Şimdi Ara

>>>> Hamam Böcegi <<<< OHaaa diyeceginz bilgiler! (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
224
Cevap
5
Favori
225.270
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Laboratuvarda yaşayan hamamböceklerine neler yapmışlar öyle pisikopat bilimadamları :) Gerçekten çok dayanıklı hayvanlarmış kafası kopsa bile 1 hafta yaşıyor çok baş belası hayvanlar ya öldür öldür bitmiyor.
  • Usta bunlar nükleer silah kullanmayı öğrense biz bittik ha çok iğrenç yaratıklar ama sağlamlarmış harbi .Resmen hiç evrimleşmemiş hayvan 320 milyon yıldır.
  • Bizim okulda hamamböceklerinden dolayı sınıfta yemek yemek yasaktı
  • sitelerde okuduğunuz hamamböceği tasniflerine aldanmayın, aldananı uyarın. 2-3 cm olurmuş da falan filan.
    iskenderun'da bulunanlar ne demek istediğimi hemen anlamışlardır. orada tamamen farklı bir hamamböceği türü var. bu hayvanoğlu ciddi ciddi uçuyor ve boyları 8-10 cm falan. ben ilk gördüğümde korku filmi içerisinde zannetmiştim kendimi. saygı duyarak terketmiştim mekanı.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Timurlénk

    sitelerde okuduğunuz hamamböceği tasniflerine aldanmayın, aldananı uyarın. 2-3 cm olurmuş da falan filan.
    iskenderun'da bulunanlar ne demek istediğimi hemen anlamışlardır. orada tamamen farklı bir hamamböceği türü var. bu hayvanoğlu ciddi ciddi uçuyor ve boyları 8-10 cm falan. ben ilk gördüğümde korku filmi içerisinde zannetmiştim kendimi. saygı duyarak terketmiştim mekanı.

    Benim bir konum vardı '' Böcek Öldürdüm SS'li '' diye... Yaklaşık 1 hafta oluyor. Bizim Apartmanın çevresinde - merdivenlerde , bizim çatı arasında , benim ve annemlerin üst katta ki balkonlarında var... Bugün az önce bir tane daha öldürdüm. Her geçen gün boyutları büyümeye başladı. Öldürdüğüm rahat 5 santim vardı ...

    Normalde böceklerden - küçük boyutlu - tiksinmem ama yavaş yavaş huylanmaya başladım. Bu arada kuzenim bugün bize gelirken söyledi ; Bugün heryerde hamam böcüü görmüş... Yolda , cadde de , duvarlarda vb...

    Hayrola inşAllah




  • quote:

    Orijinalden alıntı: TheMarjinaLs


    Benim bir konum vardı '' Böcek Öldürdüm SS'li '' diye... Yaklaşık 1 hafta oluyor. Bizim Apartmanın çevresinde - merdivenlerde , bizim çatı arasında , benim ve annemlerin üst katta ki balkonlarında var... Bugün az önce bir tane daha öldürdüm. Her geçen gün boyutları büyümeye başladı. Öldürdüğüm rahat 5 santim vardı ...

    Normalde böceklerden - küçük boyutlu - tiksinmem ama yavaş yavaş huylanmaya başladım. Bu arada kuzenim bugün bize gelirken söyledi ; Bugün heryerde hamam böcüü görmüş... Yolda , cadde de , duvarlarda vb...

    Hayrola inşAllah


    onlar, her yerdeler. üstelik eskisinden daha kuvvetli, daha büyük ve daha kalabalıklar.

    şaka bir yana Türkiye'de yaşayan türlerle ilgili yapılan sınıflamaların kesinlikle güncelliğini yitirdiğini düşünüyorum. boyutları, yapılan tasniflerden farklı olarak oldukça büyük.

    ayrıca çok nemli ve sıcak günler yaşıyoruz. sayılarındaki artış bununla alakalı sanırım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Timurlénk -- 14 Haziran 2012; 2:21:58 >




  • Dediğim gibi Güneş'in gözükmesiyle KARA BELA geri geldi...
  • Aynennn her sene çekiyorum bu belayı bunlar bizim mutfak dolabının altında yaşıyolar bende baya gec yatan bır ınsanım ve gece baya abur cubur yerım gece mutfaga kalkamaz oldum yada elime bir terlik alıp gidiyodum bunlara korkuma mutfagın ısıgını acıp biraz bekliyorum burda olmadıgına kanaat verip rahat rahat dolasıyodum ılkden gorunce baya tırsardım ama bırını oldurunce baya alısıyosun bu ayda 4 tane oldurdum suan dolasan bı tane daha var dun annemle kovaladık ama dolabın altına girdi pezevenk ama bulucam aartık öldürdüklerimin resmini çekiyordum o derece yani :D :D

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bunlardan iyi birer dalıcı olur 40 dakika nefeslerini tutabiliyorlarmış.
  • vay be

    gece görüyorum ben de genelde NBA finallerinde karşılaştım biriyle salondaki halının üzerinde. Işığı açmamla koltuğun altına gitmesi saliselerle ölçülür.
  • Bu böcekten biz çok çektik yıllardır ama kurtulduk. Sadece jel böcek yemi işe yarıyor bu hayvanlara karşı.


