrenip verip çenesinden kurtulmak istiyorum. O kadar masrafın su kaynaklı olmadığını düşünsemde bilgili arkadaşlardan fikir almak istiyorum. Yapan ustaya sormak istemiyorum çünkü o da kuzenim değnekcisi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi therkut -- 10 Mart 2015; 18:54:54 >

• quote:

Orijinalden alıntı: therkut

Araç 2001 marea. Olayı daha net anlatayım hocam. Biz yolda giderken araç teklemeye başladı 10 15 sn sonra araç giderken motor durdu kenara çektik motordan bir hayli duman çıktı daha sonra sular soğuk olduğu için hemen katarsak sorun olur diye 20-30dk motoru kendi halinde bıraktık sonra su ekledik . motora suyu kattıktan sonra baya bi suyu fokurdattı. Yaklaşık 4 litre kattık 20dk daha bekledik tekrar 4 litre kattık bir 20dk daha bekleyip 6 litre daha kattık ortalama 14 litre su kattık 1 saat içinde. Aracı sanayiye çektik 1 ayda çıkardılar aracı. motorun %90 ı değişti dedi usta. bu masrafın ne kadarı katılan su ile ilgili olabilir? araç kuzenimin, direksiyonda da kendisi vardı olay esnasında ama suyu ben kattığım için ihaleyi bana bırakmaya çalışıyor. Ustaya sormuş eğer suyu katmasaymışız bin tl ye çıkabilecekken su kattığımız için motor haşat olmuş 2500tl fazla ödemişiz (ustaya 3500TL ödedik). Kuzenimin karakterini bildiğim için bu parayı almazsa yıllarca dilinden düşürmez bu olayı o yüzden su kaynaklı masraf ne kadarsa kabaca öğrenip verip çenesinden kurtulmak istiyorum. O kadar masrafın su kaynaklı olmadığını düşünse de bilgili arkadaşlardan fikir almak istiyorum. Yapan ustaya sormak istemiyorum çünkü o da kuzenim değnekcisi.

Ne biçim kuzenin varmış be birader

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bence suyun hiç bir zararı olmaz neden olsun ki, buzlu su koysanız o kadar hararet yapmış arabada

motora ulaşmadan hortum içinde ısınır , herhalde motor bloğu çatlak çıktı , usta da kolayına geldiği için da suya bağlıyor olayı

Orijinalden alıntı: therkut

Araç 2001 marea. Olayı daha net anlatayım hocam. Biz yolda giderken araç teklemeye başladı 10 15 sn sonra araç giderken motor durdu kenara çektik motordan bir hayli duman çıktı daha sonra sular soğuk olduğu için hemen katarsak sorun olur diye 20-30dk motoru kendi halinde bıraktık sonra su ekledik . motora suyu kattıktan sonra baya bi suyu fokurdattı. Yaklaşık 4 litre kattık 20dk daha bekledik tekrar 4 litre kattık bir 20dk daha bekleyip 6 litre daha kattık ortalama 14 litre su kattık 1 saat içinde.Motor çalışmadı bizde çekerek sanayiye götürdük1 ayda çıkardılar aracı. motorun %90 ı değişti dedi usta. bu masrafın ne kadarı katılan su ile ilgili olabilir? araç kuzenimin, direksiyonda da kendisi vardı olay esnasında ama suyu ben kattığım için ihaleyi bana bırakmaya çalışıyor. Ustaya sormuş eğer suyu katmasaymışız bin tl ye çıkabilecekken su kattığımız için motor haşat olmuş 2500tl fazla ödemişiz (ustaya 3500TL ödedik). Kuzenimin karakterini bildiğim için bu parayı almazsa yıllarca dilinden düşürmez bu olayı o yüzden su kaynaklı masraf ne kadarsa kabaca öğrenip verip çenesinden kurtulmak istiyorum. O kadar masrafın su kaynaklı olmadığını düşünsemde bilgili arkadaşlardan fikir almak istiyorum. Yapan ustaya sormak istemiyorum çünkü o da kuzenim değnekcisi.

Motor stop ettiği zaman olan olmuş büyük ihtimal, 20 dk bekledikten sonra motor baya soğur ama döktüğünüz su soğuk ise üst kapağı çok hırpalanmış olabilir
    Sanmıyorum motor gövdesine bir zararı olsun

Zararı ilk su dökmen en fazla %15-20 artırmış olabilir , diğer eklenen suların zararı olmaz zaten (motor çalışmadı diyorsun)

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• şimdi su eksiltme olduğu zaman suyu ne zaman koymak gerekir? benim araçda da su sıkıntısı var. alttan hiçbir damlama olmadığı halde su birkaç kez bitti. büyük ihtimalle radyatörde kaçak var oradan buharlaşıp gidiyor. motor harareti yükseldiği zaman aracı durdurup biraz bekliyorum ki kapağı açtığımda su fışkırmasın diye. normal bagajda bulunan sudan ilave ediyorum. şimdi bunun bir zararı olur mu sizce? araç motorunun modifiyeli olması ne derece etkiler?

yarım saat hemen hemen yeterli bir süre. Kaput açık beklediyseniz hararetin çoğu kaybolmuştur zaten su eklenebilir. Fakat eklenen su öyle çok zarar vereceğini sanmıyorum ki zaten vermezde, ilk o anda motora su koysanız ya da tecrübesiz insanlar gibi kaputu açıp motora su dökseydiniz ciddi hasar alabilirdi bence usta da su koyduk su döktük falan deyince böyle sanmıştır. Araca asıl zararı kuzenin aracın bakımını yaptırmayıp, üstüne üstük antifriz koymayıp ve arabanın göstergelerini kontrol etmeden motor durana kadar hararetli bir şekilde giderek vermiş.

Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir
    Ne mutlu Türküm Diyene

• Su eklemeden hic bir zarar gelmez hocam... bu tarz bi olay benimde basimdan gecti senin gibi bende jarakterini bildigim bi arkadasla yola ciktik arabada bi ariza oldu. Sorunu uc asagi bes yukari tahmin ettim. Ufak bisey halledilecek biseydi. Dedim bu boyle sanirim 'gel yap' dedi. "Kusura bakma ne olur ne olmaz ben karismam dedim. Ben sana ne oldugunu anlatirim sen yaparsin" dedim. Tipasi yemedi usta cagirdi giren ona girdi...

Her neyse... sonuc olarak sudan zarar gelmez... sudan sebeplerle ihale size yikilcak...

• Aynı şey 2001 ford transitte başıma geldi. Yazın sıkışık trafikte yokuş yukarı çıkarken hararet yükselmiş ama ben sürekli baktığım için en fazla 1 dakika o şekilde gitmiştir belki o kadar bile değil. Hemen aracı sağa çekip kontağı kapatmadan kaputu açtım. Hemen aracın su koyulan yerini açtığımda damla su kalmamıştı. Bakkaldan yanlış hatırlamıyorsam 10 lt su alıp dökmüştüm. Sizde olan gibi sürekli su kaynayıp anında buharlaştı. Biraz daha bekledikten sonra hararetin düştüğünden emin olunca yoluma devam ettim. Yani bence su koymaktan değil de belki su koymak için beklediğinizden zarar görmüş olabilir.
  • ulan benim arabam vardı clio hb 2003 model allahın hergünü hararet yapardı allahın hergünü de alır soğuk suyu basardım arabaya çalışırken ya da rolantide 30 dk da beklemezdim. hatta bi ara arkadaşlara diyordum burdan kablo çekelim motora hararet yapmaya başladımı hortumla salarız içeri boşuna in bin yapmıyalım diye. öyle böyle duman çıkmıyordu motordan

Arabanın üst kapağıda yanmadı motoruda çatlamadı gittim sanayiye satacağım zaman alan adam uğraşmasın diye radyatörde arıza varmış tamir ettirdim düzeldi.
  • Değerli görüşleriniz için teşekkür ederim dostlar. 2 farklı motor ustasına durumu anlattım ikiside alakası yok sen o kuzenle bir daha görüşme mümkünse dediler :) Baktım masraf çıkartamayacağım bende yapan ustayı gittim arabayı hatırlattım durumu anlattım kendi aramızda tartışırken sonradan eklenen suyun verebileceği zarar konusunda fikir ayrılığı yaşadık yine aynı hataya düşmeyelim gibisinden kuzeni karıştırmadan soruyu sordum o da "hiç alakası yok motoru kurutmuşsunuz zaten araba durduğunda olan olmuş biten bitmiş" dedi. Yani konu tamamen kuzenin çakallık peşinde oluşuymuş. Elimden gelse üstüne para verir başkasına yamarım kuzeni ama bu olay ikili ilişkimizde milad olacak artık. Düşünün ki bu adamı 1 sene ailesinden hiç para istemeden okuttuk harçlığını verdik telefonunu aldık kontürünü yükledik. Büyük kuzeni de aynı şekilde 2 yıl bakıldı okutuldu, hayatımdaki en büyük kazıkları bu ikisinden yedim. Ucuza tecrübe edinmiş oldum sizinde kulağınıza küpe olsun dostlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi therkut -- 14 Mart 2015; 1:16:44 >

• Radyatörün tepesinden suyu koyduğunuz için motora sıkıntı olmaz. Su zaten sıcak suyla karıştığı için motora gidene kadar normale döner.

İlk anda motora soğuk su koysaydınız en kötü ihtimalle radyatörü çatlatırdınız. Ancak motoru kurtarırdınız. Geçmiş olsun.
  • Hatta hepinize tavsiyem. Eğer hararet yüzünden radyatör kapağını açamıyorsanız, motorda su olduğunu da biliyorsanız, dışardan aldığınız suyu radyatörün deliğinden içeri değil, radyatörün üstüne de dökebilirsiniz.

Dediğim gibi, en kötü radyatörü hafif çatlatırsınız. Ya yenisini alırsınız ya da yama yaptırırsınız. Ancak motora hararet yaptırırsanız faturası çok daha büyük olur. Hararet ibresi yükselince beklemeyin hemen harekete geçin.
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.