Şimdi Ara

GURUR DUYDUM :AUTO BILD Süpersportwagen ''Etox Zafer'' (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
102
Cevap
0
Favori
21.634
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orjinalden alıntı: ahmetcan44

Cadde apaçilerini tatmin etmenin yeni bir yolu. Türk malı falan diye de kandırmasın kimse kendini.

Söylemek istediklerimi de adanaliyik rumuzlu arkadaş söylemiş. Kendisinin mesajını buraya aynen aktarıyorum rahatsız olursa özel mesaj atması yeterli:

quote:

Şimdi söyleyeceğim şey başta beni rahatsız etmesine rağmen maalesef konunun temel sorunu budur!

Biz, millet olarak ticari ahlaktan uzak bir milletiz. Temel sorunumuz bu. Bu forumda şu yorumu okuyan ve imalat sektöründe olan arkadaşlar içleri daha bir cız ederek okuyorlardır yorumları. Piyasadan bir iş yaptırmak, peşin parayla bile olsa inanın gerçekten zor. Ya adamın makinası bozulur, ya işçisi işe gelmez, ya elektrik tesisatında sorun olur, ya cenazesi olur, ya hastası olur, ya hammadde yanlış gelir, ya personel işi bırakır, ya bankadan çağırırlar v.s. v.s. v.s.

Bırakın otomobil imal etmeyi, uçak ve hatta uzay mekiği bile üretebilecek beyinler, iş gücü ve imkanımız var. Ama iş ahlakımız yok. İş ahlakı olmadığı için, planlı, programlı, dürüst ve sözünü tutan imalatçıları bulmak gerçekten zor. Bütün bunlar olmadığı için de, DİSİPLİN yok! Disiplin olmayan bir oluşumda, bir kürdan bile üretemezsiniz. Millet olarak, disiplini sevmediğimiz için başarılı olamıyoruz.

Bugüne kadar yerli otomobil imalatı denemeleri defalarca yapıldı. Bir kısmı bir noktaya kadar gelebildi, bir kısmı açmadan soldu. Sebebi de bahsettiğim disiplinsizliktir. Millet olarak genel işe tepeden başlıyoruz.

Bakın süreç nasıl gelişiyor;

Talaşlı imalat konusunda çalışan ve konuya yakın olan arkadaş düşünüyor, neden bir otomobil imal etmeyeyim? diye. Sonra da hesap kitap, plan proje v.s. yapılıyor ve bir de bakılıyor ki; aaa! yapabilirim! 1.6 piyasa motoru koyarım, ısıtma soğutma, fren, direksiyon, şanzıman ve elektrik sistemi piyasada olan herhangi bir araçtan koyarım. Öyle başlarım, sonra sırasıyla onları da kendim imal ederim diyor. (Örnek olarak Etox ve Diardi'yi araştırın)

Hazırladığı tasarımı, günümüz teknolojisinden uzak profil, lama, fiber, sac, pres, torna, kaynak v.s. gibi ilkel materyaller ve ilkel imalat yöntemleri ile hayata geçiriyor. Bu sırada güncel imalat sistemlerinden bihaber çalışıyor. Alüminyum alaşım motor, tekpres şase, robot punta kaynak, metal gerilimi, darbe dağılımı, stabilizasyon, parça değişim prospektüsleri, ömürlü ve ömürsüz parça testi, yaşlanma ve aşınma, fonksiyonellik, uyumluluk, maliyet(!), piyasa şartları, rakip firma ve ürün analizi, yer ekipmanları, işgücü, sürdürelebilirlik v.s. v.s. konularından bihaber. 1 ay sonra, elle yapılmış, fena sayılmayacak bir tasarımla (örn.Etox), hayati parçaları yine piyasadan, sadece ve sadece kaporta ve döşemesi yapılmış yerli bir otomobil karşımıza çıkıyor. Sorarsan YERLİ İMALAT.