    Evinde bu böcekten gören ve kurtulmak isteyen varsa yazımı okuyabilir.
    http://www.zargan.org/hamam-bocegi-ilaci-kesin-cozum
  • Kesin bu da uzaylıların işidir
    Eline sağlık güzel bilgiler.
  • bu konudaki kullanıcılar:
    2 kayıtlı üye,2 misafir

    konu eski formunu kaybetmiş heralde
  • OHaa
  • bende akşam 2 tanesine rastladım gece balkonda sigara içiyordum yolda kediye baktım karafatmaları yakalıyor yiyor aldım kediyi eve akşam koydum muftaga tak tak sesler geliyor açtım ışığı yiyor kedi karafatmayı artık kedi besliyorum evde karafatma da yok
  • allah aşkına iskenderunda yaşayın da görün hamamböceklerini en ilginç hamamböcekleri burada ve de çok zeki olduklarını düşünüyorum terlik yememek için hep duvar diplerinden yürüyorlar.Bir kere mobilyanın altına kaçtı güm güm vurdum çıkmadı mobilyayı çektim fırladı gitti çok hızlı yürüyorlar bir de insanın üstüne geliyorlar kaçamadıkları yer olduğunda elinde tutan arkadaş nasıl yapmış bunu o kadar hızlı koşan hayvanı anlamadım bunları okurken 3 dakika içinde 100 den fazla kaşınma cimciklenme ve türlü türlü duygular hissettim inanın deliye döndüm çok korkuyorum bu hayvanlardan hayvanları çok severim yılanlar akrepler çok severim korkmam ama bunlara dayanamıyorum çok husumetimiz de oldu geçmişte hatta bunları okudum korkudan ışığı açtım :DDD var mı iskenderun da antakyada yaşayan genellikle hatay olarak geçer




  • En önemli özellikleri iğrenç olmaları.
  • Hamam böceği gece yolculuğunu seven bir türdür. Ne olursa olsun gece görüş mesafeleri oldukça iyidir. Besin bulmak için geceyi bekler, gündüz ise barındığı yuvasında dinlenir. Hamam böceği hemen hemen her bölgede bulunmaktadır. Daha çok evlerde yaşamayı seçen hamam böcekleri binalara yakın yerlerde konaklarlar.

    İlk barınma yerleri binaların bodrum katları ve çatılarıdır. Bu alanlardan kolayca evlerden içeri girerler. Ve böylece insanların hayatlarına ortak olurlar. Daha çok besin depolamak için evleri ve genellikle mutfakları tercih ederler. Ev içerisinde her bölgede yaşayabilirler fakat en çok mutfakta görülür. Hamam böceği ne yer sorusuna gelir isek bulabildiği her besini yiyebilir diyebiliriz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hobi alemi -- 11 Şubat 2013; 15:14:51 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: holywars

    Zed The Rapist adli dostumuza acmis oldugu topic'e istinaden...



    DICTYOPTERA familyasından olan bu böcekler yumurta yöntemiyle çoğalırlar .İçinde 35–40 yumurta bulunan paketler yaparak her mevsim ürerler.Yumurtalarını sırtlarında taşıyabilir ve dolaştıkları her yere dökülebilir.Bir defafada 200 yumurta üretebilirler. ve bir yumurta paketinden 35-40 adet larva(yavru) meydana gelmektedir. yumurtaları 18 gün'de yavru olarak çıkar.Çok hızlı ürerler.Üredikleri ortamda koloniler halinde yaşarlar,yılda 8-10 defa yumurtlarlar. Dişi ergin hamam böcekleri öldükleri anda bile yumurtalarını bırakırlar.Böcek yumurtaları herhangi bir insektisitle ölmemektedir.Bu nedenle ilk ilaçlamada mecut böcekler öldürüldükten sonra yumurtadan çıkabilecek olan yavrular için 20 gün sonra ilaçlama mutlaka tekrarlanmalıdır.

