Şimdi Ara

Güzele sevgi, zekâya değer verilir

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
4
Favori
496
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
6 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Çirkin birisi ne yaparsa yapsın, bebekken onun yerine kardeşini sevenlerden itibaren, iş görüşmelerinde güzel olan arkadaşının daha başarılı olmasına kadar hayatının hiç bir yerinde güzel kadar "şanslı" olamaz.

Aynı şekilde insanların aptal olana karşı saygı duymama durumu vardır, yani başka bir deyişle; İnsan köpeği sever çünkü zeki bulur, ancak kimse bir balığı beslerken onunla duygusal bağ kurma durumuna girmez.

Şimdi bu iki olayı neden diyorum dersek; Bu aslında insanın çevresine karşı tutumundaki temel felsefesidir. Yani her durumda geçerli olan temel kurallardır; Bir karşı cins arzularsanız her zaman en güzelini isterseiniz, bir arkadaş isterseniz hep en zekisini(Kendinize en çok benzeyeni) seçme durumuna düşersiniz, tabiki de bunlar kasıtlı yapılıyor demiyorum.

Şimdi güncel durumlardan basit örneklendirmelere geçeyim; Ülkemiz için konuşmak gerekirse insanlar kurban bayramlarında hayvan keserken duygusallaşmaz, veya bunu üzücü bulmaz.(İzlemeyen insan diyelim, herkes bir canlının ölümünü izlerken üzülebilir.) Ancak çinde bir yerde hiç görmediğiniz insanlar hiç görmediğiniz bir köpeği keserse bunu üzücü bulursunuz. Bunun sebebi bir köpeğe karşı bir öküze daha çok sevgi besliyor olmanızdır, bu her zaman böyledir; Bİr örümceği tek darbede öldürebilir, bir karınca sürüsünü üstüne basarak ezebilirsiniz, bu kişiden kişiye göre değişse de yine benzer oranda duygular hissedeceksinizdir.

Diğer durum ise zekâya göre değer verme durumu; Yine aynı durumu zekâya uyarlayabiliriz ama daha güncel olması açısından şunu diyelim; İnsanlar aptal gördüklerine değer vermezler, en basit örneği forumda karşıt görüş gören herkesin onu aptal kabul edip hakaretler etmesi olabilir, ancak kendisiyle aynı düşünenlere değer verir bu arkadaşlar, sanki o diğerinden daha çok insanmış gibi... Tabiki bu da güzelliğe sevgi beslemek kadar sahte bir histir, mantık yine sıfırdır çünkü önyargı yine rol oynayan temel duygudur. Forum olayı sadece bir örnek; Dünyanın çoğunluğu müslümanları 2. sınıf insan kabul edip ölümlerine üzülmezler, ancak mezopotamyada, ya da daha güncel olması açısından; Gazzede bir fransız televizyon ekibi öldürülse dünya ayağa kalkar, çünkü fransızlar onlara göre elin arabından daha çok saygıyı ve değeri hak eden insanlardır.

Ancak dediğim gibi burda rol oynayan temel durum önyargıdır, güzellik konusunda göreceli olduğu gibi durum zekâ konuusnda da görecelidir, yani birisi fransıza daha çok değer veriyorken başka birisi araba daha çok değer verip sempatizanlığını yapabilir, haksız durumda bile arap karşıtlarına önyargılı oluyor olabilir... Bu yine basit insani duyguların sonucu olarak gelişen bir durumdur.

Ancak dünyada barış, insan bu duygudan kurtulmadan olmayacak bunu da açıkca söyleyebilirim, çünkü bir insan tanımadığı iki canlı arasında ayrım yaptığı sürece, birisinin daha çok değeri, daha çok yaşamayı hak ettiğini düşündüğü sürece bizler her zaman kendi kardeşleriyle kavga eden hayvan türü olarak kalacağız, çünkü bu hayvani hislerimiz her zaman bizi ele geçirip toplumumuzu şekillendirecek.

Şimdi şu yazıyı gören çoğu insan bunu okumaya üşenicek, ancak gidip başka bir yerde daha karşısındakinin fikirlerini bilmeden onu aptal olmakla aşağılayacak... Kimsenin hoşuna gitmeyecek bu diyeceğim ancak; Önyargı aptallık belirtisidir, insan karşısındaki insanın karmaşıklığını fikirlerine bakarak basitleştirme ihtiyacı duyar, böylece onu zekâsıyla kolayca bir gruba dahil edip onun hakkındaki bilinmezlikten kurtarabilir, bunun da sebebi "İnsan her zaman anlamadığından korkar." düşüncesinden geliyor, bu da hakkında kitaplar yazılacak mevzudur hiç girmiyorum...

Özet:
    Fikir 1; İnsan aptal düşündüğü şeye değer vermez, zeki düşündüğüne hayranlık besler.