Aracın tasarım evresini soruyorsunuz; Gizli! CAD ve CAM kullandık, varolan tüm modelleri inceledik ve farklı bir çalışma yaptık, Rüzgar testlerini yaptık, ergonomiyi düşündük, yol tutuşunu test ettik, yumrukla vurduk darbe dayanımını test ettik v.s. v.s. akıllara zarar açıklamalar var. Peki kaç adet yaptını şu ana kadar? 1 tane! bu prototip. E peki testleri de bu prototiplemi yaptınız? Evet!. Beyin takımınız kim? BEN.

İyi dekore edilmiş bir ofiste, patron koltuğunda arkasına yaslanarak sizinle konuşan adam bunu söylüyor: Ben yaptım! BİZ yok, BEN var. Sonra da ağlıyor; kimse yardım etmedi bana, teklif ettim kimse ciddiye almadı, yapamazsın dediler, berecemezsin dediler ben de onlara inat harcadım paramı ve bu arabayı yaptım! Eline sağlık ama olmamış.

Sabancı, koç, zorlu v.s. ülkede sanayi konusunda aşmış, otomotiv konusunda tecrübeli bir şirketin önüne, kabul edilebilir bir proje götürün ki bu projede herşey ya kabul edilebilir ya da kabul edilebilir hale getirilebilir bir proje olsun bakın bakalım ellerini ve aynı zamanda başka yerlerini de taşın altına koyuyorlarmı koymuyorlar mı!?

Oturduğu yerden ahkam kesmekle olmuyor maalesef. Bir otomobil imal etmek düşünüldüğü kadar zor olmadığı gibi göründüğü kadar da kolay değildir. Herşeyden önemlisi bir ekip işidir. Tek başına bir otomobilin anatomisini çıkarıp, yapılabilir, satılabilir, kullanılabilir ve sürdürülebilir bir proje çıkaracak biri varsa otomobil imal edilene kadar, anında istifa edip yanında asgari ücretle çalışmaya hazırım, ve bunun için söz veriyorum. Fakat olmaz, ekip olmak şart.

DİSİPLİN, DİSİPLİN, DİSİPLİN!!! Her konuda disiplin!

Haydi hodri meydan, otomobil imal etmek için ben varım. İmal edilecek otomobilin "Fren sistemi" konusunda çalışmaya hazırım. Gönüllü diğer arkadaşlar da gücünü ortaya koysun bakalım kaç kişi çıkacak.

Estafirullah, ne rahatsızlığı ! Burası forum, düşüncelerimizi paylaşmak, konu hakkında tartışmak ve olumlu sonuca varmak için.
    Bu ülkede yaşayan halkın çoğunun, toplumsal yaşam umurunda değil, analitik düşünme, olayları idrak etme yetenekleri zayıf. Birçoğu mikrodünyalarını kurmuş ve çevresinde gördüğü büyük rantların, birgün kendisi için de gerçekleşebileceğini düşünüp bozuk düzenin gönüllü bir üyesi oluyor.

Halbuki sürekli kaybettiğinin, hayat kalitesinin giderek düştüğünün farkında değil!!!

• Bu araba 1.5 ay önce Etlik Antares AVM de bir enerji içeceğinin promosyonu için kulllanılıyordu...

• Utandım!

GURUR DUYDUM :AUTO BILD Süpersportwagen ''Etox Zafer''

En komiğide ne olmuş biliyormusunuz?

Stop lambalarının araca göre değilde,aracın stıop lambalarına göre tasarlanmış olması.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OverDrıve -- 8 Haziran 2009; 23:22:33 >

•  GURUR DUYDUM :AUTO BILD Süpersportwagen ''Etox Zafer''

Ula bu ne. benzin deposuna giden hortuma bak. Vallaha gurur duydum. Depoyu bagaja alsaymış niye uğraşmış ki saklamayla.

• size bir sır vereyim. imal edenleri uzaktan da olsa tanıyorum.

araç komple fiber.