    Çok pistirler ve her şeyi yerler. Her pisliği, mikrobu taşır ve bulaştırırlar. Gıda, su ve sıcağa ihtiyacından dolayı insan olan her yerde aktiftir. Evlerde ilk yerleşeceği yer mutfak ve banyolardır. Hemen hemen bütün zamanını yuvalarında, delik ve çatlaklarda saklanarak geçirirler, karanlığı sever ve geceleri aktiftirler, çok dayanıklıdırlar, bilinçsiz yapılam amatör mücadelelerde ilaçlara çok çabuk direnç kazanırlar.

    Genellikle geceleri aktif olan bu böcekler ışığa karşı hassastırlar.

    Bir Binada 10 kat birden bir gecede dolaşabilirler. yaklaşık bir gecede 4,5 km yol katedebilirler.

    Bütün insanların ve diğer canlıların yediği ve yemediği her şeyi yerler, kağıda kadar.

    Genelde toplu koloniler halinde yaşarlar, 15 ay kadar ömrü vardır.

    Nemli, sıcak ve pis yerleri severler kanalizasyon, kazan dairesi, depo, bodrum, toprak altı galerileri ambalaj içleri gibi yerleri istila ederler. Genelde endüstriyel işletmelerde çok görülürler.

    Yılda 8-10 defa yumurtlarlar.

    Antenleri çok küçük miktarlardaki nem ve yiyeceği tespit edebilir.

    Karınlarının arka tarafindan uzanan duyargaları çok hafif hava akımlarına bile duyarlıdır; öyle ki, potansiyel bir tehlikeden saniyenin binde 54'ü gibi bir zamanda kaçmaya başlayabilirler.

    Dizanteri, gıda zehirlenmeleri, Verem, Gastroenteritis, Antrax, Pnomoni, Hepatit, Mantar hastalıkları, Astım, allerjik reaksiyon gibi çeşitli hastalık mikroplarını taşır ve bulaştırırlar.

    Sayıları itibariyle ekosistemin önemli bir parçasi olan bu böcekler, bağırsaklarındaki protozoa ve bakteriler yüzünden hemcinsleri de dahil olmak üzere bir çok şeyi yiyebilirler. Bu sebeple de ormanlardaki çör-çöp ve diğer hayvanların artıklarının yeniden tabiata dönmelerini hızlandırırlar. Bu arada kendileri de bir çok hayvana, hatta bazen insanlara yiyecek olurlar.

    Evlerde,ve dışarıda yaşayan Hamamböceklerinin hastalık vektörleri olduğu kanıtlanmıştır.Isırmadıkları ve sokmadıkları için bakımları kolay, kullanımları güvenli ideal laboratuar hayvanıdırlar.

    Hızlı üremeleri, ortalığı kirletmeleri, kötü kokuları ve en azından potansiyel hastalık(Dizanteri, gıda zehirlenmeleri, Verem, Gastroenteritis, Antrax, Pnomoni, Hepatit, Mantar hastalıkları, Astım, allerjik reaksiyon) taşıyıcıları oldukları için bir çok böcek kalıcı ilaçlara maruz tutuldukları halde bunların bir kısmına adapte olmayı başarmışlardır.Bağışıklık geliştirebilmişlerdir.

    Kanları beyazdır.

    Bazı türleri kanatlıdır, fakat uçmaktan ziyade yürümeyi tercih ederler.

    Dünyanin en büyük hamamböceği Güney Amerika'da yaşar ve yaklaşık 15 cm uzunluğunda olup iki kanat arası uzunluğu da 30 cm civarındadır.

    İskeletleri vücutlarının dışındadır.Yılda birkaç defa iskelet, yani kabuk değiştirirler. Kabuğunu yeni değiştirmiş bir hamamböceğinin rengi beyaz, göz kısmı siyahtır. Kabuk 8 saat sonra normal rengini kazanır.

    Bazı türlerde dişiler sadece bir defa çiftleşir ve bu onlara ömürleri boyunca yeter.

    Kafası kopmuş bir hamamböceği 1 hafta daha yaşayabilir. Sonuçta ağzı olmadığından su içemediği için susuzluktan ölür.Yüzebilirler, ama ağız veya burunları ile değil de yanlarından nefes aldikları için su yüzeyine doğru yüzerken çok zorlanırlar.

    Saatte 4.800 m kadar koşabilirler, maraton rekoru olmasa da boylarına göre çok çok iyi koştukları bilinmektedir..

