Şimdi Ara

Grafik Tasarım Yasası !

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
0
Favori
1.548
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Uzun zamandır çevremde gözlemdediğim ve forumumuzda bazı konu başlıkları altında serpiştirilen bir çok sorunumuz var.

Bir bilgisayarla bir homeoffice “ajans” kuran ve coreldrawı kurcalayarak öğrenen “ben grafikerim” diyen insanlar,

20 TL’ ye logo çizenler,

Matbaacılık sektörüne grafik tasarımla uğraşıp ajans niteliği taşıttıran firmalar,

500 TL’ ye flash animasyon isteyenler,

3d karakteri “bende yaparım” diyenler,

Grafikerlere “grafikerci,grafikçi,çizimci,tabelacı,yazıcı” gibi sıfatlar yükleyenler,

Ben grafikerim deyince bana da bi logo yapsana diyenler,

Photoshop cs5 ten haberi olmayanlar,

Aylık 1 gb hosta bir kurumsal kimlik tasarımı isteyenler,

Asgari ücretle hem grafik tasarımı, Web Tasarımı hem sekreter hem ayakçı eleman arayan işverenler,

Bir grafikerden photoshop,freehand,coreldraw,3dsmax ve illustration isteyen ajanslar,

Bir fotografikerden ya da fotoğrafçıdan gazete tasarımı yapmasını isteyenler,

Piyasada adı geçsin diye adı belli firma/kurum/kuruluş ya da şahıslara ücretsiz Web Tasarımı yapan ajanslar,

Grafikere pazarlama işi teklif edenler,

Bir dergiye dergi içi reklam tasarımı işini 500 TL ye almak için üzerine 3d karakter ve logo tasarımı hediye etmeye çalışanlar,

10 TL ye kartvizit tasarlayanlar….lar lar lar…

Freelance çalışan grafikerlerin ne kadar avantajlı olduklarını değilde ne kadar güvenilmez olduğunu düşünenler,

Dergi içi tasarımda örnek çalışma için başında durup ” fıstık mıstık ta ekle” şuralar da fındıklar da olsun buraya da benim arabanın ilanını koyarsak tam süper olacak” diyenler…

Hiçbir şeyden anlamayıp sana akıl verip tasarımın içine edenler…

YETMEDİ Mİ ? !!!

Arkadaşlar En Büyük Grafikerler Topluluğu olan Grafikerler.net olarak ( Başka yapacak kimseleri göremiyorum ) Yetkili yerlere bir proje sunalım ?

Grafiker ve Ajans olma…İçerisinde bazı kurallar ve standartlar olsa ?

Örn : Bir kişiye “grafiker” sıfatı konulması için en az 2 yıllık grafikerlik diploması ve Yüksek Lisanstan sonra en az 2 yıl ajans deneyimi olmalıdır. Gibi…

Bir kuruma “Reklam Ajansı” denilmesi için içinde artdirektör,3 grafiker,yazı işleri sorumlusu,hukuk danışmanı,müşteri temsilcileri,fotoğrafçı ve fotografikeri olmalı,Patron Güzel Sanatlar Fakültesi diplomasını başarılı bir şekilde almalıdır.Gibi…

Bir kartvizit tasarımı için minimum süre : 3 saat ar-ge ve eskiz çalışması,2 saat tasarım aşaması ve 1 saat baskıya hazır hale getirilmesi ve en az “sadece tasarım ücreti olarak” 300 TL* olmalıdır.
    *Bu görecelidir.Burada örnek olması için belirlenmiştir.

Bu konuda çok ciddiyim. Bence yapılması gerekmekte hem de çok acil bir şekilde..

Ya ben bu mesleği bırakacağım ya da yukarıdaki insanlar hakkında ne düşünüyorsanız benim hakkımda da öle düşünmeye başlıcaksınız.Çünkü bende ya da bir çoğumuzda neredeyse bu duruma zorlanıyoruz.