• Aracın arka stoplarının 106 stopu olduğu söyleniyordu. Ne kadar doğru bilmiyorum.
  • quote:

Orjinalden alıntı: OverDrıve

Utandım!

En komiğide ne olmuş biliyormusunuz?

Stop lambalarının araca göre değilde,aracın stıop lambalarına göre tasarlanmış olması.

İç mekan değişmiş mi acaba

daha önceki konulardan bir alıntı

quote:

Orjinalden alıntı: dainesee

Seneler önce Antalya'ya fuara gelmişti ve yakından inceleme fırsatım olmuştu.

Aracı görür görmez ilk tesbitim ;

ETOX un stop lambaları Peugeot 106 nın stobu ile birebir aynı idi.Yani 106 stobunu diklemesine yerleştirmişler.

Ön farlar da Focus muydu neydi tam hatırlamıyorum...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Whisper911 -- 8 Haziran 2009; 23:35:09 >

• quote:

Orjinalden alıntı: Rice-R

Aracın arka stoplarının 106 stopu olduğu söyleniyordu. Ne kadar doğru bilmiyorum.

dogrudur 106nın stoplarının dik şekilde yerleştirilmiş hali
    şimdi megane 3 geldi bakalım etox 2 gelicekmi
  • aslında bence güzel bi çalışma olmuş. asıl sorun bunu gurur duydum diye sunmak. bu sunum beklentileri yükselttiği için herkes fiyasko gibi bakmış. ne bekliyordunuz. pat diye -en azından- elantra coupe falan bekliyodunuz sanırım. yapmayın arkadaşlar, bu bir fantezi.
    aslında biz millet olarak hep "ya devlet başa, a kuzgun leşe" diye düşündüğümüz için biraz da bu yorumlar yapılıyor bence.

Orjinalden alıntı: aydnlgn

aslında bence güzel bi çalışma olmuş. asıl sorun bunu gurur duydum diye sunmak. bu sunum beklentileri yükselttiği için herkes fiyasko gibi bakmış. ne bekliyordunuz. pat diye -en azından- elantra coupe falan bekliyodunuz sanırım. yapmayın arkadaşlar, bu bir fantezi.
    aslında biz millet olarak hep "ya devlet başa, a kuzgun leşe" diye düşündüğümüz için biraz da bu yorumlar yapılıyor bence.

eleştriyi anlamadın sanırım toplama araba beklemiyorduk diyelim ozaman?

Orjinalden alıntı: Zivro

fotoşopla eklendi oraya.

• abi ne bu şiddet bu celal anlamadım gitti. aracı tanıtırken benzinini mi koymamışlar yerden yere vuruyorsunuz. çinliler içinde aynı şey mevcut değil mi? onlara da 10-20 yıl sonra ne olacak göreceğiz demedik mi? şimdi böyle olması normal demedik mi? aynı durum tükr markası olunca da geçerli değil mi? valla eleştiren herkesin kendi garajında mal ettiği arabası mı varda "n ebiçim tasarım" yok "şurası şuna benziyor burası buna benziyor" diyor.
    bebek bile ilk doğduğu gibi koşmaya mı başlar?
  • quote:

Orjinalden alıntı: _opeth

abi ne bu şiddet bu celal anlamadım gitti. aracı tanıtırken benzinini mi koymamışlar yerden yere vuruyorsunuz. çinliler içinde aynı şey mevcut değil mi? onlara da 10-20 yıl sonra ne olacak göreceğiz demedik mi? şimdi böyle olması normal demedik mi? aynı durum tükr markası olunca da geçerli değil mi? valla eleştiren herkesin kendi garajında mal ettiği arabası mı varda "n ebiçim tasarım" yok "şurası şuna benziyor burası buna benziyor" diyor.