Fikir 2; İnsan güzel bulduğuna karşı kasıtsız olarak bir sempati besler ve her hareketinde sempatisini içeren pozitif bir enerji vardır, ancak çirkin bulduğuna karşı ise her zaman negatif bir fikri vardır, yani birisini sırf güzel bulduğunuz için söylediği şeye gülebilirsiniz, ya da birisini sırf çirki bulduğunuz için espirisini saçma bulabilirsiniz, bunu şeytan tüyü diyerek hurafelerle açıklamak olayın derinliğindeki psikolojik durumu açıklamaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nihilum -- 22 Temmuz 2014; 21:54:42 >

• "Şimdi şu yazıyı gören çoğu insan bunu okumaya üşenicek"

kesinlikle katılıyorum mesela ben, okumadım çünkü çok uzundu

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

Not: İki paragraf okudum.
    Fikir sahibi olmaya mal sahibi olmaktan fazla ihtiyaç duyacağımız gün gerçek zenginliğin sırrını bulacağız. - Peyami Safa
    Her zaman öğrenilecek yeni bir şeyler vardır.
    Barış .... Aynen öyle "Manço"

&gt;&gt;Bak Bakalım Ne Varmış&lt;&lt;
  • quote:

Orijinalden alıntı: hawloo

Özet: Karşınızdakinin fikirlerini bilmeden onu aptal olmakla aşağılamayın.

İki paragrafa göre doğru çıkarım, genele göre yanlış, ana fikir "aşağılamayın!" değil, ana fikir "aşağılamanız psikolojiktir." düşüncesi. Yani burda yazdıklarım her insanın psikolojik olarak bilinçaltında gerçekleşen durumlar, he olgunlaştıkça bu durum azalmaya başlar orası ayrı, okuduğun kısım forumdan verdiğim örnekti, olgun insan sayısı az oldugu için anladığın kısmı doğru anlamışsın diyebilirim.

@Jestia
    Çok merak ediyorum hayatında hiç kitap okudun mu? Yani en azından çocuk masallarını geçersek, bir tane merak edip bir kitabı açıp bitirdin mi? Yani 2 paragraf'ı okumadığın için kızmıyorum yanlış anlama, kızmaya hakkım yok zaten, benim merak ettiğim şey gerçekten bir insan nasıl 2 paragrafı okumaya üşenebilir, ya hiç kitap okumamıştır ki bu durumda gayet normaldir, ya da kitap okumuştur(gerçekten isteyerek) ama trollemeyi amaçlayarak üşendim vs... yazmıştır. Belki başka ihtimal vardır ama aklıma bu kadar geldi, ancak gerçekten merak ettiğim için soruyorum.

• @pomocus2 evet, sandığın gibi boş beleş bir adam değilim ve aforizma okuyacak ne enerjim ne isteğim var.
    Mesela bana yazdığın kısım bile gereksiz uzun, onu da scaning yaparak okudum kısa cümlelerle anlatmak iyidir bazen

Özet: uzun yazmasan okurdum stilin uykumu getiriyor.

Iyi forumlar

Orijinalden alıntı: hawloo

Özet: Karşınızdakinin fikirlerini bilmeden onu aptal olmakla aşağılamayın.

Sen yine iyi okumuşsun, ben 3 kelime okuyabildim.

Orijinalden alıntı: Jestia

@pomocus2 evet, sandığın gibi boş beleş bir adam değilim ve aforizma okuyacak ne enerjim ne isteğim var.
    Mesela bana yazdığın kısım bile gereksiz uzun, onu da scaning yaparak okudum kısa cümlelerle anlatmak iyidir bazen

Iyi forumlar

Hocam takıldığım nokta bu yazıyı "uzun" katagorisine sokmanız... Yahu sana yazdığım kısmı bile uzun bulduysan dicek bir şey yok, benim gözümde hayatında iki kitap okumuş adam izlenimi yarattın kusra bakma, her neyse bir önemi yok hocam, alıntılamayın da konu kirlenmesin, cevap vermek istemediyseniz sorun değil, ben yazılarımı uzun tutarım ki hem herkes anlayabilsin, hem örneklerle destekleyebileyim.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Pomocus2

quote:

@pomocus2 evet, sandığın gibi boş beleş bir adam değilim ve aforizma okuyacak ne enerjim ne isteğim var.

Iyi forumlar

Hocam takıldığım nokta bu yazıyı "uzun" katagorisine sokmanız... Yahu sana yazdığım kısmı bile uzun bulduysan dicek bir şey yok, benim gözümde hayatında iki kitap okumuş adam izlenimi yarattın kusra bakma, her neyse bir önemi yok hocam, alıntılamayın da konu kirlenmesin, cevap vermek istemediyseniz sorun değil, ben yazılarımı uzun tutarım ki hem herkes anlayabilsin, hem örneklerle destekleyebileyim.

