< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > |
Bildirim
Half Life'ı değerlendirmek için oyun tarihi ve kültürünü iyi bilmek gerekir. 1999 çıkışlı bir oyunu günümüz şartlarınca değerlendirmek saçmalık olur. Kim ne derse desin Half Life, oyun tarihinde çağ kapatıp çağ açandır. Derinlikli bir kurgusu ve iyi irdelenmesi gereken karakterleri vardır. Zaman-Mekan ilişkisi müthiş kurgulanmıştır. Half Life'ı iyi anlamak için serinin tüm eklerini de oynamak gerekir, Özellikle Portal oyunlarını çok iyi analiz etmek gerekir.
Yaklaşık 25 senelik oyuncuyum, oyun tarihinin hemen hepsine tanıklık etmiş sayılırım. Hikaye bazında seri içinde bu kadar geçişken bir yapım bence henüz gelmedi. Yani Bioshock ile falan kıyaslayan var, gülüp geçiyorum... Teknolojik bakımdan ise Half Life günümüz FPS oyunlarına ışık tutmuştur. Hala geçerliliğini koruyan dinamikler getirmiştir. 2. oyun ile de oyun motoru nasıl yazılır bunun dersini verdiler. Günümüzde bile geçerli olan bir grafik motoru yazdılar ve orta halli sistemler bile canavar gibi çalıştırıyordu. Diceğim o ki yeni yetme grafik aşığı bebeler lütfen terbiyesini takınsın. Tüm oyun dünyası bir vitrinse, Half Life o vitrinde en üst rafta duran nadide bir kupadır... |
HL'yi gelmiş geçmiş en iyi oyun serisi yapan şeyler şunlar.
-Her çıktığında devrim yapması ve "Dinleyin ulan develer,en büyük benim" demesi -Devam oyunu gelmesi için yapımcısının dünyada görülmemiş seviyede tacize uğraması -Masanın başından kalkınca içinde bir boşluk hissetmen -G-Man gibi çok güzel tasarlanmış düşman (yada dost,ne olduğu belli değil elemanın.) -Mevcut oyunların remasteredi çıksa Steam'in çökeceği gerçeği -Sırf bu oyun yüzünden insanların "Lord Gaben'a" tapması (Çok şükür kafayı o kadar üşütmedim) -Efsane hikayesi -788379974444 kere oynasan da düşmanları görünce ağzından sinkaflı küfür çıkması. Headcrablar havalandırma boşluğunda önüme çıkınca kaç kere altıma kaçırdığımı unuttum -Hayvani boyutta hayran kitlesi (Burdan kastım Gabe "Seri devam etmeyecek" dese evine kadar gidip onu öldürecek kadar ciddi hayran kitlesi) -(Sizin için önemsiz ama) 96 Metacritic puanı -Metacritic tarafından GOTY ödülü alması (HL2) -Hikayenin 84689634 tane mod sayesinde bayağı detaylanması (Örnek teşkil etmesi açısından size HL:Operation Rosenberg modunu öneririm,Valve bunu alıp biraz makyajla Blue Shift devamı diye çıkartsa sırıtmaz.) -CS gibi dünyayı kasıp kavuran bir oyunun en başlarda HL modu olması Kusura bakmayın ama dediklerim sadece HL'de bulunuyor. Daha ötesi yok. Ne Crysis,Ne GTA,Ne Witcher,Ne de başka bir oyunda |
Half Life serisi bir efsanedir, bir mihenk taşıdır ama gelmiş geçmiş en iyi seri demek imkansız ki 23 yıllık bir oyuncu olarak diyorum bunu.
Kesinlikle FPS oyunları arasında bir numara denilebilir; döneminde getirdiği yeniliklerden ötürü. Ama türe getirilen yenilik olarak ve hatta daha da ileri giderek söylüyorum ait olduğu donanımda oynanış sınırlarını zorlayan tek bir oyun vardır bu da Metal Gear Solid 3'dür. Daha daha ileri gidelim; Elder Scroll serisi efsanenin de efsanesidir. Age of Empires da öyle ve hatta bir nokta da Sims oyunları bile. Daha bunun türde standartları belirleyen GTA'sı var ve hatta kendi türünü yaratan CM oyunları vardır. Konsol kültüründe büyümüş biriyimdir; Resident Evil, Silent Hill bunlar da aşırı ötesi dönem içinde standart belirleyen üst düzey efsane oyunlardır. Ve daha buraya değinmediğim onlarca oyun eklenebilir çok rahat bir şekilde. Half Life efsane mi ? -Evet Dünyanın gelmiş geçmiş en iyisi mi? -KESİNLİKLE HAYIR Hele bir de skorlarla yorum yapacaksak, orada çakılır durursun zaten. Rakamlarla oyun kalitesi belirlenmez. Oyun kalitesine bakacaksan başka ölçütleri vardır bunun. Hele hele dünyanın en iyisi demek en büyük hata olur "gelmiş geçmiş" demek zaten tamamen fan boyluktur. |
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı > |
|
|
|