Çinli arabalarla arasında dağlar kadar fark var. Adamlar tasarımı çakma yapıyor. Diğer tarafı kendi sermayesinden. Bunlar Megane üstüne TVR karoseri yerleştir olmuş.

Ha desen ki tasarımı çakma olsun ama Çin malı araçlar gibi geri kalanını biz yapalım tamamen %100 yerli sermaye ile, destek vermeyeni ... Bu kadar açık konuşuyorum. Ama herşeyi farklı bir aracı dedem de birleştirir. Hazır olan bir aracı toplamayı dedem de becerir babam da becerir. Marifet hiç değilse bi parçasını yapabilmek.

Ha şurda takdir ettim. Kasa çakma falan ama tarafımızdan üretildiğini düşünüyorum. Bu bir gelişmedir. Ama çokta büyük değil.

ETOX adı geçtiği her konuda söylüyorum. Yapacaksak sırf tasarımı çakma olsun ona da eyvallahım var. Çinli arabalar gibi olsun eyvallah derim. Ama herşeyi farklı arabadan olursa ona karşı çıkarım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ünal -- 9 Haziran 2009; 1:29:57 >

• quote:

Orjinalden alıntı: Ünal Korkmaz

quote:

Orjinalden alıntı: _opeth

abi ne bu şiddet bu celal anlamadım gitti. aracı tanıtırken benzinini mi koymamışlar yerden yere vuruyorsunuz. çinliler içinde aynı şey mevcut değil mi? onlara da 10-20 yıl sonra ne olacak göreceğiz demedik mi? şimdi böyle olması normal demedik mi? aynı durum tükr markası olunca da geçerli değil mi? valla eleştiren herkesin kendi garajında mal ettiği arabası mı varda "n ebiçim tasarım" yok "şurası şuna benziyor burası buna benziyor" diyor.

Çinli arabalarla arasında dağlar kadar fark var. Adamlar tasarımı çakma yapıyor. Diğer tarafı kendi sermayesinden. Bunlar Megane üstüne TVR karoseri yerleştir olmuş.

Ha desen ki tasarımı çakma olsun ama Çin malı araçlar gibi geri kalanını biz yapalım tamamen %100 yerli sermaye ile, destek vermeyeni ... Bu kadar açık konuşuyorum. Ama herşeyi farklı bir aracı dedem de birleştirir. Hazır olan bir aracı toplamayı dedem de becerir babam da becerir. Marifet hiç değilse bi parçasını yapabilmek.

Ha şurda takdir ettim. Kasa çakma falan ama tarafımızdan üretildiğini düşünüyorum. Bu bir gelişmedir. Ama çokta büyük değil.

ETOX adı geçtiği her konuda söylüyorum. Yapacaksak sırf tasarımı çakma olsun ona da eyvallahım var. Çinli arabalar gibi olsun eyvallah derim. Ama herşeyi farklı arabadan olursa ona karşı çıkarım.

katılıyorum
    tersine mühendislik denilen birşey var... amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok ancak bunlarınki biraz fazla tersine mühendislik olmuş bildiğiniz megane
    stoplar 106 ... iç mekanı bari değiştirselerdi... ayrıca kalite olarakta çok daha iyilerini yapacaklar var bu ülkede diye düşünüyorum...

abs si olmasın güvenliği 1 yıldız olsun...çok yaksın
    içeri ses alsın.. ara sıra arızalansın .. tasarımı opel gibi vw gibi volvo gibi reno gibi (yok vazgeçtim reno gibi olmasın ) olsun
    ama bizim olsun biz üretelim seri üretim olsun ... benzesin ama stopları türk malı olsun...
    devlette destek verir o zaman diye düşünüyorum... sonra versiyonlar geldikçe gayet bizlere yeterli araçlar çıkar ....
    ama böyle kırma arabayı vatan millet sakarya diye ortaya sürünce olmuyor...
    madem vatan millet sakarya etoX nedir X alfabemizde varda benmi bilmiyorum?

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.