    [size=5]Hamamböcekleri hakkında bazı sayılar:

    6 ayakları vardır. Bir çoğunda 18 eklem bulunur.

    40 dakika boyunca nefeslerini tutabilirler.

    Hayatlarının % 75 ini dinlenerek geçirirler, bu günde 18 saat demek olur ki, bayağı tembel olduklari anlamına geliyor.

    Dünya üzerindeki türlerinin sayisi 5000 civarındadır.

    Yaklaşık 320 milyon yıl önce, karbonifer çağda ortaya çikmışlardır ve bu güne kadar görünüşleri çok az değişmiştir.

    Ağızları sağa-sola doğru hareket eder.

    Yiyeceksiz 1 ay, ancak susuz 1 hafta yaşayabilirler.

    Kalbi basitçe valfli bir tüpten ibarettir. Tüp kanı ileri ve geri pompalayabilir. Kalp böceğe hiçbir zarar vermeden durabilir de.

    Yavru hamamböcekleri milimetrenin yarısı kadar bir deliğe sığabilir.

    Yetişkin erkekler 1.5 mm, hamile dişiler de 4,5 mm büyüklüğündeki aralıklara sığabilirler.

    Dünya üzerinde her yerde bulunurlar.

    Türlerinin çoğu tropiklerde yaşar, ancak Kuzey ve Güney Kutuplarında da yaşayabilirler.

    -32 dereceye kadar dayanabilirler.

    Ayaklarındaki pençeleri sayesinde duvarlara tırmanırlar.

    Koku alma duyuları o kadar gelişmiştir ki ev halkını misafirlerden ayırt edebilirler.

    Dişiler feromon denilen bir tür koku salgılayarak erkekleri davet ederler.

    Hamamböceklerinin zor koşullara dayanıklılığını ölçen çalışmalar:

    (Jason L. Maron, Department of Physics, California Institute of Technology)

    Bu deneyler minimum bilimsel kesinlikle yapıldı.Aynı hamamböceğini bir daha kullanma imkanı olmadığından hiç bir kontrol yoktu. Bu da bir referans hamamböceği tanımlamanın gerekliliğini kanıtlıyor. Aslında deneyler özellikle hamamböcekleri üzerinde kurulmamıştı, ancak bir deney yapılırken her yerde olduğu kadar laboratuarlarda da bulunan bir hamamböceği, istemeden de olsa, deneyin bir parçası oldu.

    Sıvı Azotta Dondurma: Öldü.

    Havasız Bırakma: Hava boşaltılırken şiddetle titredi, sonra hareketsiz kaldı. Vakum 10 dakika boyunca uygulandı. Tekrar havaya çıkarıldığında yavaş yavaş canlandı ve 2 dakika sonra normale döndü.

    Maksimum vakum zamanı: belirlenemedi.

    Radyasyon: 40 kW gücünde ve dönen bir anot kaynağından üretilen X-ışınlarına uzun süre maruz kalmış hamamböceklerinin yaşamaya devam ettikleri biliniyor. Kıyaslama için söylemek gerekirse insan vücudunun buna 1 saniye bile maruz kalmasi ölüm nedenidir.Brookhaven Ulusal Laboratuarindaki synchrotronun ürettiği 10 keV X-ışınına maruz kalan bir hamamböceği öldü. Buradaki synchrotron demetinin yoğunluğu dönen bir anot kaynağından üretilen demetin yoğunluğundan yaklaşık 1000 kat büyüktü.Radyasyonda Yaşamını sürdürebileceği en düşük sıcaklık belirlenemedi.

    Havasız maruz kalmanın kesin limiti belirlenemedi.

    12 Molar HCl e Batırılma: 30 saniyede öldü.

    12 Molar NaOH e Batırılma: 30 saniyede öldü.

    Suya Batırılma: Suya batırıldıktan 10 dakika sonra dışarı çıkarılan böcek yaşamaya devam etti.Maksimum suda kalma süresi belirlenemedi.

    20 Atmosfer Hava BasıncıUygulama: Görünür hiçbir etki olmadı.Maksimum basınç belirlenemedi.

    100 Derece Sıcaklıktaki Fırına Koyma: Ölmesi çok uzun sürdü. Termal etkiye maruz kalma sınırı belirlenemedi.

    Ayakkabı ve Taban Arasında Ezilme: Dış iskeleti ezmek için yaklaşık 29.4 N kuvvet gerekti. Bu, ezme noktası olarak biliniyor.

    Santrifüj: Hamamböceğinin maksimum santrifüj kapasitesi belirlenemedi. Ayakkabı ile ezme deneyindeki sonuçtan bir tahmin yapilabilir.