İnternet aleminde herkesin bir yazıyı okuyup anlaması için tek bir kural vardır yeğen, ve sen buna uymadın.
    LANET OLASI YAZIYI KISA TUT !!!!

• Şu cevabın bile uzun hocam ya her şeyin ederi var sizinki bunun birkaç katı fazla, kötü bir insana benzemiyorsunuz kendinizi düzeltirsiniz diye yazdım. Dikkat ederseniz kimse okumamış problem biraz sizden kaynaklanıyor ayrıca uzun yazılarla herhangi bir problemim yok (doyurucu olması kaydıyla) belirtmek istedim.

Orijinalden alıntı: Eversince

quote:

Orijinalden alıntı: Pomocus2

quote:

Iyi forumlar

İnternet aleminde herkesin bir yazıyı okuyup anlaması için tek bir kural vardır yeğen, ve sen buna uymadın.
    LANET OLASI YAZIYI KISA TUT !!!!

Yahu konu nereye geldi. Hocam kısa yazsam bu sefer birisi anlamadan etmeden, kendi anladığı kadarıyla benim dediğimle alakası bile olmayan bir çıkarım yapıcaktı sonra otur anlat yine aynı hesap...

Her neyse özet yazıyım o zaman.

Jestia neyse özet geçtim, anlamayan tamamını okur herkes mutlu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nihilum -- 22 Temmuz 2014; 21:55:24 >

• Hepsini üşenmeden okudum kardeşim, inan ki güzel noktalara değinmişsin. Ben de hazır konu açılmışken birkaç noktaya değineyim

Kesinlikle güzel-çirkin olayına katılıyorum. İnsanlar bir insanın yüzüne ilk baktığında hep kusurlarına odaklanır, ben bunu çok görmüşümdür. Mesela burnu çok büyükse konuşurken burnuna, dişleri düzensizse dişlerine bakakalırız. Aslında çok daha iyi anlaşabileceğimiz fakat dış görünüşünü beğenmediğimiz bir insana önyargıyla yaklaşırız ama düşünceleri bir değere sahip olmayan, bomboş insanlara sırf güzel/yakışıklı/havalı diyerek hak veririz. Onlarla arkadaş olmak isteriz.

Aynısı aşk durumunda da var. Mesela size ilgi duyan, sizi seven birisi size çok ilgi çekici gelmez. Ama o kişi başkasıyla birlikte olduğunda büyük bir üzüntü duyabilirsiniz. Onu beğenmeseniz de, sırf bu yüzden ona aşık bile olabilir, sürekli onu isteyebilir, takıntı yapabilirsiniz. (ki başıma gelmiş bir durumdur.)

Ben bunların insanın fıtratında olduğunu düşünüyorum. Keşke bunları değiştirebilsek. Ne kadar kendimizi eğitirsek eğitelim, önüne geçemeyiz zannımca.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Revolved -- 22 Temmuz 2014; 22:05:58 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Revolved

Hepsini üşenmeden okudum kardeşim, inan ki güzel noktalara değinmişsin. Ben de hazır konu açılmışken birkaç noktaya değineyim

Kesinlikle güzel-çirkin olayına katılıyorum. İnsanlar bir insanın yüzüne ilk baktığında hep kusurlarına odaklanır, ben bunu çok görmüşümdür. Mesela burnu çok büyükse konuşurken burnuna, dişleri düzensizse dişlerine bakakalırız. Aslında çok daha iyi anlaşabileceğimiz fakat dış görünüşünü beğenmediğimiz bir insana önyargıyla yaklaşırız ama düşünceleri bir değere sahip olmayan, bomboş insanlara sırf güzel/yakışıklı/havalı diyerek hak veririz. Onlarla arkadaş olmak isteriz.

Aynısı aşk durumunda da var. Mesela size ilgi duyan, sizi seven birisi size çok ilgi çekici gelmez. Ama o kişi başkasıyla birlikte olduğunda büyük bir üzüntü duyabilirsiniz. Onu beğenmeseniz de, sırf bu yüzden ona aşık bile olabilir, sürekli onu isteyebilir, takıntı yapabilirsiniz. (ki başıma gelmiş bir durumdur.)

Ben bunların insanın fıtratında olduğunu düşünüyorum. Keşke bunları değiştirebilsek. Ne kadar kendimizi eğitirsek eğitelim, önüne geçemeyiz zannımca.