Lütfen Duyarlı Grafikerlerimiz,Fotoğrafçılarımız, tasarıma gönül vermiş insanlarımız, Para için değil, İşinin hakkı için çalışanlarımız…lütfen…

• Bu dediğiniz maddelerin geçerli olduğu bir yasa olması için
    Türkiyedeki yaşam standartları olsun, Ekonomik standartlar olsun hepsi bir seviyede olması gerek.
    buda imkansız bu olayı sadece grafik işi yapan ajanslara göre düşünmeyelim.
    Bunun restorantı var eğlence merkezi var cafesi var marketi var bir sürü iş kolu var bu iş kollarından aşırı derecede talep varki.
    Bu talep karşılanamıyor tabiki iki program öğrenen grafiker oluyor.
    Misal ne ünlü fabrikalar var ne iş yerleri var adam çalışanın ne ssk sını yapıyor nede maaşını tam zamanında veriyorki
    Tasarım için ajansa para versin.
    burda yanlış anlamayın sizi fabrikadaki vasıfsız işçi ile kıyaslamıyorum
    ama hayat standartları böyle türkiyede.
    sonuç bu dediğiniz yasanın uygulanabilmesi için
    Türkiyede işsizlik "0" değilde "0'a" yakın olması gerek
    hayat standartlarımızın yükselmesi demek.
    Ne iş olsa yaparım abi prensibinin kalkması gerek.
    ve Herkesin yeteneği olduğu iş kolunda çalışması gerek.

• Ben üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun değilim ama web tasarım ve animasyon yapıyorum yeni yeni de 3D Modelleme öğrenmeye çalışıyorum şimdi bu kurallara göre ben iş yapamayacakmıyım freelance olarak ?

Yukarıdaki yazdığım hariç diğer tüm maddelerin altına imzamı atarım çekinmeden. Güzel bir derleme olmuş tebrikler...
  • Çok iy bi konuya değinmişsin, dediklerine katılıyorum ilgili lisans bölümünü bitirme zorunluluğu dışında. Bi insanın yetenekli olması ilgili üniversiteye gitmesiyle ölçülemez, zira her üniversiteye giden de güzel işler çıkarabilir diye bi kaide de yok. Bunun dışındaki fikirlerin çok iyi.

Bende okuluna gitmeyenin tasarımcıyım demesine karşıyım. Yazılım öğrenerek tasarımcı olunmaz. Yetenek de işin en fazla yarısı olabilir. Asıl bilgi ve eğitim farkınızı ortaya koyar.

Ama şöyle bir şey olabilir okulsuz da olsa kişi belli bir kurula işlerini sunabilir sınavına girer kazanırsa ünvanı taşıyabilir. Almanyada öyleymiş sanırım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi feylosoft -- 18 Ağustos 2010; 15:10:59 >
    CPU: AMD RYZEN 3900X, ANAKART: MSI MPG X570 GAMING PLUS, RAM: GSKILL 32 GB DDR4 3200 MHZ, GPU: MSI 1080 GTX, HAFIZA: ADATA SPECTRE M2 SSD 500 GB + 1 TB HDD +320 GB HDD DİĞER: DVD WR, DİSKET SÜRÜCÜ, 2+1 CREATIVE I-TRIGUE SES SİSTEMİ, TRUVA PHALAN X TOWER KASA (Modifiyeye uygun, 4 fan mevcut) samsung 2233bw 22" monitör+harici ağ kartı bütün kasa içi ürünlerin kutuları mevcuttur, 4 ürünün garantisi devam etmektedir...
  • Okuluna gitmedim ama bu işi yaparak para kazanıyorum "Tasarımcı" unvan pekde umrumda değil açıkçası...
  • Hocam işlerinize baktım, hiç fena değil kaldı ki ben de alaylıyım. Ama sektörü bu hale "corel öğrendim grafiker oldum"cukların getirdiğini biliyorsunuz. Eğitim için okuma şart değil ama çok büyük ön gereklilik. Bunu yadsıyayamayız.

