Şimdi Ara

Görüntü işleme hakkında (Proje-I)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
83
Cevap
0
Favori
10.421
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Masaya tepeden bakacak şekilde kamera yerleştirilmiş olsun.

Masanın üstünde kare şeklinde bir nesne bulunsun. Bu nesneye voltaj verince saga, ters yönde voltaj verince de sola dönsün.

Bilgisayar yazılımı o anki kamera görüntüsüne sahip olsun. Analog bir porttan da kareyi sağa sola çevirebilecek voltaj üretebilsin.

Amaç kareyi masanın kenarlarına paralel (masada yamuk durmayacak) konuma çevirmek olsun.

Mantıksal bir yaklaşımla, görüntüde kenarları tesbit edip yatay ve dikey doğru oluşmuşmu, oluşmadı ise eğim ne tarafa oluşmuş sorusunu çözerek nesneye uygulanacak voltajın yönü hakkında fikir üretebilriz.

Masaya, nesnemize ilave olarak yabancı bir iki nesne daha konursa
    hareketli nesnenin hangi nesne olduğu, bir iki test ardından algılanabilir.

Ancak mantıksal yaklaşımla çözüm getirdiğim bu yöntemler ne kadar başarılı olur bilemiyorum.

Bu işlemi görüntü işleme teknikleri ile nasıl yaparız?

Görüntü işleme teknikleri yukarıda verdiğim çözüm önerilerinden çok çok farklı öneriler mi getirir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bunalmis -- 5 Temmuz 2006; 10:22:26 >

• selam dostum,
    yaklasık 3 senedir image process ile ugrasıyorum,ama bunu matlab'la yapıyorum,c'de olur aslında,matlab kullanımı daha kolay ama yavas,c ise tam tersi,
    istersen bi matlab la baslayalım,eger matlab kurarsan bilgisayarına,sana algoritmayı ve ileriki asamalarda da kodları yavas yavas yollayabilirim(ben de calısıyorum cunku ;)
    yalnız porttan kontrol oalyına gelelim.matlab dan seri portu bir kac kodla kontrol edebiliyosun,mesela seri port cıkısına baglanan rolelerle benzer bi uygulamayı yapmıstım.
    ha bunlar c'de olur dedigim gibi,c makine diline daha yakın oldugu için daha hızlı,seri port kontrolunu bilmiyorum ama:(
    sistem yapılabilirliği yuksek bi proje
    1)image processdeki hough transform'la yapılabilir,bu yontem goruntudeki dogruları bulmana yardımcı oluyor,yavas calısır genelde.
    2)goruntu matrixler halinde gelmektedir bilgisayar ortamına,kenar bulma yontemleri (edge detection,mesela sobel operatoru)ile karenin sınırları belirlenebilir rahatlıkla
    bunlar komplex gibi gozuksede matlab da bir kac satırlık iş,
    matlab image process olayında aşmış durumda,kameradan da goruntu almak ise hic zor degil
    matlab bi tek yemek yapmıyo saosun :)

%%%
    simdi biraz daha dikkatli baktım da imzanda cnc ile ilgili bi link var,cnc de mi kullanacaksın bunu?2 sene önce cnc tezgahına konan kaba ve cok fazla ayrıntısı olmayan bir cismin (mesela bir küp)koordinatlarını cıkaran ve boylece cnc tezgahına koordinat girme hamallıgını ortadan kaldıran bi calısma yapmıstım.yardımcı olabilirim sanıyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilkinsan -- 28 Haziran 2006; 19:53:31 >

• Cnc ile ilgili super bir calisma yapmissin tebrik ederim. Koordinat tespitinde ne kadar bir dogruluk elde ettiniz?

Goruntu islemeye gelince malesef matlab kullanmayacagim. Yarim yamalak bildigim Delphi ile yoluma devam etmek zorundayim.
    Konuya sinyal isleme algoritmalari ile nasil yaklasilir hic bilgim yok.