    Sapanla Duvara Atma: Bu deney hamamböceğinin ani yavaşlama travma sinirini ölçecekti ve sonucun ezme noktasından epey büyük çıkması bekleniyordu. Bu deney yapilmadı.

    Mikrodalga:1 dakika boyunca hiçbir etki gözlenmedi.Hamamböceğinin maksimum mikrodalga kapasitesi belirlenemedi.

    Böcek kıran Spreyi: Öldü.

    Patlama: Patlama sirasinda bir M60 tan 1 cm uzakta bulunan bir hamamböceği yaşamaya devam etti.

    Uzatılma Dayanıklılığı: Belirlenemedi.

    Civa: 30 derecedeki civa buharı basıncına uzun süre maruz bırakılan hamamböceğinin yaşayıp yaşayamayacağı belirlenemedi.

    Elektroşok: Bu deneyler yapılmadı.

    NASIL GELİYORLAR ? :

    Göç yoluyla: Hamam böcekleri ve kemirgenler üreme hızına bağlı olarak yaşadıkları ortamları çok kısa sürede istila ederler. Nüfusları arttıkça yaşadıkları ortamdaki gıda, su ve barınacak yer azalmaktadır. Böyle durumlarda bir kısım zararlı göç ederek yeni koloniler oluştururlar.

    Alışveriş Yoluyla:Alışveriş yaptığımız yerler sağlık koşullarına uygun değil ve hamamböceklerini barındırıyorsa buralardan alacağımız herhangi bir ürünle ergin hamamböceği yada yumurtasının yaşadığımız mekanlara gelme olasılığı çok yüksektir.

    Bina Konumundan Kaynaklanan Sebepler: Yaşadığımız binaların mimari yapısı zararlı istilası açısından çok önemlidir. Özellikle bina eski ve bakımsız ise zararlının binaya girişi ve barınmasını kolaylaştıracaktır. Kapı altlarındaki açıklar boruların binaya giriş yerlerindeki çatlak ve yarıklar bu zararlıların binaya girişini kolaylaştırmaktadır.

    Kanalizasyon Sistemi Yoluyla: Hamam böceklerinin yanısıra Fare ve Sıçanlarda daha çok binaya kanalizasyon yoluyla ve kanalizasyon borularında oluşan çatlak ve yarıkların arasından geçerek girerler.Binaya zararlı girişi engellenemiyorsa yapılan mücadelenin etkisi farkedilmeyecektir.Dışardan sürekli giriş olduğu için zararlının ölmediği zannedilecektir.Bu sebeple bu gibi durumlarda öncelikle zararlının gelişi engellenmelidir.




    [size=5]HAMAM BÖCEĞİ TÜRLERİNDEN ÜLKEMİZDE EN SIK GÖRÜLENLER
    Alman Hamamböceği (BlatellaGermanica)
    Amerikan Hamamböceği (Periplanata Americana)
    Oryantal Hamamböceği (Blatta Orientalis)
    Kahverengi Çizgili Hamamböceği (Supella longipalpa Brown Banded Cockroach)



    Alman Hamamböceği (Blatella Germanica)



    Biyolojisi
    0.5-1 cm boyunda, kahveregi, en hızlı üreyen hamam böceğidir. Bıraktığı bir pakette 40-48 civarında yumurta vardır. Bir dişi yılda 30.000'i bulan sayıya ulaşabilir, ömrü bir yıldır. Kuru ve sıcak yerleri sevdiği için halk arasında KALORİFER BÖCEĞİ'de denir. Çok pistirler ve her şeyi yerler. Her pisliği, mikrobu taşır ve bulaştırırlar. Gıda, su ve sıcağa ihtiyacından dolayı insan olan her yerde aktiftir. Evlerde ilk yerleşeceği yer mutfak ve banyolardır. Hemen hemen bütün zamanını yuvalarında, delik ve çatlaklarda saklanarak geçirirler, karanlığı sever ve geceleri aktiftirler, çok dayanıklıdırlar, Bilinçsiz yapılan amatör mücadelelerle ilaçlara çok çabuk direnç kazanırlar. Binada 10 kat birden bir gecede dolaşabilirler. yaklaşık bir gecede 4,5 km yol katedebilirler.Marketten ufak bir poşet içinde veya bir yumurta paketinde evinize gelebilir. pazar eşyaları ile,sebzelerle veya kolilerler ile bilinmeden taşınmış olur..
    "Dizanteri, gıda zehirlenmeleri, Verem, Gastroenteritis, Antrax, Pnomoni, Hepatit, Mantar hastalıkları, Astım, allerjik reaksiyon gibi çeşitli hastalık mikroplarını taşır ve bulaştırırlar."