Birde tasarımcı lafını önemsemiyorum diyorsunuz ama örneğin almanyada bu sıfatı kullanamıyorsunuz kartvizitinizde bile. Onun yerine atıyorum operatörüm diyebiliyorsunuz bu size gelen müşteriyi de tabiki etkiliyor.
    CPU: AMD RYZEN 3900X, ANAKART: MSI MPG X570 GAMING PLUS, RAM: GSKILL 32 GB DDR4 3200 MHZ, GPU: MSI 1080 GTX, HAFIZA: ADATA SPECTRE M2 SSD 500 GB + 1 TB HDD +320 GB HDD DİĞER: DVD WR, DİSKET SÜRÜCÜ, 2+1 CREATIVE I-TRIGUE SES SİSTEMİ, TRUVA PHALAN X TOWER KASA (Modifiyeye uygun, 4 fan mevcut) samsung 2233bw 22" monitör+harici ağ kartı bütün kasa içi ürünlerin kutuları mevcuttur, 4 ürünün garantisi devam etmektedir...
  • Üstadım dediğiniz kişilerin sıkıntısını bende çekiyorum bana gelip "20 TL bütçem var logo yaptırıcam referanslarınızı beğendim" diye yazan arkadaşlar oluyor... :) Dediğiniz corel kullanmayı öğrenen kişiler yüzünden (Piyasayı Öldüren Kimseler)... Eğitim tabiki önemli bunu inkar etmek saçmalamak olur, fakat okul okunmadı diye senden birşey olmaz düşüncesi çok yanlıştır tabiki bu benim fikrimdir.

Evet ben pek önemsemiyorum Türkiyede yanlış olan tek durum yada en önemli durum malesef "Tasarımcı" kavramı değil bu kavram sadece işin ön planı şimdi bu işin derinlerine inmeye kalkarsak çok çok sayfalar tutar o yüzden fazla yazmaya gerek yok diye düşünüyorum. Beraber yazmaya kalksak biz sıkılırız, o yüzden dediğim gibi okul okumadım diye "Tasarımcı" unvanını alamıyorsam benim için çokta problem değil, çevremdekiler bana bu unvanı yada grafiker ünvanını kullanmayı tercih ediyorlar. Etmeselerde dediğim gibi pek mühim değil...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Runoart -- 18 Ağustos 2010; 18:48:17 >

• Güzel bir konuya değinmişsiniz ancak grafik mezunu olmayıp birçok grafikere taş çıkartan ve yarışmalardan özel kurs kazanan bir ablam var.
    Bunlar için ne yapılabilir ?
    Okumak mı önemli deneyim mi?
  • süper konu...

konuyla alakası var mı yok mu bilmiyorum ama geçen gün bir iş ilanı vardı;
    Çok iyi derecede Autocad 2D,3D bilen muhasebe elemanı...(Asgari ücret vs.)
    Bana mı garip geldi yoksa gerçekten piyasamı böyle?
  • Önüne gelen program öğrenip ben tasarımcı oldum 3dci oldum diye çıkarsa onları kullanacak esnafta elbet çıkar. Maaşlar öyledir bu gerçek fakat çalışanlar tasarımcı mı sorun orada.

Burada da var öyle arkadaşlar tabiki grafikerim tasarımcıyım demiyor ama yaptığım tasarımlar nasıl diyor oysa tasarım dediği internetten alınan bir zemin ( o zemin büyük ihtimalle tasarımcısının günlerini almıştır, eğer satılıyorsa da iyi bi fiyattan satılıyordur. Tabi bizimki bi kuruş para ödememiştir) ile yine internetten alınan bir insan resmini dekupe edip bir tutorialden gördüğü efekti uygulama. Bu tasarım değildir buna en iyi niyetli şekilde çalıp çırparak yapılan kolaj diyebiliriz.