Algoritmalari forum uzerinden konusursak, konuyla ilgili Turkce dokuman arayanlara da kaynak olusturacaktir.
  • FIRA gerçekleştirdiği organizasyonlarda bahsi geçen olayla aynı mantığa sahip olarak robot-soccer turnuvaları düzenliyor. bir zamanlar nasıl çalışır merak edip araştırıştım fakat karşıma video işleme ile ilgili onlarca makale ve kitap çıkınca malesef vakit ayıramadım. yanlış hatırlamıyorsam, sistemin çalışması video işleme ile ilgili kitaplarda "2D motion estimation" şeklinde geçiyor ne derece doğrudur bilemiyorum ama ilgilenirseniz elimdeki kitapları paylaşabilirim tabiki bana da anlatmanız şartıyla
    bu topic baya hoşuma gitti bunalmış hocama teşekkürler, saygılar...
  • Eywallah:)
    koordinatlar dogru ve duzlemlerde gayet iyi cıkıyodu,egik/dairesellerde lineerleştirme yaptırıyoduk,e bu da biraz hata payı katıyodu işin içine,zaten dedigim gibi küp,prizma gibi seylerde dha iyi calısıyodu.
    simdi delphi olayına gelince,r2d2droids 'in dedigi gibi bi calısma bir arkadasımla yapmıstık,arkadasım delphiyi kullanıyodu,algorithmaları ben cıkarıyodum,kodları da o yazıyodu,boyle kamera ustten 1metrekarelik bir alana bakıyor,ikişer kişilik iki takım(kaleci yok:p)mac yapıyolardaı,kameradan aldıgımız goruntuleri işleyip olası ve basarısı yuksek (işte hangi yoldn gitse digeri daha gec yetişir gibi)yollar belirleyip bunlardan birini seciyordu,eger takım arkadasıyla arasında bi engel yoksa(diger takımdan bi robot)pas atabiliyodu(burda mekanikte zorlanmıstık,topu fırlatmak da cok zorlanıyoduk).simdi o arkadas mezun oldu,yurtdısında,eski mezunlar listesine ya da baska bir yerler bakıp ulasmaya calısayım kendisine,ondan kodları azcok temin edebiliriz umarım(cunku ben delphiden pek anlamam)algortimalar için biraz izin verirseniz sevinirim,su an iş yerindeyim hala,mesaideyim :( bircok sey var ama,secmek lazım ve benim beynim sıvı hale gecmiş durumda su an yorgunluktan,şefe uzun bir ucan tekme atmak uzereyim:)buralardayız zaten,yarın sglam kafayla gorusuruz ;)

• www.codeproject.com motion detection konusunda güzel ornekler var , fakat streaming soz konusu oldugu icin c yi oneririm , en azindan delphiden win32api cagrisi yaparak yazarsaniz emin olun saf delphi de yazdiginiza oranla cok daha iyi bir performans elde edeceksiniz

http://www.codeproject.com/cs/media/Motion_Detection.asp su proje blki isinize yarayabilir

ordaki c# kodunda unsafe bloklari var yani pointer la yaziliyor ( fakat gercek anlamda pointer degil sonucta .net framework altinda yonetilen kod fakat sanal pointer diyebilirz. O sanal pointer bile baya bir hizlandirma sagliyor o projede , arayüz kisimlarini win32api/mfc de yapmasanizbile is yapan kodlari win32api de yazmak baya bir performans saglayabilir ya da zaten delphi icin bu isi yapan bir component bulmaniz da olasi

