Şimdi Ara

Görüntü işleme hakkında (Proje-I) (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
83
Cevap
0
Favori
10.421
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • ok linkler çalışıyor..gerçekten gözümden kaçmış...:) en kısa zamanda matlab temin edeceğim. bu cam in messengerda haberleşme dışında bir işe yaraması gerçekten güzel :)
  • ben bu arada renklerle ilgili dokuman cıkarmaya calısayım,matlab gelene kadar "projelik bilgi"ye ulasırız
  • zannediyorum matlab 7 bizi kurtarır değil mi? :)) program tamam.hatta biraz kurcalayayım ben..
  • yanlız böyle bir serial yok ya.. maşallah yaz yaz bitmiyor.
  • kurtarır kurtarır,hatta harika,dosyalara goz attıysan yarın renk olayına gireriz,işyerinde hazırlamaya calısırım bi seyler,ancak aksama koyarım
  • arkadaslar sırada ısodata algorıtmasını ogerenmem gerekiyo.
    yardımcı olursanız cok makbule gecer ya.
  • arkadaslar ozellikle benim gibi imge işlemeye yeni baslayanlar için
    gercekten yararlı olabilecek ders notları buldum. temel konuları detaylı bir sekilde acıklanmıs
    olarak sadece burda buldum.

http://www.yildiz.edu.tr/~bayram/sgi/saygi_main.htm
  • dosyalara göz attım. şimdi matlab ın help inde yer alan image processing anlatımı ve uygulamasına bakıyorum. işi komutlar yapıyor sanırım. içine girdikçe anlamak biraz zorlaşıyor.
  • @ersinsys1
    algoritmayı acabilir miyiz biraz daha,nerde ne için kullanacaksın?

@mecnanicgrl
    işyerindeki yogunluk nedeniyle mesaiye kaldım,bu yüzden pek fazla derinlemesine yazamadım konuyu.Baslangıc seviyesinde bir sey oldu.
    Projeye baslarsak daha iyi olur bence.Ayrıntılara gecelim istersen,nasıl bi sey olacak bu proje?
    http://r a p i d s h a r e.de/files/26114571/RGB_baslangic.doc.html
  • dosyada birdüzeltme:
    0 = en koyu mavi
    255 = en acık mavi
    ya da
    0=en koyu kırmızı
    255=en acık kırmızı
  • ilkinsan ilgine tessekur ederim....

su anda yapmam gereken
    matlab imdemos daki cameraman imgesine cok benzer
    resimlerden olusan video goruntulerinin
    bolutlenmesiyle ugrasıyorum.

bolutleme işlemini k-means e gore yaptım.
    simdi bana verilen gorev isodata algoritmasıyla da
    yapıp ikisini karsılastırmam. (amac bolutlemeyi kavramak)

isodata ya biraz baktım ama baslangıc esik degerlerinin neye gore verilmesi gerektigini
    anlamadım. ayrıca programı yazmakta ayrı bi zahmet gibi gorunuyo(MATLAB).

bu konularda yardımcı olursanız cok ii olur..
  • dosyaya baktım. şimdi biraz daha netleşti. ellerine sağlık. mesainde birde bunlarla uğraştırıyoruz .. gerçekten teşekkürler.matlab resmi nasıl okuyor anladım. 0 ve 255 arasında renk tonları matris gibi sayısallaştırılmış. yanlız küçük parçayla ilgili katmanları nasıl ayırdın..orayı anlamadım....proje anlatmaya çalıştığım gibi. benim istediğim uygulama şöyle...bir seri üretim bandı.üzerinde 2 renk mamül ilerleyecek..amacımız isteğe uygun renk tonundakileri bir tarafa ayırmak, uymayanları başka tarafa ayırmak..

işlem şöylede açıklanabilir:

kamera renk tonunu algılayacak..
    renk uygun tonda ise banntta devam edilecek uygun değilse piston yardımıyla banttan atılabilir. genel anlamda bu..geliştirilebilir. ben şimdi en basitinden bu mantıkta düşünüyorum..takıldığımız bir yer varmı? yada çok net olmayan?
  • arkadaslar renkli imge bolutlenme için algoritma gonderirmisiniz
  • @mecnanicgrl
    Bir resimden ayrıntılı örnegi imcrop komutuyla alabiliriz:
    A=imread('greens.jpg'); (önce resmi matlab ortamına tasırız(okuruz)
    Daha sonra imcrop komutuyla beraber A resmini istedigimiz yerden kesip örnek alırız:Bu örnegi C matrisine atayalım mesela;
    C=imcrop(A)
    Bu komuttan sonra az önce okudugumuz resmin üzerine mouse’u getirip kesme işlemnin yaparız.Aynen paint’te resim keserken yaptıgımız gibi bir kare içine alırız mesela;
    Aldıgımız ornek C matrisine boylece konulmus olur.
    Command window’una (matlabın anasayfasına) sadece C yazarak aldıgımız ornegin bilgilerine ulasabiliriz.
    Simdi soyle bir seyle baslayalım:
    Oncelikle cisim hangi tonlarda olursa iptale gececek,hangi tonda olursa kabul edilecek?
    Bunun için webcam’inle iptal olmaya&kabul edilmeye aday tona sahip orneklerin fotograflarını cektikten sonra,kabul degeri için bi skala belirlenir.Yalnız RGB düzleminde bu işler biraz sakat olur,cunku RGB degerleri aydınlatmadan cok etkilenir.Kabul edilen bi deger aydınlıgın etkisiyle skalanın dısına cıkabilir.İşimize gelmeyebilir.ama baslangıc için deneyelim bunu,asıl işimiz YUV renk kodlarıyla.bu da RGB gibi bi sey,
    Y=aydınlık bilgisini
    U&V=renk bilgisini tasır.
    Yani aydınlık n olursa olsun Y matrisi degişir,sarı aydınlıkta da &karanlıkta da sarıdır,bu yuzden U&V matrisleri aydınlıktan etkilenmez.Biz de degerlendirmemizi U&V matrislerine gore yapacagız.Peki RGB degerlerini YUV’a nasıl cevirecegiz?Matlab tek komutta bunu yapıyor,RGB degerlerini sabit belli bir matrisle carpıyor ve YUV degerlerini veriyor bize.
    6.5de YUV kavramı yok henuz,7 ve üstü sürümlerde rgb2… diye baslayan komutlar var:
    rgb2gray=RGB’den gray-level’a ceviriyor
    rgb2hsv=RGB’den HSV’ye veciriyor
    rgb2ycbcr=RGB’den YCbCr’a ceviriyor.(Y=aydınlık,Cb=blue renk,Cr=kırmızı renk bilgisi)

diye gidiyor.Help’ine bakarak sabit&belli matrislerine de ulasabilirsin.
    Ornek de verelim:
    A=imread('greens.jpg');
    D=rgb2hsv(A);
    imshow(D)

sen fotografları cek,bana da yolla,daha degişik skalalar,algoritmalar yaparız.

@ersinsys1
    k-means ve isodata algoritmalarını bilmiyorum,belki de biliyorumdur da baska isimle biliyorumdur,biraz acarsan,nerde n için kullanıyosun?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilkinsan -- 21 Temmuz 2006; 21:07:45 >

• Merhaba, bu forum için belki çok amatörce olacak ama , görüntü işleme ile ilgili uygulamalara sıfırdan başlamak isteyen biri için referans siteler , kaynaklar önerebilirmisiniz? matlab 'da görüntü işlemeye nasıl adım atabilirim. yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. teşekkürler...
  • http://r a p i d s h a r e.de/files/25906750/image_main.zip.html
    http://r a p i d s h a r e.de/files/25906855/image.doc.html
    ve yukarıda ersinsys1 arkadasın verdigi link;)
    baslangıc icin iiidir,kolay gelsin
  • merhaba arkadaşlar,
    bende bu konuda yeni çalışmaya başlayacağım. ilkinsan arkadaşın gönderdiği dosyalara baktım.. Gerçekten çok guzel... ellerinize saglık.. image processing ile igili bende bir site buldum. Daha cok teknik olarak incelenmiş.. Ama henuz ayrıntısıyla okuyamadım.. Belki yardımcı olabileceği düşüncesiyle ekliyorum..
    http://www.ph.tn.tudelft.nl/Courses/FIP/noframes/fip.html

herkese çalışmalarında kolaylıklar dilerim...
  • arkadaslar c veya c++ ile 1394 veri yolunu kullanan bir kameradan goruntu almak için
    neler yapmalıyım.
  • Merhaba arkadaşlar.. görüntü işleme konusunda buraya baya bişeyler yazılmış.. benim bu konuda hazırlanmış bir websitem varwww.goruntuisleme.org

ortak çalışmak isteyen ya da bilgi ve döküman paylaşmak isteyen arkadaşlar olursa lütfen benimle irtibata geçsinler..
  • merhaba ben yeni katıldım foruma..
    matlab programında goruntu olusturmaya çalışıyorum ve once isodata programı ile kumelendirmeye çalışacağim elimdeki veriyi..Acaba elinde isodata programını anlatan turkce kaynaği varmı?yardım ederseniz sevinirim.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.