Şimdi Ara

Hacettepe Bilgisayar Mühendisliği ve Yapay Zeka Mühendisliği (Soru/Cevap)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
5
Favori
4.064
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar herkese merhaba. Ben bu sene, Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği'nde 2. sınıfa geçtim. Eğer Hacettepe ya da bilgisayar mühendisliği hakkında sorularınız varsa bana konu üzerinden veya özelden ulaşabilirsiniz elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışırım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Glixby -- 17 Temmuz 2019; 13:13:34 >

• 1) Hacettepe'nin hazırlığının çok üst düzey olduğunu söyleyemeyeceğim. Zaten yeterli düzeyde İngilizce'niz var ise bölümde okuduğunuz süreçte hem günlük İngilizce'nizi hem de mesleki İngilizce'nizi geliştiriyorsunuz. Eğer yeterli İngilizce'niz yoksa zorunlu hazırlık sonrası 'yeterli' düzeye geliyorsunuz.

2)Hocalarımız genç ve ilgili insanlar. Bölüm başkanı dahil neredeyse tüm hocalar samimi ve işlerinde heyecanlı kişiler. Bunun bizi diğer okullara nazaran ön plana çıkardığını rahatlıkla söyleyebilirim. Öğretim kadrosunun alanında isim yapmış tecrübeli kişilerden oluşması ise öğrencilerine haliyle bir güven aşılıyor.

3)Bunu kesinlikle söylebiliriz, zaten gelirseniz en çok duyacağınız şeylerden birisi bizim 'bilgisayar bilimleri temelli bir bölüm' olduğumuzdur. Donanım dersleri verilmekte ancak CS temelli bir bölüm olduğumuz gerçeğini değiştirmiyor.

4) Bu konuda çok bir bilgim yok ama bölüm mezunları arasından bu konuda bir zorluk yaşayanla karşılaşmadım . Elbette bir etkisinin olacağını düşünüyorum keza öğretmenler bir çok konuda girişimci olsun, akademisyenlik isteyen olsun her türlü öğrenciyi destekliyorlar.

5)Üniversite ortamınının bölümle büyük bir bağı var aslında. Hacettepe'nin en büyük ve aktif bir topluluklarından biri olan ACM'e sahip diyebiliriz bölüm için. ACM Hacettepe, sosyal ve teknik bir çok açıdan kendinizi geliştireceğiniz bir topluluk. Bu noktada kendinizi kolay kolay yalnız hissetmeyeceğiniz bir ortamda buluyorsunuz. Bunun yanı sıra bir çok aktif topluluk daha var. Hacettepe topluluklarının güncel sayısına sayfasından bakabilirsiniz. Bir diğer mesele ise kampüsümüz. Beytepe, nadir görebileceğiniz kampüslerden bir tanesi. Böyle bir kampüste sosyalleşmemek zaten pek mümkün olmuyor.
  • Merhabalar. 1) Hacettepe Bilgisayarın İngilizce hazırlığı nasıldır ? Yeterli gelir mi ? İyi İngilizce bilinse bile hazırılığı okunulmalı mı ?
    2) Araştırdığım kadarıyla üniversiteniz bilgisayar mühendisliğinde dışarıdan kendine hayli güvenen ve yükselişte olmaya devam eden bir görüntü çiziyor. İçte durumlar nasıldır ? Gerçekten dışarıdan göründüğü gibi büyük bir ilgi, eğitim, çaba var mıdır yoksa kandırmaca mıdır ?
    3) Öğretim görevlilerinizin çoğu yazılım alanındaki projeleriyle öne çıkmış gibiler. Bunu bütün bölüm için söyleyebilir miyiz ? Yani donanımdan çok yazılım ağırlık mıdır ?
    4) Yine öğretim görevlilerinizin çoğu yurt dışında doktora yapmış kişilerden oluşuyor. Bu durum yurtdışına doktara veya kabul için kolaylık oluşturuyor mu ? Ya da daha açık olarak öğretmenleriniz sizinle ilgilenip yurtdışı bağlantılarınızı yapıyorlar mı ?
    5) Son olarak üniversite ortamınız nasıldır ?

Şimdiden teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Casablancas -- 27 Haziran 2019; 0:46:41 >

• 1) Bu sene açılacak olan Yapay zeka mühendisliği bölümü hakkında düşünceleriniz neler? Bu bölümü okuyacak olan mezun olduktan sonra illa ki yapay zekaya mı yönelebilir, yoksa aldığı bilgisayar eğitimi yeterli olup normal bilgisayar mühendisi gibi de çalışabilir mi?( Mesela yapay zeka mühendisliğinin 3. ve 4. senesinde Programming Languages, Systems Programming, Operating Systems, Software Engineering gibi dersler bulunmuyor.)

