Şimdi Ara

Hangi direnç olmalı??

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
17
Cevap
0
Favori
2.326
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bende 12-24 Volt ile çalışan bir araba buzdolabı var,birisinden arızalı olarak almıştım.İçini açıp baktığımda bir direncin yanmış olduğunu gördüm.Elektronikçiye Götürdüm,direnç yandığı için değerini okuyamadık,ama küçük ohm lu bir dirençtir büyük olasılıkla dedi ve 10 ohm luk bir direnç takıp çalıştırmış.Fakat şunu fark ettim 2-4 dakika çalıştıktan sonra direnç inanılmaz ısınıyor,el değmiyor yani.Ve bu ısınmadan sonra kapatılıp açıldığında sistemde bulunan fan motoru kalkış yapamıyor,elle takviye istiyor.Ama soğutup açınca kalkış yapıyor,Bu yüzden dolabı kullanamıyorum.Direnç biyerleri eritecek çünkü.Sizce buraya daha küçük omajlı bi dirençmi takmalıyım.Kaç ohm deneyeyim mesela?Yardımcı olursanız sevinirim.Resminide çektim sizin için linki aşağıda teşekkürler...

Resim 1:http://img96.imageshack.us/my.php?image=devre1nk4.jpg

Resim 2:http://img160.imageshack.us/my.php?image=devre2dy1.jpg

• bence proplem direncte degil. daha öncede yandıgına göre o direncin cok ısınmasına neden olan başka bir poplem var sisteminde. öncelikle daha yüksek degerli bir direnç denemlisin.. 22 ohm gibi wattıda biraz daha yüksek seç ve öyle dene
  • Fotoğraftan gördüğümce bu sigorta direnci ve 10 ohm çok yüksek gelir ve doğal olarak ısınır. bu direnci çok daha küçük seçmen lazım. 1ohm gibi bir dene.
    Değerler olsaydı daha teknik birşeyler söylenebilinirdi.
  • Isınmanın nedeni direncin üzerinden fazla akım akmasıdır. En azından yanmış olan direncin büyüklüğüne baksaydın, direncin gücü hakkında bir ipucu olabilirdi.

Şunları tek tek dene:
    1 - Ampermetren varsa direncin üzerinden geçen akımı ölç, birde voltajı ölç. Buna göre direncin değeri bulunur.

2 - Daha yüksek güçlü direnç dene.

3- Daha düşük değerde direnç dene.

Bence böyle sallama tekniğiyle takılacak dirençten pek hayır bekleme.
  • hocam voltmetreyle direncin üzerindeki gerilimi ölç o gerilime civarında birkaç diyot seri bağla oraya örneğin ölçtüğün değer 2 voltsa 3 adet si diyot u seri bağla 2.1 volt yapar diyotların 3-4 amperlik olsun hiç bir ısınma problemin olmayacak daha öncede böyle bir sorunla karşılaştım ve bu şekilde çözdüm
  • Direncin üzerinden AC sinyal geçiyorsa ne olacak? diyot DC için işe yarar.
  • 0.22 ohm ile 1 ohm arası 1 watt lık bir dirençle dene..
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Sizce hangi araç olmalı ?
    4 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Bence resimdeki körü diyot ile tek diyotu degiştir bişey kaybetmezsin ucuz elemanlar
  • quote:

Direncin üzerinden AC sinyal geçiyorsa ne olacak? diyot DC için işe yarar.

arkadaşım görmüyormusun devrede köprü diyot var ac sinyal olsa ne yazar ac sinyal varsa bağlama yönteminideiştirirsin farketmez. zaten büyük ihtimalle orası köprüdiyot un çıkışı
  • MEraktan soruyorum transistör ısınıyor mu?
  • Hayır Transistör ısınmıyor.Ayrıca AC akım geçemez bu devreden çünkü bu otomobil buzdolabı..

Bu arada cevaplar için teşekkürler,1 ohm luk direnç ile deneyeceğim..
  • Bu Peltier ile yapılmış otomobil buzdolabı sanırım.Peltiere doğru akım verirsin bir yüzü ısınır bir yüzü soğur.Isınan taraftaki heatsink fanla soğutulur.Peltierin soğuyan tarafıda buzdolabının içini soğutur.
    Yani sistem bu.
    http://www.biltek.tubitak.gov.tr/tekno_tezgah/tekno_tezgah.php?proje_id=427

Yukarıdaki resimde ben köprü diyot gördüm.Devre araba içinse niye köprü diyota ihtiyaç var ?
    Hadi AC akımda kullanılsın diye konmuş diyelim.Oradaki köprü 1-2 amperden fazla veremez.
    Oysa 40 watt bir Peltier 3,75 amper akım çeker.
    Şu şekilde bir bağlantı yetmez mi ?