Patronların işin iç yüzünden haberi yok adam bir broşür yapıyor tasarımı 25 Tl ye bile gelmiyor. Her şey kolayca yapılıyor sanıyor. Oysa patron grafikerin naptığını bir araştırsa yine internetten çalıp çırparak topladığı vektör şekilleri ve zeminlerle işi kurtardığını görecektir. Sadece bir işte çalınan görselleri satın almaya kalksa dünyanın parası edecek haberi yok. Ama aynı şeyi avrupada yapamazsın. Kendisi yapmaya kalksa zaten yapamaz bir çizim bile yapamayan adam grafiker oluyor haliyle maaşlarda düşüyor. Bu gerçek tasarımcıları vuruyor ama gerçekte çok büyük bir etkiside yok. Çünkü birinin yaptığı çöp birinin ki tasarım.

Maaşlara gelirsek, iyi kötü işini ciddiye alan bir elaman 1000 TLden aşağısını almaz zati.
    Hele hele 3d ve cad cam yazılımlarını hakim bir adam mesleği ne olursa 2000 TL nin altına çalışmamalı zaten.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi feylosoft -- 25 Ağustos 2010; 14:27:59 >

• quote:

Orijinalden alıntı: teknolojide

Uzun zamandır çevremde gözlemdediğim ve forumumuzda bazı konu başlıkları altında serpiştirilen bir çok sorunumuz var.

Bir bilgisayarla bir homeoffice “ajans” kuran ve coreldrawı kurcalayarak öğrenen “ben grafikerim” diyen insanlar,

20 TL’ ye logo çizenler,

Matbaacılık sektörüne grafik tasarımla uğraşıp ajans niteliği taşıttıran firmalar,

500 TL’ ye flash animasyon isteyenler,

3d karakteri “bende yaparım” diyenler,

Grafikerlere “grafikerci,grafikçi,çizimci,tabelacı,yazıcı” gibi sıfatlar yükleyenler,

Ben grafikerim deyince bana da bi logo yapsana diyenler,

Photoshop cs5 ten haberi olmayanlar,

Aylık 1 gb hosta bir kurumsal kimlik tasarımı isteyenler,

Asgari ücretle hem grafik tasarımı, Web Tasarımı hem sekreter hem ayakçı eleman arayan işverenler,

Bir grafikerden photoshop,freehand,coreldraw,3dsmax ve illustration isteyen ajanslar,

Bir fotografikerden ya da fotoğrafçıdan gazete tasarımı yapmasını isteyenler,

Piyasada adı geçsin diye adı belli firma/kurum/kuruluş ya da şahıslara ücretsiz Web Tasarımı yapan ajanslar,

Grafikere pazarlama işi teklif edenler,

Bir dergiye dergi içi reklam tasarımı işini 500 TL ye almak için üzerine 3d karakter ve logo tasarımı hediye etmeye çalışanlar,

10 TL ye kartvizit tasarlayanlar….lar lar lar…

Freelance çalışan grafikerlerin ne kadar avantajlı olduklarını değilde ne kadar güvenilmez olduğunu düşünenler,

Dergi içi tasarımda örnek çalışma için başında durup ” fıstık mıstık ta ekle” şuralar da fındıklar da olsun buraya da benim arabanın ilanını koyarsak tam süper olacak” diyenler…

Hiçbir şeyden anlamayıp sana akıl verip tasarımın içine edenler…

YETMEDİ Mİ ? !!!

Arkadaşlar En Büyük Grafikerler Topluluğu olan Grafikerler.net olarak ( Başka yapacak kimseleri göremiyorum ) Yetkili yerlere bir proje sunalım ?

Grafiker ve Ajans olma…İçerisinde bazı kurallar ve standartlar olsa ?