2) Yıldız Teknik Bilgisayar mı Hacettepe Bilgisayar mı?
  • Hacettepe Yapay Zeka müh. hakkında bilginiz var mı?
  • Casablancas kullanıcısına yanıt
    1) Hacettepe'nin hazırlığının çok üst düzey olduğunu söyleyemeyeceğim. Zaten yeterli düzeyde İngilizce'niz var ise bölümde okuduğunuz süreçte hem günlük İngilizce'nizi hem de mesleki İngilizce'nizi geliştiriyorsunuz. Eğer yeterli İngilizce'niz yoksa zorunlu hazırlık sonrası 'yeterli' düzeye geliyorsunuz.

2)Hocalarımız genç ve ilgili insanlar. Bölüm başkanı dahil neredeyse tüm hocalar samimi ve işlerinde heyecanlı kişiler. Bunun bizi diğer okullara nazaran ön plana çıkardığını rahatlıkla söyleyebilirim. Öğretim kadrosunun alanında isim yapmış tecrübeli kişilerden oluşması ise öğrencilerine haliyle bir güven aşılıyor.

3)Bunu kesinlikle söylebiliriz, zaten gelirseniz en çok duyacağınız şeylerden birisi bizim 'bilgisayar bilimleri temelli bir bölüm' olduğumuzdur. Donanım dersleri verilmekte ancak CS temelli bir bölüm olduğumuz gerçeğini değiştirmiyor.

4) Bu konuda çok bir bilgim yok ama bölüm mezunları arasından bu konuda bir zorluk yaşayanla karşılaşmadım . Elbette bir etkisinin olacağını düşünüyorum keza öğretmenler bir çok konuda girişimci olsun, akademisyenlik isteyen olsun her türlü öğrenciyi destekliyorlar.

5)Üniversite ortamınının bölümle büyük bir bağı var aslında. Hacettepe'nin en büyük ve aktif bir topluluklarından biri olan ACM'e sahip diyebiliriz bölüm için. ACM Hacettepe, sosyal ve teknik bir çok açıdan kendinizi geliştireceğiniz bir topluluk. Bu noktada kendinizi kolay kolay yalnız hissetmeyeceğiniz bir ortamda buluyorsunuz. Bunun yanı sıra bir çok aktif topluluk daha var. Hacettepe topluluklarının güncel sayısına sayfasından bakabilirsiniz. Bir diğer mesele ise kampüsümüz. Beytepe, nadir görebileceğiniz kampüslerden bir tanesi. Böyle bir kampüste sosyalleşmemek zaten pek mümkün olmuyor.

• 1) Yapay zeka mühendisliği ile ilk iki sene müfredatımız neredeyse aynı. Sonraki iki sene yapay zeka üzerine özelleşmeye başlıyor. Benim şahsi düşüncem, temel yazılım bilen bir insanın her istediği alana yönelebileceği yönündedir. Zaten okulda öğreneceğiniz en önemli şey 'öğrenebilmeyi öğrenmek' olacaktır haliyle farklı bir alana yönelmenin zor olmayacağını düşünüyorum. Bölüm özelinde konuşmak gerekirse eğer şunları net bir şekilde söyleyebilirim ki bu ilki başarabilecek kadroya ve tecrübe sahip yegane okul Hacettepe. Zamanında bilgisayar mühendisliğinin kurulmasında nasıl öncülük ettiyse yine bu konuda da öncülük edeceğini düşünüyorum. Hocaların gayretinden ve hevesinden hiç şüpheniz olmasın.(Bkz. Aykut ERDEM, Ebru AKÇAPINAR SEZER ...)

2) Geçen sene iki bölüme de puanı yeten bir öğrenci olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki Hacettepe

• Brütal kullanıcısına yanıt
    Eleştirilere uğrasa da bu alanda öne çıkmış isimlerden destek alan bir girişim oldu. Akademisyen kadrosuna bakarak söyleyebilirim ki popülarite üzerine kurulmamış bir bölüm. Başarılı olacağına, alanında öncü olacağına inanıyorum.
    Medium
    Yapay Zeka Mühendisliği Bölümü - Deep Learning Türkiye - Medium
    https://medium.com/deep-learning-turkiye/yapay-zeka-m%C3%BChendisli%C4%9Fi-b%C3%B6l%C3%BCm%C3%BC-ed3d7a173449

https://www.cs.hacettepe.edu.tr/files/Yapay_Zeka_Muhendisligi_SSS.pdf

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Glixby kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler ayrıntılı cevaplarınız için

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    Açıklayıcı ve ayrıntılı cevaplar için teşekkürler

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • İTÜ ile yarışır diyenler var doğru mu.
    Her sene puanları artıyor yakında ilk 10k dan almaya başlar seneye geleceğim inşallah.