    Kontrol Önlemleri Bunların kontrolü zordur,Ferdi mücadele ve market ürünleri ile yapılan kısmi mücadele genellikle başarılı olmadığı gibi zaman ve ekonomik kayba neden olur.ayrıca üreme sayısı artabilir.Etkin mücadele tecrübe, teknik bilgi ve uygun ensektisit ve periyodik uygulama tekniği gerekir. Kalıcı ensektisiti her türlü çatlak ve yarıklara, kapı pervazı, süpürgelik, dolap arkası gibi yerlere uygun dozda atmak gerekir. Gerekirse özel yemleme sistemi (jel) veya mikrokapsül ilaçlar uygulanır. İçeride ve dışarıda üreme ve barınma yerlerini dikkatle araştırıp bulup yok etmek için profesyonel servise ihtiyaç duyulur. Zira yuvalarına ulaşmakta güçlük çekilir. Mücadelesi dikkat ister kalıcı insektisit uygulanır. Bazen çatılarda kuş yuvaları varsa civarında üreyebilir. Araştırılması gerekir.kesin çözüm için ,20 günlük periyotla en az iki kez ilaçlama gerekir,
    Önerimiz
    Apartman temizse sakinlerin dikkatli olması, ilk böcek geldiğinde ise o dairenin böcek yayılmadan ilaçlatılması gerekir. İhmal edilirse diğer dairelere de yayılarak rahatsızlık verir ve masraflara neden olur. Örneğin 30 daireli bir apartmanda 6-7 dairede üreme başlamışsa, bütün apartman dairelerinin komple ilaçlatması en doğru harekettir. Bu yapılmazsa böcekler daireler arasında dolaşır ve sorun zaman içinde kronikleşir.20 gün aralıklarla en az iki kez ilaçlama gereklidir.kısmi ve ferdi mücadele başarılı olmaz .
    Otaş gibi profesyonel uygulayıcı firmalar tarafından, böcekleri saklandıkları yerlerden çıkarıcı ürünler daha sonra da kalıcı ve uzun etkili ilaçlar ile uygulamaları yapılmalıdır



    Amerikan Hamamböceği (Periplanata Americana)

    Biyolojisi Erginleri ortalama 2-3 cm boyunda kanatlı kırmızımsı kahve renginde en büyük hamam böceği türüdür. Bütün insanların yediği ve yemediği her şeyi yerler, kağıda kadar. İçinde 14–16 yumurta bulunan paketler yaparak her mevsim ürerler. Genelde toplu koloniler halinde yaşarlar, 15 ay kadar ömrü vardır. Nemli, sıcak ve pis yerleri severler kanalizasyon, kazan dairesi, depo, bodrum, toprak altı galerileri ambalaj içleri gibi yerleri istila ederler. Genelde endüstriyel işletmelerde çok görülürler. Çok pistirler ve her şeyi yerler. Her pisliği, mikrobu taşır ve bulaştırırlar. Gıda, su ve sıcağa ihtiyacından dolayı insan olan her yerde aktiftir. Evlerde ilk yerleşeceği yer mutfak ve banyolardır. Hemen hemen bütün zamanını yuvalarında, delik ve çatlaklarda saklanarak geçirirler, karanlığı sever ve geceleri aktiftirler, çok dayanıklıdırlar, bilinçsiz yapılam amatör mücadelelerde ilaçlara çok çabuk direnç kazanırlar. Binada 10 kat birden bir gecede dolaşabilirler. yaklaşık bir gecede 4,5 km yol katedebilirler.Marketten ufak bir poşet içinde veya bir yumurta paketinde evinize gelebilir. pazar eşyaları ile,sebzelerle veya kolilerler ile bilinmeden taşınmış olur..Apartman temizse sakinlerin dikkatli olması, ilk böcek geldiğinde ise o dairenin böcek yayılmadan ilaçlatılması gerekir. İhmal edilirse diğer dairelere de yayılarak rahatsızlık verir ve masraflara neden olur. Örneğin 30 daireli bir apartmanda 6-7 dairede üreme başlamışsa, bütün apartman dairelerinin komple ilaçlatması en doğru harekettir. Bu yapılmazsa böcekler daireler arasında dolaşır ve sorun zaman içinde kronikleşir.20 gün aralıklarla en az iki kez ilaçlama gereklidir.kısmi ve ferdi mücadele başarılı olmaz ."Dizanteri, Gıda zehirlenmeleri, Verem, Gastroenteritis, Antrax, Pnomoni, Hepatit, Mantar hastalıkları, Astım, Allerjik Reaksiyon gibi çeşitli hastalık mikroplarını taşır ve bulaştırırlar."
    Kontrol Önlemleri
    Yaşadığı ortam ve yerlerin iyi araştırılması ve profesyonel bir servis tarafından mücadelesi gerekir. Kalıcı etkili ensektisit kullanılır, koli ve malzemeyle de gelebilir, dikkat etmek gerekir.Bunların kontrolü zordur,Ferdi mücadele ve market ürünleri ile yapılan kısmi mücadele genellikle başarılı olmadığı gibi zaman ve ekonomik kayba neden olur.ayrıca üreme sayısı artabilir.Etkin mücadele tecrübe, teknik bilgi ve uygun insektisit ve periyodik uygulama tekniği gerekir. Kalıcı insektisiti her türlü çatlak ve yarıklara, kapı pervazı, süpürgelik, dolap arkası gibi yerlere uygun dozda atmak gerekir. Gerekirse özel yemleme sistemi (jel) veya mikrokapsül ilaçlar uygulanır. İçeride ve dışarıda üreme ve barınma yerlerini dikkatle araştırıp bulup yok etmek için profesyonel servise ihtiyaç duyulur. Zira yuvalarına ulaşmakta güçlük çekilir. Mücadelesi dikkat ister kalıcı insektisit uygulanır. Bazen çatılarda kuş yuvaları varsa civarında üreyebilir. Araştırılması gerekir.kesin çözüm için ,20 günlük periyotla en az iki kez ilaçlama gerekir,
    Otaş gibi profesyonel uygulayıcı firmalar tarafından, böcekleri saklandıkları yerlerden çıkarıcı ürünler daha sonra da kalıcı ve uzun etkili ilaçlar ile uygulamaları yapılmalıdır Hamamböcekleri Sayfa Başına Dön