Örn : Bir kişiye “grafiker” sıfatı konulması için en az 2 yıllık grafikerlik diploması ve Yüksek Lisanstan sonra en az 2 yıl ajans deneyimi olmalıdır. Gibi…

Bir kuruma “Reklam Ajansı” denilmesi için içinde artdirektör,3 grafiker,yazı işleri sorumlusu,hukuk danışmanı,müşteri temsilcileri,fotoğrafçı ve fotografikeri olmalı,Patron Güzel Sanatlar Fakültesi diplomasını başarılı bir şekilde almalıdır.Gibi…

Bir kartvizit tasarımı için minimum süre : 3 saat ar-ge ve eskiz çalışması,2 saat tasarım aşaması ve 1 saat baskıya hazır hale getirilmesi ve en az “sadece tasarım ücreti olarak” 300 TL* olmalıdır.

Bu konuda çok ciddiyim. Bence yapılması gerekmekte hem de çok acil bir şekilde..

Ya ben bu mesleği bırakacağım ya da yukarıdaki insanlar hakkında ne düşünüyorsanız benim hakkımda da öle düşünmeye başlıcaksınız.Çünkü bende ya da bir çoğumuzda neredeyse bu duruma zorlanıyoruz.

Lütfen Duyarlı Grafikerlerimiz,Fotoğrafçılarımız, tasarıma gönül vermiş insanlarımız, Para için değil, İşinin hakkı için çalışanlarımız…lütfen…

Dogru Birsey Aslında Ama Piyasada Ucuz Logo Yapanlara Ragbet Edıyor Turk Mılletı

>>> WATCH THE THRONE <<<

• Bir kartvizit tasarımı için minimum süre : 3 saat ar-ge ve eskiz çalışması,2 saat tasarım aşaması ve 1 saat baskıya hazır hale getirilmesi ve en az “sadece tasarım ücreti olarak” 300 TL* olmalıdır.

Su Biraz Sacma Gibi Geldi Bence - En Az Tasarım Ucretı Sadece 300 TL Diyorsunuz Boyle Birsey Olsa Bile Sacmalık Olur Herkes

Bu Sefer Kendı Logolarını Kendi Tasarlar O Zaman Ne Güzel Kimse Para Kazanamaz Gibime Geliyor

Turkıye Cok Zengın Bır Ulke Degıl

>>> WATCH THE THRONE <<<
  • Böyle giderse daha fakir olacak zaten. Sen kaliteli bir broşürle, kalitesiz broşür arasındaki tek farkın grafik kalitesi olduğunu düşünüyorsan bu işin süsleme olduğunu düşünüyorsan bir gariplik var demektir. Piyasayı izle bak eğer aynı çalışma tecrübeli bir ajansın eliinden çıkarsa malı nasıl sattırıyor, 3 kuruş olsun diyen hem satamıyor birde üstüne çöp püsürük şeylere para vermiş oluyor. Ne kadar ekmek o kadar köfte. Birde çalışmadığınızdan farkında değilsiniz dünyada sürümden en son kazanılacak para tasarım işindedir. Tasarımın sürümümü olur ya. Hey allahım boyacı küpümü bu. Tasarımı geçtik araştırması, denetlenmesi, kabul ettirilmesi günler sürüyor malmıyız biz bukadar tövbe ya, Adam bir gün inşaatta çalışıyo 50 Tl yevmiye alıyor.
  • Yazılan tüm maddeleri destekliyorum. Aslında sektörün bu hale gelmesinin sebebi bana göre bilgisayar programları. İki program öğrenen bu işi yapıyor. Eskisi gibi el ile yapılsa grafik çalışmaları bu durumda olmazdı. Artık yetenek olayı programa ne kadar hakim olduğuna bakıyor. Sekiz sene okudum (Güzel sanatlar lisesi ve üniversite güzel sanatlar grafik tasarım)ne faydası oldu iş hayatında koca bir HİÇ. Ajans gibi gözüken maatbalar mı dersiniz, ilan reklam gazeteleri mi, web hosting işi yapan yerler vb. sektörün bu halde olmasında büyük etken. Az çok ajans niteliği taşıyan yerlerde bir ay deneme süresi ayağına sizi çalıştırıp başka birini alıp aynı şeyi tekrarlıyor. Ucuza adam çalıştırma yöntemi işte. Gerçek bir grafik tasarım ajansında olması gerekenler kesinlikle grafik bölümünde Art Director ve bir grafik tasarım ekibi. Herkesin yapacağı işte aynı olmamalı ekipte. Bir kişi ambalaj tasarımı konusunda daha iyi olabilir diğer kişi de afiş konusunda. Birde grafikerler.net de gördüğüm bir kavram var. Yardımcı grafiker?!? Grafiker ctrl ye basarken "yardımcı grafiker" C ye mi basıyor? Nasıl bir kavram bu? Türkiye genel olarak ne yazık ki kimse tam olarak kendi mesleğini yapmıyor yapamıyor. Bu sadece eğitimi almış kişiler için de değil, fotoğraf bölümündeki insan grafikerim diye dolaşıyor.