Ayrıca devrenin resminde bir tane de toroid var.Hadi anahtar sıcak-soğuk için.
    Yoksa buzdolabının içinde SMPS'mi var ?Mümkünse birkaç resim daha ekleyebilir misin içinden değişik yerlerinden ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ters İntegral -- 4 Eylül 2006; 1:41:17 >

• Resimleri ekliyorum arkadaşlar,bu arada benim dolapta termostat yok devamlı çalışıyor...

Hangi direnç olmalı??

Hangi direnç olmalı??

Hangi direnç olmalı??

Hangi direnç olmalı??

Hangi direnç olmalı??

Hangi direnç olmalı??

Resimleri büyük koymadım forum kirlenmesin diye,ilgilenen arkadaşlar için hepsini sıkıştırıp upload ettim linki aşağıda teşekkürler..Bide şunu sööliyim,elektronik elemanların basit bir dolaba göre fazla olması hem 12 hemde 24 Volt ile çalışabilmesinden kaynaklanıyor olabilirmi acaba?

Resimlerin orjinal halleri 6.11 Mb

http://rapid-share.de/files/31915074/OtoDolap.zip (aradaki - kaldırılacak bilmeyenler için)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ritimci -- 4 Eylül 2006; 15:06:44 >

• Yukarıda ikinci resimdeki SMPS devresine benziyor.
    SMPS burada DC-DC çevirimi yapar.Yani ister 12 volta tak ister 24 volta tak onun çıkışı hep sabit verir.
    Sanırım soğutucu Peltier elemanı 12 volt ile çalışıyor.SMPS 24 volta takınca 12 volta indiriyor.
    İşin ilginci SMPS'den sonra niye köprü diyot koymuşlar ?Zaten SMPS çıkışı doğru akım.

Sen orada bir tel sarılı halka var sarı renkli.Toroid deniliyor ona.Onun yanında VO+ ve VO- yazıyor.
    Cihazı 12 ve 24 volta bağla ve oraları voltmetre ile ölç bakalım kaç volt ?
    Yani çıkış veriyor mu ?

Bir de o yanık direncin yerine takılanı daha düşük ohm'lu(1 ohm ve altı) ve yüksek watt'lı olanı ile değiştir.
    Oradaki köprü diyotu da değiştirebilirsin.Ucuz bir şey.

Alet bu hali ile direnç ısınmasına rağmen soğutuyor mu ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ters İntegral -- 4 Eylül 2006; 15:55:30 >
  • resimde görüldüğü üzere 10 ohm 7Watt lık direnç kullanmışsın
    ısındığına göre daha buna rağmen fanı hareket ettiremediğine göre direnç değeri çok yüksek kalıyor
    olması gereken direnci kestirmek zor ancak dennerek bulunabilir daha küçük dirençler dene
    elektronikçi arkadaş da bunları biliyor birden bire düşük dirence geçmemiş fanın yeterince dönecek
    şekilde direnci yavaş yavaş düşürmekte vakit kaybetmek istememiş olabilir yada elinde wattlı küçük ohmlu direnç yoktu. direnç değerini önce 5 ohm ile dene
    sistemin üstünde fan yada başka bir yerde enerji sarfiyatı watajı yazmıyormu
  • quote:

Orjinalden alıntı: silicon

Yukarıda ikinci resimdeki SMPS devresine benziyor.
    SMPS burada DC-DC çevirimi yapar.Yani ister 12 volta tak ister 24 volta tak onun çıkışı hep sabit verir.
    Sanırım soğutucu Peltier elemanı 12 volt ile çalışıyor.SMPS 24 volta takınca 12 volta indiriyor.
    İşin ilginci SMPS'den sonra niye köprü diyot koymuşlar ?Zaten SMPS çıkışı doğru akım.

Sen orada bir tel sarılı halka var sarı renkli.Toroid deniliyor ona.Onun yanında VO+ ve VO- yazıyor.
    Cihazı 12 ve 24 volta bağla ve oraları voltmetre ile ölç bakalım kaç volt ?
    Yani çıkış veriyor mu ?

Bir de o yanık direncin yerine takılanı daha düşük ohm'lu(1 ohm ve altı) ve yüksek watt'lı olanı ile değiştir.
    Oradaki köprü diyotu da değiştirebilirsin.Ucuz bir şey.

Alet bu hali ile direnç ısınmasına rağmen soğutuyor mu ?

o kopru diyot zaten ilk giriste bence oraya koyulmasının nedeni dolabın kutupsuz calısmasını saglamak içindir yani dolapta - + farketmiyor nası baglarsan baglansın o yuzden bu kopru diyotta problem var derim ben

• Arkadaşlar ilgilenen herkese çok teşekkürler 0.47 Ohm luk bir direnç taktım ve herşey normale döndü..
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.