• meturan. M kullanıcısına yanıt
    Diyorlar ki, şu havalara bak falan filan.. Sanki ABET akreditasyonu var.

• Ribas0 kullanıcısına yanıt
    Bir akreditasyon bu kadar önemliyse sana MÜDEK verelim yeterli gelir mi ?

• quote:

Orijinalden alıntı: Ribas0

Diyorlar ki, şu havalara bak falan filan.. Sanki ABET akreditasyonu var.
    güldüm valla iyiydi

ama şaka bir yana abete ihtiyaç yok müdek yeterli diye düşünüyorum. hacettepe ee daha eski bir bölüm ve abet akrediteli. sanırım eski bölümler daha rahat alıyormuş.
  • Casablancas kullanıcısına yanıt
    nabıyosun la burda
  • Bazı arkadaşlar akreditasyondan bahsetmiş. Madem konuyu açmışlar, merak eden arkadaşlar için konu hakkında bir iki bilgi vereyim. Arkadaşın bahsettiği ABET (Accreditation Board for Engineering and Technology) akreditasyonu ile MÜDEK (Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği) akreditasyonunun denk olduğunu kabul etmek istemeyen arkadaşları bir kenara bırakırsak konuyu şöyle özetleyim:

1) MÜDEK ile ABET aynı anlaşmaya (Washington Accord ) bağlı olup birinin onayladığı üniversite, aynı antlaşma altında imzası olan kuruluşlar tarafından da denk kabul edilmektedir.

2) ABET, Washington Accord'un Amerika ayağı olup MÜDEK Türkiye ayağıdır. ABET akreditasyonu olduğunu söyleyen okullar aslında denklik belgesi olan 'Substantial Equivalency' belgesini almaşlardı keza ABET'in o tarihlerde Amerika dışındaki bir okula tam anlamıyla bir ABET belgesi vermesi mümkün değildir. Bunlara istisna olarak Hacettepe EE'yi gösterebiliriz, kendileri bu kısıtlama kalktıktan sonra aldılar denkliklerini.(Detaylarına resmi siteden bakabilrsiniz.)

3) İkinci maddede belirttiğim gibi ABET , o tarihlerde Amerika dışındaki bir okula 'denklik belgesi' dışında bir sertifikası veremezdi çünkü Washington Accord'un altında imzası olan her bir ülkenin kendi kuruluşu vardır (bkz. Engineering Council UK-Japan Accreditation Board for Engineering Education-Engineers Australia-MÜDEK...)

4) MÜDEK'in Washington Accord altına imza attığı yıl 2011'dir. Türkiye'de ABET akreditasyonu olan köklü üniversiteler ise ABET başvurularını bu tarihten önce yapmışlardır (bkz. İTÜ 2004). O dönemler ABET alternatifi bir akreditasyon olmadığı için üniversiteler bu akreditasyonu almak adına kırk takla atmışlardır. Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ise MÜDEK kurulduktan sonra MÜDEK'e başvurmuş olup 2015 yılında bu akreditasyonu almıştır yani başvuru süreci diğer okullar gibi MÜDEK kurulmadan önce olmamıştır. Öbür yandan Hacettepe Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü de ABET akreditasyonunu 2016 yılında almış olup akreditasyon ile göklere çıkıldığına inanan arkadaşlardan Hacettepe EE'yi boun, odtü vs ile bir tutmalarını bekliyoruz.

5) Bu konularda karşılaştırılan okulların hepsinin bu ülkenin değerleri olduğunu unutmamak, takım tutar gibi okul tutmanın anlamsız olduğunu görmek lazımdır. İTÜ'nün başarısından Hacettepelilerin mutlu olduğu, Hacettepe'nin başarısından İTÜ'lülerin mutlu olduğu gün, bütün bu akreditasyonların alınmasından çok daha önemli bir yol katetmiş olacağız. Bazı şeyler imzalardan daha önemlidir arkadaşlar.