    Oryantal Hamamböceği (Blatta Orientalis)

    Biyolojisi 1–1,5 cm uzunluğunda parlak siyah renklidir. Erkeklerde iki kahve renkli kanat vardır. Dişiler oval erkekler ise daha ince yapıdadır, halk arasında KARAFATMA olarak da anılırlar. Genelde lağım sistemi, bodrum, depo, bina boşlukları ve daha az olarak ta ev içlerinde yuvalanırlar. Havalar ısınınca komşu binalara kadar her yeri istila ederler, kış aylarında ana yuvalarına çekilirler. Ömrü 6 aydır, her türlü gıda ve organik maddeyi yerler. Çok pistirler ve her şeyi yerler. Her pisliği, mikrobu taşır ve bulaştırırlar. Gıda, su ve sıcağa ihtiyacından dolayı insan olan her yerde aktiftir. Evlerde ilk yerleşeceği yer mutfak ve banyolardır. Hemen hemen bütün zamanını yuvalarında, delik ve çatlaklarda saklanarak geçirirler, karanlığı sever ve geceleri aktiftirler, çok dayanıklıdırlar, Bilinçsiz amatörce yapılan mücadelelerle ilaçlara çok çabuk direnç kazanırlar. Binada 10 kat birden bir gecede dolaşabilirler. yaklaşık bir gecede 4,5 km yol katedebilirler.Marketten ufak bir poşet içinde veya bir yumurta paketinde evinize gelebilir. pazar eşyaları ile,sebzelerle veya kolilerler ile bilinmeden taşınmış olur..Apartman temizse sakinlerin dikkatli olması, ilk böcek geldiğinde ise o dairenin böcek yayılmadan ilaçlatılması gerekir. İhmal edilirse diğer dairelere de yayılarak rahatsızlık verir ve masraflara neden olur. Örneğin 30 daireli bir apartmanda 6-7 dairede üreme başlamışsa, bütün apartman dairelerinin komple ilaçlatması en doğru harekettir. Bu yapılmazsa böcekler daireler arasında dolaşır ve sorun zaman içinde kronikleşir.20 gün aralıklarla en az iki kez ilaçlama gereklidir.kısmi ve ferdi mücadele başarılı olmaz ."Dizanteri, Gıda zehirlenmeleri, Verem, Gastroenteritis, Antrax, Pnomoni, Hepatit, Mantar hastalıkları, Astım, Allerjik Reaksiyon gibi çeşitli hastalık mikroplarını taşır ve bulaştırırlar".
    Kontrol Önlemleri
    Mücadelesi dikkat ister kalıcı insektisit uygulanır. Bazen çatılarda kuş yuvaları varsa civarında üreyebilir. Araştırılması gerekir.Bunların kontrolü zordur,Ferdi mücadele ve market ürünleri ile yapılan kısmi mücadele genellikle başarılı olmadığı gibi zaman ve ekonomik kayba neden olur.ayrıca üreme sayısı artabilir.Etkin mücadele tecrübe, teknik bilgi ve uygun insektisit ve periyodik uygulama tekniği gerekir. Kalıcı insektisiti her türlü çatlak ve yarıklara, kapı pervazı, süpürgelik, dolap arkası gibi yerlere uygun dozda atmak gerekir. Gerekirse özel yemleme sistemi (jel) veya mikrokapsül ilaçlar uygulanır. İçeride ve dışarıda üreme ve barınma yerlerini dikkatle araştırıp bulup yok etmek için profesyonel servise ihtiyaç duyulur. Zira yuvalarına ulaşmakta güçlük çekilir. Mücadelesi dikkat ister kalıcı insektisit uygulanır. Bazen çatılarda kuş yuvaları varsa civarında üreyebilir. Araştırılması gerekir.kesin çözüm için ,20 günlük periyotla en az iki kez ilaçlama gerekir,

