|
GTA 4'ü az önce ek paketleriyle beraber 55 saatte bitirdim. Dördüncü oyun, seride ilk GTA dışında bitirmemiş olduğum tek oyundu. Birkaç kere deneyip şans vermiştim ama PC'deki binbir teknik problem olsun, araç sürerken sabitlenemeyen kamera olsun, ağır başlangıç temposu olsun beni hep itmişti. Geçen ay GTA V'le vakit geçirirken üstte de paylaşılan FusionFix yaması çıkış yaptı ve videolarda gördüğüm kadarıyla rahatsız olduğum neredeyse tüm problemleri çözüp aynı zamanda oyunun genel havasını korumayı başarmıştı. Bunu görünce gaza gelip GTA 4'e tekrar başladım ve yıllar sonra dertsiz tasasız bitirebildim. Tabii ki oyunu sevdim ama bazı konularda biraz karışık fikirlere de sahibim. Önce pozitif şeylerle başlayayım : ++ Şehir atmosferi yaratma konusunda Rockstar her zamanki gibi enfes bir iş çıkarmış. Gece vakti Times Square'in ışıl ışıl görüntüsü bile tek başına oyunu bu başlık altında övmem için yeterli zaten ++ Teknik açıdan zamanının çok ötesinde. Bugün bile sırıtmamayı geçtim günümüzdeki pek çok oyundan daha iyi fiziklere, karakter ağırlığına, yani kısaca daha iyi bir oyun motoruna sahip ++ Vuruş-çatışma hissi, silahların tokluğu enfes. GTA V'in çatışma dinamiklerini geçen ay övmüştüm ama üstüne Max Payne 3 ve şimdi de GTA 4 oynadıktan sonra V bu açıdan gözüme biraz basit gelmeye başladı ++ Sürüş mekanikleri yıllardır konuşuluyor zaten. Ben V'in araç kullanımını oyun konforu açısından daha keyifli buluyorum ama gerçekçilik açısından 4'ün üstünde bir iş yok hala ++ FusionFix'in düzeltmelerinin de etkisiyle, 17 yıllık bir oyun olmasına rağmen grafikler hiç rahatsız etmedi hatta yer yer gayet güzel görsellik sunmayı başardı ++ Hikayenin ve şehrin, serideki diğer yapımlara kıyasla çok daha karanlık ve kasvetli olması hoşuma gitti ++ Her Rockstar oyununda olduğu gibi 4'te de harika düşünülmüş detaylar var. Özellikle telefon çalmadan radyodan çıkan ses nostalji yaşattı ++ Seride iç mekanları en çok kullanan oyun sanırım 4 olmuş. V'te eksik olan bir şeydi, hoşuma gitti ++ Polis yapay zekası yer yer çok zorlayıcı olabiliyor. Özellikle araçlayken sıkıştırma ve takip etme konusunda güzel iş çıkarıyorlardı ++ Yan içerikler San Andreas'tan sonra yetersiz olsa da oyunda olanlar hoşuma gitti. İçinde Ricky Gervais'i ve enfes stand-up'larını barındıran bir komedi kulübü bile var, daha ne olsun ++ Random eventlerin temeli aslında 4'te atılmış. RDR1 ve sonrası oyunlardaki gibi anlık oyuniçi meydana gelmiyorlar, yakınından geçerken ikonları beliriyor, gidince ara sahne giriyor ama mantığı random eventlerle aynı ve diyebilirim ki RDR2'den sonra bu konuda en eğlenceli etkileşimler kesinlikle 4'te olmuş ++ DLC'ler güzeldi. Özellikle The Ballad of Gay Tony'yi çok sevdim. Karakterleri, görev çeşitliliği, yan içerikleri, senaryo sunumu hepsi çok başarılıydı. Bir de iki DLC de ana oyunun hikayesiyle çok güzel iç içe yedirilmiş ve birbirlerine ustaca bağlanmış. Ayrıca GTA V'te meğerse bu DLC'lerden bir sürü karakter varmış, onlarla denk gelmek de hoş oldu Şimdi de gelelim oyunun sevmediğim kısımlarına : -- En büyük hayal kırıklığım kesinlikle hikayesi oldu. Hani 4'ün senaryosu, karakterleri, Niko'nun atlattığı badireler falan oyuncular tarafından pek çok yerde yıllardır öyle bir övüldü ki Rockstar'ın bu konuda RDR2'den sonraki en iyi işinin 4 olduğunu falan sanmıştım. Tamam hikayenin ciddi tonunu sevdim dedim orası ayrı ama ne Niko'nun kişiliğinin derinine inebiliyorsunuz, ne herhangi bir