Son olarak niçin İTÜ'yü ya da YTÜ'yü tercihlerime yazmadığımı merak eden arkadaşlar özelden ulaşabilirler. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Bu konunun altında polemiğe girmek gibi bir niyetim yok, bu açıklamalarımı konuya açıklık getirmek adına yazdım keza ben Hacettepe'yi takım tutar gibi tuttuğum için değil incelemelerim sonucu daha uygun gördüğüm için tercih ettim. Bu okulların hepsi çok iyi okullar buna şüphe yok ve yine şüphe yok ki bütün bu okulların maalesef bir çok eksiği var. Amacım bu stresli zamanlarda o arkadaşlara bir nebze yardımcı olmaya çalışmak, herkesin kendini ileri taşıyacağı okulu bulmaları çok kolay olmayabiliyor. Bizler de bu yoldan geçtik sonuçta

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Glixby -- 29 Haziran 2019; 2:23:57 >

hocam hacettepe bilgisayarın fiziki imkanları nasıl (derslik, lab vs..) ? yapay zeka mühendisliği de aynı binada olacak ve aynı hocalar girecek sanırım bu sizce ilginin ve imkanların azalmasına yol açmaz mı bilgisayar bölümünde ?
    zaten bölüm her sene 100 öğrenci alıyor bir de 30 öğrenci yapay zekadan alacak şimdi.

benim hedefim hacettepe ceng ve ee, hacettepe ee hakkında bilginiz var mı nasıl bir bölüm ? sitesinde falan baktığımda sanki hacettepe ee bölümüne daha fazla yatırım yapmış gibi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Project Cupertino -- 28 Haziran 2019; 15:1:39 >
  • Benim geldiğim sene lablar, derslikler, binanın içi ve dışı tamamen yenilenmişti. Şuan için lablar ve derslikler gayet yeterli ve standartların üstündedirler. Her zaman kullanıma açık bilgisayar labları dışında özelleşmiş lablar da mevcut. (Oyun teknolojileri labı vs.) Yapay zeka mühendisliğinin kurulması bizi etkilemeyecektir zira hoca kadrosunda ya da fiziki imkanlarda sıkıntı olmadığı için bu yükü rahatlıkla kaldırabilecektir bölüm. Bölüm başkanının ve diğer hocaların bu konudaki destek ve hevesine bakıldığında ise böyle bir şeyin söz konusu olmayacağını anlayabiliriz, sonuçta en başta kendileri izin vermezlerdi böyle bir şeye. (Bölüm krokisini ekte bulabilirsiniz. Güncelliğinden emin değilim.)

EE konusuna gelirsek son yıllara kadar EE'nin okul tarafından daha fazla desteklendiğini düşünmekteyim ben de. Ancak son yıllardaki ivmeli yükselişinden sonra bilgisayar mühendisliğinin ön plana çıktığını düşünüyorum. Bütçe detaylarını bilmesem de bölümün yenilenmesi ve yapmış olduğu işler göz önünde bulundurulduğunda okuldan yeterli desteği aldığını düşünüyorum. Site üzerinden nasıl bu yoruma vardınız bilmiyorum ancak sitenin tasarımı açısından söylüyorsanız eğer EE bu konuda okul standart kapsamından çıkan, 'kural dışı' bir iş yapmış olup siteyi standart tasarım dışında düzenlemiş. Bunu diğer bölümlere bakarak da anlayabilirsiniz,zaten en başta siteyi biz değiştirmek istiyoruz . Bunların dışında nereden bu sonuca vardığınızı detaylıca açıklarsanız daha yardımcı olabilirim.

Hacettepe Bilgisayar Mühendisliği ve Yapay Zeka Mühendisliği (Soru/Cevap)

• Hazır üniversiteli ve bilgi sahibi birisini bulmuşken sorayım.

Hocam özellikle bu forumda ve başka yerlerde gördüğüm yorumların çoğunda Müdek Akreditasyonunun gereksiz olduğunu savunanlar var. Bu yorumları yapanların ne herhangi bir üniversite ve mühendislik ile ilgili bilgisinin olduğunu düşünmüyorum. Siz ne dersiniz?

• O şekilde kestirip atamayız bence. İnsanların kendi düşüncesine kalmış. Yine de genel olarak bu tür şeylerin öncelik olarak sonlarda gelmesi gerektiğini düşünüyorum. Zamanla insanlar da farkına varıyor bunun. O kadar farklı etmenler var ki önemsenmesi gereken... Onlar konuşulsa akreditasyon gibi konulara sıra gelmeyecektir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Glixby

Bazı arkadaşlar akreditasyondan bahsetmiş. Madem konuyu açmışlar, merak eden arkadaşlar için konu hakkında bir iki bilgi vereyim. Arkadaşın bahsettiği ABET (Accreditation Board for Engineering and Technology) akreditasyonu ile MÜDEK (Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği) akreditasyonunun denk olduğunu kabul etmek istemeyen arkadaşları bir kenara bırakırsak konuyu şöyle özetleyim:

1) MÜDEK ile ABET aynı anlaşmaya (Washington Accord ) bağlı olup birinin onayladığı üniversite, aynı antlaşma altında imzası olan kuruluşlar tarafından da denk kabul edilmektedir.