• Selam herkese,
    Goruntuler bildiginiz gibi x ve y olmak üzere iki boyutludur.Bir goruntuyu tek boyutlu sinyal gibi düşünürsek,belli sinus bileşenleri vardır(hani su fourier amcanın dedigi gibi:her sinyal sinuslerden olusur)bu demek oluyor ki:bir goruntuyu sinyal gibi dusunup filitrelemek mümkün.peki hangi filtreden neler cıkar sonucta?ona bakalım,
    Simdi durun ve kafanızı yukarı dogru kaldırıp,gordugunuz goruntunun fotografını cekin(herhangi bir goruntu)bu goruntuyu high-pass filitreden gecirdigimizde,elimizde o goruntudeki kenarlar (edge-detection dedigimiz sey) kalacaktır.cunku resimdeki geçişler yuksek frekanslı bileşenlerdir.low-pass den gecirdigimizde ise elimizde düz yüzeyler kalacaktır,cunku resimdeki duz yuzeyler duşuk frekanslı bileşenlerdir.mesela,evinizin bir kösesinden fotograf alın,aldıgınız resmi high-pass’den gecirirseniz,elinizdeki fotoda sadece kenarlar(duvarların ya da kolonların kesiştigi yerler mesela)kalacaktır.eger low-pass’den gecirirseniz elinizde duvarın kendisi kalacaktır,kenarları gozukmeyecektir.
    Biraz daha matematiksel olursak:
    High-pass’den gecirmek = türev almak
    Low-pass’den gecirmek = integral almak
    Yani kenarlar için resimin turevini alacagız.
    Yani tum işlemleri filtrelerle yapacagız,mesela senin calısacagın konuda,aldıgın resimi high-pass’den gecireceksin,küp seklinin ve masanın kenarları+sınırları elinde kalacaktır.daha sonrası image process’den cıkıyor.cunku elinde kenarların yer bilgisini içinde bulunduran/belirleyen matrix kalıyor.yani tamamen matrixle ugrasma ya da bir baska deyişle basit aritmetik işlemler bundan sonrası.
    Not:daha once hough transform gibi bi yontemden bahsetmiştim,bu filtreleme yontemleri daha kolay olacaktır,onun için simdilik hough transformu geciyorum.
    Simdi bir dosya hazırladım.bi kac sayfa word,işinize yarayacagına eminim,
    http://rapidshare.de/files/24600651/image.doc.html
    ayrıntılı olarak uygulanabilecek yontemler ve ornek resimler ovar içinde,umarım işinize yarar,eywallah,yardımcı olabilecegim bir sey vrasa yine buralardayız;)

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • hay allah,bu konunun devam etmesini cok isterdim:(
    neyse ben buraya yine buldugum bir kac bir sey koyayım ,belki cıkar bir ilgilenen
    yukarıda anlattıgım (linkde) türev alma işlemine bir kac ornek yaptım burda,sadece sonuclar var,isteyenlere kodları da yollayabilirim,zaten 3-5 satırlık
    umarım işinize yarar
    http://rapidshare.de/files/24717641/ornekler.zip.html
  • selamlar,
    hocam elinizdeki kaynaklarım hepsine talibim
    PM attım saygılar...
  • quote:

Orjinalden alıntı: r2d2droids

selamlar,
    hocam elinizdeki kaynaklarım hepsine talibim
    PM attım saygılar...

herkese slm... ilkinsan kardeş ben de PM attım... bana da gönderebilirsen sevinirim...
  • Burda açın kirli çıkını ortaya hep beraber paylaşalım yav
  • quote:

Orjinalden alıntı: Liu Kang

Burda açın kirli çıkını ortaya hep beraber paylaşalım yav

gerçekten daha ii olur...
  • hamitcor ve 2d2droids PMlere baktım dostlar,
    o zaman soyle yapalım,benim elimde 200 mb ya yakın bi pdf var,onu upload etmek zor olacaktır,ingilizce bir kaynak,zaten cok ayrıntılı,gerekli yerlerde atlamak lazım,onun yerine,ben matlab da calısarak orneklerle en temelden image process ile ilgili dosyaları buraya koymaya baslıyayım,boyle bir kitap gibi,bölüm bölüm,görüntü nedir'den tut da,renk duzenlerine,obje yakalamaktan tut da,cisim tanımalara kdar n varsa yazayım(yazayım diyorum ,cunku elimde hazır dosyalr yok,yani boyle bi arsiv gibi bi sey yapmamıstım)
    walla cok sevindim :D cok gusel olacak,umarım işinize yarar arkadaslar,görüntü işlemeyi bu kadar ilgi duyulması super,cunku genelde az bulunuyor
    ben bu aksamdan baslarım arkadaslar
    saygılar hepinize

not:eger bi matlab bulursanız,kodları da koyarım,siz de deneyebilirsiniz,daha gusel olur boylece
  • quote:

Orjinalden alıntı: ilkinsan

hamitcor ve 2d2droids PMlere baktım dostlar,
    o zaman soyle yapalım,benim elimde 200 mb ya yakın bi pdf var,onu upload etmek zor olacaktır,ingilizce bir kaynak,zaten cok ayrıntılı,gerekli yerlerde atlamak lazım,onun yerine,ben matlab da calısarak orneklerle en temelden image process ile ilgili dosyaları buraya koymaya baslıyayım,boyle bir kitap gibi,bölüm bölüm,görüntü nedir'den tut da,renk duzenlerine,obje yakalamaktan tut da,cisim tanımalara kdar n varsa yazayım(yazayım diyorum ,cunku elimde hazır dosyalr yok,yani boyle bi arsiv gibi bi sey yapmamıstım)
    walla cok sevindim :D cok gusel olacak,umarım işinize yarar arkadaslar,görüntü işlemeyi bu kadar ilgi duyulması super,cunku genelde az bulunuyor
    ben bu aksamdan baslarım arkadaslar
    saygılar hepinize

not:eger bi matlab bulursanız,kodları da koyarım,siz de deneyebilirsiniz,daha gusel olur boylece

süper olur ilkinsan... şimdiden çok teşekkür...

• opencv görüntü işleme kütüphanesinde harris corner detection algoritması yazılmış durumda bu görüntüdeki köşeleri buluyor bu kameradan alınan görüntüler bilgisayara gönderilir program harris corner detection ı kullanarak köşeleri bulur bu köşeler ve masanın köşeleri (ki masa ve cismin köşe uzunlukları biliniyorsa daha da kolay olur) referans alınarak cisimdeki dönme algılanabilir diğer dediğiniz hareketli obje takibini yapanda bir algoritma opencv de var o da kanade lucas tracker bu iki algoritma işinizi görür sanıyorum size opencv öğrenmek kalıyor kolaylıklar
  • Tekrar merhaba arkadaslar,
    Baslangıc olarak:Goruntu&matrix ,Digital zom ,histogram ve goruntuyu zenginleştirme gibi konulara degindim .Daha sonrası daha zevkli:)Hele renk olayları:)
    http://rapidshare.de/files/24740844/image1.doc.html
    Kolay gelsin.
  • @Ltfx sozkonusu programi bulmaya calisacagim ancak Delphi ile yapmam gerekiyor.

WEB Cam ile cektigim renkli fotoyu gri tonlarina donusturuyorum.

Ardindan ornegin SINIR bulma algoritmasina sokuyorum.

Sonuc berbat, zira resimdeki karlama bu algoritmada cok kotu sonuclara neden oluyor. Halbuki paint turu bir programla saf renklerle resim cizdigimde kenarlar mukemmel sekilde ortaya cikiyor.

Peki gurultu iceren bir resimi nasil isleyecegim?
  • İlkinsan kardeş ellerine sağlık
  • bunalmis kardes,asagıda bir kac ornek gonderiyorum,bahsettihin gurultu bu tip gurultulerden birine benziyor mu,gurultuyu yok etmek için resimi low-pass'den gecirmen gerek,ama SINIR'lar yuksek frekanslı bileşenler oldugu için low-pass'den gecirdiginde sorun cıkabilir,kenar bilgileri ortadan kalkabilir.boyle bir problem surekli karsılastıgımız bir problem,bir kac tane yontem var,biraz daha bilgi verirsen daha iyi olur dostum,ya da bir ornek upload edebilirsen cok daha iyi olur,
    kolay gelsin
  • ya pardon linki eklemeyi unuttum,
    "degistir" kısmı da calısmadı
    http://rapidshare.de/files/24741595/noise.doc.html
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.