karaktere değer verebiliyorsunuz, ne de olaylar içinize işliyor. Başlangıcı ve sonlarına bir şey demiyorum, o kısımlar yine içine alıyor ama ortalarda uzun bir süre Niko resmen 3.oyundaki Claude gibi hıyarım var diyene tuzlukla koşup kendi durumuyla hiç alakası olmayan saçma sapan amaçsız işlere karışıyor. Yan karakterler deseniz zaten büyük çoğunluğu sıkıcı ve klişe. Little Jacob ve biraz da Brucie dışında hiçbiri ilgi çekici değil. Bir kez daha gördüm ki Rockstar RDR2'ye kadar hikaye sunumu konusunda hiçbir zaman belli bir seviyenin üstüne çıkamamış. RDR2 çıtayı gerçekten çok başka bir yere çıkarmış -- Karanlık, boğucu bir hava verilecek diye oyundaki bütün renkleri niye yok ettiniz anlamadım. Hele bir de hava kötüyse oyun resmen siyah-beyazdan bir tık daha renkli oluyor sadece. FusionFix sağolsun Contrast, Saturation, Filter gibi grafik ayarları getirmiş de biraz daha canlı renkler elde edebildim -- Radyolar tüm serinin en yetersizi olabilir. Tek tük hoş parçalar var tabii, yok değil ama serinin kalanına kıyasla zayıf -- Hem menülerdeki hem de oyuniçi arayüz hiç pratik değil. Silah, kıyafet seçip değiştirmek, telefonda takılmak falan V'ten sonra fazlasıyla hantal -- Siper mekaniği iyi çalışmıyor. Normalde oyunlarda siperdeyken nişan alma tuşuna basarsanız karakter siperden çıkıp nişan alma pozisyonuna geçer, ateş tuşuna basarsanız da ateş eder, basit yani. 4'te ise siperdeyken nişan alma tuşuna basarsanız karakter sadece hafiften kafasını uzatıp bakıyor, o kadar. Eğer ateş tuşuna basarsanız siperden çıkıp nişan alma pozisyonuna geçip öyle ateş etmeye başlıyor. Tam anlatabildim mi bilmiyorum ama akıcılığı çok bozan bir durum olmuş bu -- Bir görevi tamamlayamayınca en baştan başlama durumu çıldırtıyor. En azından daha önceki oyunlar gibi tekrar görev yerine gitmemiz gerekmiyor ama bu haliyle bile büyük vakit kaybı -- Görev çeşitliliği konusunda GTA serisini geçtim, bütün Rockstar açık dünya oyunlarındaki en kısır yapım olabilir. Araç sürüp adam öldürmek ve bunu en düz haliyle uygulamak dışında neredeyse hiçbir şey yapmıyorsunuz. Diğer bütün GTA oyunlarında en az 7-8 görev insanın aklına direkt gelir ama 4'te herhalde birkaç ay sonra soygun görevi ve finali dışında aklımda hiçbir görev tasarımı kalmaz. Bu bir GTA oyunu için bence gerçekten çok ama çok büyük bir sorun. Yapımcılar da bunun farkında olacak ki The Ballad of Gay Tony bu konuda ana oyunun üstüne fazlasıyla koymayı başarmış. Hatta hem bu durumdan hem de hikayesi ve karakterleri daha merak uyandırıcı olduğundan bence Gay Tony galiba ana oyundan daha iyi bir deneyimdi İşte bu kadar. GTA 4 zamanı için muazzam, bugün için bile -FusionFix yamasıyla- hala son derece başarılı bir yapım. Eksilerde ilk ve son maddede saydıklarımdan ötürü benim için öyle çok özel veya unutamayacağım bir deneyim olmadı ama objektif olarak ortada Rockstar kalitesini yansıtmayı başaran bir iş var |
|

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler

önceki
kullanıcısına yanıt
Şans mı bilmiyorum ama zaten kovalamacalarda hep bomba kullandığım için bombaların ne kadar sürede patlayacağını bildiğimden direkt atar atmaz patlattım dibimdeki aracı. Arada oluyor böyle ben de aşırı basit görevlerde takılıyorum ama şu ana kadar iki kereden fazla denediğim olmadı herhangi bir görevi. Ben de oyunu fulleyince sizin son mesajınıza düşüncelerimi yazacağım, konuşuruz hocam.
kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt

kullanıcısına yanıt