    Otaş gibi profesyonel uygulayıcı firmalar tarafından, böcekleri saklandıkları yerlerden çıkarıcı ürünler daha sonra da kalıcı ve uzun etkili ilaçlar ile uygulamaları yapılmalıdır Hamamböcekleri Sayfa Başına Dön


    Kahverengi Çizgili Hamamböceği Supella longipalpa Brown Banded

    Özellikleri

    Boy: 1.50 cm
    Renk: Erkeği açık kahverengi. Dişinin koyu kahverengi kanatları olabilmektedir. Alman hamamböceklerinden kalkanlarının hemen gerisinde, kanatlarının tabanındaki çapraz iki açık çizgi ile ayırt edilirler.

    Davranışları
    Tüm hamamböcekleri gibi, zamanlarını yarık ve çatlaklarda geçirir, karanlık olduğunda yiyecek ve su aramaya çıkarlar. Organik olan her şeyi, hatta kitapların organik yapıştırıcılarını bile yerler.
    Yaşam Alanları
    Genelde evlerde ve konaklama tesislerinde görülürler. Rutubetsiz ortamlara dayanıklı olduklarından, yatak odası, dolap ve kütüphanelerde de yaşarlar.
    Mücadele İpuçları
    Tüm hamamböcekleri yiyecek, su ve barınak ihtiyacı duyarlar. Bunlardan herhangi biri sınırlandırıldığında çoğalmaları engellenmiş olur.
    Otaş gibi profesyonel uygulayıcı firmalar tarafından, böcekleri saklandıkları yerlerden çıkarıcı ürünler daha sonra da kalıcı ve uzun etkili ilaçlar ile uygulamaları yapılmalıdır


    prizden bi 220volt ver bakıyım ne oluyo




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Barbar

    Raid-Sheltox ve türevleri bu böcekler için havagazı niteliğinde. Bu spreylere maruz kalan böcekler kimi zaman ölmüyor çünkü bağışıklık kazanmış oluyorlar. Üstelik tek bir böceğe defalarca sıkmanıza rağmen ölmesi dakikalar sürmekte. Eğer evinizde hamam böceği sorunu var ise TEK ÇARESİ ;



    Hazırlanışı da çok basit. Çiçeklere de kullanılan fıs fıslar vardır. Yanılmıyorsam 1 litre hacmi var o fıs fısların. 1 litrelik fıs fısa resimde görülen şişenin kapağını dolduracak kadar koyup üstüne su ekleyerek 1-2 dakika kadar çalkalıyoruz. Daha sonra evin her yerine (özellikle kapı eşikleri, dolap arkaları ve üstleri, perdeler, yatak altları vs) sıkıyoruz. İnsana zararı yok kesinlikle o yüzden perde, döşeme gibi yerlere sıkmanızda bir sakınca yok. Etki süresi yaklaşık 20-30 saniye. Anında gebertiyor. Bunun dışında en önemli avantajı 6 ay kadar etkisi olması. Yani ilacı sıktığınız bölgeden 6 ay içinde geçen her böcek nalları dikiyor. O ilaçlı bölgeye temas etmesi yeterli.

    Bu ilacı da bana babam tavsiye etmişti, kendisi ziraat mühendisidir 40 yıllık. Herkese tavsiye ederim.

    nereden bulabilirim bunu ?




  • 
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.