• Yardımcı grafiker var olan bir kavram ama. Örneğin biz şimdi alacağız bir tane ve yapmak istemediğim bir nevi amelasyon vakit kaybettirici işleri ona devredeceğim ve bir anlamda ben işin kalitesini arttırırken arka planda işler yürüyecek. Yardımcı grafiker dediğin adam çoğunlukla dekupe, dizgi ve bazı getir götür işleri yapar. Büyük yerlerde olmazsa olmazdır.

Daha doğrusu grafikerin çömezidir. Okullu olsun, alaylı olsun herkez bir süre yardımcı grafikerlik yapmalı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi feylosoft -- 27 Ağustos 2010; 17:28:15 >
  • Stajyer sanırım bahsettiğimiz yardımcı grafiker.
  • 6 saatlik işe 300 tl istiyorsun doğru mu anladım ? saati 50 tl den çalışacaksın. yok öyle bir para arkadaşım. ya ikdisat işletmeden haberin yok ya da yaptığın işten haberin yok senin. 3 saat neyin argesi ne iş yapıyorsun sen ?

doktor değilsin. mühendis değilsin ki. diploma istesin , imza yetkisi istesin. yaptığın iş terzilik değil berberlik değil ki ustalık belgesi olsun. toplanıp sendikalaşabileceğin bişey değil. herşeyi geçtim sektör bile sayılamaz durumda. bi kaç tane tutorialden bakarak insanlar ortalama olarka işini görebilecek durumdalar.

şirket değilsin. vergi ödemiyorsun zaten. yazılımlarının tamamı lisanslı mı tartışılır.

kariyer olarak seçmeden önce düşünecektiniz. kreşe çocuk yazdırırken bile 40 yere soruyoruz.

sana katıldığım noktalar var elbette. ama tamamı işverenler kısmıyla ilgili. senden daha az biliyor diye ya da okulunu okumadı diye insan hayatıyla alakalı olmayan bir konuda seninle eşit yanlışlar altında bu işi yapanlara karşı çıkmaya hakkınız yok.

düşüncelerinn çoğu yanlış. kendin bile grafikerim diyip web tasarımı yapılır yazabiliyorsun . javascript ve diğer programala/işaretleme dillerini bilmedikten hazır betik kullandıktan sonra senin ne farkın var yanlış olduğunu savunduğun şeyleri yapanlardan.
    Desktop: i5 4670K @ 4.5Ghz(1.260V) ,Gigabyte Z87-3DH ,Gigabyte G1 GTX 1070 ,G.SKILL 16 GB 1600Mhz CL7 ,Samsung EVO 850 250GB, OCZ Pro Gaming 600W ,Plantronics RIG500HD ,Logitech G500 ,CM Storm QuickFire TK Cherry MX Blue ,Steelseries 4HD ,Asus VG248QE, Philips 239C4QHSW, Samsung TV + Soundbar
    Mobile: iPhone 7 Plus Jet Black 128GB | Zenfone 2 x86 Intel Atom 32GB Server: HP DL360 G6 Xeon E5502

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.