2) ABET, Washington Accord'un Amerika ayağı olup MÜDEK Türkiye ayağıdır. ABET akreditasyonu olduğunu söyleyen okullar aslında denklik belgesi olan 'Substantial Equivalency' belgesini almaşlardı keza ABET'in o tarihlerde Amerika dışındaki bir okula tam anlamıyla bir ABET belgesi vermesi mümkün değildir. Bunlara istisna olarak Hacettepe EE'yi gösterebiliriz, kendileri bu kısıtlama kalktıktan sonra aldılar denkliklerini.(Detaylarına resmi siteden bakabilrsiniz.)

3) İkinci maddede belirttiğim gibi ABET , o tarihlerde Amerika dışındaki bir okula 'denklik belgesi' dışında bir sertifikası veremezdi çünkü Washington Accord'un altında imzası olan her bir ülkenin kendi kuruluşu vardır (bkz. Engineering Council UK-Japan Accreditation Board for Engineering Education-Engineers Australia-MÜDEK...)

4) MÜDEK'in Washington Accord altına imza attığı yıl 2011'dir. Türkiye'de ABET akreditasyonu olan köklü üniversiteler ise ABET başvurularını bu tarihten önce yapmışlardır (bkz. İTÜ 2004). O dönemler ABET alternatifi bir akreditasyon olmadığı için üniversiteler bu akreditasyonu almak adına kırk takla atmışlardır. Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ise MÜDEK kurulduktan sonra MÜDEK'e başvurmuş olup 2015 yılında bu akreditasyonu almıştır yani başvuru süreci diğer okullar gibi MÜDEK kurulmadan önce olmamıştır. Öbür yandan Hacettepe Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü de ABET akreditasyonunu 2016 yılında almış olup akreditasyon ile göklere çıkıldığına inanan arkadaşlardan Hacettepe EE'yi boun, odtü vs ile bir tutmalarını bekliyoruz.

5) Bu konularda karşılaştırılan okulların hepsinin bu ülkenin değerleri olduğunu unutmamak, takım tutar gibi okul tutmanın anlamsız olduğunu görmek lazımdır. İTÜ'nün başarısından Hacettepelilerin mutlu olduğu, Hacettepe'nin başarısından İTÜ'lülerin mutlu olduğu gün, bütün bu akreditasyonların alınmasından çok daha önemli bir yol katetmiş olacağız. Bazı şeyler imzalardan daha önemlidir arkadaşlar.

Son olarak niçin İTÜ'yü ya da YTÜ'yü tercihlerime yazmadığımı merak eden arkadaşlar özelden ulaşabilirler. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Bu konunun altında polemiğe girmek gibi bir niyetim yok, bu açıklamalarımı konuya açıklık getirmek adına yazdım keza ben Hacettepe'yi takım tutar gibi tuttuğum için değil incelemelerim sonucu daha uygun gördüğüm için tercih ettim. Bu okulların hepsi çok iyi okullar buna şüphe yok ve yine şüphe yok ki bütün bu okulların maalesef bir çok eksiği var. Amacım bu stresli zamanlarda o arkadaşlara bir nebze yardımcı olmaya çalışmak, herkesin kendini ileri taşıyacağı okulu bulmaları çok kolay olmayabiliyor. Bizler de bu yoldan geçtik sonuçta
    Burada yazdığın ABET hakkındaki bilgiler hatalı. ABET uzun yıllardan beri o bahsettiğin denklik belgesini vermiyor. İngilizce bilenler “abet substantial equivalency” diye aratıp bulabilirler. ABET neredeyse 10 yıldır ABD içinde ya da dışında oluşuna bakmadan gerçek akreditasyon veriyor. Bahsini geçirdiğin için yazıyorum, Hacettepe EE’’nin ABET denkliği değil, ABD’deki eşdeğer bölümlere verilenin aynısı olan orijinal akreditasyonu vardır. 2018 sonu itibariyle Türkiye’de 55 üniversitedeki tam ya da bazı mühendislik bölümlerinin MÜDEK akreditasyonu var. MÜDEK’i hiç olmayıp sadece ABET alan ODTÜ, Boğaziçi, Bilkent ve İTÜ var. Hacettepe’de ise sadcece EE bölümü ABET’li, diğer bölümlerin çoğu MÜDEK’lidir. ABET almaya çalışmış ama başaramamış üniversiteler ve bölümleri biliyorum ki şimdi MÜDEK’liler.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.