Evet aynen dediğin gibi hocam, dış görünüş tamamıyla önyargı oluşturan bir, etkendir ancak yazının sonunda söylemem hoşunuza gitmeyecek diyerek bir noktaya değindim; Önyargı da düşük zekânın ürünüdür, yani bunu ortalamanın altında olan zekâ olarak düşünmeyin, insanın potansiyelinin altında olarak düşünün. Yani önyargılar, ego, kibir bunlar insanın üstün zekâ yolundaki potansiyelini düşüren şeylerdir, bunlar ve nicesi(fanatizm, inanç, güç açlığı) şuanda dünya üzerindeki her bir insanda olan özellikler. Ancak tarih bize bunlardan kurtulanlardan örnek gösterdi; Gandhi, Mustafa kemal, Che Guevara vs... Şimdi bunları lütfen bir yere çekmeyin, bu isimleri verme sebebim gerçekten bunların zayıflık olarak gösterdiğim bu psikolojik bozukluklardan sıyrılmış olmalarıdır, bu şahıslar kendi hayatlarını başkasının önüne koymamış, güç için etiği çiğnememiş, egoları için başkalarını mutluluklarından etmemiş insanlardır.

Bakın sadece bu yorumumda bahsettiğim bu zayıflıklardan bir tanesini yukarda açıkladım ve herkes üşenip okumadı, şimdi ben bütün nihilist felsefeyi açıklamaya kalksam konuyu açan anında kaçar... Dünyada barış için gerekli şeyler bunlar dedim ya, işte bu konu da dünyada barış için bu konuda yazdıklarımın yanı sıra her şeyden önce insanların bilgiye biraz daha aç olması gerektiğini anladım, keşke insanlar her yazıyı objektif bir şekilde, merakla okusa, öğrense...

• Çirkinler hakkındaki görüşlerin saçma.

Çirkin güzel ne önemi var? Çirkinlik kime göre neye göre?

Bırakın bu sınıflandırmaları.

Orijinalden alıntı: BARIŞ55

Çirkinler hakkındaki görüşlerin saçma.

Çirkin güzel ne önemi var? Çirkinlik kime göre neye göre?

Bırakın bu sınıflandırmaları.

Çirkinlik kime göre mi? Araştır, çık dışarıya ve örümcekler mi köpekler mi daha sevimli diye sor.
    Eğer sırf olmamasını umdugun için saçma buluyorsan alıntılama, eğer ikna edici bulmadıysan şunu da söyleyeyim;

Evrim süreci boyunca sırf çirkin oldugu için yokolup giden hayvanlar olmuştur, sonuçta insanda bir hayvandır, ve bütün hayvanlar aleminde oldugu gibi insanda çirkine karşı önyargı besler. Örneğin tavus kuşları evrimde en mucizevi halkalardan birisidir, çünkü onları günümüze kadar getiren pençeleri ya da hızlı koşmalarını sağlayan ayakları değildir, zirâ bu konuda zayıflardır, ancak güzellikleri onları diğer tavuk türleriyle çiftleştirerek genlerini aktarmalarını sağlamıştır. Günümüzde de zayıflar(yukardaki yorumda saydıgım psikolojik eksikliklere aşırı sahip olanlar) gittikçe yokolmaktadır.

• Çirkinlerin, genetik bozukluğu olanların şeytanlıkla suçlanıp yakıldığı ya da sirklerde insanlara gösterildiği bir dünyada yaşıyoruz.

Orijinalden alıntı: Mr. Cavor

Çirkinlerin, genetik bozukluğu olanların şeytanlıkla suçlanıp yakıldığı ya da sirklerde insanlara gösterildiği bir dünyada yaşıyoruz.

Önyargı çubuğunu biraz yukarı çektiğin zaman öyle oluyor, hümanizm akımıyla, bilimin gelişmesiyle bir nebze daha normal karşılanıyor artık, yine de bilinç altında insan hâla çirkinlere karşı olumsuz enerjiye sahip, yine güzellere karşı olumlu bir hisse sahip...

Ancak böyle bir konudan bahsedilcek son yerdeyim sanırsam, çünkü üstüne alınanlar üzülüp çıkıyor, ancak birisi durup düşünmüyor dünyada kaç tane yakışıklı dahi var? Beyin kas yapısı gibidir, kullandıkça gelişir, bir insan ortalama bir ömürde hafızasının ufacık kısmını bile dolduracak kadar bilgi edinemez. Bu şu demektir; Genellikle çirkin insanlar her şeyi elde etmek konusunda zorlandıkları için zeki olma ihtiyacı hisseder ve daha çok düşünürler, sonuç olarak daha zeki olurlar...

• Bize hoş gelen ne varsa saygı sevgi besliyoruz olay bundan ibaret gayette dogal kötü yu çirkin i kim neden sevsin

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Steam: igneli7
    Psn: igneli
  • Yav kardeş git başka yerde yap kelime oyununu lütfen

Ancak kopek ile öküz örneğini saçma buldum.Biraz daha insan içerikli ornek verirsen yazı daha güzel olur diye düşünüyorum.İnsanlar bu isin kendi içinde yaratıcılarıdır.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.